Így enyhítsd az ízületi gyulladást rozmaringgal

rozmaring-illoolaj ízületi gyulladás csökkentésére

Biztosan meg fogsz lepődni azon, hogy milyen könnyen enyhítheted az ízületi gyulladást rozmaringgal. Legyen szó akár reuma, vagy ízületi porckopás okozta ízületi gyulladásról, a rozmaring mindig segít! A rozmaring krém hatása pedig sokak szerint elvitathatatlan. Mire jó a rozmaring krém?

A rozmaring krém használata egy meglehetősen régi, természetes gyógymódja a gyulladások csökkentésének. Egész pontosan a hellenisztikus és római korból származnak az első európai felhasználási útmutatók és javaslatok. Ugye, nem is gondoltad volna, hogy már az ókorban is tudták azt, amit a mai fejlett világban sokan nem: a rozmaring nem csak húsok-ételek ízesítésére alkalmas fűszernövény, hanem egy igazi gyógyfű, ami még az ízületi gyulladást és egyéb ízületi problémákat is hatékonyan képes enyhíteni!

 

Császárok és királynék is rozmaringgal enyhítették az ízületi gyulladást!

 

A rozmaring igen különleges természetes ellenszere az ízületi gyulladásoknak. Hiszen hány gyógynövényről jegyezték fel a történelem írói, hogy azt királynék és/vagy császárok is előszeretettel alkalmazták? Ők olyan fontos és kiemelt személyek voltak, akik csak a legjobb kezelésekben részesülhettek! Akármilyen ”gazt” nem alkalmazhattak rajtuk, hiszen a kuruzslásért akár a fejükkel is fizethettek az orvoslóik.

Na de kik is ezek a történelmi hírességek, akik rozmaringgal enyhítették ízületi gyulladásaikat?

 

Piast Erzsébet magyar királyné reuma elleni csodaszere volt a rozmaring.

 

Ugye nem is hitted volna, hogy nem csak a C-vitamin felfedezéséhez van köze a magyaroknak, de még a rozmaring gyulladáscsökkentő hatását korán, már a XIII. században felismertük! Bár meg kell hagyni, hogy a világ szemében ez nem közismert tény. Sőt, lehet, hogy még nekünk magyaroknak is ismeretlen. Már ami a többségünket illeti. Ugyanis én magam sem az iskolapadban szereztem tudomást arról, hogy Piast Erzsébet magyar királyné rozmaringgal enyhítette reumától kínzott ízületeit. Pedig feljegyzések bizonyítják!

A lengyel Piast-házból származó Erzsébet, Károly Róbert királyunk felesége volt. Nem mellesleg IV. Béla királyunk dédunokája is. Ő az a királyné, aki már XIII. században rozmaringgal kezelte a reumáját és köszvényét. Ráadásul igen hatékonyan!

 

Így enyhítette Napóleon az ízületi gyulladást rozmaringgal.

A leghíresebb rozmaring rajongó mégsem Piast Erzsébet, hanem Napóleon!

 

A sokak által rettegett francia császár, Napóleon, már-már rögeszmés megszállottja volt a rozmaringnak.

Noha eredetileg nem az ízületei miatt kezdett rozmaringos vízben fürdeni Napóleon, hanem felesége, Josephine kérésére, csakhamar megszállottja lett a rozmaringnak. Ugyanis a rozmaringos fürdők után azt tapasztalta, hogy az ízületi gyulladásai enyhültek. Az ízületei ellazultak és megkönnyebbültek. Teljesen felfrissült testileg és szellemileg is a rozmaringos fürdőket követően. Sőt, azt is észrevette, hogy a rozmaring kiválóan fertőtleníti a sebeket is!

Olyan nagy rajongója lett a rozmaringnak, hogy még azt is feljegyezték róla, hogy 1806 első három hónapja alatt 162 üveg rozmaring vizet használt el, csak ”parfüm” gyanánt.

 

A rozmaring jótékony hatása ma már bizonyított tény

 

Az ókortól kezdődően, egészen a közelmúltig ismert volt az a néphiedelem, hogy a rozmaringnak különleges jótékony hatásai vannak:

1. fertőtlenít (a II. Világháború ideje alatt rozmaringot égettek a francia kórházakban, hogy elősegítsék a baktériumok pusztulását)

2. izomlazító és görcsoldó hatása van

3. gyulladáscsökkentő gyógynövény

4. élénkíti a szellemet, ugyanakkor nyugtat is

5. fiatalon tart

Az orvostudomány és a kémia mai technológiai fejlődésének köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy mi a rozmaring titka, ami miatt ennyi pozitív hatása van a szervezetünkre.

 

A rozmaring titkos hatóanyagai

 

A rozmaring több antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaz. (pl.: bővelkedik E-vitaminban, hogy egy ismertebb hatóanyagot emeljek ki a rengetegből.) Ezért is ismerték el még az orvosok is, hogy a rozmaring kivonat kiválóan alkalmazható gyulladással járó ízületi problémák kezelésére, mint amilyen a reuma és/vagy az artrózis is. Ráadásul az antioxidánsok védőburkot képeznek a sejtek körül, és így védik meg őket a további károsodásoktól. Régebben ezért is gondolták úgy az emberek, hogy fiatalítószer.

Azonban amennyiben ízületi porckopás támadta meg a térdedet, a csípődet vagy bármelyik másik testrészedet, úgy számodra azért olyan fontos a rozmaring alkalmazása, mert sejtvédő hatása miatt képes megakadályozni, hogy tovább kopjanak porcok!

