Így válassz porcerősítő készítményt az ízületi porckopásodra!

Így válassz porcerősítő készítményt az ízületi porckopásodra!

 

Porcerősítőre előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége van! Lehet, hogy ez most egy kissé meglepő és erős kijelentés a számodra. Hiszen miért lenne szüksége porcerősítőre annak, akinek nem fájnak az ízületei? Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én sajnos nem sok olyan embert ismerek, aki idősebb életkorára ne kezdte volna el fájlalni az ízületeit. De az ízületi problémák megjelenése már egyre fiatalabb kor felé tolódik. Ennek hátterében nagyon sok tényező áll, mint például a helytelen táplálkozási szokások, az ülő életmód és a vele járó kevés testmozgás, vagy éppen a sportolásnál előforduló sérülések és a túlzott terhelések.

Azonban, még akkor is, ha az ember mindenre odafigyel, és kifejezetten ízületkímélő életmódot él, is eljön annak az ideje, hogy porcerősítőre lesz szüksége. Persze nem lebeszélni szeretnélek a megfelelő életmód fontosságáról! Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az ízületi problémák mikor jelentkeznek először. A helyes életmód ráadásul a porcerősítők hatásosságát is erősíti.

Tehát csak azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy ne gondold azt, hogy ha még nem fájnak az ízületeid, vagy csak ritkán okoznak panaszt, akkor neked nincs is szükséged porcerősítőre. Mert ez sajnos nincs így.

 

Ezért van egy idő után mindenkinek szüksége porcerősítőre!

 

25 éves korában még senki sem gondol arra, hogy esetleg az ízületei már öregedésnek indultak. Hiszen huszonévesen élte az ember a fénykorát. Jó esetben ekkor még makkegészségesek voltunk, nem kellett foglalkoznunk az olyan fájdalmakkal, mint amelyekkel idősebb életkorunkra szembesülünk. Milyen szépek is voltak azok az évek!

Pedig az ízületeink már 25 éves korunk tájékán öregedésnek indultak, csak ennek akkor még valószínűleg nem voltak érezhető tünetei. 25 éves korunkra ugyanis eljön az az idő, hogy a testünkben már nem a felépítő folyamatok vannak túlsúlyban, hanem megjelennek mellette a leépítő folyamatok is. Ez igaz a csontjainkra és az ízületeinkre is, de szinte mindenre. A porcaink a leépítő folyamatok miatt folyamatosan kopnak, de szerencsére ezt a folyamatot még 40-50 éves korunkig képesek a felépítő folyamatok ellensúlyozni. Emiatt a kopás is lassabb ütemben zajlik. 50 éves kor felett azonban már egyértelműen a leépítő folyamatok kapják a fő szerepet, a felépítés pedig igencsak háttérbe szorul.

Így idősebb életkorunkra jelentősen lecsökken a testünkben az ízületi porcokat alkotó legfőbb anyagnak, a kollagénnek a mennyisége. Ráadásul az a kevés kollagén, ami még termelődik, sem olyan minőségű, mint korábban. De hát ez érthető, hiszen semmi sem olyan már, mint fiatal korunkban. Amikor a bőrünk még sima volt, a csontjaink erősek, az ízületeink pedig rugalmasak…

Sajnos a kollagén csökkenése nem csupán olyan esztétikai problémát okoz, mint a bőrünkön a ráncok megjelenése, hanem komoly fájdalmakhoz is vezethet. Nagy mennyiségű kollagén hiányában ugyanis az ízületekben található porcok egyre gyorsabban kopnak, ezért elvékonyodnak, berepedeznek, sőt, idővel akár el is tűnhetnek!

Ez azért óriási probléma, mert ebben az esetben az ízületi porcok nem tudják betölteni a legfontosabb szerepüket: hogy mozgás során csillapítsák az ütődést és a súrlódást. Így egy idő után a kemény és érzékeny csontvégek egymást kezdik el dörzsölni, ami hatalmas fájdalmakkal és mozgáskorlátozottsággal jár.

Érthető tehát, hogy miért van szüksége egy idő után mindenkinek porcerősítőre. Fontos, hogy ne várd meg, amíg a porckopás elviselhetetlen fájdalmakat okoz, hanem kezdd el minél hamarabb a megelőzést!

