A térdízületi porckopás kezelhető! Mutatom, hogyan!

A térdízületi porckopás kezelhető! Mutatom, hogyan!

Térdízületi porckopással küzdesz, amely megkeseríti a mindennapjaidat? Próbálod pihentetni, de mindhiába: a fájdalom egyre csak vissza - visszatér? Sajnos ez teljesen érthető, mert a térdízületi porckopás nem csak egy egyszerű húzódás, amit pihentetéssel meg lehetne oldani. Feltétlenül kezelni kell, de nem mindegy, hogy hogyan! Most megmutatom Neked, milyen kezelési lehetőségekkel találkozhatsz térdízületi porckopás esetén! Az egyes kezelési módoknál kitérek arra is, hogy melyik miért lehet jó választás a számodra, vagy éppen melyiket miért érdemes elkerülnöd.

Először is tekintsük át, hogy mitől is kopnak el azok a porcok a térdedben! Ezáltal Te is jobban át fogod látni és meg fogod érteni, hogy mi a legjobb megoldás a számodra. Mert bizony megoldás mindig van, amivel Te is enyhítheted a térdfájdalmakat!

 

Mi okozza a térdeinkben a porckopást?

 

A kor előrehaladtával bizony a térdünk ízületét alkotó porc fokozatosan elkopik. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja öröklött hajlam, illetve nem megfelelő használat, például rossz testtartásban végzett mozgásformák vagy túlerőltetés is.

A megértéshez lényeges tudni, hogy a porcsejtek a növekedésük befejeztével már alig osztódnak tovább. A probléma pedig akkor áll fenn, amikor idősebb korunkra a lebontás mértéke nagyobb lesz, mint a felépítés, emiatt pedig úgymond „kifogy” porcunkból az anyag, és az kopásnak indul. A térdeink esetében a porckopás ráadásul igen gyakori, mivel nagy terhelés nehezedik rá nap mint nap.

A porckopást egy hosszú folyamatnak képzeld el, amelynek a tünetei, mint a fájdalom és a gyulladás már csak később jelentkeznek.

 

Porckopás a térdekben

 

Mi lehet a következménye annak, ha nincsen kezelve a térdízületi porckopás?

 

Ha a térdedben a porckopás tovább fokozódik, akkor előbb vagy utóbb a mozgás egyre fájdalmasabbá válik, az ízületeid begyulladnak, és ez akár mozgáskorlátozottsághoz, illetve mozgásképtelenséghez is vezethet! Ugyanis az ízületeinkben a porcok azért vannak, hogy a csontok közti területet kipárnázzák és csökkentsék a mozgás által létrejött súrlódást. Tehát abban az esetben, ha ez a „védő” porcunk elvékonyodik, a csontjaink súrolhatják az ízületek szélét. Ez pedig igen fájdalmas, mert ez a terület gazdag idegvégződésekben, ezért intenzívebben érezzük a fájdalmat is! A porckopás fokozódásával gyakori jelenség az is, hogy csontkinövések és csontlerakódások keletkeznek, illetve deformálódhatnak az ízületeink, amely további fájdalmakat okozhat.

De ne aggódj, a szervezetünk fantasztikus gyógyuló mechanizmussal rendelkezik, így megfelelő kezeléssel helyrehozható a térdízületi porckopásod és az azzal járó fájdalmad!

 

Mi a fontos a kezelésnél?

 

A térdízületi porckopás estén a legfontosabb cél az, hogy megszüntessük a probléma gyökerét, illetve csillapítsuk a fájdalmat, és lehetővé tegyük a szabad mozgásképességet. Ahogyan azt már említettem, a probléma gyökere az, hogy a porcunkból „kifogyott az anyag”. Így a kezelés során ezt kellene pótolnunk!

Másik fontos szempont a kezelési mód kiválasztásában az az, hogy az egyes kezeléseknél milyen mellékhatás léphet fel. Mivel nem egy három napos megfázásról van szó, hanem egy hosszú ideig tartó problémáról, ezért hosszan tartó vagy többszöri kezelést is igényel. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ne okozzon más problémákat az, amivel a porckopást kezelni szeretnénk!

 

Milyen fájdalomcsillapító kezelések vannak?

 

1. Fájdalomcsillapító gyógyszerek

Nálad is vannak otthon fájdalomcsillapító gyógyszerek, amelyeket csak lekapsz a polcról, ha valami fájdalmad van? Általában a fájó térdeinkre is ezeket szokták felírni az orvosok, vagy ajánlani a gyógyszerészek. Ugyan valóban csillapítják a fájdalmat, azonban a probléma gyökerét nem oldják meg! Ráadásul rengeteg mellékhatásuk is van, amik miatt nem ajánlom Neked a fájdalomcsillapítók hosszan tartó szedését. Rendszeres alkalmazásuk ugyanis kikezdi a bélfaladat és megnöveli a bélben kialakuló vérzések, illetve fekélyek (gyulladt, fájdalmas sebek) kialakulásának az esélyét. Ezek ráadásul további súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek!

