Kollagén - Amit mindenképpen tudnod kell ízületi porckopás esetén

Minden, amit a kollagénről tudnod kell ízületi porckopás esetén

 

A kollagén felhasználása mindig is érdekes téma volt különböző betegségekkel kapcsolatban. Azzal biztosan neked sem árulok el titkot, hogy az ízületi porckopás kezelésének leghatásosabb módszere az, ha a kollagént valamilyen úton-módon bejuttatod a szervezetedbe. Azonban ma már annyiféle kollagéntől hemzseg a piac, hogy teljesen elveszik az ember közöttük, ha egy kicsit tudatosabban szeretne választani annál, mint hogy leemeli a polcról legszimpatikusabbnak tűnőt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ár alapján választanak a kollagének közül. Van, aki a legolcsóbbat választja, mondván, hogy ugyan mi különbség lehet kollagén és kollagén között. Van, aki pedig a legdrágábbat vásárolja meg, mert abban bízik, hogy az ára alapján biztosan az lesz számára a leghatásosabb.

 

A tudatos választáshoz meg kell értened a kollagén világát!

 

Tudatosan választani valóban nem egyszerű. És ha eddig nem tudtál eligazodni a termékek tengerében vagy esetleg belefutottál teljesen hatástalan készítményekbe, az egyáltalán nem a Te hibád. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik porcerősítő lesz számodra a legalkalmasabb az ízületi porckopás ellen, sajnos nem elég ismerni a márkákat vagy az árakat megfigyelni. Lehet egy készítmény például nagyon jó minőségű egy színvonalas gyártótól, de egyáltalán nem biztos, hogy az a Te problémádra lesz megfelelő.

Ahhoz, hogy megérthesd a kollagén világát, illetve azt, hogy miért nem mindegy, hogy milyen készítményt választasz az ízületi porckopásodra, muszáj kicsit belemennünk a részletekbe. Ne aggódj, nem foglak nehéz szakszavakkal fárasztani és nem fogom molekulák legbelső szerkezetét sem taglalni. Azonban szeretnék neked egy olyan átfogó és érthető tudást átadni, aminek segítségével biztos vagyok benne, hogy nem marad majd többé kérdés a fejedben azzal kapcsolatban, hogy melyik típusú készítmény mire jó és neked mit érdemes választanod. Ezzel rengeteg felesleges vásárlástól és pénzkidobástól kíméled majd meg magadat és a családodat. Nem beszélve arról, hogy a szervezetedet sem terheled felesleges anyagokkal, amikre nincs is szüksége. Tehát mindenképpen érdemes végigrágnod magad ezen a cikken!

 

Kezdjük azzal, hogy mi is az a kollagén!

 

És akkor jöjjön egy kis kémia és biológia... Ne aggódj, semmi nehezen érthető dolog nem lesz benne! Csak kicsit közelebbről is megismerjük a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérjét. Ez ugyanis a kollagén, ami a bennünk található összes fehérjének a 25-30%-át adja. Az azért nem is olyan kevés, nem igaz? Ebből már sejtheted, hogy a kollagén nemcsak az ízületeinkben található meg, hanem sok más szervrendszerünkben is.

Nem csoda hát, hogy amennyiben tüzetesen megvizsgálja egy kémikus a kollagén óriásmolekulát, akkor akár 25 féle kollagén peptidre is le tudja azt bontani. Ugyanakkor csak 5 fő csoport van, amelyek alá be lehet sorolni az összes 25 kollagén peptidet.

Kollagén felhasználódása a szervezetben

 

Na de ugorjunk is vissza a kémiára és a biológiára!

A kollagén maga egy óriásmolekulát jelöl. Persze az óriás szót molekula szinten kell elképzelni, tehát a minket felépítő fehérjék között számít óriásinak. Mint minden fehérjét, a kollagént is több peptidre lehet bontani, amelyek pedig aminosavakból állnak. Az eltérő típusokat a kollagéneket alkotó peptidek alapján szoktuk elkülöníteni, amelyeket római számokkal különböztetünk meg egymástól. Amikor például elolvasod egy készítmény dobozát, akkor nagy eséllyel meg lesz jelölve rajta, hogy milyen típusú peptidet tartalmaz. Például így: II. típusú kollagén.

