A porckorong kopás okai, kezelése, gyógyítása

A porckopás nem csak végtagjainkat fenyegetheti, hanem bizony a gerinc csigolyái között megtalálható porckorongokat is. A leggyakoribb esetekben az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik derékfájás vagy lumbágó formájában. Azonban az sem ritka, hogy a nyaki, illetve a vállak magasságában levő csigolyák közti porckorongokat érinti ez a degeneratív elváltozása a csigolyáknak. Ezt a fajta problémát nevezik szaknyelven spondylosis-nak. És bár rémisztően hangozhat  a porckorong kopás, tudd, hogy a porckorong kopás gyógyítása lehetséges! A későbbiekben erről is fogok írni, azonban most előbb ismerkedjünk meg jobban a porckoronggal és a porckorong kopással.

 

Tudod mi a porckorong feladata?

 

A porckorongok felelnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák szabad mozgásáért. Nekik köszönhetjük, hogy le tudunk hajolni vagy, hogy el tudjuk fordítani a törzsünket. Tulajdonképpen a porkorongok rugalmasságának köszönhetően tudunk mindenféle mozgást végrehajtani. Ha nem lenne ilyen rugalmas a porckorongok állaga, akkor úgy járnánk-kelnénk a nagyvilágban, mintha egy vaspáncélba zárták volna a felső testünket.

Ugyanakkor a porckorongok feladatának részét képezi az is, hogy gondoskodjanak a csigolyák stabilitásáról, valamint egymással való, összeköttetésükről. Ezért a porckorong kopás gyógyítása szinte egyet jelent a csigolya kopás gyógyítása nézettel.

 

A porckorong felépítése és szerepe

 

Hogyan is épülnek fel a porckorongok?

 

A porckorongok két fontos részből állnak. Egy külső rostos gyűrűből és a gyűrű közepén található kocsonyás anyagból. Ami a biokémiai összetételét illeti, nagyban megegyezik az ízületek felszínét borító üvegporcokéval.

Mint minden porcnak, így a porckorongoknak is egyik alapvető összetevője a víz. Ami nem is csoda, hiszen maga az emberi test 60-80%-ban víz. Az idő előrehaladtával azonban a porckorongok vízkötő képessége csökken. Többek között ezért is fontos az, hogy gondoskodjunk a szervezetünk vízszükségletéről. Vagyis a javasolt 2-3 liter vizet érdemes bevinni a szervezetbe, már csak azért is, hogy a lehető legtovább meg tudjuk őrizni a porckorongok rugalmasságát.

Sajnos a porckorongok rugalmasságának csökkenése már 30 éves kor felett észlelhető. A gerinc porckopás kezelését, megelőzését sajnos már fiatalon el kell kezdenünk. A hátgerinc a testünk azon része, ami relatíve a legkorábban kezd el kopni. A porckorongok vízvesztése következtében azok magassága csökken (részben ezért van az, hogy az idősödő emberek testmagassága csökken). A porckorong állománya felrostozódik, felpuhul és helyenként akár ki is boltosulhat, ami sérvet eredményezhet.

Mindezen változások miatt pedig a porckorong már nem tudja megfelelő hatékonysággal ellátni a szerepét. És ez nem csak azt jelenti, hogy nem leszünk képesek gyermeki könnyedséggel lemenni hídba, hanem bizony azt is, hogy egyre több egészségügyi problémával találjuk szembe magunkat.

Például a porckorongok „kiszáradása” miatt azok nem tudják csillapítani a járással és egyéb mozgással járó lökéséket, rázkódásokat, vagy kisebb ütközéseket.

Ez pedig egyenes út a csigolyák, valamint az ízületi szalagok túlterheléséhez, ami pedig végső soron kopást eredményez.

 

Nálad is kialakulhat?

 

A kor előrehaladtával alapvetően mindenki ki van téve annak a veszélynek, hogy porckorong kopás alakul ki nála. Azonban van néhány olyan körülmény, amely hatására megnő a betegség kialakulásának az esélye.

