Vajon képes a zöldkagyló csökkenteni az ízületi fájdalmakat?

Hatásos lehet a zöldkagyló ízületi panaszok kezelésében?

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok az étrendkiegészítő készítmények, amelyek valamilyen természetes eredetű összetevőt tartalmaznak. Így van ez azokkal is, amelyek a zöldkagyló kivonatát tartalmazzák. A porok formájában kapható változatával sokan próbálják enyhíteni az ízületi fájdalmakat.

Azonban felmerült bennem a kérdés, hogy a zöldkagyló vajon valóban képes-e hatni az ízületi bántalmak ellen? Alaposan utánanéztem a dolognak és igen meglepő felfedezésre jutottam! De ahhoz, hogy Te is megértsd a dolgot, kezdjük rögtön az elején. Vagyis ott, hogy mi is az a zöldkagyló? Illetve milyen hatóanyag rejtőzik benne, ami miatt sokan úgy gondolják, hogy hosszú távon képes lehet enyhíteni az ízületi fájdalmakat?

 

Egyenesen Új-Zélandról… vagy mégsem?

 

A zöldkagyló teljes nevén tarajos zöldkagylóként ismert, amely az Új-Zéland környéki tengerben él. Az új-zélandi őslakosoknak igen régóta kedvelt tápláléka. De nem csak ők fogyasztják szívesen! Ma már több magas színvonalú étteremben is találkozhatunk a belőle készült ételekkel. A zöldkagyló húsa rendkívül puha. Bár íze kifejezetten karakteres, amit sokan nem szeretnek. Így valóban csak igazi ínyenceknek ajánlott.

Sajnos kicsit ki kell, hogy ábrándítsalak. Ha zöldkagylóból készült ételt választasz egy étteremben, akkor az valószínűleg nem Új-Zélandról kerül az asztalodra. Ugyanis ma már a piacra kerülő zöldkagylók nagy részét akvakultúrákban tenyésztik. Ebből készülnek a zöldkagylókivonatot tartalmazó készítmények is! Tenyésztés útján pedig jóval kevesebb értékes anyagot tudnak a kagylók felhalmozni magukban, mint a természetes élőhelyükön. A tenyésztésnek azonban előnye is van, mert a tengerben egyre nagyobb mennyiségben megtalálható szennyező anyagokkal kevésbé károsítják a szervezetünket.

A tenyésztés során eladásra alkalmatlanná vált, sérült kagylóhúst fagyasztva szárításos eljárással porítják. Ebből lesz a kagylóhúsliszt, amit végül a porckopás elleni készítményekbe is tesznek. Itt szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy emiatt a zöldkagyló kapszulák fogyasztása kagylóallergia esetén tilos! Ha ilyen problémával küzdesz, akkor mindenképpen más porcerősítő után kell nézned.

 

A zöldkagyló tartalmaz az ízületi fájdalmak csökkentésére alkalmas hatóanyagot is

 

Mit tartalmaz a zöldkagyló, ami segít(het) az ízületi fájdalmakon?

 

A zöldkagylóban több olyan jótékony hatóanyag is megtalálható, ami segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében.

 • A benne található omega 3 zsírsav bizonyítottan hatásos az ízületi fájdalom legfőbb okozójával, a gyulladással szemben.
 • Többféle színanyagot is tartalmaz, mint az antocianinok, a karotinoidok vagy a xantofillok, amelyek antioxidánsként viselkedve szintén képesek mérsékelni az ízületi gyulladást, illetve segíteni a porcok regenerációját.
 • Jelentős ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a vas, a jód, illetve a kálium.
 • Magas fehérjetartalmának köszönhetően segíti az izomépülést, ami nagy terhet tud levenni az fájó ízületek válláról.
 • Ám a zöldkagylót leginkább a glükozamintartalma miatt szeretik az emberek az ízületi panaszaik ellen fogyasztani. Ez megtalálható a kagyló húsában és héjában is.

Az olyan hatóanyagok, mint a színanyagok, az omega-3 zsírsavak, illetve a korábban említett ásványi anyagok valóban hatásosak az ízületi fájdalom és a gyulladás csökkentésében. Azonban ezen hatóanyagok miatt teljesen felesleges messzi földről származó, nehezen elérhető zöldkagylót és az abból készült készítményeket fogyasztanunk. Hiszen számos hazai alapanyagunkban is megtalálhatók ezek az értékes összetevők.

