Így csillapítsd a köszvény és a porckopás tüneteit házilag!

Köszvény és porckopás kezelése természetesen, házilag.

 

Amennyiben köszvénnyel vagy porckopással rendelkezel, egy valamiben biztosan egyetértünk: a betegség okozta fájdalmak jelentősen meg tudják nehezíteni a mindennapokat. Hiába játszana az ember az unokáival, sétálna, biciklizne a szép napsütéses időben, vagy főzne valami finomat a szerettei számára. A fájdalom erősen visszatart, mert egyszerűen semmihez nincsen kedve, se ereje ilyenkor az embernek. Ezzel én is így voltam annak idején! Aztán elkezdtem házi módszerek után kutakodni, hogy hogyan tudnám hatékonyan csillapítani az ízületi fájdalmaimat.

Bevallom őszintén, egészen meglepődtem, hogy milyen hatásosan tudják kezelni a tüneteket ezek az otthoni praktikák. A köszvény kezelése házilag igenis lehetséges. Mióta erre rájöttem, hatalmas megkönnyebbülés számomra, hogy nem kell tehetetlenül várnom a fájdalmak csökkenését.

Most szeretném neked bemutatni pár bevált módszeremet. Ezek között vannak olyanok, amelyeket csak időnként, nagy fájdalmak megjelenésekor alkalmazok, míg vannak, amelyeket folyamatosan. Amennyiben köszvénnyel rendelkezel, ezeknek a kétféle típusú módszereknek az alkalmazása különösen hasznos lehet a számodra! Hiszen a köszvényre jellemző, hogy az erős tüneteket okozó rohamok, illetve a nyugalmi időszakok váltják egymást.

Ezeket alkalmazd hirtelen jövő, nagy fájdalmak esetén:

 

Meleg vizes fürdő

 

Ha van kádad otthon, akkor igazán szerencsésnek mondhatod magad. Hiszen percek alatt tudsz egy igazi termálfürdőt varázsolni az otthonodba! Most ugyan kicsit túloztam, mert a hazai termálfürdők hatásával nem igazán érhet fel. Azonban az otthoni fürdőzés nagy előnye, hogy a fájdalom felbukkanásakor azon nyomban megmártózhatsz a nyugtató vízben. Így még időben elcsípheted a fájdalmat!

Arra azonban szeretném felhívni a figyelmed, hogy amennyiben a gyulladás is belobban az ízületeidben, abban az esetben kerüld a meleg fürdőzést. Gyulladt ízületekben ugyanis a meleg akár fokozhatja is a panaszokat.

De mi mindent tegyél a fürdővízbe?

 

Illóolajat!

Az aromaterápia igen régóta enyhíti az emberek életében az ízületi panaszokat. Hatékonyan segít oldani a porckopás és a köszvény okozta merevséget, illetve a fájdalmakat. Aromaterápia során különböző illóolajokat csepegtetnek a fürdővízbe, amelyeknek számtalan jótékony hatása van.

Köszvény és porckopás okozta fájdalomra kifejezetten ajánlott a

  • levendula,
  • rozmaring,
  • mezei zsúrló,
  • eukaliptusz,
  • és a citrom

illóolaja, amelyek azon túl, hogy csökkentik a merevséget és a fájdalmat, a keringés fokozásában is részt vesznek.

 

Köszvény és porckopás tüneteit hatékonyan lehet illóolajokkal csillapítani.

 

Sót!

Nemcsak illóolajat, hanem sót is tehetsz a fürdővízbe a köszvény és a porckopás tüneteinek enyhítése érdekében. Az úgynevezett Epsom-só, vagy másnéven keserű só magnézium-tartalmával segít csökkenteni a fájdalmakat, illetve az ízületi merevséget.

Ehhez tegyél egy csésze keserű sót a fürdővizedbe és keverd el! A sót szinte bármelyik patikában beszerezheted.

