Alexander-technika a térdízületi fájdalomra

ferfi-hatfajas

Bevallom Neked őszintén, hogy, bár az Alexander-technika nem új keletű, hiszen már az 1890-es években lefektették az alapjait, egészen mostanáig nem hallottam róla.

A napokban az egyik ismerősöm kezdett el mesélni arról, hogy kipróbálta a technikát, ami jelentősen csökkentette a hátfájását. Ez volt az pillanat, amikor kíváncsivá váltam. És azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon az artrózis okozta térdízületi fájdalmon is tud-e segíteni ez a technika?

Ezért úgy döntöttem, hogy beásom magamat a témába. És, amit találtam, arra késztetett, hogy mindenképpen osszam meg Veled! Mert hiszem, hogy az Alexander-technika, valamint az Artroflex Plus együttes alkalmazása gyorsabban elhozhatja számodra az térdízületi fájdalmaktól mentes napokat.

 

A technika eredete

 

Az Alexander-technikát, Frederick Matthias Alexander ausztrál színész fejlesztette ki az 1890-es években. Gondolom, Te is, ahogy én is, meglepődsz azon, hogy egy színész fejlesztette ki a módszert. Ennek oka egyszerűen az, hogy saját magát akarta kezelni és meggyógyítani, miután az őt kezelő orvosok nem tudtak mihez kezdeni a helyzetével. Alexander ugyanis olyan súlyos lámpalázzal járó légzési és beszédproblémától szenvedett, aminek következtében elveszítette a hangját. Azonban semmilyen fiziológiai elváltozást nem találtak nála az orvosok, és ezért nem is tudták, hogyan kezelhetnék a betegségét.

Így hát kezébe vette a sorsát, és alapos megfigyelést követően megtalálta ”betegségének” az okát és a megoldást is rá.

Miután sikerült meggyógyítania magát, és valóra váltania színészi álmait, elkezdte továbbfejleszteni a módszerét. Ekkor már az volt a célja, hogy a mozgásszervi problémákat is hatékonyan tudja kezelni a technikájával.

A tapasztalatait és eredményeit négy könyvben foglalta össze. Valamint tovább is adta gyakorlati tudását, ugyanis Londonban és az Amerikai Egyesült Államokban is megtanította másoknak a technikáját.

 

Valóban enyhíti a térdízületi fájdalmat?

 

Elsőre kicsit hihetetlennek tűnik, hogy a technika, ami nagyban a test megfigyelésén és elemzésén alapul, amit aztán tudatos korrigálás kísér, valóban képes lenne jelentős eredményeket felmutatni a térdízületi porckopás kezelése kapcsán. Azonban klinikai kísérletek azt bizonyítják, hogy az Alexander-technikának valóban van létjogosultsága az ízületi betegségek alternatív kezelési módszerei között.

2016-ban a BMC Musculoskeletal Disorders (BMC Izom-csontrendszeri rendellenességek) neves angliai orvosi folyóiratban megjelent Preece és társai kutatási eredménye, aminek értelmében az Alexander-technikai képes jelentősen csökkenteni az ízületi porckopás okozta térdfájdalmakat.

A kísérletükben 21, olyan ember vett részt, akiknek valamelyik térdénél artrózis alakult ki. Maga a kísérlet több, mint 15 hónapon keresztül zajlott. Ezalatt az idő alatt, 20 Alexander-technikát átadó órán vettek részt az alanyok. Majd a következő 15 hónapon keresztül nyomon követték az alanyok állapotát.

Az így begyűjtött adatokat később egy egészséges, térdízületi porckopástól mentes, 20 fős kontroll csoport adataival is összehasonlították.

Az eredmény még a kutatókat is meglepte kicsit. Ugyanis az derült ki, hogy az Alexander-technika 56%-al csökkentette az alanyokban jelentkező térdfájdalmakat. És ez az eredmény a vizsgált 15 hónapon keresztül végig fennállt.

 

Hogyan hat?

 

Elsőre rendkívül könnyűnek tűnik a technika, és talán pont ezért, nem is várnánk tőle nagy eredményeket. Azonban jobban végig gondolva és elmélyedve benne, Te is rájöhetsz arra, hogy ez nem is olyan könnyű módszer.

Alaposan meg kell figyelnünk magunkat. A testünket, a szokásainkat és minden egyes apró rezdülésünket végig kell elemeznünk. Csak így találhatjuk meg azokat a hibás berögződéseinket, amelyek kijavításával, tökéletesen kezelhetővé válhatnak a különböző panaszaink, még akár a térdízületi kopás okozta problémák is.

Azért olyan fontos tudatosítanunk a beidegződéseinket, mert vannak olyan mozdulataink és reakcióink, amelyek idővel automatikussá, sőt amolyan reflex-é válnak. (Nekem ilyen például homlokráncolás. És még ki tudja mennyi más is, amit még nem tudatosítottam.) Azonban ezek között a beidegződések között van számtalan olyan is, ami valójában egy olyan rossz szokás, ami kihatással lehet az egészségi állapotunkra. Beleértve a mozgásszerveinket is. Ezek a szokásaink hozzájárulhatnak a diszfunkcionális testhasználat kialakulásához. Ez pedig odáig vezethet, hogy megbomolhat a fej, a nyak, és a gerinc természetes kapcsolata. A fő gond ott van, hogy ez befolyással van a mozgáskoordinációnkra, az egyensúlyunkra, az izmaink megfelelő tónusosságára, de az ízületeink szabadságára is.

Tehát az Alexander-technika gyakorlása abban különbözik más, az ízületekre is alkalmazott alternatív módszerektől, mint amilyen az akupresszúra vagy jóga is, hogy ezt nem elég mondjuk napi fél órán át végezni. Az Alexander-technika azt feltételezi, hogy folyamatosan tudatosan figyelünk a testünkre és igyekszünk a helyes testtartás és mozgás elsajátítására. Ez pedig egész napos feladat.

Természetesen nem kell egyedül kijavítanod a rossz mozdulataidat. Már csak azért sem, mert nem biztos, hogy amire kijavítanád, az valóban jót tenne a térdízületeidnek. Ezért, amennyiben el szeretnéd sajátítani a technikát, úgy mindenképpen keress fel szakembert, és kérd a segítségét.

 

Fontos

 

Ugyan a kutatások szerint (a fent említetten kívül vannak még olyan kutatások, amelyek az Alexander-technika és az ízületi fájdalomcsökkentés kapcsolatáról szólnak) a technika használatával sikeresen csökkenthető vagy akár meg is szűntethető az ízületi fájdalom, azonban ez még állítja meg a porckopást. Ha nem csak az artrózis tüneteit szeretnéd kezelni, hanem magát a probléma okát is meg akarod szüntetni, akkor az Alexander-technika mellett is javasolt minőségi étrend kiegészítő szedése. Olyané, ami valóban jótékonyan hat az ízületekre és a porcok regenerálódására. Ilyen étrend kiegészítő az Artroflex Plus például.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.