Ízületi fájdalomcsillapítás módszerei

fajdalomcsillapitas-utjelző

Ha Ön is ízületi porckopással vagy egyéb ízületi panasszal küzd, akkor bizonyára gyakran érzi úgy, hogy a fájdalom következtében képtelen elvégezni a napi teendőit.

A fájdalom erősségétől függően pedig nagyon gyakran ott is fájdalmat érzünk, ahol valójában nem kellene. Ez annak tudható be, hogy a fájdalom nagyon sok esetben kisugárzik a környező területekre. Így például, ha mondjuk csípőízületi porckopástól szenved, akkor az sem meglepő, ha néha úgy érzi, mintha leszakadna a dereka.

Ezért mindenképpen javasolt komolyan vennie a fájdalmait, amennyiben azok 3-5 napon belül sem szűnnek meg vagy enyhülnek. Ugyanakkor, ha a fájdalom, bár nem tart tovább 3-5 napnál, de rendszeresen visszatér, azt is vegye komolyan! Ilyen esetekben keresse fel háziorvosát, és kérje panaszai kivizsgálását!

Több olyan páciensem is volt már, akik nem vették kellőképpen komolyan a derék és hátfájdalmukat. És ezért viszonylag későn kerestek fel, hogy kiderítsük, mi okozhatja ezeket a tüneteket. Miután pedig megkaptuk a vizsgálatok eredményét, kiderült, hogy sajnos ízületi porckopás, azaz artrózis (arthrosis) alakult ki a csípőjüknél. És a fájdalom felfelé, a derekuk felé sugárzott. Ez pedig megtévesztette őket, és meg se fordult a fejükben a porckopás lehetősége.

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás előnye és hátránya

 

Háziorvosként tisztában vagyok azzal, hogy a kollégáim többsége azonnal gyógyszeres kezelést ír elő, vagy legalábbis javasol a páciensei részére annak érdekében, hogy a fájdalom mihamarabb megszűnjön.

Alapvetően, a fájdalomcsillapítók rövid távú szedését én is támogatom. A tünetek gyors kezelésére és megszüntetésére/enyhítésére kiválóak. Azonban szembe kell néznünk azzal a szomorú ténnyel is, hogy ezen készítmények hosszú távú, rendszeres szedése számos veszélyt rejt magában és több problémát is előidézhet:

1. gyomor-bélrendszeri fekély kialakulásához vezethetnek

2. roncsolják a kiválasztó szerveket, így akadályozhatják a vese működését is

3. vérzékenységet okozhatnak

Sőt, kutatások szerint még halálhoz is vezethetnek.

1999-ben, a New England Journal of Medicine egy kiadványából a következő derült ki: A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményekkel kapcsolatba hozható elhalálozások száma, a leukémiában elhunytak száma után, az AIDS mellett a második leggyakoribb elhalálozási ok.

 

halalozasi-arany-okok

 

Mitől függ az előírt készítmény erőssége?

 

Az, hogy milyen erősségű fájdalomcsillapító készítményt írunk elő a pácienseknek több mindentől függ:

1. az ízületi fájdalom súlyosságától (bár ez egy szubjektív tényező, hiszen az emberek fájdalomküszöbe eltér egymástól)

2. életkortól

3. egyéni rizikófaktortól

4. gyógyszerallergiától

5. gyógyszerszedési szokásoktól

6. kórtörténettől

 

Alternatív megoldások fájdalomcsillapításra

 

Azért, mert orvosként tisztában vagyok azzal, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, de még a vény nélkül kapható paracetamol hatóanyagú készítmények is roncsolhatják a szerveinket hosszan tartó szedés esetén, csak akkor írok fel ilyen készítményeket, ha már minden más lehetőség csődöt mondott.

Általában azt javaslom a pácienseimnek is, hogy lehetőség szerint kerüljék a szájon át fogyasztható fájdalomcsillapító készítmények szedését. Helyettük próbálják ki inkább:

1. a fájdalomcsillapító krémeket és tapaszokat, hiszen az nem okoz gyomor és bélrendszeri panaszokat.

2. kezdjenek el rendszeresen mozogni (Az elején felerősítheti az ízületi fájdalmakat, de hosszú távon jelentősen csökkenthetik azok kiújulását. Ugyanis a rendszeres mozgás révén, az ízületek között található folyadék képes ellátni a feladatát, ami nem más, mint tápanyaggal ellátni az ízületi porcokat. Mozgáshiány esetén, tekintve, hogy a porcokat nem hálózza be érrendszer, azok éheznek, ami tovább fokozza a kopás kialakulásának az esélyeit.)

3. fogyasszanak természetes alapanyagú fájdalomcsillapítókat (pl.: gyömbér vagy kurkumin kivonatú készítményeket)

Írta Dr. Kiss Zsolt, orvos

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Kérdéseid a porckopásról, amikre nem kaptál választ

Ingyenes e-book tanulmány

Hiteles és érthető válaszok Dr. Kiss Zsolttól

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.