 

Nyugtató krémek köszvényre

Krém köszvényre - A köszvény kezelésében a cél a fájdalom csökkentése és a gyulladás enyhítése. Bár nincsenek kifejezetten a köszvényre szánt krémek, vannak olyan témás termékek és gyógyszeres krémek, amelyek enyhíthetik a köszvény okozta fájdalmat és gyulladást. Az alábbiakban néhány példa található, amelyek segíthetnek:

  • NSAID-alapú krémek: Nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó krémek, mint az ibuprofen, segíthetnek a gyulladás és a fájdalom helyi enyhítésében. Ezek a krémek közvetlenül az érintett területre alkalmazhatók, így csökkentve a gyomor-bél traktuson keresztüli mellékhatások kockázatát.
  • Kapszaicin krémek: A kapszaicin, amely a csípős paprikákban található, segíthet csökkenteni a fájdalom érzékelését azáltal, hogy csökkenti a fájdalomért felelős idegi jelátviteli anyagok szintjét. Hosszú távú használata enyhítheti a köszvényből eredő fájdalmat.
  • Hűsítő gélek: Mentollal vagy eukaliptusszal készült hűsítő krémek és gélek hűsítő hatásukkal enyhíthetik a gyulladt ízületek okozta kellemetlen érzést.

Bár ezek a témás termékek enyhíthetik a fájdalmat és a gyulladást, a köszvény alapvető kezelése a húgysavszint csökkentésére és a köszvényrohamok megelőzésére irányul. Ez magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, például az allopurinolt vagy a febuxostatot, valamint életmódbeli változásokat, mint például a purinszegény étrend követése, a hidratáció növelése, és az alkohol és cukrozott italok fogyasztásának csökkentése.

Ha nincsen kádad, akkor se keseredj el! A krémek jelentik a legegyszerűbb megoldást, hiszen bármikor és bárhova felkenheted őket, amikor megjelennek a fájdalmak. Sőt, a krémeket még gyulladás esetén is alkalmazhatod, szemben a meleg fürdőkkel. Így a krém köszvényre igen jó megoldás lehet.

Ha van kedved házilag krémeket kevergetni, akkor ajánlom számodra, hogy tanulmányozd át egy korábbi cikkemet is, amiben bevezetlek a gyulladáscsökkentő krémkészítés rejtelmeibe!

Amennyiben inkább valami egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor készen is beszerezhetsz gyógynövényekből álló, igen hatásos gyulladáscsökkentő krémet!

 

 

Teázz!

 

A porckopás és köszvény okozta ízületi gyulladás belobbanásakor érdemes kúraszerűen gyulladáscsökkentő teákat inni. Többféle ízületvédő, gyulladásgátló gyógynövényt is ismerünk már. Ezeket akár gyógyszertári teakeverék formájában is beszerezheted.

A teakeverékekben leggyakrabban ezek a teák szerepelnek:

  • mezei zsurló
  • gyermekláncfű
  • csalán
  • fűzfakéreg
  • aranyvessző
  • kamilla
  • orbáncfű
  • menta
  • árnika

A teákat természetesen külön-külön is ihatod, de egyben összeadódik az egyes teafélékben lévő hatóanyagoknak a hatása.

A tealeveleket érdemes hideg vízben minél több ideig, akár 1 órán keresztül is áztatni! Ezután lehet felfőzni, majd 10 perc állás után leszűrni, és kúraszerűen 1-2 hétig fogyasztani.

Ha nem szereted a gyógynövényekből készült teák ízét, akkor keverheted az elkészült teát valamilyen intenzívebb ízű gyümölcsteával is. Egy kis citrom levével is érdemes felturbóznod, hiszen a citromban található C-vitamin is segíti az ízületi gyulladás leküzdését. Csak arra figyelj, hogy ne forrón tedd bele a citromlevet, hanem amikor már kissé kihűlt, különben megölöd a benne lévő vitamint!

A másik, amire fontos figyelned, hogy ne cukorral idd a teádat! Ugyanis a cukor pont, hogy fokozza az ízületi gyulladást, ezért amit nyernél a teákkal a réven, azt elveszítenéd a vámon.

 

A megfelelő gyógynövényből készült tea segít leküzdeni a köszvény és a porckopás okozta fájdalmat.

 

Mi a helyzet a gyógyszerekkel?