Szerencsére ma már egyre több porcerősítő készítmény áll a rendelkezésünkre, amivel időben elkezdheted a porcokat erősíteni, hogy lassíthasd a porckopás folyamatát.

 

De milyen porcerősítőt válassz?

 

Napjainkban az étrend-kiegészítők kínálatából nincsen hiány! Azonban a túl sok elérhető porcerősítő készítmény akár hátrányos is lehet, mert már egyszerűen nem tud eligazodni az ember közöttük. Emiatt pedig igen könnyű belefutni hatástalan készítményekbe. Hiszen bemegy az ember a patikába vagy a drogériába, és máris több tíz készítmény tárul a szeme elé. És az interneten megtalálható porcerősítők számáról még nem is beszéltünk!

Ezért most szeretnék neked segíteni eligazodni a bőség zavarában, hogy biztosan a számodra leginkább hatásos porcerősítőt tudd beszerezni.

 

A porcerősítők közül nem mindegyik minősül hatásosnak

 

Először is csoportosítsuk a készítményeket hatóanyag szerint!

 

Hogy még bonyolultabb legyen a dolgunk, nem csak, hogy sokféle porcerősítővel találkozhatunk, de bennünk többféle hatóanyag is lehet. Tehát nem elég csupán a különféle márkák között eligazodnunk, hanem még a készítmények címkéjét is olvasgatnunk kell.

Ne aggódj, segítek, hogy mit kellene nézned az összetételben! Hogy könnyebben érthető legyen a dolog, először különítsük el, hogy milyen fő hatóanyagok lehetnek a porcerősítőkben, és azok hogyan segíthetnek a porckopás ellen.

 

1.Glükózamin

Talán a legtöbb porcerősítőben a glükózamin nevű hatóanyag található meg. A glükózamin egy olyan anyag, ami tényleg jelen van a porcainkban és ott hatékonyan képes segíteni az ízületek munkáját. Emiatt is van az, hogy ilyen nagy számban találhatók meg a piacon a glükózamint tartalmazó porcerősítők. A kutatók is sokáig csak azt vizsgáltak, hogy mint az ízületekben természetes módon jelen lévő anyag, hogyan támogatja a porcokat. Azonban sajnos, az a glükózamin, ami megtalálható természetes formában az ízületeinkben, és amit kívülről viszünk be a szervezetünkbe, nem egészen ugyanaz. Egy hatóanyag esetén nemcsak azt fontos megvizsgálni, hogy milyen hatással van az ízületekre, hanem azt is, hogy szájon át bejuttatva képes-e egyáltalán hasznosulni, majd a porcokba beépülve eredményesen csökkenteni az ízületi fájdalmat.

Sajnos a glükózaminnak jó esetben is csak kb. a 90%-a képes felszívódni a bélrendszerben és annak is kb. a 25%-a jut el az ízületekhez. És még ennek a kevés glükózaminnak a hatásosságáról sem született egyetlen olyan tudományos vizsgálat sem, ami egyértelműen bizonyítaná, hogy érdemes szedni az ízületi porckopás ellen. Ellenkezőjét állító kutatás viszont született. Philip Wilkens ortopédiai kutató ugyanis azt találta, hogy a glükózamint tartalmazó készítmények semmivel sem vezetnek jobb eredményre a krónikus derékfájás és a csontízületi gyulladásban szenvedőknél, mint a placebo (vagyis hatóanyag nélküli) tabletták.

Ráadásul azon túl, hogy nagy eséllyel csak kidobod a pénzt az ablakon, a glükózamin még mellékhatásokat is okozhat. A glükózamint szedők leggyakrabban előforduló mellékhatásaként bélrendszeri tünetekről számoltak be. Akár már kisebb mennyiségben is olyan tüneteket okozhat, mint az

  • émelygés,
  • hányinger és hányás,
  • hasi fájdalom,
  • hasmenés vagy székrekedés
  • és a gyomorégés.

Kevésbe gyakori mellékhatása lehet az álmosság, a fejfájás, a bőrérzékenységi reakció, mint az ekcéma vagy a kiütések megjelenése.

