Porckopás és csontkinövés: van köztük összefüggés?

Porckopás és csontkinövés közt van összefüggés?

A porckopás az idősebb kor egyik legjellemzőbb betegsége, amely sajnos rengeteg fájdalmas tünettel és következménnyel járhat, ha nincsen kezelve a megfelelő módon. Kevesen tudnak csak arról, hogy a csontkinövések a porckopás miatt is kialakulhatnak. Pedig jó, ha tudod, hogyha csontkinövést tapasztalsz magadon, akkor az lehet, hogy ízületi porckopás miatt van. A porckopást ugyanis lehet kezelni, így megállíthatod a csontosodás fokozódását! Cikkemben éppen ezért elmondom Neked, hogy milyen összefüggés van a porckopás és a csontkinövés között, illetve azt is, hogy a folyamatot hogyan tudod megelőzni vagy lassítani!

 

Először is nézzük, mi is történik pontosan az ízületi porckopás során!

 

Azt bizonyára Te is tudod, hogy a csontok végeit ellenálló üvegporc borítja. A porcok az ízületi folyadékkal közösen párnaként védik a csontjaidat, és együttesen biztosítják a mozgás során, hogy ne alakuljon ki a csontvégek között súrlódás.

Ízületi porckopásról akkor beszélünk, ha a porcaink állományának a lebontása és felépítése között felborul az egyensúly. Porckopás szinte a testünk egész tájékán kialakulhat. Ez általában idősebb korunkra következik be fokozatosan kialakulva. A fokozott lebontás miatt a szervezetünk nem győzi visszaépíteni a porcaink anyagát, emiatt pedig a csontjainkat védelmező porcok szépen lassan elvékonyodnak. Ha ez tovább fokozódik, akkor még el is repedhetnek, felületük pedig egyenetlenné válik, de akár teljesen el is tűnhetnek.

 

Mi köze van ehhez a csontoknak?

 

Ha a csontjainkat védelmező porcréteg elvékonyodik vagy eltűnik, akkor a csontjaink mozgás során egymáshoz fognak dörzsölődni, emiatt pedig sokkal kevésbé bírják a terhelést, mintha a súrlódást az egészséges porcaink csökkenteni tudnák. Azonban a csontjaink szépen lassan alkalmazkodnak ehhez a fokozott terheléshez, és csontlerakódások jelennek meg rajtuk, megvastagodnak és kifelé kezdenek el gyarapodni. Ezáltal kialakulnak a csontkinövések.

 

Ez milyen panaszokkal járhat?

 

Ahogy a csontunk az ízületünkben megvastagszik, úgy nő a feszülés érzése is, illetve a helyén duzzanat és gyulladás jelenhet meg. Ugyanis a csontjaink ebben a megvastagodott állapotban már nem férnek el az ízületi tokban, ezért fájdalmas és merev érzést tapasztalhatunk mozgás közben. Az ízületi merevség néhány perces mozgás után általában enyhül. Ami azonban ijesztő lehet, hogy az ízületek mozgás közben is hangosan ropoghatnak.

A porckopás előrehaladtával azonban a csontkinövés mértéke tovább fokozódhat, az ízületünk pedig lassan eldeformálódik, amely már egyre nehezebb mozgást tesz lehetővé a mindennapokban. Ez akár odáig is fajulhat, hogy a porckopással társuló csontkinövések mozgáskorlátozottságot, illetve mozgásképtelenséget okoznak!

De ne aggódj, a porckopás okozta csontkinövések megelőzhetők, ha pedig már kialakultak, akkor lassíthatók! Így pedig elkerülheted ezeket a fájdalmas és akadályozó panaszokat, hogy még sokáig élvezhesd a mozgás örömét!

 

A porckopás megelőzhető

 

Hol alakulnak ki a leggyakrabban porckopás miatt csontkinövések?

 

Ujjvégi ízületekben - csontkinövés ujjon

A kezünkön lévő ujjvégi ízületeinken gyakran képződnek kisméretű csontkinövések, úgynevezett Heberden csomók. Ezek a kis csomók azonban szerencsére ritkán okoznak csak fájdalmat, inkább esztétikai hibának mondanám őket.

Ezek a csontkinövések lassan alakulnak ki. Sokszor akkor veszik már csak észre az emberek, hogy csontkinövés keletkezett az ujjukon, amikor az évek óta hordott gyűrűt nem tudják már áthúzni rajta.

A középső ujj ízületénél kialakuló csomót Bouchard-csomónak nevezik.

Mindkét csomó először csak egy ujjon alakul ki, majd innen terjed át a többire.

 

Gyakran az ujjakon alakul ki csontkinövés porckopás miatt.

 

Lábfejen

A leggyakoribb csontkinövés, amikor a lábfejen a nagylábujj alapízületénél alakul ki csontkinövés, amelyet bütyöknek nevezünk. Alapesetben a többi lábujjunkkal párhuzamos nagylábujjunk elgörbül: a hegye a többi ujj irányába áll, a töve pedig kifele mozdul, és kitüremkedő csontkinövés keletkezik. A csontkinövés és a porckopás miatt fokozatosan elmerevedik a nagylábujjunk, aminek következtében romlik a rugózó és támasztó funkciója, emiatt pedig egyre nehezedik a járás.