A kollagén óriásmolekulának az alkotóelemeire való bontásának, illetve annak, hogy milyen típusú peptidről beszélünk, hatalmas szerepe lesz majd abban, hogy el tudd dönteni, milyen porcerősítőre van szükséged!

A kollagén alapvetően a kötőszövetünknek az alkotóeleme, amely a sejtek közötti teret tölti ki, ezért a sejtek közötti tér rostjainak is szokták nevezni őket. Ez egy kicsit úgy hangzik, mintha csupán hézagkitöltő szerepük lenne, mint a fugának a csempék között. Pedig ennél sokkal lényegesebb feladatuk van, de majd később meglátod, hogy miért!

A kollagén a sejtek között úgynevezett „fibrilláris módon”, vagyis rostos szerkezettel és jellegzetes hullámos lefutással halad, amelyben a rostok vastagsága eltérő lehet, akár vaskos kötegeket is alkothatnak. Vízben nem oldódik, azonban főzés hatására kocsonyás enyvet ereszt. Ez számodra is ismerős lehet, ettől lesz a kocsonya és a zselatin olyan jellegzetes állagú. Erről is kapták a nevüket, ugyanis a kollagén enyvadó rostot jelent. Ha kíváncsi vagy a további információkra zselatinnal kapcsolatban, akkor nézd meg ebben a témában írt cikkünket.

A kollagén az erős, rostos szerkezetének köszönhetően igen ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben, mint az ütődés vagy a súrlódás. Éppen ezért van óriási szerepük többek között az ízületek stabilizálásában is!

 

Hol találhatók meg az egyes típusok és miért nem szabad őket egy kalap alá venned?

 

Ahogyan azt már említettem, a kollagén peptideknek több típusát különböztetjük meg, amelyek a szervezetünkben rengeteg helyen megtalálhatók. Szinte nincs is olyan szövetünk, ahol ne lennének jelen! Tartalmazzák például az erek, a máj, a tüdő, a szem vagy a vese... Egy könyv sem lenne elég ahhoz, hogy leírjam neked minden egyes előfordulási helyét. Ezért ebben a cikkben most azokat a szerveinket szedtem össze, ahol a legnagyobb mennyiségben vagy legnagyobb jelentőséggel vannak jelen.

Amiatt fontos, hogy ismerd őket, mert a különböző készítmények is ezeknek a szerveknek a regenerációját célozzák elsősorban. Szeretném, ha megértenéd, hogy miért nem szabad a különböző készítményeket egy kalap alá venned. Vagyis miért fontos, hogy az ízületi porckopásra ne olyan készítményt válassz, ami például hajra való, illetve miért nem szabad bedőlni azoknak a készítményeknek, amelyek minden területre ajánlottak.

 

I. típusú kollagén peptid Bőr, csontok, inak és szalagok szerkezetéért felelős
II. típusú kollagén peptid Ízületek és a szem szerkezetéért felelős
III. típusú kollagén peptid Máj, tüdő és az artériák szerkezetéért felelős
IV. típusú kollagén peptid Vese és a belső szervek szerkezetéért felelős
V. típusú kollagén peptid Méhlepény és a haj szerkezetéért felelős

 

V. típusú peptiddel a hajkoronánk szépségéért

Az egyik legfőbb oka a kollagén népszerűségének manapság az az, hogy mindenki, legalábbis a nők biztosan, gyönyörű hajkoronát szeretnének, amihez a kollagén jelentősen hozzájárul. Emiatt is terjedtek el a boltok polcain annyira ezek a készítmények. Azonban a haj számára szükséges kollagén az V. típusú, így ez nem hatékony az ízületek számára.

 

I. típusú peptid a bőrünk rugalmasságáért

A másik szépségápolási célja a kollagén szedésének, a bőr szépségének és rugalmasságának a visszaállítása. Ha valaki a bőrápolás miatt szeretne kollagént szedni, annak az I-es típusú peptidre lesz szüksége.

