Lézerterápiával a térdízületi porckopás ellen

Lézerterápiával a térdízületi porckopás ellen

 

Hallottál már arról, hogy vannak, akik lézerterápiával veszik fel a harcot a térdízületi porckopás ellen? Na nem arra a lézerre kell gondolni, amit műtétek során alkalmaznak az orvosok. Az ugyanis megvágja a bőrt és a szövetet. Ez másfajta, úgynevezett hideg lézer. De nevezik még alacsony frekvenciájú lézernek is. Ez nemcsak, hogy nem sérti meg a sejteket, de ráadásul még a regenerálásukat is támogatja. Legalábbis egyes kutatások szerint.

 

Már 30 éve bevethető

 

A lézerterápiát tulajdonképpen már közel 30 éve alkalmazzák, mint alternatív kezelési módszert ízületi porckopás ellen. De sportsérülések esetén is bevetik, és még a rheumatoid arthritis elleni küzdelemben is fontos szerepet tölt be. Így bőven volt már lehetőség arra, hogy megvizsgálják milyen eredménnyel csillapítja az ízületi fájdalmat, és hogy hozzájárul-e a porcsejtek regenerálódásához.

Egy 2000 augusztusában megjelent tanulmány szerint a lézerterápiával kezelt rheumatoid arthritis betegek 70%-os fájdalomcsökkenésről számoltak be azokhoz képest, akik placebó kezelésben részesültek.

Egy 2014-es japán kutatás szerint is jelentősen csökkent a térdízületi porckopás okozta fájdalom azon alanyok esetében, akiket rendszeresen kezeltek lézerterápiával.

Mindebből kifolyólag pedig bátran feltételezhetjük azt, hogy a lézerterápia segíthet a térdízületi porckopás leküzdésében. De, hogyan is működik?

 

Így segíthet a lézerterápia a térdízületi porckopáson

 

Talán már sejted, hogy a lézerterápia tulajdonképpen egy speciális fényterápia. Jóval alacsonyabb erősségű, mint amit műtétek során alkalmaznak. Ráadásul ez nem melegíti/égeti meg a bőrt. Éppen ezért is lehet akár teljes egészében a kezelendő felületre illeszteni, és nem csak közel helyezni hozzá.

A lézerterápia során alkalmazott fény alacsony intenzitású vörös és közel infravörös fény. Könnyen áthatol a bőrön és akár 5 centiméter mélységig is stimulálja a szövetet. Itt aztán olyan fiziológiai reakció lép fel, amely révén a fény képes csökkenteni a gyulladást és javítani a keringést. Sőt, még a szövetek/sejt öngyógyító képességét is serkenti.

 

Bevetnéd térdízületi porckopás ellen?

 

Ha te is kipróbálnád a térdízületi porckopásod kezelésére, akkor azt javaslom, hogy előbb konzultálj szakorvossal vagy terapeutával. Ugyanis vannak esetek, amikor nem javasolt a lézerterápia használata. Ilyen eset például, ha fennáll daganatos/rákos betegség. De persze remélem, hogy ez nálad szóba se jöhet! Mindenesetre jobb biztosra menni, és mielőtt alávetnéd magad a kezelésnek kideríted, hogy neked egyáltalán szabad-e? Ez kivált képpen igaz akkor, ha nem orvosi/terapeutai rendelőben kezelteted magad, hanem saját készüléket vásárolsz. Bizony, utóbbira is van lehetőséged. Ma már olyan kis kézi lézer lámpák is beszerezhetők, amivel otthonod kényelmében akár te magad is kezelni tudod a térdízületi porckopást. (Amennyiben te megvásárolnál egy ilyen lézerterápiára alkalmas lámpát, előtte alaposan nézz utána a készüléknek! És mindenképpen egyeztess az orvosoddal róla!)

 

Térdízületi porckopás esetén is fontos a rendszeres kíméletes mozgás és a nyújtás.

 

 Önmagában nem elégséges

 

Noha a legtöbb esetben bátran alkalmazható a lézerterápia térdízületi porckopás ellen, azonban mégis van két „szépséghibája” ennek az alternatív kezelési módszernek.

Sajnos meglehetősen lassan fejti ki a hatását. A térdízületi porckopás súlyosságától függően akár 30 alkalmas kezelésre is szükség lehet, mire jelentős mértékű javulást észlel a páciens. Ha klinikára mész kezeltetni magad, akkor ez nem kevés idő és pénz kiesést eredményezhet.