Fontos, hogy amennyiben cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élsz, inkább ne próbáld ki a glükózamint tartalmazó porcerősítőket! Kutatásokban ugyanis megállapították, hogy a szájon át alkalmazott, normál dózisú glükózamin csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, emiatt a glükózamin rendszeres szedése megemelheti az ember vércukorszintjét.

Ez azonban sajnos egészséges emberek esetén is problémát okozhat. Az emelkedett vércukorszint ugyanis egyértelműen fokozza az ízületekben a gyulladás kialakulását.

A bizonytalan hatásossága és a mellékhatásai miatt nem ajánlom neked, hogy glükózamin-tartalmú porcerősítőt válassz. A készítmények címkéjén más-más elnevezésekkel is megtalálhatod ezt a hatóanyagot, mint például

  • glükózamin-szulfát (ez a leggyakoribb)
  • glükózamin-hidroklorid,
  • glükózamin-kondroitin
  • és N-acetilglükózamin.

 

2.Kondroitin-szulfát

A kondroitin-szulfát nagyon gyakran a glükózamin mellett lelhető fel a porcerősítő készítményekben. A glükózaminhoz hasonlóan szintén megtalálható a porcokban természetes módon. Ott kitűnő vízmegkötő képességgel bír, ezáltal segít a porcok rugalmasságának a megőrzésében. Ezen kívül fokozhatja a proteoglikán, a kollagén és a hialuronsav termelődését is, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be a porcok életében. A kondroitin-szulfát ráadásul gátolja a lebontó enzimek aktivitását, így akadályozza a porcszövet további vékonyodását. Azonban sajnos erről a hatóanyagról sem áll rendelkezésünkre kellő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szervezetbe kívülről bejuttatva valóban eredményesen enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Egy nagyszabású klinikai vizsgálatban azt is vizsgálták, hogy a kondroitin-szulfát képes-e erősíteni a glükózamin hatékonyságát. Ehhez térdízületi porckopásban szenvedő betegeket figyeltek meg. Összességében azt találták, hogy nem volt jelentős különbség a csak glükózamint és a kondroitin-szulfátot is tartalmazó porcerősítő készítmények között.

Tehát sajnos sem a glükózamin, sem a kondroitin-szulfát, sem pedig a kettő kombinációja nem képes hatékonyan csökkenteni a porckopás folyamatát.

 

3.Hialuronsav

A hialuronsavat általában nem porcerősítő tabletták formájában találja meg az ember a gyógyszertárak vagy drogériák polcain. Hanem orvos által van lehetőség injekciókúrákon befecskendezni a hialuronsavat az ízületi résbe. A hialuronsav képes az ízületi folyadék állagát sűrűbbé tenni, amelyben a csontok végeit borító porcok sokkal könnyebben tudnak elcsúszni egymáson. Ezáltal egy hialuronsavas kúra után sok ember valóban olajozottabban tudja mozgatni a testét. Azonban sajnos az eredményesség eléréséhez nemcsak egy, hanem több kezelésre is szükség van, amelyeket rendszeresen ismételni kell.

Én porcerősítőnek nem nevezném a hialuronsavat. Inkább egyfajta kenőanyagnak mondanám, mint az az olaj, amellyel az ember az otthonában időnként megkeni a nehezen nyíló és idegesítően nyikorgó ajtót. Az alapvető problémát a hialuronsav sajnos nem oldja meg. Hiszen a porcokat közvetlenül nem táplálja, így nem látja el őket olyan anyagokkal, amelyekből azok ellensúlyozni tudnák a porckopás folyamatát.

És azért valljuk be, hogy nem egy egyszerű porcerősítő módszerről beszélünk, amely során elég 1-2 tablettát bevennünk naponta. Hanem rendszeresen kell járnunk egy olyan injekciókúrára, ami hosszú távon nem segít a panaszokat enyhíteni, maximum ideig óráig csökkentheti a fájdalmat és a merevséget.

Tehát pillanatnyi fájdalomcsillapításra és az ízületi merevség csökkentésére jó lehet a hialuronsavas kúra, de végső megoldásnak semmiképpen sem ajánlom. Ugyanis csak elfednéd vele a tüneteket, de valójában nem foglalkoznál a porcerősítéssel, amivel tartósan tudnád javítani a panaszaidat.

