Lehet alkoholt fogyasztani ízületi gyulladás esetén?

Lehet alkoholt fogyasztani ízületi gyulladás esetén?

 

Az alkohol nincs éppen a legjobb hatással az ízületeire, emiatt jobban teszi, ha kerüli a rendszeres fogyasztását! Most szeretném Önnek részletesebben is elmagyarázni, hogy miért mondom ezt. Orvosként ugyanis úgy gondolom, hogy könnyebb betartani az ilyen jellegű egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat, ha az ember tisztában van annak a hátterével is.

Először is valljuk be így egymás között, hogy azért szeretünk ímmel-ámmal alkoholos italokat fogyasztani. Éppen ezért nem szeretném teljes mértékben eltiltani az alkohol fogyasztásától (habár valójában az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem inna alkoholt az ízületi gyulladás elkerülése érdekében). Hiszen a legtöbb ember életében elkerülhetetlen, hogy időnként becsússzon egy-egy pohárka ital. Főleg, ha valamilyen eseményről – például szülinapról, esküvőről vagy akár karácsonyi vacsoráról van szó.

Így ebben a cikkemben nem csak arról fogok beszélni Önnek, hogy miért vezethet ízületi gyulladáshoz az alkohol rendszeres fogyasztása. Azzal kapcsolatban is fogok tanácsot adni, hogy mely alkoholos italokat szükséges feltétlenül kerülnie, és mely italok férhetnek bele alkalmanként egy-egy pohárral. Arra is kitérek röviden, hogy a mindennapok során milyen folyadékokat (természetesen alkoholmentes) fogyasszon az ízületi gyulladása ellen.

 

Ezért okozhat az alkohol ízületi gyulladást!

 

Az alkohol sajnos (akármilyen formában is viszi be a szervezetébe) gyulladásos folyamatokat indíthat el. Különösen a májunk viseli igen nehezen a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. Hiszen a máj szorgosan dolgozik a testünk méregtelenítésén, így pedig az alkohol lebontásán is. Azonban abban az esetben, ha túl gyakran és nagy mennyiségben iszunk alkoholt, óriási feladatot hárítunk rá. Ez pedig hatalmas stresszel és gyulladással jár együtt a szervezetünk számára.

Természetesen nem csak az ízületekben, hanem bárhol máshol is kialakulhat ez a gyulladás. Azonban abban az esetben, ha Ön alapvetően fájlalja az ízületeit, akkor fokozott az esélye annak, hogy alkohol hatására fellángol az ízületi gyulladás.

Azt már biztosan Ön is tudja, hogy az ízületi gyulladás leggyakrabban porckopás következtében alakul ki. Ugyanis ebben az esetben a csontok találkozásánál elkopnak a porcok, emiatt pedig mozgás során nem tudnak a kemény csontok rugalmasan elmozdulni egymáson. Így a csontvégek egymást dörzsölik, ami folyamatos stresszt okozhat az Ön szervezetében, ami gyulladásos anyagok felszabadulásához vezethet.

Persze az ízületi gyulladás alkohol fogyasztása nélkül is kialakulhat, de ha Ön rendszeresen iszik alkoholt, sokkal hamarabb és intenzívebben gyulladhatnak be az ízületei.

Ráadásul az alkohol magához a porckopás kialakulásához is jelentősen hozzájárulhat. Az ugyanis köztudott, hogy az alkohol vízhajtó hatású. (Biztosan Ön is tapasztalta már, hogy egypár pohár alkohol elfogyasztása után sűrűbben kell látogatnia azt a bizonyos mellékhelyiséget.) Az alkohol a vízhajtó hatása miatt pedig vérkeringési problémákat okozhat. Ezáltal pedig a porcok között kevesebb ízületi folyadék is termelődik, valamint az abban található tápanyagok mennyisége is csökken.

A porcok pedig ebből az ízületi folyadékból vennék fel a működésükhöz szükséges tápanyagokat. Ennek hiányában a kopott porc nem tud regenerálódni, ami tovább fokozhatja az ízületi gyulladást.

A bő ízületi folyadék ráadásul azt is segíti, hogy a porcok könnyedén elcsúszhassanak egymáson. Hiszen vizes felületen minden jobban csúszik. Ehhez elég csak egy frissen felmosott padlóra gondolnia! (Bár ez esetben talán nem örülünk neki annyira.)

Ez a csúszós felület a már kopásnak indult porcok esetén különösen fontos lehet. Hiszen kevesebb ízületi folyadék esetén még nehezebben csúsznak el egymáson a csontvégek, ami még hamarabb vezethet ízületi gyulladáshoz.

Az alkohol vizelethajtó hatása miatt akár köszvényes roham is kialakulhat, ami szintén ízületi gyulladással járhat. Ennek oka, hogy a szervezet vízhiányos állapotában a húgysav nem tud feloldódni és kiürülni a vizelettel, ezért úgynevezett húgysavkristályok formájában lerakódik az ízületben. Ez pedig borzalmas fájdalommal járhat.

 

Ezeket az italokat kerülje el mindenképpen!