Másrészt, a már korábban említett japán kutatás szerint, hosszantartó eredményt nem képes fenntartani önmagában. Mindenképpen javasolt a lézerterápia mellett és után is odafigyelni a következőkre:

1. a helyes testtartásra

2. a rendszeres, ám ugyanakkor a térdízületeket kímélő mozgásra-nyújtásra

3. testsúly optimalizálásra

4. kerülni a térdízületeket megterhelő tevékenységeket: futást-kocogást

 

Erősítsd meg a térdízületi porcokat!

 

Attól függetlenül, hogy kipróbálod-e a lézerterápiát vagy sem, fontos, hogy megerősítsd a térdízületi porcokat. Ennek több módja is lehetséges, melyek közül most figyelmedbe ajánlok néhányat.

 

Fogyassz porcerősítő ételeket

 

Egy kis odafigyeléssel és azzal, hogy jobban megválogatjuk az ételeinket rendkívül nagy mértékben hozzá tudunk járulni a térdízületi porcok egészségéhez. És bár a legtöbb esetben nem javasolt a sok vöröshús fogyasztás, azért nem is kell éhezni ahhoz, hogy a porcoknak jó legyen. Bár való igaz, hogy a sok zöldség és gyümölcsfogyasztás erősen javasolt a bennük található antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és vitaminok miatt. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy ezentúl vegetáriánusnak kell lenned. A mediterrán étrend is jó példa erre. Bővelkedik ugyan zöldségekben és gyümölcsökben, de azért a hús sem marad ki. Kutatások szerint pedig a mediterrán étrend kifejezetten porcerősítő étrendnek minősül.

 

Kerüld gyulladást keltő ételeket

 

Vannak ételek, amelyek gyulladásra hajlamosítanak. A gyakori ízületi gyulladás pedig óhatatlanul is gyengíti a térdízületi porcokat. Ráadásul ezek olyan ételek, amelyek még súlyfelesleget is raknak ránk. És hát lássuk be, egyáltalán nem mindegy, hogy 5-10 kilóval nagyobb nyomás nehezedik a térdízületekre vagy sem. Ilyen ételek a sok cukrot és szénhidrátot tartalmazó ételek. Utóbbi esetében kifejezetten rossz, ha glutént tartalmazó szénhidrátról van szó. Ennek oka, hogy manapság egyre többen szenvednek úgynevezett rejtett gluténérzékenységtől. Ez azt jelenti, hogy sokan nem is tudják, hogy érzékenyek a gluténra, mert nem vált ki belőlük feltűnő emésztési vagy más egészségügyi panaszt. Azonban gyakran ízületi gyulladáshoz vezethet.

 

Vess be porcerősítőt

 

Egy amerikai kutatás szerint ma már egyre nagyobb kihívást jelent a felnőtt lakosság számára, hogy pusztán helyes táplálkozás révén gondoskodjon a szervezete számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról. Az azt is jelenti, hogy bármilyen gondosan is válogatjuk meg ételeinket, sajnos az nem lesz elég a térdízületi porcok támogatásához és megerősítéséhez. Ebből következik, hogy porcerősítő étrend kiegészítő fogyasztására is szükség van. Azonban nem mindegy, hogy milyet szedünk. A legjobb választás, ha olyan porcerősítő mellett döntünk, ami bővelkedik II-es típusú kollagén peptidben. Hiszen a kollagén óriásmolekulával ellenben ez akár 100%-ban képes beépülni a porcokba. Ezért is került II-es típusú kollagén peptid az Artroflex Plus-ba.

 

Végszó

 

Amennyiben úgy kezelnéd a térdízületi porckopást, hogy közben nem feküdnél kés alá, számos alternatív megoldás közül választhatsz. Többek között a most bemutatott lézerterápia is szóba jöhet. Azonban, ha hosszan tartó eredményre vágysz, és felgyorsítanád a gyógyulást, úgy nem elég egy módszert alkalmaznod. Jobb, és gyorsabb eredményt érhetsz el, ha kombinálod a lehetőségeket. Ám bármit is próbálsz ki, tartsd szem előtt, hogy mindennek az alapja a porcok tápanyagellátása. Ennek legegyszerűbb és leghatékonyabb módja pedig a megfelelő porcerősítő fogyasztása.

 

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

 

Ízületi fájdalmaktól mentes napot!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.