 

Kevésbé hatékony porcerősítő módszer a hialuronsavas injekció is

 

4.MSM

Az MSM, vagyis metil-szulfonil-metán, a glükózaminhoz hasonlóan szintén nagyon gyakran megtalálható a porcerősítő készítményekben. A hialuronsavhoz hasonlóan azonban nem nevezném ezt sem kifejezetten porcerősítőnek. Fájdalomcsillapító hatással azonban valóban rendelkezik, ugyanis képes csökkenteni a sérült szövetek fájdalomérzékenységét. Ezáltal azonban megint csak nem oldódik meg a porckopás problémája. Az MSM csupán egy fájdalomcsillapító gyógyszerhez hasonlóan elfedi a fájdalmas tüneteket.

Ez persze ideig-óráig jó, hiszen a fájdalmat mindenki szeretné csillapítani. Azonban hosszú távon sajnos káros is lehet a fájdalom állandó elfedése. Hiszen, ha nem foglalkozik az ember a probléma valódi gyökerével, a folyamat egyre súlyosabbá válik. Ez odáig is fajulhat, hogy egy idő után a fájdalom elfedése sem lesz lehetséges.

Mivel valódi megoldást nem képes nyújtani az MSM, emiatt maximum átmeneti állapotként ajánlanám a szedését a számodra.

 

5.Szteroid

Amit azonban még átmenetileg sem ajánlok neked, az a szteroidos injekciók alkalmazása! A szteroidok ugyanis azon túl, hogy szintén nem porcerősítőként szolgálnak, mert csak csillapítják a tüneteket, még rengeteg mellékhatással is rendelkeznek.

Egyrészről jelentősen károsítják a csontokat azáltal, hogy felborítják a szervezetben a kalcium-anyagcserét. A csontok a porcokhoz hasonlóan igencsak le tudnak épülni idősebb korunkra, amit a szteroidok tovább gyorsítanak.

Úgy gondolom, hogy az ízületi porckopás mellett senkinek sem hiányzik még egy csontritkulás, netalán csonttörés is az életében. Tehát már csak ezért sem ajánlom számodra a szteroidok szedését.

Másik érv a szteroidok ellen, hogy jelentősen felboríthatják a szervezet szénhidrátanyagcseréjét. Ez azt jelenti, hogy akár inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat a szedésük mellett. De az is elég, ha csak ingadozó vércukorszintet okoz, ugyanis ez már elősegítheti, hogy a porckopás mellett az ízületek gyulladása is belobbanjon.

És a szteroidnak még számos mellékhatását nem is említettem. Ami azonban biztos, hogy az egész szervezetre nézve hatalmas károkat képes okozni.

Sőt, egyes kutatások azt találták, hogy a szteroidok még az ízületi porckopás folyamatát is képesek felgyorsítani!

Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy a szteroidok hatásosan képesek csökkenteni az ízületi fájdalmakat. Azonban semmiképpen sem porcerősítésre szolgálnak! Tehát abban az esetben, ha esetleg mégis szteroidot írna fel számodra az orvos, mert akkora fájdalmaid lennének, ne elégedj meg ennyivel! Mindenképpen alkalmazz mellette hatásos porcerősítő módszert is.

A fájdalmak csillapítása érdekében pedig próbálkozz a porckopás kezelése mellett minél természetesebb praktikákkal, például fájdalomcsillapító krémekkel, illóolajokkal vagy fizikai módszerekkel.

 

6.Kollagén

A kollagéntartalmú porcerősítők azok, amelyek valóban képesek orvosolni az ízületi porckopás valódi okát. Azonban még a kollagént tartalmazó készítmények közül sem mindegy, hogy az ember milyet szed!

Ugyanis a kollagén egy óriásmolekula, ami több kollagén peptidből épül fel. A szervezetünkben rengeteg helyen található meg a kollagén, a testünk összes fehérjéjének közel 30%-át adja. Összesen 25 féle kollagén peptidet különböztethetünk meg, amelyeket mind más-más gén kódol, emiatt a szervezetünkben is eltérő funkcióval bírnak. Azonban ezt a 25 féle kollagén részecskét be lehet sorolni az 5 fő kollagén peptid valamelyike alá.

