Így sportolj Te is az ízületi porckopásod ellen!

Így sportolj te is az ízületi porckopásod ellen

Benned is felmerült a kérdés, hogy a sportolás vajon mennyire tesz jót porckopás esetén? Egyfelől mindenhol azt hallod, hogy a sportolás milyen egészséges, másfelől pedig azt, hogy pihentesd sokat a fájó ízületeidet, nehogy még jobban elkopjanak a porcaid. Akkor hol is van az igazság? Ne aggódj, segítek eligazodni ebben az útvesztőben!

Talán nem is gondolnád, hogy a mozgás hiánya mennyit árthat az ízületi porcaidnak! Az azonban valóban nem mindegy, hogy milyen sportot választasz és azt hogyan végzed! Ugyanis tényleg vannak olyan esetek, amikor a sportolás többet árt, mint használ, és emiatt fokozza az porcoknak a kopását.

Most megmutatom Neked, hogy milyen mozgásformát érdemes választanod, illetve mire kell mindenképpen figyelned, hogy a porcaidnak jót tegyél!

 

Miért fontos a sportolás a porckopás ellen?

 

Hiába okoz porckopást a helytelenül végzett sportolás, annak hiánya is kialakíthatja azt. Ráadásul a porckopás tovább is fokozódhat, ha nem vigyázol!

Talán most azt gondolod, hogy akkor teljesen mindegy, hogy mit csinálsz, ha így is, úgy is kialakul a betegség. Ez azonban koránt sincs így! A rendszeresen és helyesen végzett sportolás kitűnő döntés az ízületi porckopás megelőzése és javítása céljából. Ráadásul az egész tested egészségi állapotát jelentősen javítani fogja!

Először is nézzük, miért fontos, hogy rendszeresen sportolj!

 

Tápanyagellátás miatt

 

Ugyan a testünk nagy részét behálózzák az erek, de kevesen tudják csak, hogy a porcainkban ennek ellenére hiányoznak. Emiatt a porcaink tápanyagot csak közvetett úton, az ízületi folyadékból és a csontjaink felől kapnak. Ahhoz, hogy a tápanyagok eljussanak a porcainkhoz, szükség van nyomáskülönbségre, hasonlóan a szivattyúk működéséhez. Ezt a nyomáskülönbséget mi pedig mozgással tudjuk létrehozni! Ha hosszú ideig nem sportolunk rendszeresen, akkor az ízületeinkben található porcok úgymond „éheznek”. A leépítő folyamatok ezzel szemben a korunk előrehaladtával fokozódnak, emiatt pedig szépen lassan leépül a porcunk. Leegyszerűsítve: „kifogy” belőle az anyag, emiatt pedig kopásnak indul.

 

Izmok gyengülése miatt

 

A sportolás hiánya miatt nem csak a porcaink kopnak el, hanem az izmaink is leépülnek. Emiatt pedig az addig izmok által végzett támasztás átkerül a porcok feladatai közé. Az izmok ugyanis jelentős terhet vesznek le az ízületeink válláról! Tehát minél többet sportolunk, annál erősebbek lesznek az izmaink, és annál kevésbé használódnak el az ízületeinkben lévő porcok.

 

A Nordic Walking remek sport az ízületek egészségének megőrzésére

 

Mikor árthat a sportolás?

 

A helytelenül végzett sportolás valóban károsan befolyásolhatja a porckopásodat! Ez például akkor fordulhat elő, ha

  • túlzottan megerőlteted magadat,
  • nem ízületbarát sportot választasz, emiatt pedig a porcfelszínek túlterhelődnek,
  • nem megfelelő talajon és cipőben sportolsz,
  • rendszeresen féloldalas mozgásformákat végzel, ami megterheli az egyik oldali ízületeidet, és a terhelt oldalon hamarabb elkopnak a porcok.

 

De a sportolás jó!

 

A Magyar Gyógytornász - Fizioterapeuták Társaságának kutatása szerint a legalább heti három alkalommal, harminc percig végzett sportolás jelentősen javíthatja az ízületeid állapotát!

Tehát, ha már kialakult nálad a porckopás, akkor is fontos a rendszeres sportolás! Ugyanis ahogyan már említettem, a porcoknak nincsen saját vérellátásuk, emiatt a regenerálódáshoz szükséges anyagokat sem tudják megkapni, ha mozgással nem „pumpáljuk” el hozzájuk a szükséges tápanyagokat. Sportolás közben ráadásul még boldogsághormon is termelődik, amely köztudott, hogy fájdalomcsillapító hatással is bír!

Persze ez nem azt jelenti, hogy holnap le kellene futnod a maratont! Ennél sokkal kíméletesebben kell bánnod a fájó ízületeiddel!

 

Így sportolj jól!

 

Először is fontos, hogy a túl intenzív és kockázatos sportokat (tehát ne holnap akarj megtanulni gördeszkázni vagy síelni) elkerüld! Tehát egy könnyedebb mozgásformát kell választanod, amely nem növeli meg túlzottan az ízületi porcaidra nehezedő terhelést és nem jár túl erős becsapódással (mint az ugrálás vagy a kemény betonon történő futás) sem.

