A csípőizületi kopás gyógyítása - csípőprotézis műtét helyett

Csípőízületi kopásra ez a legjobb gyógymód

 

A térdízületi porckopás után a csípőízületi kopás a leggyakoribb betegség az ízületi porckopással küzdők körében. És persze nagyon sok esetben a térd és csípőízületi kopás kéz a kézben jár egymással. Tehát gyakran előfordul, hogy akinél az egyik jelentkezik, az csakhamar a másik ízületi kopást is a magáénak érezheti. És ehhez sajnos a rossz testtartásunk is hozzájárul. Hiszen mindent megteszünk annak érdekében, hogy kevesebb terhelés kerüljön a fájdalmas ízületünkre. Ezért több súly kerül a “még egészséges” ízületeinkre, amik a túlterhelés alatt előbb-utóbb szintén összeroppannak.

Lehet, meglepődsz, hiszen többnyire az egyoldalú mozgást emelik ki, mint a csípőízületi porckopás kialakulásáért felelős tevékenységet (lásd, a legtöbb golfozónak csípőízületi porckopása lesz idővel), de a több órán keresztül tartó ülés is hozzájárul a kialakulásához!  Ez megint csak a rossz testtartás, az egyenlőtlenül a csípőre nehezedő súlyunk, és a mozgáshiány miatt lehetséges.

 

Tudtad, hogy két fő formája van a csípőízületi kopásnak?

 

Az úgynevezett elsődleges csípőízületi kopás az, amikor valamilyen ízületi megbetegedés miatt (artrózis, rheumatoid arthritis stb.) alakul ki a kopás. Ezt sok esetben hozzák összefüggésbe az életkorral, a genetikával, a szervezet egészségi állapotával, a túlsúllyal, az egyoldalú mozgással, vagy épp a mozgáshiánnyal.

A másik formája pedig az úgynevezett másodlagosan kialakuló csípőízületi kopás. Ez nevéből adódóan egy amolyan másodlagos, mellékbetegsége a csípőízület főbetegségének, mint amilyen például a veleszületett csípőficam. Ekkor ugyanis fokozott terhelésnek és rongálódásnak van kitéve a csípőízület. És persze gyakrabban fordul az is elő, hogy az ízületek elcsúsznak, és nem úgy mozognak, ahogy kellene. Ez pedig mind hozzájárul a kopás kialakulásához.

 

Mik a csípőízületi kopás tünetei?

normál állapotú csípőízület

Reggel vagy hosszabb nyugalmi állapotból történő felállás illetve elinduláskor lehet érezni némi fájdalmat és ízületi merevséget. De ez hamar elmúlik a kezdeti stádiumban “bejáratást” követően. Viszont később ezek a fájdalmak egyre erősebbek lesznek, és még állandósulnak is!

Ahogy halad előre a kopás, úgy szűkül be a csípő mozgástere is és válik a beteg egy mozgáskorlátozottabbá. Eleinte csak a lépcsőzés válik egyre nehezebbé és a szabad helyváltoztatás képessége korlátozódik. Később azonban akár az önellátást is megnehezítheti a kezeletlen csípőízületi kopás.

Arról nem is beszélve, hogy egyre instabilabbá válik a beteg mozgása, hiszen ha a csípőízület nyújtása lehetetlenné válik, akkor a járás támaszkodási fázisa kiesik, és botra vagy járókeret használatára lesz szükség. De még az ülés is el tud lehetetlenedni a csípőízületi kopás miatt!

 

A legjobb védekezés a támadás

 

Ha megelőzés céljából mindenki megtenné az “óvintézkedéseket”, akkor lehet, hogy kevesebben néznének szembe ilyen nem kívánatos betegséggel, mint amilyen a csípőízületi porckopás is.

Mert a legjobb gyógymód mindig a megelőzéssel kezdődik! Viszont, ha már kialakult a kopás, akkor sincs minden veszve.

Az alábbi ”óvintézkedések” akkor is sokat tudnak segíteni, ha már kialakult a kopás. Lassíthatják, vagy akár meg is állíthatják a további kopást (Artrózis, porckopás kezelése).

  • Testsúly optimalizálás
  • Rendszeres torna, ami a csípő körüli ízületeket és izmokat erősíti
  • Ízületi porckopás elleni étrend kiegészítő fogyasztása (A térdizületi kopás gyógyszereiről a linkre kattintva olvashat bővebben.)

A következő lehetőségek már nem annyira a megelőzést szolgálják, mint inkább a kopással járó tünetek elfedését és kezelését célozzák meg.

  • Fizio- és balneoterápia
  • Külsőleg és belsőleg használatos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők
  • Legrosszabb esetben csípőízületi protézis (viszont ezt meg lehet előzni az “óvintézkedések” követésével és fizio/balneoterápiákkal)

Olvasson még többet a porckopásról, és annak gyógyításáról: artrózis, porckopoás kezelése, a térdizületi kopás gyógyszerei, porckorong kopás - okai, kezelése, könyökizület fájdalom.

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.