A farsangi fánk és a rossz zsírok: így hatnak az ízületeidre

A farsangi fánk és a rossz zsírok károsítják az ízületeket

Nyakunkon a farsangszezon! Neked is szöget ütött a fejedben a gondolat, hogy egy finom farsangi fánkot kellene sütni? Azt a hagyományos, pihe-puha kelt tésztás, lekváros és csokis szalagos fánkot... Teljesen megértelek, én is imádom a farsangi fánkot! Azonban a hagyományos farsangi fánk sajnos nem az ízületeink legjobb barátja. Gondoljuk csak végig, hogyan is készülnek ezek az isteni finom fánkok! A fehérliszt a sok cukorral sem jó, de ezek az ízületeinkre nézve még a kevésbé problémás összetevők. Na de mi van azzal a sok zsírral? Ráadásul nem is akármilyen zsírral! Hiszen egy hagyományos farsangi fánk kisütése jól felhevített, bő olajban történik. A bő olajban sütés során pedig rengeteg rossz zsír keletkezik, amelyek bizony rémesen károsak az ízületeidre nézve.

De ne aggódj, egy kis csavarral neked sem kell lemondanod a farsangi fánkról!

 

De miért is ártalmasak a farsangi fánkban található rossz zsírok az ízületekre?

 

Az ízületi fájdalmakat a legnagyobb százalékban az ízületek gyulladása okozza. A szervezetünkben kialakult gyulladást pedig egyes élelmiszerek képesek befolyásolni: vannak élelmiszerek, amelyek csökkentik, vannak, amelyek pedig fokozzák azt. Ez a zsírok tekintetében is így van, de sajnos a többségük inkább az utóbbiak táborához tartozik.

Fontos tudni, hogy a zsírok között megkülönböztetjük a telített és a telítetlen zsírokat. A telített zsírok túlnyomó részben az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg. Ilyen például a disznózsír, a vaj, a szalonna, de ide tartoznak a sajtok vagy a zsírosabb tejtermékek, tejkészítmények, húsfélék és felvágottak is. A telített zsírok negatív hatásairól legfőképpen a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán hallhatunk, azonban a zsírszöveti gyulladást okozó hatását is igazolták már a kutatók több tanulmányban is. Éppen ezért fontos, hogy csak kis mértékben fogyaszd a telített zsírokat, mert fokozzák az ízületeidben lévő gyulladást!

Tehát azt már elmondhatjuk, hogy a farsangi fánkot semmiképp sem disznózsírban fogjuk kisütni!

A zsíroknak egy másik fajtája, a telítetlen zsírok már sokkal inkább kedvezők az ízületeidre nézve. A telítetlen zsírok megtalálhatók a halakban és a növényi magvakban, olajokban. Ilyen például a tökmagolaj, a repceolaj, a lenolaj, a napraforgó olaj vagy a lazacban található zsiradék. Azonban a telítetlen zsíroknál sem mindegy, hogy miből milyen arányban használsz a farsangi fánk sütése során!

Biztosan Te is hallottál már az omega 3 és 6 esszenciális zsírsavakról, hiszen évek óta nagyon felkapottak a reklámokban. Általában a margarinok dobozain és az olajok üvegein is szép színes, nagy betűkkel villognak. Éppen ezért biztosan neked is az ugrik be róluk, hogy csakis egészségesek lehetnek. Ez így is van, azonban nem mindegy, hogy ezt a két zsírsavat milyen arányban fogyasztod! Az omega 6 zsírsavak túlzottan nagy arányú bevitele ugyanis gyulladásos kémiai anyagoknak a felszabadulását okozza. A helyes arány az lenne, ha az omega 6 zsírsavakból csupán 4-szer annyit ennénk, mint az omega 3-ból. Ezzel szemben a magyarok a napraforgóolaj elterjedése miatt 30-szor annyit hajlamosak enni az omega 6 zsírsavakból, mint az omega 3-ból (a napraforgóolaj ugyanis többségében omega 6 zsírsavat tartalmaz)!

 

Hogyan javíthatod az omega 3:6 arányt?

 

Fontos, hogy az arányt ne úgy próbáld javítani, hogy az omega 6 zsírsavat csökkented! Ehelyett a már fent említett telített (vagyis főként állati eredetű) zsírokat próbáld mérsékelni, és helyette több omega 3 zsírsavat tartalmazó ételeket enni. Omega 3 zsírsav található például a repceolajban, a lenmagban és a belőle készülő lenolajban, illetve a mandulában, a dióban és az avokádóban.

 

Milyen olajat használj akkor a farsangi fánk készítéséhez?

