A csípőprotézis előnyei és veszélyei

A csípőprotézis előnyei és vszélyei

Ha Te is csípőízületi porckopással küzdesz, és voltál már orvosnál is a problémáddal, akkor jó eséllyel már neked is mondták, hogy: ”ennek protézis lesz a vége”. Azonban nem tudom, hogy Te teljes körű tájékoztatást kaptál-e a protézissel kapcsolatosan?

Ahogy az éremnek két oldala van, úgy a csípőprotézisnek is! Tehát, bár valóban vannak előnyei, úgy veszélyei és hátrányai is vannak.

 

A csípőprotézis 5 előnye 

 

1. A csípőprotézis egyik legnagyobb előnye, hogy hozzájárul a csípőízületi fájdalom és a velejáró kellemetlenségek megszüntetéséhez. Ez pedig már önmagában is jelentős életminőségi változást eredményez annak a személynek az életében, aki átesett ezen a műtéten.

2. Ugyanakkor az operációnak köszönhetően (felépülést követően), könnyebbé válik a mozgás is, mindamellett, hogy fájdalommentes. Arról nem is beszélve, hogy helyreállhat a mozgástartomány. Bizonyos esetekben ugyanis éppen olyan nagy mozgástartománya lesz a csípőnek, mint amilyen az ízületi porckopás előtt is volt.

3. Megint egy másik előnye, hogy az operációt követően a lépcsőzések sem jelentenek akkora kihívást. Persze nem fogsz csípőprotézissel sem felszaladni a második emeletre már, azonban már az is rendkívül nagydolognak számít, hogy nem kell minden lépcsőfokon megállnod, pihenni.

4. Az alvás/pihenés minősége is javul, hiszen nem fogsz a csípőízületi fájdalom miatt éberen feküdni és szenvedni az ágyban. Ha pedig kipihenten ébredsz reggelente, akkor az, pozitívan befolyásolja a napodat és a hangulatodat. Illetve, ahogy talán azt Te is tudod, alvás közben dolgozik igazán a szervezetünk öngyógyító programja. Tehát a pihentető alvásnak köszönhetően erősíthetjük az egészségünket.

5. A protézis, minőségétől függően, akár 10-20 évre megoldhatja a csípővel kapcsolatosan felmerülő problémákat. Utána azonban, mert elhasználódik (ez is ”elkopik”) ki kell cserélni a protézist. Ellenkező esetben hasonló tüneteket (fájdalmat, gyulladást) produkál, mint korábban a saját csípőízületünk porckopása.

Ha csak ezeket az előnyöket vesszük figyelembe, akkor még azt is mondhatnánk, hogy érdemes végrehajtani a csípőprotézis műtétet. Talán ezért is van az, hogy az Amerikai Egyesült Államokban, egy 2014-es adat szerint, amit az American Academy of Orthopedic Surgeons tett közzé, évente 285 000 csípőprotézis műtétet hajtanak végre. Így 2014-ben, közel 2,5 millió amerikai állampolgár élt műcsípővel.

Azonban van ennek árnyoldala is.

 

A csípőprotézis egyik veszélye, hogy a jobb és baloldali csípő magassága eltérhet.

A csípőprotézis 7 veszélye

 

Noha ma már szinte ”rutinműtétnek” számít a csípőprotézis behelyezése a szervezetbe, még mindig nem teljesen veszélytelen!

1. Jelentős vérveszteség léphet fel a beavatkozás során, illetve közvetlenül az után is. Ezt vértranszfúzióval próbálják kezelni.

2. Vérrögök keletkezhetnek a lábakban vagy a medence környékén a csípőprotézis behelyezését követően. Ami nem is csoda, hiszen egy ismeretlen, mű tárgy került az élő testbe, ami különböző módon gátolhatja a normális létfunkciókat addig, amíg a szervezet befogadja azt. Minthogy meglehetősen veszélyesek a vérrögök, ezek többféle más egészségügyi problémát is előidézhetnek, még akár a tüdőig is eljuthatnak, ami aztán tüdőembóliához is vezethet akár.

Éppen ezért a csípőprotézis műtéteket követően vérhígítót írnak fel a pácienseknek, kompressziós zoknit és egyéb, a vádlira nyomást-pumpálást gyakorló gyakorlatokat.

3. Fertőzések is előfordulhatnak az operáció alatt és után is a protézis körül. Igaz ugyan, hogy ez a páciensek mintegy csupán 1%-át érinti, azonban fontos tudni róla. Hiszen senki nem tudja biztosítani, hogy Te vagy én nem esünk pont ebbe az 1%-ba.

