Tudtad, hogy a glutén árthat az ízületeidnek?

A glutén árthat az ízületeknek

Gondoltad volna, hogy a glutén árthat az ízületeidnek? A glutén és az ízületi gyulladás kapcsolatát vesszük górcső alá. Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy az ízületi porckopás táplálkozással befolyásolható. Noha többnyire a túlzott cukorfogyasztásra hívjuk fel a figyelmet, a gluténról sem szabad megfeledkeznünk! Ugyanis ez is kedvezőtlenül befolyásolja az artrózist.

A glutén, vagy régies nevén sikér, nem más, mint két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Ezek többnyire a búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatók.

 

Nemesítés vagy mérgezés?

Az 1920-as években folytatott kutatások alapján, az amerikai kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai megbetegedést kaptak és meghaltak. Ezek után úgy döntöttek, hogy a fehér lisztet feldúsítják vassal és más vitaminokkal, hogy kiküszöböljék a talált problémát. Sajnos ez a ”nemesítési” kísérlet kudarcba fulladt.

A New England Journal of Medicine tanulmánya szerint, a glutén fogyasztása jelenleg 35 ismert betegséget idézhet elő, köztük az artritisz különböző fajtáit (artrózist és rheumatoid artritiszt is), csontritkulást, izomkoordináció vesztést, gyenge immunrendszert és egyéb szervi gyulladást is. Arról már nem is beszélve, hogy a mesterségesen megváltoztatott gabona fehérje autoimmun megbetegedéseket is okozhat (tulajdonképpen a rheumatoid artritisz is egyfajta autoimmun megbetegedés).

 

Rejtett gluténérzékenység avagy mitől van a gyulladásod?

Sokan nem tudják magukról, hogy érzékenyek a gluténra. Ez azért lehetséges, mert nem minden gluténérzékeny ember reagál ugyanúgy a gluténra. Így van, akinél súlyosabb emésztési zavart, míg másoknál ízületi problémát okoz a glutén. Egy 2007-es tanulmány szerint, 6 emberből 5 ember valamilyen allergiás tünetet mutat a gluténre, ami sok esetben szervi gyulladást vált ki. Vagyis teljes mértékben elképzelhető, hogy az ízületi gyulladásodat a glutén váltotta ki, vagy erősítette fel. Ez azért olyan fontos információ, mert a glutén okozta gyulladás tovább károsíthatja a szöveteket és a porcokat, ezáltal pedig felgyorsíthatja az ízületi porckopást.

Mindezek értelmében ésszerű javaslatnak tűnik, hogy amennyiben Neked már kialakult ízületi porckopásod van, ráadásul gyakori tünet nálad az ízületi gyulladás is, úgy érdemes lehet kerülnöd a glutén fogyasztását. Ebben az esetben keresd a gluténmentes ételeket!

 

A gluténérzékenység 9 leggyakoribb tünete

 

Ha az alábbi tünetek egyikét vagy kombinációját rendszeresen tapasztalod magadon, akkor mindenképpen érdemes jobban odafigyelned a glutén fogyasztásodra, ugyanis lehetséges, hogy a gluténérzékenységed ilyen formában jelentkezik.

A tünetek, amelyek jelezhetik a gluténra való érzékenységet:

  1. hasmenés vagy székrekedés
  2. puffadás
  3. hasfájdalom
  4. fáradékonyság
  5. hányinger
  6. fejfájás
  7. ízületi és izomfájdalom
  8. vérszegénység
  9. depresszió, szorongás és/vagy rossz közérzet

 

A glutén akadályozhatja a készítmények hatékonyságát

Volt már olyan érzésed, hogy ”hiába szeded a különböző fájdalomcsillapító készítményeket, azok akkor sem hatnak Neked, ha mindenki más dicséri is őket”? Ha igen, akkor még valószínűbb, hogy rejtett gluténérzékenység áll fenn nálad. Ebben az esetben ugyanis hiába szedsz be bárminféle ízületi gyulladáscsökkentő készítményt, az nem biztos, hogy használni fog. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények biztosan és gyorsabban kifejthessék a jótékony hatásukat, elengedhetetlen, hogy magát az ízületi gyulladást támogató problémát is kezeld.

Mindenképpen azt javaslom, hogy figyeld meg magadon, hogy enyhülnek-e az ízületi gyulladás és fájdalom jelei, amikor egyáltalán, vagy alig fogyasztasz glutént tartalmazó ételt!

Az is lehet, hogy mihelyt kevesebb glutént fogyasztasz, ”hirtelenjében” használni kezdenek az addig csakhogy nem hatástalannak vélt készítmények. (Nem egy ilyen esetről tudok!)

 

Glutén meghökkentő ételekben.