 • Sokkal több antioxidánsként viselkedő színanyag található például a mennyei finom bogyós gyümölcsökben, mint az áfonya, az eper, a málna, a ribizli vagy a szeder, amelyek képesek csökkenteni az ízületi gyulladást. Sőt, a bogyósoknak még a C-vitamin-tartalmuk is magas, ami szintén jótékony hatással van az ízületekre.
 • De felveszi a zöldkagyló színanyagaival a versenyt a répa karotintartalmának a mennyisége is!
 • Magas antioxidáns-tartalommal és gyulladáscsökkentő hatással bírnak az egyes fűszerek is, mint például a kurkuma, a benne található kurkuminnak köszönhetően.
 • Ha változatosan étkezel, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, amit kiegészítesz olajos magokkal és gabonákkal, akkor a szükséges ásványi anyagot is bőven tudod fedezni, nem szükséges ehhez zöldkagylóhoz nyúlnod.
 • A fehérjéről nem is beszélve! Egy átlag magyar emberre jellemző húsfogyasztással bőven elegendő mennyiséget viszünk be belőle a szervezetünkbe. Ez azonban nem elegendő, mert az izom épüléséhez rendszeres testmozgásra is szükség van!
 • Az omega-3 zsírsav miatt sem kell zöldkagylót ennünk, hiszen nagy mennyiségben megtalálható például a sokkal népszerűbb lazacban vagy a hazai busában, illetve a lenmagolajban és a dióban.

 

Vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, melyek bővelkednek ízületi panaszok kezelésére alkalmas hatóanyagokban

 

De mi a helyzet a glükozaminnal?

 

A glükozamin csak kevés élelmiszerben található meg, ehhez viszonyítva valóban kimagasló a zöldkagyló húsában lévő glükozamintartalom. De sajnos még a zöldkagyló sem tartalmazza akkora mennyiségben, hogy az tényleg hatásos lehetne porckopás esetén.

A glükozaminról egyébként sem áll kellő mennyiségű bizonyíték a kezünkben ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy képes hatékonyan felvenni a harcot az ízületi porckopás és a fájdalmak ellen. Feltételezett hatása abban rejlik, hogy képes megkötni a folyadékot az ízületekben. Ez valóban így is van, azonban ez az állítás arra a glükozaminra vonatkozik, ami természetes módon található meg az ízületeinkben. A kívülről bevitt glükozaminnal kapcsolatban nincsenek ilyen egyértelmű bizonyítékok.

Nem beszélve arról, hogy a glükozamin felszívódása igen rossz. Ugyanis csak a 90%-a képes felszívódni, és annak is csupán a 25%- tud hasznosulni az ízületekben.

Az OARSI folyóiratban megjelent vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy ízületi fájdalmak esetén a hatásos dózis glükozaminból minimum napi 1500 mg.

 

Nézzük, mennyi glükozamin található a zöldkagylóban!

 

Az új-zélandi zöldkagyló igen nagy arányban, több mint 13%-ban tartalmaz glükozamint. Azonban a tenyésztett változatban ez a mennyiség ennél jóval kevesebb lehet. A jó minőségű kagylóport tartalmazó kiegészítők glükozamintartalma általában 2-4%, ami körülbelül 10-15 mg-nak felel meg.

De ezt nem lehet sajnos ilyen egyértelműen kijelenteni, mert a tenyésztett zöldkagyló tápanyagtartalma nagymértékben függ a tenyésztés helyétől és körülményeitől. Tehát valójában nem lehet pontosan tudni, hogy egy kagylóport tartalmazó készítményben mennyi a glükozamin.

Ami azonban biztos, hogy a kutatások szerint a glükozamin hatásos dózisa 1500 mg-nál kezdődhet, ez alatt semmiképpen sem érhetünk el vele hatást. Tehát ahhoz, hogy ezt a mennyiséget be tudjuk juttatni a szervezetünkbe, szinte kilószámra kellene zöldkagyló kapszulákat ennünk.

 

Ha biztosra akarsz menni…

 

A fenti adatokból láthatod, hogy a zöldkagyló kapszulában található glükozamin édes kevés az ízületi fájdalom okozta panaszok csökkentéséhez. A hosszú távú javulásról nem is beszélve! Főként, hogy még nem áll kellő számú bizonyíték a mögött, hogy a glükozamin valóban segíthet megoldani az ízületi problémákat.

Zöldkagyló helyett, vagy amennyiben szeretnéd kipróbálni, akkor amellett, azt ajánlom a számodra, hogy olyan hatóanyagot is juttass be a szervezetedbe, amelyet az ízületeid biztosan tudnak hasznosítani. Azt már talán Te is hallottad, hogy az ízületi porcok legnagyobb arányban kollagént tartalmaznak. A kollagén mennyisége pedig ahogyan idősödünk, úgy egyre inkább csökken. Ez az a legfőbb ok, ami az ízületi porckopás okozta fájdalmak mögött áll! Tehát a panaszok csökkentése érdekében a kollagént a legfontosabb pótolnod, amihez jó választás az Artroflex Plus porcerősítő, mely a porcok fő anyagát, a II-es típusú kollagént tartalmazza.

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok és találkozunk jövőhéten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.