10 gyulladáscsökkentő gyógynövény az ízületekre

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény az ízületekre

Minden bizonnyal hallottad már, hogy van több olyan gyulladáscsökkentő gyógynövény, amelyek az ízületi gyulladást is képesek hatékonyan kezelni, és nem csak a torokgyulladást. :) Ezek közül létezik természetes gyulladáscsökkentő ízületre és más fájdalmak kezelésére is. És bár mi is írtunk már olyan cikket, ahol egy-két ilyen gyulladáscsökkentő gyógynövényt mutattunk be, azonban arra gondoltam, hogy mi lenne, ha egy cikkben, megjelenne a 10 leghatékonyabb? Mindenképpen időt takarítanál meg magadnak, hiszen egy helyen, könnyedén találnád meg, és olvashatnád ezen gyógynövények neveit. Nem kellene sok időt szánnod a felkutatásukra. Ezért úgy döntöttem, megírom számodra ezt az amolyan ”gyulladáscsökkentő gyógynövény összegzőt”. Ezeket  az izületi gyulladáscsökkentő gyógynövények Te is biztosan ismered a hétköznapi életből, de most egy új oldalukat ismerheted meg. Remélem, hogy hasznosnak találod Te is!

 

1. Porcerősítő készítmények egyik kedvenc alapanyaga - kurkuma

A kínai és indiai tradicionális gyógyászatban már évezredek óta gyulladáscsökkentő gyógynövényként tartják számon a kurkumát. Belsőleg illetve külsőleg egyaránt alkalmazták a kurkuma őrleményt. Indiában különösen népszerű fűszernövényként is! Számos indiai étel elkészítésénél használják. További gyulladáscsökkentő gyógynövényekért látogass el ide!

Az ízületi problémával küzdők számára azonban azért olyan fontos ez a gyógynövény, mert tartalmaz egy kurkumin nevű hatóanyagot. És ennek a hatóanyagnak köszönhető, hogy van olyan hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, mint az ibuprofen! Legalábbis több kutatási eredmény is erre enged következtetni.

De ez még nem minden!

Kiderült, hogy a kurkuma sejtvédő hatóanyagokat is tartalmaz! Ez azt jelenti, hogy a porcokat alkotó sejteket (is) egyfajta védőburokként védi meg a (további) károsodásoktól. Vagyis segíthet megállítani az ízületi porckopást.

Hát ezért olyan népszerű hatóanyaga a kurkuma illetve kurkumin kivonat a porcerősítő készítményeknek!

 

2. A természetes ibuprofen - gyömbér

A gyömbér egy másik, ma már nálunk is egyre elterjedtebben használt, gyulladáscsökkentő gyógynövény. A gyömbért, akár csak a kurkumát, már évezredek óta alkalmazzák a tradicionális indiai és kínai gyógyászatban.

Kínában, ha valaki a hosszú gyalogló utakon kificamította a bokáját, akkor mindig gyömbéres pakolással kezelték a problémát. Ennek okát abban kell keresni, hogy a gyömbéres pakolás enyhítette a fájdalmat és levitte a duzzanatokat is.

A kutatásoknak hála ma már azt is tudjuk, hogy a gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása nem néphiedelem, hanem tudományosan bizonyítható tény! Sőt, akadnak olyan kutatók is, mint például Dr. Srivastava, aki szerint a gyömbér még hatékonyabb fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, mint a vegyileg előállított készítmények.

A gyömbér azonban nem csak az ízületi porckopás tünetein tud segíteni, hanem több más egészségügyi problémán is. Még pedig azért, mert közel 115 féle hatóanyagot tartalmaz! Köztük olyan hatóanyagokat is, amelyeknek sejtvédő feladatuk van.

 

3. Kicsit rút, de annál hasznosabb - ördögkarom

Az ördögkarom ismert még ördögcsáklyaként is. Egyik sem túl szimpatikus elnevezés szerintem... De, erre a növényre is igaz, hogy nem szabad a külső (a neve is a külsejéből adódik) alapján ítélni! Ugyanis az ördögkarom ma már egyre szélesebb körben elismert gyulladácsökkentő gyógynövény.

Noha még nem végeztek annyi kísérletet az ördögkarom ízületekre gyakorolt hatásáról, mint a kurkumáéről, azonban az eddig kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy van olyan hatékony gyulladácsökkentő, mint egyes hagyományos gyulladáscsökkentő készítmények.

rozmaring gyulladáscsökkentő gyógynövény illóolaj kivonat

4. Uralkodói nagy kedvenc-rozmaring

Tudtad, hogy Piast Erzsébet magyar királyné is szívesen használta a rozmaringot? Ki gondolta volna, hogy a XIII. században már tudták, hogy reuma és köszvény esetén kitűnően alkalmazható ez a gyulladácsökkentő gyógynövény?

Bár, az igazat megvallva, már az ókorban is elterjedt volt a rozmaring gyógyászati alkalmazása. Ismert volt antibakteriális (fertőtlenítő) hatása és izomlazító/görcsoldó hatása is, nem csupán gyulladácsökkentő képessége.

Ha többet szeretnél megtudni a rozmaringról, akkor, kérlek kattints ide, és olvasd el a róla szóló cikkünket!

 

5. Gyulladáscsökkentő gyanták királynője - Boswellia

A Boswellia valójában nem más, mint a tömjénfa! Hitted volna, hogy a tömjénfa gyulladácsökkentő gyógynövénynek minősül? Gyerekként én csak annyit tudtam, hogy a köhögés fog el tőle, ha túl közelről és túl sokat lélegzek be belőle. (A tömjénfüstből.)