Kutatások azt is bebizonyították, hogy a rozmaring remek érzéstelenítő, és emiatt nagyszerű fájdalomcsillapító is. Így nem pusztán az ízületi gyulladást, de még az ízületi fájdalmakat is képes enyhíteni. Továbbá olyan hatóanyagokkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a rozmaring számára, hogy más esszenciális olajakkal keveredve, olyan kémiai hatást hozzanak létre, ami tovább fokozza a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés hatékonyságát.

A rozmaring egy másik kiemelendő hatása, hogy serkenti a vérkeringést. A felpezsdült vérkeringésnek köszönhetően pedig tovább csökkennek az ízületi fájdalmak!

Mindemellett némi mentolt is tartalmaz a rozmaring. Ami nem csak az illatát teszi még kellemesebbé, de ráadásul hűsít is. Ami lássuk be nem egy elhanyagolható szempont, amikor úgy érezzük, hogy lángra kapnak az ízületeink, annyira forrók az ízületi gyulladás miatt.

 

Rozmaringos ital ízületi gyulladás enyhítésére

Így enyhítsd az ízületi gyulladást rozmaringgal

 

Egyes vélemények szerint már az is segít, ha belélegezzük a rozmaring illatát. Bár erről nem vagyok teljesen meggyőződve…

Az alábbiak szerint alkalmazhatjuk belsőleg:

 1. ízesíthetjük rozmaringgal az ételeinket (leginkább a húsételeket),
 2. készíthetünk teát belőle, vagy
 3. megbolondíthatjuk vele a limonádénkat

FONTOS: A rozmaring használata nem javasolt terhesség és szoptatás ideje alatt. Ugyanakkor a túlzott fogyasztást is kerülni kell, mert az epilepsziás rohamot okozhat bizonyos (epilepsziára hajlamos) embereknél.

 

Természetesen külsőleg is alkalmazhatjuk a rozmaringot! Ebben az esetben is többféle megoldás jöhet szóba:

 1. a rozmaring teát külsőleg is használhatjuk lemosóként és/vagy borogatásként
 2. hozzáadhatod a fürdővizedhez is, ahogy azt Piast Erzsébet magyar királyné és Napóleon is tette
 3. a rozmaring illóolajával önmagában is bedörzsölheted az ízületi gyulladástól sajgó testrészeidet
 4. rozmaringos kenőcsökkel és/vagy balzsamokkal is bedörzsölheted az ízületeidet (Valójában ez a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás is!)

FONTOS: Hatékonyabban enyhítheted az ízületi gyulladást rozmaring krémmel, ha mellette több más gyulladáscsökkentő gyógynövénykivonatot is alkalmazol. Ezért lehet jó megoldás kész rozmaringos balzsamok használata. Ezekbe a készítményekbe ugyanis 3-6 másik hatóanyag is bekerül. Ez pedig gyorsabb eredményhez vezet, mintha csupán önmagukban használnál egy-egy hatóanyagot.

Arról már nem is beszélve, hogy időt és energiát spórolsz meg azzal, hogy ilyen rozmaringos ízületi gyulladást és fájdalmat csökkentő kész krémeket használsz. A rozmaring krém hatása elvitatlahatlan, de van másfajta megoldás is. Bár biztos, több is van ezekből a krémekből a piacon, amelyekről már hallottál, azért én mégis felhívnám a figyelmedet erre az egyre: Artrofreeze balzsam. Csak természetes hatóanyagokat tartalmaz, és szinte szó szerint azonnal megfagyasztja az ízületi gyulladást.

Az Artrofreeze ugyan kiváló választás lehet akkor, ha gyorsan kell enyhíteni az ízületi gyulladást, azonban tőle még nem múlik el az ízületi porckopásod. Ha nem csak kezelni akarod a porckopásod kellemetlen tüneteit, mint amilyen az ízületi fájdalom vagy az ízületi gyulladás is, hanem meg is szeretnéd szüntetni az artrózist, akkor valamivel többre van szükséged, mint a rozmaring!

Ebben az esetben már mindenképpen érdemes fontolóra venned egy minőségi és legfőbbként hatékony porcerősítő étrend kiegészítő fogyasztását is!

Ha még nem találtál volna rá a számodra megfelelőre, akkor figyelmedbe ajánlanám az Artroflex Plus-t. Szerintem te is örülsz majd, hogy adtál egy esélyt neki!

Végezetül csak annyit szeretnék még mondani, hogy jegyezd meg jól: természetesen és hatékonyan tudod enyhíteni az ízületi gyulladást rozmaringgal! Így jó, ha mindig van a konyhádban belőle!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Fájdalomcsillapítás rozmaring illóolajjal.

Felmerült kérdések:

 • A rozmaring krém hatása használat után azonnal érezhető? Nem minden esetben érezhető azonnal a javulást, de előfordulhat.
 • Mire jó a rozmaring krém? A cikk erről szól - gyulladáscsökkentő, fiatalontartó és még sok pozitív hatása van, ezért is olyan népszerű.
 • Rozmaring kenőcs hatása folyamatos, ha folyamatosan használom? A kezdeti használat során nagyobb hatás érzékelhető, később kicsit érzésben alábbhagyhat, de fontos tényező, hogy milyen begetségre használjuk.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.