Ízületi fájdalomcsillapítás módszerei

fajdalomcsillapitas-utjelző

Ha Ön is ízületi porckopással vagy egyéb ízületi panasszal küzd, akkor bizonyára gyakran érzi úgy, hogy a fájdalom következtében képtelen elvégezni a napi teendőit. Ebből kifolyólag teljesen érthető, ha éppen a fájdalomcsillapítás módszerei után kutakodik. Szerencsére jó helyen jár, ugyanis ebben a cikkben bevezetem Önt az ízületi fájdalomcsillapítás rejtelmeibe.

 

Fontos, hogy ne hanyagolja el a fájdalom okát sem!

 

Mielőtt rátérnék a fájdalomcsillapítás módszereire, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a fájdalmat nem feltétlenül elég csupán csillapítania. Ugyanis a fájdalomnak oka van. Fontos, hogy utánajárjon, hogy mi áll mögötte, majd kezelje ezeket a kiváltó faktorokat is.

Ráadásul a fájdalmak igen megtévesztőek is lehetnek. Ugyanis a fájdalom erősségétől függően nagyon gyakran ott is fájdalmat érzünk, ahol valójában nem kellene. Így pedig a probléma valódi helye rejtve is maradhat. Ez annak tudható be, hogy a fájdalom nagyon sok esetben kisugárzik a környező területekre. Így például, ha mondjuk csípőízületi porckopástól szenved, akkor az sem meglepő, ha néha úgy érzi, mintha leszakadna a dereka.

Ezért mindenképpen javasolt komolyan vennie a fájdalmait, amennyiben azok a fájdalomcsillapítás hatására 3-5 napon belül sem szűnnek meg vagy enyhülnek. Előfordulhat az is, hogy a fájdalom, az itt található fájdalomcsillapítás módszereinek köszönhetően 3-5 napon belül csökken. Ha azonban újból visszatér, azt is vegye komolyan! Ilyen esetekben keresse fel háziorvosát, és kérje panaszai kivizsgálását!

Több olyan páciensem is volt már, akik nem vették kellőképpen komolyan a derék és hátfájdalmukat, és csupán az otthoni fájdalomcsillapítással foglalkoztak. Ezért viszonylag későn kerestek fel, hogy kiderítsük, mi okozhatja ezeket a tüneteket. Miután pedig megkaptuk a vizsgálatok eredményét, kiderült, hogy sajnos ízületi porckopás, azaz artrózis (arthrosis) alakult ki a csípőjüknél. És a fájdalom felfelé, a derekuk felé sugárzott. Ez pedig megtévesztette őket, és meg se fordult a fejükben a porckopás lehetősége.

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás előnye és hátránya

 

Háziorvosként tisztában vagyok azzal, hogy a kollégáim többsége azonnal gyógyszeres fájdalomcsillapítást ír elő, vagy legalábbis javasol a páciensei részére annak érdekében, hogy a fájdalom mihamarabb megszűnjön.

Alapvetően, a fájdalomcsillapítók rövid távú szedését én is támogatom. A tünetek gyors kezelésére és megszüntetésére/enyhítésére kiválóak. Azonban szembe kell néznünk azzal a szomorú ténnyel is, hogy a fájdalomcsillapítás módszerei közül a gyógyszeres kezelés az, ami hosszú távon, rendszeresen alkalmazva számos veszélyt rejt magában és több problémát is előidézhet:

1. gyomor-bélrendszeri fekély kialakulásához vezethetnek

2. roncsolják a kiválasztó szerveket, így akadályozhatják a vese működését is

3. vérzékenységet okozhatnak

 

Mitől függ az előírt készítmény erőssége?

 

 

Az, hogy milyen erősségű fájdalomcsillapító készítményt írunk elő a pácienseknek több mindentől függ:

1. az ízületi fájdalom súlyosságától (bár ez egy szubjektív tényező, hiszen az emberek fájdalomküszöbe eltér egymástól)

2. életkortól

3. egyéni rizikófaktortól

4. gyógyszerallergiától

5. gyógyszerszedési szokásoktól

6. kórtörténettől

 

A fájdalomcsillapítás módszerei, amiket ajánlok

 

Azért, mert orvosként tisztában vagyok azzal, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, de még a vény nélkül kapható paracetamol hatóanyagú készítmények is roncsolhatják a szerveinket hosszan tartó szedés esetén, ezért igyekszem oki kezelésben részesíteni a betegeimet.