Ezek a körülmények a következők:

 1. rendszeres nehéz fizikai munka végzése, ami első sorban a hátgerincet terheli meg
 2. rosszul kialakított munkahelyi körülmények (pl.: görnyedt háttal kell hosszú órákat dolgozni)
 3. huzamosabb ideig végzett ülőmunka (a nem megfelelő testtartás miatt a nyaki és ágyéki csigolyák lehetnek nagyon megterhelve)
 4. fizikai túlterhelés (a túlsúlyt is ideértve)
 5. sérülések

 

Ezek többnyire mind olyan körülmények, amelyekre van hatásunk. És viszonylag könnyen tudunk segíteni, változtatni ezeken a problémákon ahhoz, hogy ne alakuljon ki porckorong kopás. De akkor is érdemes ezeken a körülményeken változtatni, ha már kialakult a kopás. Ugyanis a porckorong kopás kezelése szempontjából ezeknek a változtatásoknak jótékony hatása van.

Mindezek mellett azonban vannak olyan tényezők is, amelyekre egyáltalán vagy alig van hatásunk. Ilyen tényezők, amelyek szintén hozzájárulhatnak a porckorong kopás kialakulásához:

 1. veleszületett testi adottságok (nyitott hátgerinc)
 2. egyéb genetikai problémák
 3. különböző fejlődési rendellenességek
 4. hormonális zavarok
 5. keringési zavarok
 6. irritábilis bél szindróma

 

A porckorong kopás kialakulásának jelei

 

Porckorong kopás kialakulásának a jelei

 

A panaszok rendkívül változatosak lehetnek és egyénenként eltérhetnek. Mindenesetre, ha hosszú távon az alábbiakat tapasztalod, akkor keresd fel a házi orvosodat és kérd a panaszaid kivizsgálását! A legjobb elkerülni ezt a betegséget, ami súlyosságától függően akár az ágyhoz is láncolhat. De, ha már kialakult, akkor is célszerű még az elején megállítani vagy lassítani a folyamatát. Tehát ahhoz, hogy a csigolya kopás gyógyítása mihamarabb elkezdődhessen, alaposan figyelmed magadat! Hogy tudd, mire kell oda figyelned, most felsorolom neked a leggyakoribb tüneteket porckorong kopás esetén.

A tünetek lehetnek:

 1. folyamatos tompa fájdalom a hátgerinc teljes szakaszán vagy részein
 2. de egy hirtelen beléd hasító nagyfokú fájdalom is lehet figyelmeztetőjel, ami egy esetleges rossz mozdulat következtében hasított beléd
 3. zsibbadás a végtagjaidban
 4. nehézség a törzs kiegyenesítésében vagy hajlításában
 5. nehézség a törzs elfordításával járó munka végzések során

 

Hogyan mutatható ki orvosi vizsgálattal a porckorong kopás?

 

Akárcsak a térdporckopás, vagy a csípőporckopás esetében, a porckorong kopását is többnyire röntgenfelvételek segítségével állapítják meg biztosra. Azonban ahhoz, hogy egyértelműen észrevehető lehessen a röntgenfelvételen a porckorong kopás, annak már meglehetősen elkopottnak kell lennie.

Ezért sokkal jobbak az MRI vizsgálatok! Ennek a magasabb technológiának köszönhetően már a porckorong kopásának korai fázisában is kimutatható a probléma. Ez persze azt is jelenti, hogy hamarabb meg lehet kezdeni a porckorong kopás kezelést, és így lassítható a további kopás. Sőt, akár elkerülhetővé válhatnak a porckorong kopás következtében kialakuló egyéb egészségügyi gondok, mint amilyen a sérv például.

Vérvizsgálatot is szoktak végezni a porckorong kopás gyanús pácienseken. Erre azért is van szükség, hogy egyértelműen ki lehessen zárni más betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint a porckorong és/vagy csigolya kopás. Ha egyértelműen ki lett mutatva a betegség, akkor a porckorong kopás gyógyítását, kezelését kell megkezdeni.