 

Tényleg I. típusú peptid található az ízületeinkben?

Az I-es típusú kollagént nagyon gyakran alkalmazzák ízületi fájdalom ellen annak ellenére, hogy az ízületi porcok nem ezt a típusú kollagént tartalmazzák. Ennek legfőbb oka az, hogy a csontok, az inak és a szalagok I-es típusú kollagént tartalmaznak. Az ízületek felépítésében pedig a porcokon kívül a csontok és a szalagok is részt vesznek. Tehát alapvetően amikor azt olvasod valahol, hogy az ízületeket I-es típusú kollagén alkotja, az részben helyes. Azonban ez nem jelenti azt, hogy porckopás esetén az I-es típusú kollagén szervezetbe juttatása lenne a megoldás.

 

Az ízületi porcokat ugyanis a II-e típusú peptid alkotja!

Teljesen felesleges I-es típusú peptideket tartalmazó készítményeket vásárolnod abban az esetben, ha ízületi porckopással küzdesz, mert ezt a típust nem tudják hasznosítani a porcaid. Tehát a lényeg, hogy amennyiben porcerősítőt keresel, mindenképpen olvasd el az összetételét és csak abban az esetben vedd meg, ha az II-e típusú kollagént tartalmaz. Természetesen ennél még több szempontot szükséges figyelembe venned, de ezekre még visszatérünk.

 

Vizsgáljuk meg alaposabban az ízületekben található kollagént!

 

Hogy még inkább bonyolult legyen a dolog, azt is fontos tisztáznunk, hogy az ízületekben sem csupán egyféle peptid található. Ugyanis az ízületünk igen összetett felépítésű. Nemcsak porcokból áll, hanem megtalálható benne legalább két csont, ízületi szalagok, ízületi tok, ínak és ízületi folyadék is. A porcokat leszámítva az ízület többi részének a kötőszövetét többségében az I-es típusú kollagén alkotja főként. Emiatt van az, hogy sok ember azt gondolja, hogy amennyiben ízületi porckopással küzd, abban az esetben I-es típusú peptidet tartalmazó készítményre van szüksége. Pedig maga a porc, aminek az anyag porckopás esetén sérül, II-es típusú kollagént tartalmaz.

 

Ám nem mindegyik porc kollagénből áll!

 

Porc sok helyen található a testünkben, ám nem mindegyik felépítésében vesz részt a kollagén egy az egyben. Például ott van az orrunk, a fülünk és a gégénk, amelyek szintén porcokból állnak, de teljesen más a szerkezetük, mint az ízületekben található porcoknak. Itt az a cél, hogy minél rugalmasabb legyen a porc. Ezt nem nehéz elképzelni, elég csak megfogni a füledet. Igen mókásan lehet ide-oda hajlítgatni.

Az ízületekben található porcokat már nem tudnád ilyen egyszerűen behajlítani! A fő különbség abban rejtőzik, hogy amíg a fülünket és az orrunkat rugalmas, vagy másnéven elasztikus rostos porc alkotja, addig az ízületekben található csontvégeket kollagén rostos porc borítja. Ugyan mindkettő rostos szerkezetű, de a rugalmas rostos porc elasztinból és fibrinből épül fel, míg a kollagén rostos porc kollagénrostokból áll. Ez az utóbbi ugyan kevésbé ruganyos, de sokkal ellenállóbb a mechanikai behatásokkal szemben. Éppen ezért fordul elő olyan helyeken, ahol több irányú terhelésnek kell ellenállnia. Ilyenek az ízületek porcai is, mint a csigolyaközti porckorongok vagy a térdízület porcai.

 

Miért fontos az ízületek számára annyira a kollagén?

 

Ahogyan azt már beszéltük, a kollagénrostok jelentős húzó, nyíró és mechanika hatásnak ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek. Innen már könnyen sejthető, hogy miért van akkora jelentőségük a porcokban, illetve miért okoz olyan hatalmas problémát az, ha a porcok anyaga elkopik.