A tömjénfa egy különleges, illatos gyantát termel, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. És miután rájöttek erre a kutatók, azóta különböző módszereket találnak ki arra, hogy hogyan tudják felhasználni a tömjénfa gyantáját ízületi gyulladás elleni készítmények előállításának céljából?

 

6. Nem ruhadísz, de csipke ez is - csipkebogyó

Ismert még hecsedli néven is ez a vörös kis bogyó, ami tele van C-vitaminnal és egyéb antioxidánssal. És, ahogy azt már bizonyára Te is tudod, az antioxidánsok gyulladáscsökkentőként viselkednek. Ezért kell megemlítenünk a csipkebogyót, mint gyulladáscsökkentő gyógynövényt!

Azonban ízületi panaszok esetén nem csak azért érdemes a hecsedlihez fordulni, mert az csökkentheti az ízületi gyulladást, hanem azért is, mert a reggeli ízületi merevségen is képes segíteni!

De többet is megtudhatsz a csipkebogyóról, ha elolvasod a róla szóló cikkünket, itt.

 

7. Hűs segítséget nyújt a menta

Ki ne ismerné a menta csodálatos hűsítő és gyulladáscsökkentő hatását? Hiszen torokfájás esetén szinte mindenki mentateát iszik, és mentolos cukorkát szopogat. Mindazonáltal szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a menta olyan gyulladáscsökkentő gyógynövény, ami még az ízületi gyulladásodon is jelentősen tud enyhíteni.

Javaslom, hogy legközelebb kend be a fájó ízületeidet mentakivonattal. Nagyon gyorsan érezni fogod a jótékony hatását!

gyulladáscsökkentő menta esszenciális olaj

8. A kék bogyós boróka

A boróka, a rozmaringhoz hasonlóan, már az ókorban is használt gyulladáscsökkentő gyógynövény volt. És bár akkor még csak a néphiedelemnek volt köszönhető a népszerűsége, ma már tudományosan is igazolt a gyulladáscsökkentő hatása. Ezt a képességét annak köszönheti, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz.

Ugyanakkor van egy másik ”titkos” képessége is, ami hozzájárul ahhoz, hogy távol tartsa tőled az ízületi gyulladást! Ez a képessége nem más, mint az, hogy hozzájárul a húgysav kivezetéséhez a szervezetből. Ez azért olyan fontos, mert a magas húgysavszint ízületi gyulladáshoz vezethet.

 

9. Sárga mezők gyümölcse - repce(olaj)

A csapból is az folyik, hogy az olívaolaj milyen egészséges! Pedig van, ami még annál is jobb!

A repceolaj például igazán bekerülhetne a köztudatba. Ugyanis rendkívül jó gyulladáscsökkentő! A repceolajban nagyon sok az E-vitamin és az Omega 3 zsírsav is. Ezeket pedig természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagoknak nyilvánították a kutatók.

A repceolaj külön nagy érdeme, hogy az Omega 3 zsírsav tartalma miatt képes semlegesíteni az egyéb szervezetbe vitt káros anyagokat. (Pl.: vegyszerek)

 

10. A bors, ami valójában paprika - Cayanne bors

Ha használtál már valaha fájdalomcsillapító ragtapaszt, akkor valószínűleg nem ismeretlen a számodra a Cayanne bors. Régebben ugyanis lehetett olyan tapaszt vásárolni, amin megjelent képként a Cayanne is.

Ennek a gyulladáscsökkentő gyógynövénynek magas a kapszaicin és C-vitamin tartalma is. Ezért olyan népszerű ízületi problémák kezelése során. Ugyanis ezek a hatóanyagi hozzájárulnak az ízületi fájdalom csillapításához és az ízületi gyulladás csökkentéséhez is.

 

FONTOS: Bár javasolt a fent felsorolt gyulladáscsökkentő gyógynövények használata, azonban türelemmel kell lenni irányukban. Természetes gyulladáscsökkentőkként, több időre van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék, sőt, hogy Te is megtapasztald a jótékony hatásukat, mint a laboratóriumokban előállított gyulladáscsökkentőknek. Ezért ne keseredj el, ha 1-2 héten belül még nem éreznél jelentős javulást az egészségi állapotodban. Persze ez attól is függ, hogy mennyire súlyos a helyzeted, amikor alkalmazni kezded, ezeket a gyógynövényeket. Ugyanakkor ezek természetes gyulladáscsökkentők ízületre és ízületi panaszokra.

Ugyanakkor azt is tartsd észben kérlek, hogy ezen gyulladáscsökkentő gyógynövény egyikével sem leszel képes teljesen megállítani az ízületi porckopást. Még akkor sem, ha nagyszerűen tudják kezelni a tüneteit. Ha tényleg meg szeretnéd állítani a porckopást, esetleg visszafordítani azt, akkor ahhoz szükséged lesz II-es típusú kollagén peptidre is! Ezért mindenképpen javasolt olyan étrend kiegészítővel is támogatnod az ízületeidet és a porcokat, amelyek tartalmazzák ezt a hatóanyagot (is). Jó választás lehet például az Artroflex Plus erre a célra.

Felmerült kérdések:

  • Ez az összes gyógynövény izületi panaszokra? Izületre gyógynövény több is van? Igen, sok növény van, ami valamilyen formán tud segíteni az izületi panaszokon, most 10 ismertet mutattunk be belőlük.
  • A fent említett növények természetes gyulladáscsökkentő izületre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyítva van? Igen, több közülük bizonyítottan hatásos és izületvédő készítmények fontos alapanyaga, míg másokat a természetes gyógyászat is elismeri és előszeretettel használja.
  • Izületi gyulladásra gyógynövényt szeretnék csak használni. Lehet ezeket kombinálni? Igen, nyugodtan lehet a fenti növényeket együtt is fogyasztani.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok, és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.