 

Kezelési tippek

 

Ha hirtelen jelentkeznek a panaszok, akkor javasolt 2-3 napos megfelelő (többnyire fekvő) pozícióban történő pihentetés. És csak ezután tanácsos a fokozatos mozgáshoz való visszatérés. Érdemes, sőt erősen ajánlott gyógytornára vagy hátgerinctornára menni, és ott szakértői felügyelet alatt végezni azokat a gyakorlatokat, amelyek segíthetnek ellazítani a hátgerinc környéki izmokat, valamint megerősíteni azokat.  A hátgerinc torna az egyik legjobb választás, ha csigolya kopás gyógyítása a cél. A gerinc kopás gyógyítása és megelőzése a betegség kialakulási ideje szempontjából rendkívül fontos. Minél előbb tudjuk, hogy fennáll a probléma, annál előbb tudunk tenni ellene.

Rendkívül fontos, hogy megerősítsük a hátizmokat! Ez nem csak jobb tartást ad nekünk, de még a porckorongra nehezedő terhek egy jó részét is átveszik. Ezzel pedig jelentősen lassíthatjuk a porckorongok kopását a csigolyákban.

A porckorong kopás gyógyítása emellett magával a testtartás javítással is elérhető. Ehhez igénybe vehetjük az Alexander technikát is, de szakértői segítséget is kérhetünk.

Ezek mellett ki lehet próbálni a fizikoterápiás módszereket és a gyógyfürdő- kórházi kezeléseket is igénybe lehet venni. Pontosabban érdemes porckorong kopás kezelése során igénybe venni a különböző gyógyfürdők és wellness helyek által kínált gyógyászati lehetőségeket, mint például a súlyfürdő. Továbbá érdemes lehet a kínai akupunktúrához is fordulni szükség esetén. Ugyanis kutatások szerint ez a természetes alternatív gyógymód is enyhítheti a porckorongkopás okozta problémákat.

Szokatlan megoldásnak tűnhet, azonban némely esetben még a fűző használatát is ajánlják az orvosok, amikor porckorong kopás kezelése a tét.

A fent említett kezelési megoldásokat megelőzés szempontjából is javasolt alkalmazni. Ugyanakkor ezek többnyire csak a kezdődő és közepesen elkopott porckorongok okozta tüneteket tudják hatékonyan kezelni. Nagyon súlyos esetekben ennél radikálisabb beavatkozásokra is szükség lehet, mint például szteroidos fájdalomcsillapítás vagy műtétre. Bár szerencsére ezek nagyon ritka esetek!

Azonban mindenképpen jobb elkerülni a legrosszabbat, ezért mindenképpen érdemes az első jelektől fogva nagy figyelmet fordítani a hátgerincre. Ahhoz, hogy a legtermészetesebb módon vegyük fel a harcot a porckorong kopással, javasolt életvitel változtatás is!

 

Fontos:

 1. optimalizálni a testsúlyt,
 2. megfelelő munkakörülmények kialakítani (szék, asztal, munkavégzési hely belmagassága stb.),
 3. kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezni
 4. rendszeresen átmozgatni a hátizmokat (azok számára, akik tudnak úszni, javasolt heti 3-4 alkalommal elmenni úszni, hiszen úszás során a legalacsonyabb annak az esélye, hogy a porcoknak nagyobb ütközéseket kellene elnyelni)
 5. de a minőségi porcerősítő étrend kiegészítők fogyasztása is nélkülözhetetlen

Minőségi étrend kiegészítő az Artroflex Plus

Kérdések:

