A porckorong kopás okai, kezelése

A porckopás nem csak végtagjainkat fenyegetheti, hanem bizony a gerinc csigolyái között megtalálható porckorongokat is. A leggyakoribb esetekben az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik derékfájás vagy lumbago formájában. Azonban az sem ritka, hogy a nyaki illetve a vállak magasságában levő csigolyák közti porckorongokat érinti (spondylosis).

 

Tudod mi a porckorong feladata?

A porckorongok felelnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák szabad mozgásáért. Ugyanakkor feladatuk részét képezi az is, hogy gondoskodjanak a csigolyák stabilitásáról valamint egymással való, összeköttetésükről.

A porckorongok két fontos részből állnak. Egy külső rostos gyűrűből és a gyűrű közepén található kocsonyás anyagból. Ami a biokémiai összetételét illeti, nagyban megegyezik az ízületek felszínét borító üvegporcokéval.

Az idő előrehaladtával a porckorongok vízkötő képessége csökken. Ez pedig már 30 éves kor felett észlelhető. A hátgerinc a testünk azon része, ami relatíve a legkorábban kezd el kopni. A porckorongok vízvesztése következtében azok magassága csökken (részben ezért van az, hogy az idősödő emberek testmagassága csökken). A porckorong állománya felrostozódik, felpuhul és helyenként akár ki is boltosulhat. Mindezen változások miatt pedig már nem tudja megfelelő hatékonysággal ellátni a szerepét.

Vagyis nem tudja csillapítani a járással és egyéb mozgással járó lökéséket, rázkódásokat.

Ez pedig egyenes út a csigolyák valamint az ízületi szalagok túlterheléséhez, ami pedig végső soron kopást eredményez.

 

Nálad is kialakulhat?

A kor előrehaladtával alapvetően mindenki ki van téve annak a veszélynek, hogy porckorong kopás alakul ki nála. Azonban van néhány olyan körülmény, amely hatására megnő a betegség kialakulásának az esélye.

 1. rendszeres nehéz fizikai munka végzése
 2. rosszul kialakított munkahelyi körülmények
 3. huzamosabb ideig végzett ülőmunka
 4. fizikai túlterhelés (a túlsúlyt is ideértve)
 5. sérülések

Ezek többnyire mind olyan körülmények, amelyekre van kihatásunk. Mindezek mellett vannak olyan tényezők is, amelyeket nem, vagy nagyon nehezen befolyásolhatunk csupán. Ilyen tényezők:

 1. veleszületett adottságok
 2. fejlődési rendellenességek
 3. hormonális zavarok
 4. keringési zavarok

 

Porckorongkopás kialakulásának a jelei

A panaszok rendkívül változatosak lehetnek és egyénenként eltérhetnek. Mindenesetre, ha hosszú távon az alábbiakat tapasztalod, akkor keresd fel a házi orvosodat és kérd a panaszaid kivizsgálását. A legjobb elkerülni ezt a betegséget, ami súlyosságától függően akár az ágyhoz is láncolhat. De, ha már kialakult, akkor is célszerű még az elején megállítani vagy lassítani a folyamatát.

A tünetek lehetnek:

 1. folyamatos tompa fájdalom
 2. de hirtelen beléd hasító nagyfokú fájdalom is lehet, ami egy esetleges rossz mozdulat következtében alakulhat ki
 3. zsibbadás
 4. nehézség a törzs kiegyenesítésében vagy hajlításában
 5. nehézség a törzs elfordításával járó munka végzések során

 

Kezelési tippek

Ha hirtelen jelentkeznek a panaszok, akkor javasolt 2-3 napos megfelelő pozícióban történő pihentetés. És csak ezután tanácsos a fokozatos mozgáshoz való visszatérés. Érdemes gyógytornára vagy hátgerinctornára menni, és ott szakértői felügyelet alatt végezni azokat a gyakorlatokat, amelyek segíthetnek ellazítani a hátgerinc környéki izmokat, valamint megerősíteni azokat.

Ezek mellett ki lehet próbálni a fizikoterápiás módszerek és a gyógyfürdőkórházi kezeléseket is igénybe lehet venni. Szokatlan megoldásnak tűnhet, de szükség esetén még a fűző használata is ajánlott.

Persze mindezek mellett az életkörülmények változtatása is fontos: optimalizálni a testsúlyt, megfelelően munkakörülmények kialakítani illetve berendezéseket használni (szék, asztal stb.), de a minőségi étrend kiegészítők fogyasztása is nélkülözhetetlen.

Olvasson még többet a porckopásról, és annak gyógyításáról: a csípőizületi kopás gyógyítása (csípőprotézis műtét helyett), a térdizületi kopás gyógyszerei, könyökizület fájdalom - könyökizületi porckopás kezelése.Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.