Adott esetben az oki kezelésig tartó gyógyszeres kezelést csökkentő tényezők lehetnek:

 

Artrofreeze természetes gyógynövénykivonatot tartalmazó fájdalomcsillapító balzsam.

 

1. Krémek és tapaszok

 

A fájdalomcsillapítás módszerei közül a krémek és a tapaszok is könnyedén alkalmazhatók, nem okoznak gyomor és bélrendszeri panaszokat.

Gyakran azonnal érezhetjük a jótékony hatásukat. Például egy gyulladt, fájó testrészünkre kent hűsítő krém rögtön képes enyhíteni a fájdalmainkat és a lángolást.

Egyes krémeknek még az illata is finom! Ez is kellemes módja a fájdalomcsillapításnak.

Legjobb, ha a krémek közül is olyat választ, amely természetes hatóanyagokból áll, mint például a menta, a rozmaring vagy a borókabogyó.

 

2. Mozgás

 

Elsőre meglepő lehet, hogy hogyan illik a mozgás a fájdalomcsillapítás módszerei közé, amikor pont, hogy a mozdulatok során jelentkező fájdalom a legnagyobb probléma.

A sportolás valóban felerősítheti kezdetben az ízületi fájdalmakat, de hosszú távon jelentősen csökkenthetik azok kiújulását. Ugyanis a rendszeres mozgás révén, az ízületek között található folyadék képes ellátni a feladatát, ami nem más, mint tápanyaggal ellátni az ízületi porcokat. Mozgáshiány esetén, tekintve, hogy a porcokat nem hálózza be érrendszer, azok éheznek, ami tovább fokozza a kopás kialakulásának az esélyeit.

Ráadásul az ízületek között található folyadék egy csúszós anyag. Ez pedig az ízületek esetén előnyös. Hiszen mozgás során könnyebben el tudnak mozdulni egymáson. Ez különösen fontos akkor, ha már el van kopva a porcok felülete, hiszen azok ezáltal még nehezebben és csak fájdalmak árán tudják a mozgásunkat lekövetni.

A sportolás azonban még arra is jó, hogy megerősítse a fájdalmas ízületek körül található izmokat. Az erős izomzat pedig hatalmas terhet tud levenni a kopott porcok, így a fájó ízületek válláról.

Talán kijelenthetem, hogy a fájdalomcsillapítás módszerei közül a rendszeres mozgás lehet az egyik, ami a legtöbbet teheti az Ön panaszai ellen.

 

3. Fájdalomcsillapítás természetes alapanyagokkal

 

A természetes fájdalomcsillapítás nemcsak kívülről, hanem bizony belülről is működhet. Vannak olyan természetes növényeink, amelyekben a hatóanyagok kívülről is képesek lehetnek hatni.

Azt biztosan Ön is tudja vagy már tapasztalta, hogy az ízületi fájdalmak legfőbb okozója általában a gyulladás, amely a kopott porcok hatására alakulhat ki. Erre a legtöbb orvos szintén a gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolja, amiknek a mellékhatásait már említettem.

Én azt javaslom, hogy a fájdalomcsillapítás módszerei közül, a gyógyszerek mellett próbálja ki a természetes praktikákat is.

Nagyszerű hatóanyag gyulladásra, és így fájdalomcsillapításra is, például a gyömbérben található gingerol és a kurkumában lévő kurkumin.

 

Kezelje a probléma forrását is!

 

Természetesen a fájdalomcsillapítás mellett fontos, hogy magát a probléma gyökerét is kezelje! Hiszen hiába alkalmazza rendszeresen a fájdalomcsillapítás módszereit, ha a fájdalom folyton vissza-vissza tér. Mivel az ízületi fájdalmakat leggyakrabban a porckopás okozza, ezért azt ajánlom Önnek, hogy támogassa a porcait olyan minőségi porcerősítővel is, mint az Artroflex Plus. Ez ugyanis segíthet a porckopás megelőzésében és kezelésében is!

 

Írta Dr. Kiss Zsolt, orvos

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.