 

Tömény alkoholos italok

Talán nem lesz meglepő az Ön számára, ha azt mondom, hogy a tömény alkoholos italok az ízületi gyulladás szempontjából a legrosszabbak. Ilyen például a pálinka, a vodka, a whisky, az Unicum, a Jägermeister, a rum vagy a konyak. Hiszen ezek az italok koncentráltan tartalmaznak alkoholt, nem hiába „tömények”. Ezáltal pedig még inkább fokozzák az gyulladásos anyagok felszabadulását.

 

Az ízületi gyulladás elkerülése végett kerülje a tömény szeszes italokat!

 

Cukros likőrök

Talán még inkább képesek ízületi gyulladást okozni az olyan tömény cukros alkoholos italok, mint a likőrök. Ma már mindenféle ízben lehet találkozni velük, de a legismertebb a tojáslikőr, a csokilikőr vagy a Baileys.

Egyik nagy veszélyük, hogy csak úgy „itatják magukat”. Különösen az édesszájúak körében. Emiatt szinte észrevétlenül lehet meginni belőlük egyszerre nagyon sok alkoholt, amitől hamar fellángolhat az ízületi gyulladás.

A másik nagy probléma a cukros likőrökkel az a cukortartalmuk. Ugyanis nem csak az alkohol, de a sok cukor fogyasztása is képes közvetve fokozni az ízületi gyulladást.

 

Mi a helyzet a sörrel?

 

A sör már valamivel jobb választás, mint a tömény alkoholos italok és a cukros likőrök. Ettől függetlenül a sörrel is nagy mennyiségű alkoholt vihetünk be a szervezetünkbe, ha egyszerre sok üveggel megiszunk belőle.

Azonban tudom, hogy milyen nehéz lemondani a sörről. Pláne a nyári kánikulában! Ezért azt javaslom Önnek, hogy válasszon alacsonyabb alkoholtartalmú, de inkább alkoholmentes söröket. Hiszen ezeknek is ugyanolyan hűsítő hatásuk van.

 

Mit igyon ezek helyett?

 

Ha már alkohol...

 

Az alkoholos italok közül a legjobb választás a vörösbor. Természetesen a vörösborból is csak mértékkel és lehetőleg a magasabb minőségű fajtákból fogyasszon! Ezt is csak akkor, ha nincsen köszvénye vagy súlyosan begyulladt ízülete.

Azonban amennyiben nincsen erőteljesen lángoló ízületi gyulladása, az alkoholos italok közül a vörösbor még akár megelőzésként is szolgálhat. Ugyanis a vörösborokban található polifenolok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek pedig gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

 

Ha már alkohol, akkor egy pohárka vörös bor nem árthat az ízületeknek sem.

 

Ha már édes...

 

A cukrozott likőrök helyett, ha valami édes töménységre vágyik, akkor inkább készítsen gyümölcsökből smoothie-t. Ugyan a smoothie-ban található rengeteg gyümölcs is tartalmaz cukrot, de azt természetes formában és a gyümölcsök rengeteg jótékony hatása mellett.

Hiszen a gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal és antioxidánsokkal. Különösen a citrusfélékben és a bogyós gyümölcsökben található meg sok C-vitamin, illetve antioxidáns tulajdonságokkal bíró színanyag. Ezek csökkenthetik az ízületi gyulladást, illetve részt vesznek az ízületekben található porcok regenerálódásában is. Korábban ínycsiklandóan finom smoothie recepteket írtunk össze, amelyeket Önnek is érdemes kipróbálnia!

 

Miből igyon a legtöbbet?

 

Fontos, hogy a fent említett italok csak színesítésre szolgáljanak. Tehát maximum 1 pohárkával igyon meg belőlük naponta.

Hiszen a legjobb az, ha tiszta vizet iszik (körülbelül 2-3 litert). Ha a sima víz nagyon nehezen csúszik Önnek, akkor egy kis citrommal vagy mentalevéllel ízesítheti. Ez nyáron különösen jól tud esni!

 

Bőségesen fogyasszon vizet az ízületei egészségének szempontjából is!

 

Figyeljen az egyensúlyra!

 

Természetesen, ha becsúszik egy-egy pohárka alkoholos ital, az még nem fog egyből ízületi gyulladást okozni. Azonban az alkalmi „bűnözés” is jobban beleférhet, ha a mindennapok során védi az ízületeit.

Ezt hogyan is teheti meg?

Egyrészt az itt ajánlott folyadékok fogyasztásával, aminek fontos, hogy a nagy részét tiszta víz tegye ki. Azonban nem csak a folyadékok minőségére, hanem az étkezésére is roppant fontos, hogy odafigyeljen, ha védeni szeretné az ízületeit. Egy korábbi cikkünkből elolvashatja, hogy mely ételeket érdemes kerülnie, és melyeket ajánlott rendszeresen fogyasztania.

A kevéske „becsúszott” alkohol ízületi gyulladást okozó hatását azzal is kiküszöbölheti, ha rendszeresen sportol és támogatja az ízületeit olyan porcerősítő készítményekkel, mint az Artroflex Plus. Azonban még egyszer szeretném kihangsúlyozni Önnek, hogy az ízületeit védő életmód és a porcerősítő szedése mellett sem ajánlott az alkohol rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása!

Ízületi gyulladástól mentes szép napot kívánok Önnek!

Írta, Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.