Így károsítja az ízületeket a szteroid injekció

Így károsítja az ízületeket a szteroid injekció

Noha valóban képes hatékonyan enyhíteni az ízületi fájdalmakat és csökkenteni az ízületi gyulladást, mégis, új kutatások szerint a szteroid injekció károsítja az ízületeket! Mint az kiderült a kortikoszteroid injekció felgyorsítja az ízületi betegségek lefolyását. Nos, ez egy igen kellemetlen és nem kívánatos mellékhatása a szteroid injekciós kezelésnek. Ami ráadásul így ahhoz vezet, hogy egyre sűrűbben igénybe kell venni ezt a kezelési módszert az ízületi panaszok okozta erős fájdalmak miatt. Illetve egyenes utat biztosít a térd és/vagy csípőízületi protézis felé.

 

A kutatás és eredménye

 

2019 október 15-én jelent meg az amerikai RSNA (Radiological Society of North America) folyóiratában az a megdöbbentő kutatási eredmény, ami arra enged következtetni, hogy bizony hosszútávon a szteroid injekciók több kárt okozhatnak az artrózis és egyéb ízületi betegségek kezelése során, mint hasznot.

Egészen mostanáig mindenki kockázatmentesnek gondolta a kortikoszteroid injekciókat. Oly annyira, hogy Amerikában igen nagy előszeretettel alkalmaztak is őket súlyos csípőízületi vagy térdízületi fájdalmak gyors enyhítésére. Azonban hála Ali Guermazi M.D, Ph.D professzornak a Boston-i orvosi Egyetemről, ma már tudjuk, hogy kortikoszteroid injekció felgyorsíthatja az ízületek roncsolódásának folyamatát.

De hogyan is lehetséges ez?

 

A szteroid injekció 4 fő mellékhatása

 

Dr. Guermazi és társai 4 olyan fontos káros mellékhatást fedeztek fel a szteroid injekciók alkalmazását követően, amelyek akár már egyesével is, önmagukban is képesek súlyosbítani az ízületi problémákat.

  1. A szteroid injekció felgyorsítja az ízületi porckopást azzal, hogy hozzájárul az ízületek közötti hely elvesztéséhez/összeszűküléséhez.
  2. A porcok felszíne alatt úgynevezett stressztöréseket idézhet elő.
  3. Csontszövet elpusztulásához és annak komplikációihoz vezethet.
  4. Csontvesztést is okozhat és gyorsítja az ízületek pusztulását is!

Éppen ezért Dr. Guermazi és társai arra hívják fel az orvoskollégák figyelmét, hogy alaposan gondolják meg milyen esetekben alkalmaznak szteroid injekciós kezeléseket ízületi gyulladás és fájdalom csökkentésére. Különösen akkor kell ezt mérlegelni, amikor a páciensek által érzett ízületi fájdalom nincs összhangban a képalkotói kivizsgálások eredményével. (Pl.: Röntgen felvételen nem látszik előrehaladt, súlyos porckopás, ami indokolttá tenné a páciensek által elmondott olyan elviselhetetlen és kínzó ízületi fájdalmat, ahol a szájon át alkalmazható fájdalomcsillapító készítmény már ne használna.)

Az is fontos, hogy az orvosok mindig tájékoztassák a pácienseket a lehetséges kockázatokról, azaz arról, hogy a szteroid injekciót követően az ízületi porckopása felgyorsulhat. Erre korábban nem volt példa, ugyanis azon az elven voltak az orvosok, hogy ha nem is állítja meg a szteroid injekció az ízületi porckopást, de kárt sem okoz. Azonban ez a hiedelem ma már megdőlni látszik!

Mindazon által tény, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen megállapítható és kijelenthető legyen az, hogy a szteroid injekció károsítja az ízületeket. Ez már csak azért is igaz, mert a kutatásban résztvevők csupán 8%-nál volt észrevehető negatív hatás. Ami statisztikai szemmel nézve elég alacsony érték. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a kutatás csak egy egyéves időszakot ölelt fel. Amennyiben hosszabb periódust vizsgáltak volna, úgy lehetségesen több alanynál is kimutatható lett volna a szteroid injekciók ízületekre gyakorolt káros hatása.

Akárhogy is legyen, ha teheted, akkor inkább válassz más megoldást az ízületi gyulladás és fájdalmaid csökkentésére, mintsem a szteroid injekciót!

Cingal injekció és alkalmazása

A Cingal injekció egy viszkoelasztikus kiegészítő terápia, amelyet különösen az osteoarthritis (ízületi porckopás) által érintett ízületek kezelésére használnak, elsősorban a térdízületekben. Ez egy hialuronsavon alapuló injekció, amelyet egy kortikoszteroiddal, triamcinolonnal kombinálnak, így kettős hatást fejt ki: a hialuronsav javítja az ízületi folyadék viszkozitását és rugalmasságát, segítve ezzel az ízületek kenését és mozgékonyságának javítását, míg a triamcinolon gyulladáscsökkentő hatással bír, ami az ízületi fájdalom gyors enyhítését célozza. A Cingal injekció alkalmazása célzott terápiát nyújt az ízületi porckopás okozta fájdalom és gyulladás csökkentésére, javítva ezzel az érintett ízület funkcióját és a páciens életminőségét. A kezelés hatékonysága és időtartama egyénenként eltérő lehet, és orvosi konzultáció után ajánlott.