Az ízületünk az a testrészünk, amit a legtöbbet nyúzunk életünk során. Hiszen mozgás során csupa olyan dolgot teszünk, ami terheli a testünket. Ha a porcaink nem lennének, akkor a mindennapos mozgás hatalmas fájdalommal járna a számunkra.

Ezt nem nehéz elképzelni, ha belegondolsz abba, hogy az ízületekben a kemény csontvégeink találkoznak egymással, amiket a kollagénes porcok fednek. Ennek a porcos borításnak köszönhetjük azt, hogy amikor például ugrálunk, futunk vagy akár csak sétálunk, akkor nem a csontjaink találkoznak egymással. Az ugyanis igencsak fájdalmas lenne a keménységük és a csonthártyában található fájdalomérzékelő receptoroknak köszönhetően.

Szerencsére ott vannak számunkra a kollagénrostoktól rendkívül ellenálló porcaink, amelyek védik a csontjainkat a mozgás során. Egyrészt sima felületüknek köszönhetően könnyedén elcsusszannak egymáson a csontvégek, ami miatt képesek vagyunk olajozottan mozogni, forgatni a végtagjainkat, vagy éppen elfordítani az egész testünket a másik irányba. Ezen kívül a porcok elvezetik az ütődést is, amikor például leugrunk valahonnan.

Segítenek számunkra minden mozdulatunkat véghez vinni, amit csak szeretnénk. Ám sajnos kollagén ide vagy oda, a porcainkon meglátszik az idő vasfoga és a korunk előrehaladtával a porcok egyre kevésbé viselik a terhelést. Ehhez jelentősen hozzátesz az, hogy idősebb életkorra a szervezet kollagéntermelése is csökken, így fokozatosan egyre kevesebb lesz a porcokban az anyag, ami előbb vagy utóbb a kopásukhoz vezet.

Egyetlen módja annak, hogy megelőzd vagy kezelni tudd a porckopást, ha kellő mennyiségű kollagénnel látod el a porcaidat. Ezt megteheted azzal is, ha támogatod a termelődését, illetve azzal is, ha kívülről juttatod be a kollagént a porcaid számára. Egy idő után sajnos az előbbi valószínűleg kevés lesz, így mindenképpen megoldást kell találnod a kollagén pótlására.

 

Segítsd a kollagén termelődését!

 

A fentiek alapján nem szeretném, ha azt gondolnád, hogy azzal teszel a legjobbat, ha egész nap nem mozogsz semmit, hogy még véletlenül se terheld túl az ízületeidet. Ennek pont az ellenkezője igaz! Azzal, ha rendszeresen mozogsz, megerősíted az ízületek körül található izmokat, ami jelentős terhet tud levenni az ízületi porcok válláról.

Ráadásul a kollagénnek a porcokba való beépüléséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Mielőtt azonban megnéznénk, hogy ez miért van így, vizsgáljuk meg, hogy alapvetően hogyan jutnak a porcok kollagénhez!

A szervezetünk alapvetően képes megtermelni az ízületi porcok számára szükséges kollagént. A sejtjeink a táplálékunkkal bejuttatott fehérjéket aminosavakká bontják, amelyekből utána felépítik a szervezet számára szükséges peptideket és fehérjéket. Az ízületeink részére egyrészt megtermeli az I-es típusú kollagént, amely szükséges például az ízületi szalagokhoz, illetve a II-es típusú kollagént, amely pedig a porcokhoz kerül.

Az egyes aminosavak összekapcsolódásához azonban szükség van C-vitaminra is. Nem véletlenül volt olyan gyakori betegség régen például a skorbut, amely az íny vérzékenységével járt együtt. Ugyanis a bőr és az erek számára szükséges kollagén nem tudott C-vitamin hiányában termelődni, emiatt fokozottan sérülékeny volt az emberek bőre. Hiszen nem volt, ami a mechanikai behatásoknak ellenálljon, ami, mint már tudjuk, a kollagén legfontosabb feladata.

