Bélbaktériumok állhatnak az ízületi porckopás hátterében

belbakterium

A napokban bele futottam a JCI Insight (American Society for Clinical Investigation által működtetett orvosi folyóirat) egy 2018 áprilisában megjelent cikkébe. Igen érdekesnek találtam a leközölt tanulmányt, ami a bélbaktériumok és az ízületi porckopás kapcsolatáról szólt.

Noha rengeteget hallani a TV reklámokban is a bélflóráról, illetve a különböző pre- és probiotikumokról, valamint azok használatáról. És talán már nincs felnőtt ember, aki ne tudná, hogy a bélbaktériumok érzékeny egyensúlyának a felborulása problémákhoz vezethet, még is úgy hiszem, hogy keveset tudunk a témáról.

Te gondoltad volna, hogy még az ízületi porckopás kialakulásához is lehet köze a bélbaktériumoknak?

Bevallom őszintén, hogy bennem fel sem merült ez a kérdés. Azt hittem, hogy az emésztésen kívül másban nem játszanak különösebben fontos szerepet.

De, ha kutatások szerint még az ízületi problémákkal is kapcsolatba hozhatók a bélbaktériumok, akkor úgy gondoltam, hogy nekem mindenképpen bele kell kicsit ásnom magamat ebbe a témába!

 

Mik azok a bélbaktériumok és miért fontosak?

 

Ahogy az a nevéből is kikövetkeztethető, a bélbaktériumok a beleinkben találhatók. Több 10 billió mikroorganizmust foglal magába, amelyek kb. 1.000 különböző ismert baktériumfajból tevődnek össze. Ezek közel egyharmada azonos a legtöbb emberben, azonban a fennmaradó kétharmad része teljesen egyedi, akárcsak az újlenyomatunk.

Ezek a bélbaktériumok fontos élettani funkciókat látnak el a szervezetünkben és közvetlen hatással vannak az egészségünkre:

1. segítenek az emésztésben,

2. részt vesznek bizonyos vitaminok előállításában (B és K vitaminokéban például)

3. fenntartják a bélnyálkahártya épségét

4. védenek a fertőző baktériumoktól (támogatják az immunrendszerünket)

 

Ha felborul az egyensúly

 

Bár a kutatások szerint a bélbaktériumok képesek alkalmazkodni a változásokhoz (pl.: gyógyszerek szedése, étrend vagy környezeti változás), azonban mégis előfordulhat, az egyensúlyuk felborulása. A szaknyelv ezt dysbios-nak nevezi. (Diszbiózis, vagyis az emberrel harmonikusan együtt elő baktériumok abnormális állapota.)

Már eddig is tudták a szakemberek, hogy az egyensúly felborulása az alábbi egészségügyi problémákhoz vezethet:

1. bélpanaszok

2. allergia

3. gyulladásos (bélbetegségek)

4. cukorbetegség

5. elhízás

Igazság szerint az utolsó három probléma önmagában is hozzájárulhat, vagy felerősítheti az ízületi panaszok, mint amilyen az artrózis is, kialakulását.

gyomor-bakterium

Gondold csak végig!

Az ízületi panaszok gyakran járnak gyulladással is. És sajnos a gyulladások terjednek. Lehet, hogy eredetileg a bélgyulladással küzdesz, de ha azt nem kezeled ki, akkor a gyulladás megtámad más területeket is a szervezeten belül.

Az elhízással az a gond, hogy fölösleges teher kerül az ízületekre. Amit egy darabig jól viselnek. Azonban ha megfáradtak, akkor meggyengülnek a teher alatt és beindulhat a kopás.

Ami pedig a cukorbetegséget illeti, nagyon sok diabetesszel küzdő személy küzd ízületi porckopással is. Illetve az artrózisban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség is, mint az egészséges ízületekkel élőknél.

Tehát, már csak ebből is gondolhattam volna korábban is, hogy a bélbaktériumoknak lehet valamiféle köze az ízületi betegségek kialakulásához is.

 

Mit mond a JCI tanulmány?

 

Nem csigázlak tovább, hanem megosztom veled a tanulmány tartalmát, amit Eirc M. Schott és társai publikált 2018. Április 19-én a JCI Insight orvosi folyóiratban.

Egereken végeztek kísérleteket, amiben azt figyelték meg, hogy azok az egerek, akiknél a bifidobaktérium szintje közel zéróra csökkent, hízni kezdtek, és az ízületeik állapota is romlásnak indult. Azonban a kísérlet folyamán az is kiderült, hogy ezeknél a ”túlsúlyos” egereknél jelentősen megnőtt a gyulladást támogató baktériumok száma.

Éppen ezért, azt is vizsgálni kezdték az egereknél, hogy az elhízásnak, vagy a felborult bélbaktérium rendszernek van nagyobb köze az ízületi problémák kialakulásához. Mint az kiderült a megfigyeléseikből, az elhízott egerek ízületei nem romlottak tovább, mihelyt sikerült a gyulladást támogató baktériumokat semlegesíteni. Mindezt úgy érték el a kutatók, hogy egy úgynevezett oligofruktóz prebiotikumot adtak a kísérleti egereknek.

Ezt a prebiotikumot, az emberi szervezet ugyan nem tudja hasznosítani, azonban rendkívül jó hatással van a bifidobaktériumokra. Ez pedig a kutatás szerint hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez, valamint lassítja az ízületek és a porcok hanyatlását.

Ugyanakkor, ha nem csak lassítani szeretnéd az ízületi porckopást, de megállítani is, sőt, akár vissza is fordítani, akkor javaslom, hogy fogyassz, kifejezetten az ízületi porckopásra kifejlesztett étrend kiegészítőt. Ilyen például az Artroflex Plus is!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.