 

Szteroid injekció a térdízületbe

 

Alternatív kezelési megoldások

 

Meglehetősen ritka az olyan eset, főleg Magyarországon, ahol az orvos azonnal szteroid injekciós kezelést írna elő a térd vagy csípőízületi porckopástól kínzott páciense számára. Ameddig csak lehet, ezt a kezelési módszert késleltetni kell!

 

Az esetek többségében az elsődleges kezelési javaslatok mindig az életmódváltás szorgalmazásával kezdődnek:

 

  1. a cukor, alkohol és transzzsírok fogyasztásának csökkentésével
  2. a gyulladást előidéző ételek (pl. glutén) elkerülésével/csökkentésével
  3. a dohányzás elhagyásával/mérséklésével
  4. rendszeres és kíméletes testmozgással
  5. testsúly optimalizálással (egészséges és kiegyensúlyozott étrend követésével)
  6. több víz fogyasztásával (ne felejtsd, testünk közel 80%-a, így a porcok is, vízből van)

 

Amolyan másodlagos ízületeket fájdalommentesítő kezelési javaslatként szóba jöhetnek az alábbi alternatív gyógymódok:

  1. akupresszúra és akupunktúra
  2. csontkovácsolás
  3. shiatsu és/vagy egyéb testmasszázs
  4. testtartásjavítás (pl. Alexander technika)
  5. gyógytorna
  6. fizikoterápia
  7. kinezió tapasz
  8. PEMF és/vagy TENS terápia
  9. illóolaj terápia

Mindezen javaslatok mellett, legyen bár szó életmódváltásról vagy az alternatív gyógymódok alkalmazásáról, az orvosok felírhatnak/javasolhatnak készítményeket is az ízületi fájdalmak és a gyulladások enyhítésére. Ezek a készítmények minden esetben meg kell, hogy előzzék a szteroid injekciók alkalmazását!

  1. nem szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények (FONTOS: hosszan tartó szedésük károsíthatja a májat, a veséket és extrém esetekben még halálhoz is vezethetnek. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz.)
  2. fájdalomcsillapító tapasztok
  3. fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek (Ezek közül érdemes a természetes hatóanyagúakat választanod. Ugyanis a bőrön keresztül ezek is a vérbe jutnak, és gondolom Te sem szeretnéd kemikáliákkal mérgezni magadat. Ha még nem használtál természetes fájdalomcsillapító balzsamot, akkor javaslom, hogy próbáld ki az Artrofree-t.)
  4. porcerősítő étrend kiegészítők, amelyek táplálják az ízületeket és a porcokat, illetve segítenek regenerálni is azokat.

lyen porcerősítő az Artroflex Plus is

 

C-vitamin az ízületi gyulladásra

 

Ízületi fájdalom és gyulladáscsökkentési módszerek, amelyekről a legtöbb orvos említést sem tesz:

  1. gyulladáscsökkentő teák belső és külső alkalmazása
  2. nagyobb mennyiségű (naponta akár 4000 mg) C-vitamin fogyasztása
  3. antioxidánsok fogyasztása
  4. odafigyelés a bélbaktériumok egyensúlyára

 

Végezetül csak annyit mondanék még, hogy ugyan tisztában vagyok azzal, hogy egyetlen orvosi kezelés sem teljesen veszélytelen, mégis úgy gondoltam, hogy fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy bármennyire is elviselhetetlennek érezd a térdízületi vagy csípőízületi porckopás okozta fájdalmadat, jobb, ha kétszer is meggondolod, hogy valóban szeretnél-e kortiszteroidos injekciót kapni az ízületeidbe csak azért, hogy néhány hónapra megkönnyebbülj. Hiszen a korábbi hiedelmekkel ellenben, ma már minden jel arra utal, hogy a szteroid injekció károsíthatja az ízületeket! És felgyorsíthatja az utadat az ízületi protézis felé.

Felmerült kérdések:

  • Szteroid injekció mellékhatásai melyek lehetnek? A cikk több mellékhatást is felsorolt, amiken felült lehetnek természetesen továbbiak is, de ezek talán a legismertebbek.
  • Van a cingal injekció mellékhatásairól információ? A mellékhatásokról és alkalmazhatóságról a kezelőorvos tud a legjobb információt adni a pontos tünetek ismeretében.
  • Nagy a szteroid injekció utáni fájdalom? Mindenkinél máshogy hat a kezelés, mert mindenkinél más fázisban és más tünetekkel van jelen a porckopás, így nem lehet skálázni a fájdalmat, mert egyénenként változik - fájdalommentesség is elképzelhető.
  • Mennyi a szteroid injekció ára? Kezelésenként eltér az ár - orvosi konzultáció után érdemes körbenézni, hogy mit is szeretnénk kapni. Ne az ár, hanem a hatásfokon legyen a fókusz.
  • Mekkora a szteroid injekció hatása? A cikk elolvasása és további tudakozódás után mindenki egyénileg döntse el, hogy ki szeretné-e próbálni ezt a kezelést.

Remélem sikeresen elkerülöd mind a szteroid injekciós kezelést, mind pedig a protézisműtétet!

Ízületei fájdalmaktól mentes szép napokat!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.