 

gyógyszerek

 

2. Injekciós kezelések

A térdízületünk porckopására alkalmazott injekciós kezeléseknek két típusa van. Az egyik injekció szteroid típusú fájdalomcsillapító szert juttat közvetlenül az ízületeidbe, így az gyorsabban eljut a gyulladás vagy a fájdalom helyére, mintha a fájdalomcsillapítót szájon át vennéd be. Ugyanakkor a tartós használatát ennek sem javaslom, ugyanis a legújabb kutatások fényt derítettek arra, hogy az injekciós szteroidos kezelések pont, hogy fokozhatják a porckopás kialakulását!

A másik injekciós kezelés a hialuronsav befecskendezése az ízületekbe. Ez is mérsékli a fájdalmat, illetve „olajozza” az ízületeink felszínét, ezáltal csökkenti a súrlódást. Még jó megoldás is lehetne (bár a probléma gyökerét megint csak nem szünteti meg!), de sajnos ez is több mellékhatással járhat, mint például duzzanat vagy merevség a térd körül.

 

3. Természetes fájdalomcsillapítás

A fájdalom- és gyulladáscsökkentésnek szerencsére van sokkal természetesebb módja is, ami nem okoz a gyógyszerekhez hasonló mellékhatásokat! Manapság már sajnos kevésbé elterjedtek, pedig régen előszeretettel használták a különféle gyógynövényeket fájdalmak esetén. Ilyen gyógynövény például a csalán, a gyermekláncfű, a mezei zsúrló, a kamillavirág vagy a cickafark, amelyeket tea formájában tudsz fogyasztani.

A gyógynövények külsőleges használatáról pedig egy korábbi cikkemben olvashatsz!

Persze a gyógynövényekkel való kezelés sem oldja meg a térdízületi porckopásod kiváltó okát, de legalább biztonsággal alkalmazhatod őket a fájdalmaid enyhítésére!

 

Műtéti kezelésre is sor kerülhet?

 

Sajnos igen, időnként műtétre is sor kerülhet a térdízületi porckopás kezelésekor abban az esetben, ha a fájdalom már olyan fokú, hogy az nem javítható más kezeléssel. A műtét során az orvos eltávolítja az elkopott térdporc felszínét és helyette egy fém vagy műanyag műízületet, úgynevezett térdprotézist helyez be.

Persze ez még nem old meg mindent, utána rendkívül hosszú a rehabilitáció ideje! Ráadásul a többi porcod ezután is ki lesz téve a kopás veszélyének, hiszen egy térdprotézis még nem szünteti meg a probléma kiváltó okát. Ez azért is gondot jelent, mert a műtét után valószínűleg egy darabig a másik térdedet fogod jobban terhelni. Aztán egyszer csak azon kapod magadat, hogy a másik térdedben is kialakult a porckopás!

De ne aggódj! A műtét elkerülhető olyan kezelésekkel, amelyek a probléma gyökerét is megoldják!

 

Milyen problémamegoldó kezelések vannak?

 

1. Gyógytorna

Ahogyan már azt említettem, nem csak a kor, hanem a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a térdízületi porckopás kialakulásához! Helytelen testtartásban ugyanis a térdre fokozott terhelés jut, ha pedig nem mozogsz eleget, akkor az ízületi folyadék (szinoviális folyadék) nem tudja megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátni a porcaidat. A porcaink válláról pedig le kell vennünk valahogy a terhet, ugyanakkor mozgatnunk is kell őket! Erre pedig semmi sem alkalmasabb az izmaink fejlesztésénél, amelyek felveszik a támasztó szerepet és mozgatásuk fokozza a vérkeringést! (Ez természetes fájdalomcsillapításhoz vezet egyúttal.) Ehhez szükség van arra, hogy újra megerősítsük az izmokat, illetve ismét felvegyük a helyes testtartást. Azt ajánlom Neked, hogy egy szakképzett gyógytornászhoz fordulj, aki tud neked kifejezetten erre a célra mozgásformákat ajánlani, amelyeket utána otthon is tudsz végezni!

 

vizi gyógytorna az ízületekre

 

2. Akupunktúra és akupresszúra

Az előzőtől egy kicsit eltérő gyógymódnak számít az akupunktúrás, illetve akupresszúrás kezelés, amelyek hatékonyságát már számos klinikai kutatás bizonyította a porckopás kezelésében, valamint a fájdalom csillapításában. A térdízületi porckopás akupresszúrás kezeléséről egy korábbi cikkemben írtam részletesebben.

 

3. Porcerősítők

Ahogyan már azt az elején írtam, a porckopás fő oka az, hogy gyorsabban épül le (vagyis „kopik”) a porcunk, mint ahogyan képes felépülni. A felépülés folyamatát azonban csak úgy tudod felgyorsítani, hogyha minőségi porcerősítőt szedsz, mint például az Artroflex Plus. Ezáltal ugyanis lesz miből visszaépítenie a szervezetednek a porcokat!

Tehát, ha nem csak a tüneteteket, hanem az okokat is szeretnéd megszüntetni, akkor a térdízületi porckopás leghatékonyabb kezelési módja, ha a gyógytornát (ami mellé persze akupunktúrát is választhatsz) kiegészíted az egészséges táplálkozás mellett megfelelő porcerősítő szedésével! Így a mozgás által fokozott ízületi folyadék (A porcokat nem hálózzák be vérerek.) el tudja juttatni a porcodhoz az újjáépüléséhez szükséges anyagokat, és a térded elindulhat a gyógyulás útján!

Térdfájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.