A csípőprotézis minden veszélye közül ez a legrosszabb! Ugyanis, ha fertőzés történik, akkor további operáció(k) szükséges(ek). Ez pedig nagyban lassítja a felépülést, arról nem is beszélve, hogy egy jó hosszú antibiotikum kúrának lesz alávetve a páciens.

4. A műtét alatti felmerülő egyéb sérülésekről vagy komplikációkról sem szabad megfeledkezni. Hiszen az operáció során számolni kell azzal, hogy véletlenül megsérül egy ideg vagy vérér. Illetve a combcsont vagy a medencecsont is megrepedhet/eltörhet a protézis beültetése során.

Ezeket a komplikációkat azonnal kezelni lehet a műtét ideje alatt, azonban mind kihatással lehet a felépülésre.

5. Elmozdulhat a helyéről, mintha csak csípőficamot okozna. A fertőzésekhez hasonlóan, ez sem gyakori eset, csak közel 2%-a a pácienseknek érintett ebben a problémában. Mindazonáltal, jó, ha ezzel is tisztában vagy, mielőtt a műtét mellett döntesz. Az ilyen esetek többségében elég érzésteleníteni a beteget és visszailleszthető a csípőprotézis, azonban komolyabb elmozdulás esetén ismételten műtétre van szükség.

Annak érdekében, hogy minimalizálják a műcsípők elmozdulását, a beavatkozást követően az orvosok általában előírnak egy sor különböző pozíciót és tevékenységet, amelyet kerülnie kell, az érintetnek.. Ezek az előírások nagyban függnek attól, hogyan hajtották végre a műtétet. Ezért, ha Te is érintett vagy/leszel, akkor mindenképpen kérdezz rá a kezelőorvosodnál!

6. Különbség alakulhat ki a lábaid hossza között. Noha az operáció során mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, mégis fennáll annak a lehetősége, hogy csípőprotézist követően az egyik lábad hosszabb lesz, mint a másik.

Ebben az esetben javasolt magasított talpbélést tenni abba a cipőbe, amelyik a rövidebb lábra kerül.

7. Életveszélyes komplikációkat is okozhat. A fertőzéseknél is ritkábban fordulnak elő, azonban, minthogy volt már rájuk példa, ezért úgy döntöttem, hogy mégis megemlítem őket. Nagyon ritka esetben szívrohamot, stroke-ot (agyi infarktust) vagy veseelégtelenséget is előidézhet a csípőprotézis. Persze ezek a beavatkozás nélkül is felléphetnek, azonban a műtét tovább növeli ezen egészségügyi problémák kialakulásának esélyeit.

 

A csípőprotézis 2 hátránya + 1 jó tanács

 

Végszükség esetén érdemes lehet végrehajtatnod a csípőprotézis műtétet. Azonban ezzel, ha szerencsés vagy és semmilyen komplikáció nem lép fel, csak a csípőízületi porckopás okozta gondodat oldod meg. Ha más testrészedet is megtámadta már az artrózis, mondjuk térdízületi porckopásod is van, akkor arra még mindig megoldást kell találnod. Feltételezve, hogy nem szeretnél térdprotézist is.

Éppen ezért preventív (megelőzés) jelleggel is érdemes porcerősítő ételeket valamint étrend kiegészítőket fogyasztanod! Ehhez lehet egy jó választás az Artroflex Plus, amely kapszulái 2 7000 mg II-es típusú kollagén peptidet tartalmaz. Azt a kollagén peptidet, amire valóban szüksége van az ízületeidnek és a porcaidnak. Ezen kívül tartalmaz még C-vitamint, hogy segítse a szervezet saját kollagén termelését illetve támogassa az Artroflex Plusban levő kollagén peptid beépülését. Mindezek mellett kurkumin kivonatot is tartalmaz, hogy csillapítsa az ízületek gyulladását valamint fájdalmait.

Egy másik kellemetlen hátránya a csípőprotézisnek, hogy rendkívül drága beavatkozás, csak a műtét 1,2-2,2 millió forint között mozog, és ehhez még rájön magának a protézisnek az ára, a kivizsgálások, felülvizsgálások, rehabilitáció stb. Tehát a legideálisabb esetben is (nincsenek komplikációk és újbóli műtétek) 3-5 millió forintba kerül egy ilyen műtét.

Minden figyelembe véve, remélem, hogy sikerül elkerülnöd a csípőprotézist!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.