Éppen ezért roppant lényeges, hogy segítsd a szervezeted kollagéntermelését azzal, hogy kellő mennyiségű C-vitamint veszel magadhoz gyümölcsök és a kiegészítő készítmények segítségével. Az is jó megoldás, ha olyan porcerősítőt választasz, amiben van már C-vitamin.

A kollagéntermelésben segít a C-vitamin

 

Szállítsd mozgással a kollagént!

 

De hogyan jut el a porcokhoz a megtermelt kollagén? Általában a testünkben az anyagok szállítását gondosan végzi a szív- és érrendszerünk. Ám van itt egy kis probléma. Méghozzá az, hogy a porcokban nincsenek erek. Így nincsen könnyű dolguk, ha tápanyaghoz szeretnének jutni. Te azonban tudsz nekik segíteni ebben. Azzal, ha rendszeresen mozogsz, az úgynevezett pumpáló hatás eljuttatja a vérből a tápanyagokat a porcok között található ízületi folyadékba, ahonnan már a porcsejtek fel tudják venni őket.

Ha valaki keveset mozog, például egész nap csak a televízió előtt ül, annak sajnos a porcsejtjei jelentősen éheznek, mert csak minimális mennyiségű kollagénhez jutnak, így sokkal hamarabb kopásnak indulnak.

Most joggal gondolhatod azt, hogy amennyiben a szervezeted termel magának kollagént, akkor miért is fontos beszélnünk itt a kollagénről és a porcerősítőkről. Hiszen a testünk teszi a dolgát. Sajnos ez nincsen teljesen így, mert a korunk előrehaladtával a kollagéntermelésünk fokozatosan csökken. Nem véletlenül van az, hogy a bőrünk is jelentősen veszít a rugalmasságából.

Ezt a csökkent kollagéntermelést egy idő után mindenképpen ki kell egészítenünk, és kívülről kell bejuttatnunk a peptideket, amelyek utána be tudnak épülni a porcokba. Ám ehhez nem mindegy, hogy milyen típusú kollagént választunk, azt milyen formában szeretnénk bejuttatni a szervezetünkbe, illetve az milyen mértékben tud hasznosulni.

 

Hogyan lehet bejuttatni kívülről a kollagént?

 

Azt most már tudod, hogy kollagénre bizony szükséged van, főként abban az esetben, ha már most ízületi porckopással küzdesz. De ha még nem alakult ki nálad ízületi porckopás, vagy csupán időnként fájlalod az ízületeidet, akkor is érdemes megelőzésként bejuttatnod a kollagént a szervezetedbe. Hiszen ahogyan telik az idő, úgy mindenki szervezete egyre kevesebbet termel ebből az értékes anyagból, emiatt előbb vagy utóbb szépen lassan mindenkinél kopásnak indulnak a porcok. Ugyan vannak szerencsésebbek, akiknél a porckopás csak később okoz tüneteket, de a bajt mindig jobb megelőzni, mint már kezelni.

A kollagént kétféleképpen szokták bejuttatni a szervezetbe. Egyik formája a kollagénes injekciókúra, a másik pedig az étrendkiegészítő, amit csak egy pohár vízzel kell lenyelni naponta, lehetőleg kúraszerűen.

Ami az egyszerűséget tekinti, gondolom nem kell magyaráznom, hogy a szájon át bevett étrend kiegészítő termékek mennyivel előnyösebb. Nem kell rohangálni orvoshoz, időpontot kérni, illetve elviselni a tűszúrások élményét.

Ám van egy másik oka, amiért nem ajánlom a számodra a kollagénes injekciót. Ez pedig az, hogy csak olyannal találkoztam eddig a piacon, ami I-es típusú kollagén peptidet juttatta be az ízületekbe. Ez azonban sajnos maximum az ízületi szalagok számára lehet hatásos, a porcoknak egészen biztosan nem, hiszen ők csak a II-es típust tudják hasznosítani.

Sajnos azonban nemcsak a kollagénes injekciók között lehet olyat találni, ami nem a megfelelő típusú peptidet tartalmazza, hanem az étrendkiegészítők között is.