Szerencsére többféle porckímélő sport közül is válogathatsz, amelyek segítenek Neked a rehabilitációban. Próbáld meg ezek közül kiválasztani a számodra élvezhető és a fizikai állapotodhoz leginkább igazodó sportot! Hiszen az is fontos, hogy élvezd, amit csinálsz. Ezáltal pedig biztosan rendszeresen fogsz mozogni!

 

Az úszás is jó választás sportolásra ízületi panaszok kezelése során

 

Milyen mozgásformák közül válassz?

  1. Úszás

Talán nem lesz számodra meglepő, ha azt mondom, hogy az úszás a legjobb sport az ízületi porckopás szempontjából. Hiszen úszás közben nem éri az ízületeidet a már említett „becsapódás”, így anélkül tudod fejleszteni az izmaidat, hogy terhelnéd a porcokat. Azonban abban az esetben, ha deréktájéki, nyaki vagy térd porckopásod van, akkor a mellúszást nem javaslom! Helyette válaszd a gyors – vagy a hátúszást!

  1. Vízi torna

Ha nem szeretsz annyira úszni, szintén kiváló ízületbarát mozgási lehetőség a vízben végzett torna. Ma már sok helyen találhatsz aquafitness néven fellelhető csoportos órákat!

  1. Gyaloglás, túrázás

Ha valami könnyebben elérhető sportra vágysz, mint az úszás, akkor választhatod a gyaloglást vagy a természetben való kirándulást is. Fontos, hogy gyaloglásnál a gördülő talptechnikát használd az ízületeid védelmének az érdekében: vagyis a sarkad érjen le először a talajra! Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő minőségű cipő. Különösen túrázás során fontos, hogy a bokádat stabilan tartó, de ruganyos talpú bakancsot válassz! A másik, amire figyelj, az a kényelmes és a vállaidat egyenletesen terhelő hátizsák!

  1. Nordic walking

Manapság egyre népszerűbb az erre a célra kifejlesztett botok segítségével végzett gyaloglás / nordic walking. Ez a kutatások szerint 30%-kal kevésbé terheli az ízületeket, mint a normál séta. Ráadásul kitűnően fejleszti az izmokat és hajlékonyabbá teszi az ízületeket!

 

A kocogás kutyával jó sportolás lehet

 

  1. Kocogás

Ha a kocogást választod, előtte mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét! Ugyanis hiába lassú futásról beszélünk, mindenképpen éri becsapódás az ízületi porcaidat. Bár a vérkeringést fokozó hatása vitathatatlanul előnye ennek a mozgásformának! Természetesen kocogáskor is nagyon fontos, hogy először a sarkad érkezzen le a talajra, ugyanis ezzel csillapíthatod a beérkező ütközést. Ha teheted, rugalmas talajú, direkt futásra kialakított pályát válassz, és persze jó minőségű futócipőt!

  1. Kerékpározás

A biciklizés nagyon jó választás lehet az ízületeid szempontjából, hiszen kiküszöbölheted vele a becsapódást! Még akár otthon is tudod végezni egy szobabiciklin, jó időben pedig élvezheted a friss levegő varázsát miközben karbantartod az ízületeidet!

  1. Személyre szabott gyógytorna az otthonodban

Ha otthon szeretnél tornagyakorlatokat végezni, akkor javaslom, hogy keress fel egy gyógytornászt, aki mutat neked biztonsággal végezhető gyakorlatokat. Ezek kifejezetten az ízületeid körül található izmokat erősítik!

  1. Használd ki a mindennapok mozgási lehetőségeit!

Ha teheted, inkább sétálj, és minél kevesebbet válaszd az autózást vagy a buszozást! Legalábbis szállj le legalább egy megállóval előbb!

 

Mire figyelj még?

 

  • Melegíts be minden sportolás előtt és mozgasd át az ízületeidet!
  • Az edzés végéhez közeledve fokozatosan csökkentsd az intenzitást!
  • Nyújts edzés előtt és edzés után is, vagy akár naponta többször!
  • Fokozatosan terheld csak magadat, ha eddig nem sportoltál rendszeresen! A hirtelen nagy terhelés ugyanis árthat az ízületeidnek.
  • Pihenj is néha, vagyis ne vidd túlzásba a sportolást sem! Hagyj ki néha egy-egy napot, amikor tud regenerálódni a szervezeted! Pihenésképpen akár a különböző sportokat is váltogathatod. Például, ha minden nap intenzíven úszol, akkor a héten egyszer-kétszer tegyél helyette egy könnyedebb sétát a természetben.

Természetesen ahhoz, hogy a porckopásodon javítani tudj, nem elég csak a sportolás! Hiszen figyelned kell a minőségi táplálkozásra is ahhoz, hogy a mozgás által fokozott szinoviális folyadék (ízületi folyadék) el tudja látni a porcokat tápanyagokkal! A táplálkozást érdemes kúraszerűen hatásos porcerősítőkkel, mint az Artroflex Plus is kiegészítened, hiszen ezek a készítmények kifejezetten az elkopott porcok anyagát segítenek visszapótolni. Így a sportolás, a táplálkozás és a porcerősítő együttes erejével képes leszel felvenni a harcot a porckopásod ellen, hogy újra felszabadultan tudd élvezni a mozgás örömét!

Örömökben gazdag sportolást kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.