 

A legjobb választás az olyan napraforgó olaj, amelyben van repceolaj is. Ezáltal omega 3 és 6 zsírsavak is megtalálhatók benne, méghozzá a már említett helyes arányban! Vagyis az omega 3 zsírsav nem csak egy kis részét teszi ki az olajnak, hanem több mint a negyedét! Szerencsére egyre több gyártónak van ilyen terméke, így érdemes megnézned a címkéket, ahol az összetevőket és az arányt is feltüntetik!

 

A rossz és a jó zsírok aránya az ízületek egészsége szempontjából

 

Most akkor mit is nevezünk „rossz zsíroknak”?

 

Hallottál már a fekete ördögként emlegetett transzzsírokról? Ezeket a transzzsírokat nevezzük rossz zsíroknak! A rossz zsírok bevitele sajnos valóban egészségtelen az egészségünkre és az ízületeinkre nézve is! A telített zsírokhoz képest még inkább fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát, illetve gyulladáskeltő hatásúak is. Tehát súlyosbítják az ízületi panaszokat, és még közvetve az ízületek regenerálódást is gátolják a vérkeringésre kifejtett károsító hatásuk révén!

 

De hogyan használd ezt az olajat a farsangi fánk készítéskor, hogy elkerüld a rossz zsírok keletkezését?

 

A köztudatban a transzzsírsavak legismertebb forrása még ma is a margarin. Régen valóban a növényi zsírok hidrogénezésével állították elő, amely során az értékes növényi zsírokból káros transzzsírsavak keletkeztek. Napjainkban azonban új technológiákkal készítik ezeket, így a transzzsírsav tartalmuk 1-2%-ra csökkent.

Azonban akkor, amikor otthon bő olajban sütsz, valóban keletkeznek rossz zsírok! Ugyanis a telítetlen zsírokból a magas hőmérsékleten való túlhevítés során transzzsírsavak keletkeznek. Ilyen fajta túlhevítés történik a hagyományos farsangi fánk kisütésekor is. Vagyis olyan rossz zsírok keletkeznek, amelyek károsak az ízületeidre nézve, így ezek keletkezését valahogy ki kell küszöbölnünk!

Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha hőstabilabb növényi olajat választasz, mert ezek használatakor magasabb hőmérsékleten keletkeznek csak rossz zsírsavak. Ilyen ellenálló növényi olaj például a már említett repceolajnak és napraforgóolajnak a hevíthető, finomított keveréke!

A legjobb megoldás azonban az, ha elkerülöd a bő olajban való sütést!

 

De hogyan készíts akkor farsangi fánkot?

 

Sütőben! Bármilyen otthoni tepsibe beleteszel egy sütőpapírt, arra ráhelyezed a kiszaggatott farsangi fánkokat és egy olaj spray segítségével a már említett napraforgóolaj és repceolaj keverékével befújod a fánkok felületét! Így sokkal kevesebb zsiradékot fog felvenni a farsangi fánk, és még ízületkárosító rossz zsírok sem keletkeznek!

Plusz előnye a sütőben sült farsangi fánknak, hogy nem kell fölötte állnod folyamatosan, és még az olajszagtól bűzölgő lakást sem kell órákig szellőztetned!

Hoztam Neked egy farsangi fánk receptet, de bátran készíthetsz fánkot sütőben a saját recepted alapján is!

 

Ízületbarát farsangi fánk

 

Ízületbarát farsangi fánk recept:

 Hozzávalók(6 adaghoz):

  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg finomliszt (Ehhez egy kis teljes kiőrlésű lisztet is keverhetsz, hogy egészségesebb fánkot kapj. Azonban vigyázz, mert ha túl sokat teszel belőle, akkor nem fog olyan szépen megkelni!)
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • napraforgóolaj és repceolaj keveréke a lefújáshoz

Elkészítés:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet és a margarint a tojásokkal összemorzsoljuk, majd beletesszük az élesztőt is.
  3. Konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük.
  4. Átgyúrjuk, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  5. Szellősen sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd olaj spray-vel lefújjuk őket.
  6. Ízlés szerint tehetünk persze bele lekvárt vagy csokikrémet is!
  7. Még picit hagyjuk kelni a fánkokat.
  8. Előmelegített sütőben 160 -170 fokon körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

 

Láthatod, hogy ilyen apró trükkökkel még a farsangi fánkot sem kell kihagynod az életedből attól még, hogy ízületi problémáid vannak! A rossz zsírok ízületekre gyakorolt negatív hatását ezzel a módszerrel kiküszöbölheted. Persze ettől még nem a farsangi fánk lesz a világ legegészségesebb étele, de amennyiben odafigyelsz a mindennapjaidban az egészséges táplálkozásra, illetve rendszeresen szedsz jó minőségű porcerősítő készítményt, mint például az Artroflex Plus, akkor egy évben egyszer nem fog gondot okozni egy kis farsangi fánk!

Ízületi panaszoktól mentes farsangi mulatozást kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.