Az is gyakran előfordul, hogy az ember olyat vesz le véletlenül a polcról, ami esetleg bőrre vagy éppen hajra ajánlott. Ezért mindenképpen figyelmesen olvasd el mindig az összetevőket, és csak olyat vásárolj, amiben II-es típusú kollagén peptid található.

 

Figyelj arra, hogy a kollagén peptidekre legyen bontva!

 

Ezen kívül fontos a kollagén formájára is figyelned! Én a cikkben a legtöbbször a kollagén pepidet emlegettem és nem is véletlenül. Ugyanis vannak olyan készítmények, amelyek nem bontott formában tartalmazzák a kollagént, hanem a már említett óriásmolekula van bennük. Ezt azonban sajnos a szervezetünk nem tudja hatékonyan felvenni, ezért nem tud hasznosulni a porcokban sem.

Ebben segít számunkra egy olyan eljárás, amit hidrolizálásnak hívnak. Ennek keretében a kollagén előemésztett formába kerül, így azt a szervezetünk könnyebben fel tudja dolgozni és nagyobb hatásfokkal hasznosul.

Nem beszélve arról, hogy a kollagén óriásmolekulák általában sokféle peptidet tartalmaznak, tehát csak egy töredék részük a II-es típusú. Emiatt rengeteget kellene belőle megenned ahhoz, hogy valóban hatásos lehessen porckopás ellen. Tehát mindenképpen olyan porcerősítőt válassz, amelyben a már hidrolizált, vagyis bontott formában, peptidekben található meg a kollagén.

 

Olvasd el a dobozon a dózist is!

 

Amit pedig még nem emlegettünk, az a dózis!

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy a kollagén hatására a kopott porcok regenerálódni tudjanak, kb. 2700 mg-nyi II-es típusú kollagén peptidre van szükségünk. Ez a mennyiség nem kevés, ha mindezt egy olyan készítményből szeretnéd bevenni, amelyben nemcsak II-es típusú kollagén, hanem esetleg óriásmolekula található. Emiatt is azt ajánlom neked, hogy olyan porcerősítőt szedj, ami koncentrált formában tartalmazza a II-es típusú peptidet.

Ilyen porcerősítő az Artroflex Plus is, amelyből egy nap 6 tablettát elfogyasztva már be is tudod venni a regenerálódáshoz szükséges 2700 mg-nyi mennyiséget.

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

 


A kollagén beépülése mennyi ideig tart?


A kollagén beépülése a szervezetbe változó időt vehet igénybe, és függ több tényezőtől, mint például az egyén anyagcseréjétől, az életkortól, az egészségi állapottól, valamint a kollagén fogyasztásának mennyiségétől és minőségétől. Általánosságban, a táplálékkiegészítőként fogyasztott kollagén – legyen szó hidrolizált kollagén por formájában vagy más kiegészítő formákban – elkezdi az emésztőrendszerben való feldolgozását már a fogyasztást követően, és az emésztési folyamat során szívódik fel a véráramba.

A kollagén szintézise és a szervezetbe történő beépülése azonban nem azonnali folyamat. Egyes kutatások szerint a látható egészségügyi előnyök – mint például a bőr állapotának javulása, az ízületek fájdalmának csökkenése vagy a haj és köröm erősödése – megjelenése akár több hétig vagy hónapig is eltarthat rendszeres fogyasztás esetén. Például a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javulását néhány tanulmány 4-6 hét után észlelte, míg az ízületekkel kapcsolatos előnyök esetében 3-6 hónap is szükséges lehet a jelentős javulás észleléséhez.

A beépüléshez is szükséged lesz C-vitaminra!

 

Nemcsak a kollagén termeléséhez, hanem a kívülről bejuttatott kollagén beépüléséhez is szükséged lesz C-vitaminra. Vagy mindenképpen szedj a porcerősítődhöz C-vitamint, vagy ha szereted az egyszerűséget, akkor válassz olyan készítményt, ami már eleve tartalmazza azt.

 

Az ízületi porckopás tüneteit egészséges táplálkozással is enyhítheted

 

A kollagén szedése mellett figyelj az életmódra is! A kollagén hatása kimutatható, de fontos az életmódod is!