 • Porckorong kopás gyógyítása lehetséges? A cikk a bemutatja a probémát és a lehetséges megoldási módszereket.
 • Hogyan kezelhető az ágyéki porckorong kopás? Az ágyéki porckorong kopás, más néven ágyéki discus degeneratio, kezelésének célja a tünetek, mint a fájdalom, merevség és a mozgáskorlátozottság enyhítése, valamint az életminőség javítása. A kezelés többféle módszert is magában foglalhat: Gyógyszeres kezelés: Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a tünetek kezelésében. Fizioterápia: Személyre szabott gyakorlati programok javíthatják a hátizmok erősségét, növelhetik a gerinc hajlékonyságát és csökkenthetik a fájdalmat. Ergonómiai tanácsok: Az ergonómikus munkakörnyezet kialakítása és a helyes testtartás elsajátítása segíthet a további sérülések elkerülésében. Súlykontroll: A túlsúly csökkentése tehermentesítheti az ágyéki gerincet, így enyhíthetők a tünetek. Helyi hőkezelés vagy jég alkalmazása: Ezek a módszerek segíthetnek a fájdalom ideiglenes csökkentésében. Injekciós terápiák: Szteroid injekciók az érintett területre alkalmazva csökkenthetik a gyulladást és enyhíthetik a fájdalmat. Komplementer terápiák: Akupunktúra, masszázs és kiropraktika is segíthetnek néhány beteg esetében. Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben, ha a konzervatív kezelések nem hoznak javulást, sebészeti beavatkozásra lehet szükség.
  Fontos, hogy orvosi felügyelet mellett válasszuk ki a megfelelő kezelést, figyelembe véve az egyéni tüneteket és az általános egészségi állapotot.
 • A gerinc porckopás kezelése eltér a többi porckopásétól? A gerinc sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mint a kevésbé létfontosságú csontjaink/izületeink. Ugyanakkor a fent leírt lehetőségek mind használhatóak a gerinc porckopására is.
 • A nyaki porckorong kopás tünetei nagyban eltérnek a test többi részében lévő porckorong kopás tüneteitől? Nem.
 • Hogyan kezelhető a gerinccsigolya kopás? A gerinccsigolya kopás (spondylosis) kezelése többféle módszert foglal magában, célja a fájdalom csökkentése, a mozgékonyság javítása és a további károsodás megelőzése. A kezelés általában konzervatív módszereket tartalmaz, amelyek a következőket foglalhatják magukban: 1) Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők: Az NSAID-ok, mint az ibuprofen, vagy paracetamol segíthetnek a fájdalom és a gyulladás kezelésében. 2) Fizioterápia: Egyéni gyakorlati programok, amelyek célja az erő növelése, a hajlékonyság javítása és a fájdalom csökkentése. 3) Helyi hő vagy hideg terápia: A fájdalmas területek kezelése meleg vagy hideg borogatásokkal enyhítheti a fájdalmat. 4) Kortikoszteroid injekciók: Súlyos fájdalom esetén az érintett területre adott injekciók enyhíthetik a gyulladást és a fájdalmat. 5) Életmódbeli változtatások: Az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás abbahagyása és a rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgás mind hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez. 6) Alternatív terápiák: Akupunktúra vagy masszázs segíthet néhány embernek a fájdalom kezelésében. 7) Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben, ha a konzervatív kezelések nem hatékonyak, műtéti beavatkozásra lehet szükség az érintett csigolyák stabilizálása vagy a nyomás enyhítése érdekében.
  Fontos, hogy konzultálj orvosoddal, aki segíthet a számodra legmegfelelőbb kezelési terv kialakításában, figyelembe véve az állapot súlyosságát és az egyéni szükségleteket.
 • A porckorongsérv gyógyítása műtét nélkül lehetséges? Ilyen ügyben megfelelő vizsgálat után a szakorvosunk segítségét kell kérni!

Olvasson még többet a porckopásról, és annak gyógyításáról: a csípőizületi kopás gyógyítása (csípőprotézis műtét helyett), a térdizületi kopás gyógyszerei, könyökizület fájdalom - könyökizületi porckopás kezelése.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.