 

Tudom, hogy nehéz megállni, hogy ne vegyél be 1-2 fájdalomcsillapító tablettát, főként amikor köszvényes roham gyötör. Éppen ezért nem is kérlek erre. Csupán azt szeretném, ha odafigyelnél arra, hogy csak akkor nyúlj a gyógyszeres szekrényhez, ha már a többi természetes, házi praktikát kipróbáltad, de nem hatottak. Figyelj arra is, hogy ne csinálj rendszert a dologból! Nagyon hajlamos rákapni az ember ezeknek a tablettáknak az „ízére”, mert pillanatnyilag valóban hatékonyan képesek enyhíteni a fájdalmat. Csak az a baj velük, hogy 4-5 óra múlva lehet bevenni belőlük egy újabb adagot… És, ha valaki rendszeresen szedi ezeket a gyógyszereket, olyan mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek csak még jobban megnehezítik a napokat. Gyakori mellékhatás például a gyomorfekély, ami óriási fájdalmakat tud okozni. Sőt, a fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres szedése akár gyomorrákhoz is vezethet!

 

Ezeket a módszereket alkalmazd folyamatosan, hogy csökkentsd a köszvény tünetek megjelenését!

 

Étkezéssel a porckopás és a köszvény ellen

A porckopás és a köszvény tüneteinek kiújulási esélyeit is jelentősen le tudod csökkenteni azzal, ha változtatsz a táplálkozásodon és betartasz bizonyos szabályokat.

  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy mérsékeld a cukor fogyasztását! Ugyanis a cukor mind a porckopás, mind a köszvény esetén jelentősen képes fokozni a gyulladást. Próbálj meg cukros édességek helyett inkább több gyümölcsöt enni és élvezni az ételek természetes ízét! A finomított szénhidrátokat tartalmazó gabonákat pedig cseréld le teljes kiőrlésű változatra!
  • Sajnos az alkohol sem kíméli jobban az ízületeket! Az egyik leginkább gyulladáskeltő tényező az alkoholfogyasztás. Köszvény esetén különösen tiltólistásnak számít, mert már egy pohárka is képes fokozni a tüneteket! Ha porckopás esetén lecsúszik félévente 1-2 pohárkával, az kevésbé fog problémát okozni. De figyelj arra, hogy ez az 1-2 pohárka lehetőleg vörösbor legyen, semmiképpen se tömény ital vagy sör.
  • Egyél sok gyulladáscsökkentő zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenek az élénk színű és C-vitaminban gazdag termények, mint a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a répa, a cékla, a paprika, a brokkoli vagy a paradicsom.
  • Igyál minél több, lehetőleg 2-3 liter folyadékot! Természetesen ezt vízből és ne cukros gyümölcslevekből tedd. A folyadékfogyasztás köszvény esetén különösen fontos, mert segíti a húgysav ürülését, ami a tüneteket okozza.

Köszvény esetén fontos, hogy csökkentsd le a húsok (főként a bőrös húsok), belsőségek, tengeri állatok mennyiségét, mert ezekben a sok purin növeli a vér húgysav szintjét.

 

Mozogj!

Nem mondom, hogy a köszvényes rohamok közepén menj el egy több órás biciklitúrára. Hiszen ilyenkor valószínűleg úgyis pihenni fogsz. Azonban nyugalmi időszakban vagy mérsékelt fájdalmak mellett fontos, hogy minél többet mozogj! Kifejezetten ajánlom, hogy keress fel egy gyógytornászt! Mind a porckopás, mind a köszvény esetén javítja az ízületek mozgékonyságát, segíti a porcok tápanyaggal való ellátását, illetve megelőzi vagy javítja az ízületek deformitását, hosszú távon pedig a fájdalmakat is csökkenti.

 

Tápláld a porcokat!

Porckopás esetén különösen fontos, hogy az ízületi porcokat folyamatosan, kellő tápanyaggal lásd el, hogy azok regenerálódni tudjanak. Köszvény esetén is sérülhetnek a porcok, tehát ebben az esetben a megelőzés érdekében érdemes porcerősítőt szedni. Mindkét betegség esetén ajánlom számodra az Artroflex Plus porcerősítőt!

Kattints ide és tudj meg többet az Artroflex Plus-ról!

Felmerülő kérdések:

  • Köszvény kezelése házilag lehetséges? A cikk sokféle módszert és lehetőséget mutat meg, szóval igen, otthon is lehet tenni a köszvény ellen.
  • Köszvény ellen vannak további megoldások is? Igen, biztosan van a cikken bemutatott lehetőségeken is túl további módszerek, amik segíthetnek a köszvény ellen, mi a legismertebbeket szedtük össze.
  • Köszvényre krémet használni jó? Kezelőorvossal javasolt konzultálni, de van több kifejezetten köszvényre krém készítmény, így biztosan nem árthat.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.