A különböző kollagén peptideket római számokkal különböztetjük meg egymástól. Ha elolvasod egy porcerősítő összetételét, akkor ezeket a római számokat kell majd figyelned, hogy olyat tudj választani, amire a porcaidnak szükségük van.

Hogy mutassak egy-két példát is,

  • I. típusú kollagén peptidet tartalmaz a bőr, a csontok, az inak és a szalagok,
  • III. típusú kollagén peptid van a májban, a tüdőben és az artériákban,
  • IV. típusú kollagén peptid alkotja a vesét és több más szervünk belső falát is,
  • az V. típusú kollagén peptid pedig a haj szépségéért és a méhlepény szerkezetéért felel.

A II. típusú kollagént pedig azért hagytam ki, mert szerettem volna kiemelni, hogy ez az a peptid, amely az ízületi porcokat alkotja!

Tehát annak érdekében, hogy az ízületi porckopást hatékonyan meg tudd előzni, vagy amennyiben már kialakult nálad, kezelni tudd, II. típusú kollagén peptidre van szükséged.

Persze elméletben a kollagén óriásmolekulát is bevihetnéd a szervezetedbe, hiszen ebben is található II. típusú kollagén peptid. Azonban ennek csak egy nagyon kis része az, amit a porcok hasznosítani tudnak. Ezért hatalmas mennyiséget, körülbelül 15.000 mg-ot kellene megenned belőle, hogy abból valamennyi jusson a porcoknak.

Tehát sokkal egyszerűbb, ha már magát a II. típusú kollagént viszed be a szervezetedbe koncentrált formában.

Annak ellenére, hogy egyértelműen bizonyított, hogy a II. típusú peptid található meg a porcokban, még mindig rengeteg porcerősítő I-es típusút tartalmaz.

Gyakran pedig az ember maga keveri össze a készítményeket. Mert csak célirányosan kollagéntartalmú porcerősítőt keres, és nem nézi meg, hogy az a kollagén mire való. Manapság roppant népszerű például a haj vagy a bőr erősítése kollagénnel, ezért ebből akár több is lehet a boltok polcain, mint porcerősítőkből! Ez azonban megint csak nem jó nekünk, mert a haj szerkezetéért az V. kollagén peptid, a bőr szépségéért pedig az I. típusú kollagén peptid a felelős. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig olvasd el a porcerősítő összetételét, mielőtt azt megvásárolnád!

 

Porcerősítő beszerzése az interneten is lehetséges

 

Fontos a porcerősítő ára?

 

Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás, amiben bizony van igazság. Hiszen egy igazán minőségi termék előállítása szakértelmet, laboratóriumi kísérleteket, rengeteg biztonsági ellenőrzést és persze minőségi alapanyagokat igényel. Ennek ellenére én azt mondom neked, hogy az első mindig az összetétel értelmezése legyen, amit megnézel, amikor porcerősítő készítményt választasz. Hiszen a fentiek alapján láthatod, hogy az első és legfontosabb, hogy valóban olyan hatóanyagot tartalmazzon a készítmény, ami képes hasznosulni a porcokban. És persze nemcsak tüneti kezelést nyújt, hanem valóban táplálja is őket!

Tehát először is bizonyosodj meg arról, hogy II-es típusú kollagén peptidet tartalmaz-e a porcerősítő, amit meg szeretnél vásárolni. Mert ha ez nincs meg, akkor kár több időt töltened vele.

Ha megállapítottad, hogy az összetételben szerepel a II-es típusú kollagén, érdemes azt is megnézned, hogy az mekkora mennyiségben található meg a készítményben. Ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a II-es típusú kollagén hatásos dózisa ahhoz, hogy a kopott porcok regenerálódni tudjanak, 2700 mg-nyi mennyiségnél kezdődik.

Ennek tudatában már jobban meg tudod vizsgálni az ár kérdését is! Előfordulhat, hogy egy termék drágább, mint a másik. Azonban, ha jobban utánaszámolsz, és megnézed, hogy a drágább termék mennyivel több II-es típusú kollagént tartalmaz, akkor kiderülhet, hogy összeségében jobban megéri a valamivel többe kerülő terméket megvenni.