 

Miért nehéz elkerülni a glutént?

Sajnos el kell ismerni azt a tényt, hogy az élelmiszeripar szándékosan visszaél a glutén “mellékhatásával” és így megnehezíti annak elkerülését.

Itt arra gondolok, hogy a gluténnek van egy olyan tulajdonsága, miszerint növeli az éhségérzetet. Ismerős ugye? A kenyér, főleg, ha friss és meleg, szinte eteti magát, és észre sem veszed, de már fél kilót el is tűntettél belőle mire észbe kapsz. Jobb, mint egy bűvész trükk. De ugyanez a helyzet a péksüteményekkel és még sok más rágcsálni valóval.

Az élelmiszeripar pedig jól tudja, hogy a glutén ezt az éhségérzetet váltja ki. És ezt természetesen ki is használja, amikor szándékosan belecsempészi különböző termékekbe a glutént. Még olyanokba is, amikben igazán semmi keresni valójuk sincs. Ilyen ételek a virslik, felvágottak, leveskockák és más ételízesítők, a pudingok és fagyasztott zöldségpürék is. De ha tüzetesebben megnéznénk minden élelmiszer összetevőjét, akkor biztos rácsodálkoznánk még egy jó néhány termék tartalmára!

 

Zavar a rendszerben

A glutén ezek mellett megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mindamellett, hogy megmondja az agynak mikor van tele a gyomor, és mikor kell elkezdeni lebontani a zsírt, normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is. Na már most, ha a leptin termelődésében zavar keletkezik, akkor szerinted jól fog működni a fájdalomérzeted? A válasz nem!

Na de ekkor felmerülhet az a kérdés, hogy a beszedett fájdalomcsillapítónak mekkora haszna van? A bevételtől számítva mennyi idő múlva érezzük a hatását? És mekkora hatóanyag tartalommal kell beszedni, hogy valóban érezni lehessen a fájdalomcsillapító hatását?

És még mindig csak arról van szó, hogy a leptin zavar miatt nem érzed, vagy lassabban érzed a fájdalomcsillapítást. Azonban, ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a kínzó ízületi fájdalmaid miatt, amelyek lehet, hogy már hosszú évek óta tartanak, és emiatt a szervezeted alapvetően hozzászokott a fájdalomcsillapítókhoz, hiszen szinte marékszámra szeded őket, akkor vajon mekkora dózisban kellene bevenned egy tablettát, hogy az azonnal hasson?

 

Előbb gondold meg, aztán edd meg

Többségünk valószínűleg bele se gondol abba, hogy az elfogyasztott ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre. Te, hogy vagy ezzel? Végig gondolod, hogy amiket megeszel, azok egyáltalán milyen biológiai - kémiai reakciót idéznek elő a szervezetedben, amikor találkoznak a beszedett orvosságaiddal és / vagy táplálék kiegészítőiddel?

Szerinted vajon lehetséges, hogy az elfogyasztott ételeinkben található hatóanyagok (pl.: glutén és cukor) semlegesítik vagy legalábbis akadályozzák a beszedett gyógyszerekben és étrend kiegészítőkben fellelhető hatóanyagok hatását?

Elképzelhetőnek tartod, hogy gyorsabban vagy jobban hatnának az orvosságok, vitaminok és táplálék kiegészítők, ha nem vinnénk be folyamatosan kisebb-nagyobb (főleg nagyobb) adagokban a betegséget kiváltó anyagokat a szervezetünkbe az ételeken keresztül?

Nem azt mondom, hogy hagyd el teljesen a glutént tartalmazó termékek fogyasztását, csak azt kérem, hogy gondolkodj el, és figyeld meg magadon, hogy a glutén árthat-e az ízületeidnek vagy sem? Azt is javaslom, hogy vesd orvosi vizsgálat alá magadat, ami révén meggyőződhetsz arról, hogy gluténérzékeny vagy-e vagy sem? Illetve, hogy mennyire vagy érintett?

Azonban, ha nem is vagy érzékeny rá, akkor is érdemes kevesebbet fogyasztanod a gluténból Így kisebb az esélye annak, hogy a glutén káros hatása miatt egyszer csak fellobban az ízületi gyulladásod.

Amúgy Te nem vagy kíváncsi arra, hogy vajon, ha a felére csökkentenéd a glutén fogyasztásodat, akkor annak milyen hatása lenne az ízületi porckopásodra? Vajon ugyan olyan sűrűn lennének gyulladásban az ízületeid?

Lehet, hogy a glutén mérséklésével még a porcerősítő táplálék kiegészítők is, mint amilyen az Artroflex Plus is, gyorsabban és hatékonyabban tudnák kifejteni jótékony hatásukat az ízületeidre?

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.