C-vitamin, az ízületi gyulladás réme

C-vitamin-izuleti-gyulladás-ellen

Minden bizonnyal Ön is tisztában van a C-vitamin szervezetünkre gyakorolt számos jótékony hatásával. Leginkább az immunrendszer erősítése kapcsán, fertőző vagy megfázásos tünetek esetén merül fel az emberekben a kérdés, hogy vajon elegendő C-vitaminnal rendelkezik-e a szervezete? És csupán olyankor fogyaszt plusz C-vitamint, amikor betegség közeli állapotba kerül. Pedig olyankor is kellene, amikor az ember egészséges. A c vitamin ízületi gyulladásra gyakorolt hatását a cikkben fogom kifejteni.

Érdekességként elmondanám Önnek, hogy Szent-Györgyi Albert, akinek a C-vitamin felfedezését köszönhetjük, napi 1.000 mg C-vitamint fogyasztott olyankor, amikor egészséges volt. Betegség esetén azonban úgy tartotta, ez a mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan kezelje a betegség tüneteit. Ezért ilyenkor a megszokott alapmennyiséget mindig megemelte. Így eleinte 8-9.000 mg-ra emelte a C-vitamin dózisát betegség alkalmával. Később, ahogy idősödött úgy emelte folyamatosan a napi C-vitamin mennyiségét. Így az alapvető napi elfogyasztott C-vitamin mennyisége lassan elérte a 8-10.000 mg-ot. És ezt a dózist, télen-nyáron egyaránt naponta bevitte a szervezetébe. Talán ennek is köszönhető, hogy egészséges élete volt és viszonylag idősen, 93 évesen hunyt el.

De, ha már kis kitérőt tettem, akkor még egy, orvosok és kutatók között ismert történetet szeretnék megosztani Önnel!

Linus Pauling kémikusról ismert volt, hogy napi 10-18.000 mg C-vitamint vitt a szervezetébe. Ő Szent-Györgyihez hasonlóan Nobel-díjas kutató volt, és több kísérletet is folytatott a C-vitaminnal kapcsolatosan. Továbbá Ő is meglehetősen hosszú életű volt, 93 évesen hunyt el.

 

A ma javasolt mennyiség

 

A hivatalos álláspont szerint egészséges és káros szenvedélyektől (pl.: dohányzás) mentes embereknek napi 60-65 mg C-vitamin bevitele javasolt. Akiknek káros szenvedélyük van, nekik a napi ajánlott mennyiség 100-200 mg, míg a betegeknek 500-1.000 mg kellene magukhoz venni.

Azonban a valós napi szükséges mennyiség eltérő lehet. Figyelembe kell venni:

1. az életkort (ahogy idősödünk, úgy nő meg a C-vitamin igényünk is)

2. életvitelt (káros szenvedélyek esetén növelni kell a napi alap dózist)

3. kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást (mennyi és milyen vitamintartalmú gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt)

4. környezeti körülményeket (szmog lepte területen él vagy friss és tiszta levegőn)

5. fizikai terhelést (fizikai megterhelés során a szervezet C-vitamin igénye megnő.)

6. egészségügyi állapotot/korképet (betegségek, gyulladások, ill. műtétek után és alatt is felléphet C-vitamin hiány, aminek a pótlásáról gondoskodni kell)

Talán ezeket a tényezőket is figyelembe véve végeztek újabb kutatásokat a C-vitaminnal kapcsolatosan. Ezek szerint hosszú távon a napi 1.000-2.000 mg-nyi C-vitamin nem okozhat egészségügyi problémát, úgyhogy lehet, eljön majd az a nap, amikor az ajánlott napi 60-65 mg-ot ismét megemelik, és visszaállítják a Szent-Györgyi által javasolt mennyiségre.

 

Hogyan védi az ízületeket?

 

1. A C-vitaminnak antioxidáns hatása is van, ezért képes felvenni a harcot a szabadgyökökkel és csökkenteni a szervezetben keletkezett gyulladásokat. Így az ízületi gyulladást is. Ami azért is fontos, mert a gyulladás révén a porcok még tovább kophatnak. Azonban, ha gyulladást sikeresen megszüntetjük, akkor a kopást is lassíthatjuk arthrosis és rheumatoid arthritis esetén is. A vitamin tehát ízületi gyulladásra is jó.

2. Képes javítani és helyreállítani a test fizikai teljesítőképességét.

3. Részt vesz a csont- és porcképzésben is.

4. Növeli az ízületek kollagén szintézisét. Másként fogalmazva, hozzájárul a szervezet természetes kollagén termeléséhez. Továbbá, amennyiben külsőleg kerül a szervezetbe kollagén, úgy segíti annak felszívódását, és beépülését a szervezetbe. A kollagén a porckopással küzdők számára nélkülözhetetlen, hiszen a porcok nagyrészt abból épülnek fel. Ha rendelkezésre áll elég kollagén, és be is épül, akkor az ízületek egészségesek lesznek. Ha nem épül be, akkor viszont kialakul a porckopás.

Mindezekből kifolyólag, úgy gondolom, hogy az Artroflex Plus hatékony segítség lehet ízületi porckopás estén. Hiszen tartalmaz C-vitamint is és kollagént is, így a benne található c vitamin izületi gyulladásra gyakorolt hatása is jelentős lehet.

u.i.: Ha kíváncsi arra a történetre, hogy hogyan alakult ki az a ma is hivatalos nézet, hogy egészséges embereknek elegendő napi 60-65 mg-nyi C-vitamin fogyasztása, akkor, kérem, hagyjon üzenetet az Artroflex Plus Facebook oldalán, vagy az Ízületi fájdalmak kezelése zárt Facebook csoportban és ígérem, hogy megosztom Önnel a történetet.


Írta Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.