A bütyök, más néven szabó bütyök gyakori tünete, ha fájlalod a külső talp éledet, a talpad el kezd kiszélesedni, illetve bőrpír és duzzanat jelenik meg rajta.

A bütyök legnagyobb veszélye, hogy az ízületünk az állandó és fokozott nyomás hatására könnyen gyulladásba jön, ami jelentős fájdalommal járhat. Ha pedig a lábunkat gyakran éri dörzsölődés, akkor a deformálódott ízület feletti bőr könnyen kisebesedhet, vagy akár fekély is kialakulhat rajta. Ilyen nyomás és dörzsölődés alakulhat ki például, ha túl szűk cipőt viselsz.

 

Csigolyák peremén

Az ízületi csigolyák peremén is kialakulhatnak csontkinövések, amelyek sajnos már nagyon fájdalmas problémát tudnak okozni, ugyanis ezeknél a csontkinövéseknél becsípődhet a gerincvelői ideg. Ennek következtében pedig akár a karodban vagy a lábadban is érezhetsz fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget.

 

Hogyan kezelhető a csontkinövés?

 

A csontkinövések kapcsán a két legnagyobb problémát az ízületek merevsége és a fokozódó porckopás jelenti. Tehát a kezelésnél ezeket kell mindenképpen figyelembe venni!

 

Gyógytornával és testmozgással

A testmozgás, illetve, ha már nagyobb fájdalmaid vannak, szakképzett személy által végzett gyógytorna csodákra képes! Egyrészről a mozgás megerősíti a fájdalmas ízületet körülvevő izmokat, ezzel pedig tehermentesíti a gyulladt és kopott ízületeket. Ha pedig csökken az ízületre ható terhelés, akkor csökken a gyulladás, a duzzanat és a fájdalom is!

A testmozgás ráadásul fokozza a vérkeringést és a porcok közötti ízületi nedv termelődését is. Az ízületi nedv pedig fel tudja venni a vérből a szükséges tápanyagokat, amiket az ízületi porcoknak továbbít, hogy azok a felépítő folyamatok során beépíthessék a porcok anyagába, hogy azok újjáépülhessenek.

Megfelelően végzett, gyógytornász által vezetett gyógytornával pedig a már kialakult porckopás és csontkinövés okozta deformitások is kezelhetők! A gyógytornát gyakran speciális segédeszközökkel is kiegészítik a szakemberek. Bütyök esetén az orvosok és a gyógytornászok például szilikonból készült bütyökvédőt és lábujjelválasztót szoktak ajánlani nappali viselésre. Éjszakára ezt pedig felváltja egy úgynevezett lábujjsín!

 

A masszzs segíthet a csontkinövés és a porckopás okozta problémákon.

 

Megfelelő cipővel vagy lábbetéttel

 

Égetően fontos, hogy a már kialakult csontkinövést ne bántsuk tovább! Ez a leggyakrabban a lábfejen szokott előfordulni, ugyanis hajlamosak vagyunk az eddigi cipőinkbe belepasszírozni a bütykös lábunkat. Azonban muszáj lesz az eddigi cipőinket lecserélnünk egy lehetőleg kerek orrú, szélesebb cipőre. A cipő sarka lehetőleg ne legyen magasabb 2-3 cm-nél, és ha szükséges vegyünk bele gyógytornász által javasolt talpbetétet is!

 

Étrenddel és porcerősítőkkel

 

Ahhoz, hogy az ízületi nedv által a szükséges tápanyagok eljussanak a porcaidhoz, és meggátold a porckopást, így pedig a csontkinövések további kialakulását, szükség van arra, hogy megfelelő táplálkozással és porcerősítőkkel jó tápanyagokat vigyél be a szervezetedbe. Ugyanis időskorban az a leginkább jellemző, hogy a porcok felépítéséhez nincsen elegendő alapanyag, emiatt pedig tovább fokozódik a porcaink kopása. Arról, hogy hogyan érdemes táplálkoznod, ha ízületi porckopásod van, egy korábbi cikkemben olvashatsz.

A megfelelő táplálkozással már ugyan sokat tehetsz az ízületeid egészsége érdekében, de sajnos nagyon nehéz a már kopásban lévő porcok számára csak táplálkozással elegendő anyagot bevinni, így érdemes a táplálkozásodat jó minőségű porcerősítő készítménnyel is kiegészítened, amelyek pontosan a porcnak azt az anyagát tartalmazzák, amely a felépítéséhez szükséges!

Tehát ahhoz, hogy megelőzd, vagy lassítsd a porckopás és a csontkinövések kialakulását, fontos, hogy heti rendszerességgel végezz valamilyen számodra kedves mozgásformát, illetve odafigyelj a táplálkozásodra, hogy a porcaid számára elegendő tápanyagot tudj biztosítani!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.