Szerencsére ma már nagyon sok megbízható oldal van, ahonnan jó minőségű készítményeket lehet beszerezni. Így nem muszáj a patikák és a drogériák kínálatára hagyatkoznod. Az interneten gyakran megrendelhetők olyan termékek is, amelyeket személyesen nem igazán lehet beszerezni. Ráadásul otthon nem zavar senki, így nyugodtan utána tudsz nézni mindennek. A boltban sokkal bonyolultabb az apróbetűs címkéket olvasgatni.

Azonban legyél óvatos az internetes oldalakkal! Lehetőleg olyan weboldalról rendelj csak, ahol van magyar nyelvű tájékoztató és ügyfélszolgálat. Egy korábbi cikkemben részletesen összegyűjtöttem neked azt is, hogy hogyan tudod kiszűrni a csaló oldalakat.

 

Elég csupán a II-es típusú kollagén?

 

Kevesen tudják csak, hogy a kollagén peptidek termelődéséhez, illetve az ízületekbe való beépüléséhez C-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. Emiatt roppant fontos, hogy a porcerősítő szedése mellé C-vitamint is vegyél magadhoz, és lehetőleg a kollagénnel egyidőben! Legjobb, ha már olyan porcerősítőt is választasz, ami tartalmazza a C-vitamint a megfelelő dózisban. A

De hogy mi a megfelelő dózis? Ez egyénenként eltérő lehet, hiszen attól is függ, hogy mennyi C-vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt eszel, illetve sportolsz-e rendszeresen vagy dohányzol-e. De körülbelül 80 mg C-vitamin napi bevitele már elegendő ahhoz, hogy a kollagén megfelelően tudja építeni a porcokat.

A C-vitamin azon kívül, hogy segíti a kollagén beépülését, az ízületi porckopással gyakran együtt járó gyulladást is képes csökkenteni, illetve megelőzni.

A C-vitamin mellett jó, ha a porcerősítő még tartalmaz valamilyen gyulladáscsökkentő anyagot, hiszen két anyag együtt sokkal hatékonyabban tud dolgozni. Természetes eredetű, eredményes gyulladáscsökkentő hatóanyag a kurkumából kivont kurkumin. Fontos, hogy figyelj a különbségre! Mert a kurkuma hatóanyaga maga a kurkumin, ami koncentrált formában képes hatni. Ráadásul a kurkuma maga zsírban, ezáltal sokkal nehezebb oldódó anyag, míg a kurkumin már a száj nyálkahártyáján keresztül képes felszívódni és gyorsan hatni a szervezetben. A kurkumin nemcsak a gyulladást képes mérsékelni, hanem a kutatások szerint még a fájdalomcsillapító hatása is vetekszik a gyógyszerekben megtalálható ibuprofennel.

 

Segítened kell a kollagén peptid beépülését!

 

A C-vitamin még önmagában sajnos nem elég a kollagén peptid beépüléséhez. A porcokban ugyanis nincsenek erek, ezért a porcerősítő rendszeres szedése mellett roppant fontos a testmozgás is. Mozgással úgynevezett pumpáló hatás keletkezik, ami az erekből a kívülről bejuttatott tápanyagokat az ízületi résben található ízületi folyadékhoz juttatja. Úgy képzeld el a folyamatot, mint egy szivattyú működését. Az ízületi folyadékkal már közvetlen kapcsolatban vannak a porcsejtek, így a számukra szükséges anyagokat innen már könnyedén fel tudják venni.

Mozgáshiány esetén azonban hiába szedsz porcerősítőt, a benne levő II-es típusú kollagén nem tud eljutni a porcokhoz, így azok éheznek.

Tehát fontos, hogy válassz magadnak egy olyan mozgásformát, amit rendszeresen és szívesen végzel! Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod. Jó választás például a napi séta, a kirándulás vagy a biciklizés is.

Melyik a legjobb térd porcerősítő? Mindenkinek javasolt alaposan utánajárni, hogy neki mi segíthet a legjobban, a cikk és tapasztalataim alapján én nekem már nem kell keresgélnem.

Ha nem szeretnél sokáig keresgélni a porcerősítők között, akkor jó szívvel ajánlom számodra az

Artroflex Plus porcerősítőt, amiről ide kattintva olvashatsz bővebben!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.