 

Fontos tisztázni, hogy csupán a porcerősítő szedése nem fogja megoldani egyik napról a másikra az ízületi porckopást. Mint mindenhez, a porcok regenerálódásához is időre van szükség, így a porcerősítő szedése mindenképpen kúraszerűen ajánlott. Emellett azonban az is fontos, hogy „porcerősítő életmódot” folytass!

 

Mozogj rendszeresen!

Az életmódváltásnak a legfontosabb része a rendszeres mozgás. Hiszen hiába juttatod be a kollagént a szervezetedbe, mozgás hiányában azokat nem tudják felvenni a porcaid. Válassz magadnak egy olyan sportot, amit szívesen végzel rendszeresen, ugyanakkor nem erőlteted túl vele az ízületeidet sem. Jó választás például az otthoni vagy a vízi torna, a biciklizés és a nordic walking.

Amennyiben már túl nagy fájdalmakkal jár számodra a mozgás, akkor pedig keress fel egy gyógytornászt, aki személyre szabott és rendkívül kíméletes gyakorlatokat fog mutatni a számodra, amelyeket utána otthon is tudsz végezni.

 

Táplálkozz egészségesen!

Az ízületi porckopással sajnos nagyon gyakran együtt jár a gyulladás kialakulása is, amelyet egyes ételek még inkább fokozni tudnak. Míg vannak ételek, amelyek segíthetnek a számodra a porckopás kezelése mellett leküzdeni a gyulladást. Ilyen ételek például a zöldségek és a gyümölcsök, illetve a növényi olajok.

Ráadásul az egészséges táplálkozással olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátod a szervezetedet, amelyek segítik a porcaid számára a regenerálódást, illetve a kollagénnek a beépülését. Ilyen a már említett C-vitamin is, illetve a kalcium és a D-vitamin.

Felmerülő kérdések:

  • Kollagén porckopásra jó? Porckopás kollagén termék van? Nem minden fajta kollagén jó porckopás kezelésére, de ha tartalmaz II-es típusú kollagént a termék, amivel a porckopás kívánod kezelni az jó.
  • Kollagén izületre is jó? Ha ízületi porckopás kezelése a cél, akkor igen!
  • Porcerősítő kollagén miért jó? A porcerősítő kollagén kifejezés az ízületi egészség és a porcok regenerálódásának támogatása terén kiemelkedő jelentőséggel bír. A kollagén egy fehérje, amely a testünkben természetesen előfordul, és létfontosságú szerepet játszik a porcok, ízületek, szalagok, csontok és bőr egészségének fenntartásában. A porcerősítő kollagén kiegészítők fogyasztása segíthet pótolni a kollagén természetes csökkenését, amely az életkor előrehaladtával következik be, így elősegítve az ízületek rugalmasságának és ellenálló képességének megőrzését. Emellett a kollagén hozzájárulhat a porcszövetek regenerálódásához, csökkentheti az ízületi fájdalmakat és javíthatja az ízületek mozgékonyságát. Ezen tulajdonságai révén a kollagén fontos eleme az egészséges ízületi funkciók fenntartásának és a degeneratív ízületi megbetegedések, mint például az artrózis megelőzésének.
  • Legjobb kollagén ízületi porckopás gyógyítására alkalmas? Igen, a megfelelő típúsú kollagén segíthet az ízületi porckopás kezelésében.
  • Melyik a legjobb kollagén porcerősítésre? A kollagén porcerősítésre való hatékonyságának megítélésekor fontos megjegyezni, hogy a különböző kollagén típusok és márkák eltérő hatékonysággal bírhatnak az egyéni szükségletek és az egészségügyi célok tekintetében. A porcerősítés és az ízületi egészség támogatása szempontjából általában a II. típusú kollagén számít a leginkább ajánlott formának, különösen ha hidrolizált formában van, ami elősegíti a könnyebb emésztést és felszívódást.

A lényeg, hogy amennyiben szeretnéd, hogy hamar javuljanak a porckopás okozta tüneteid, kezdd el minél előbb pótolni a szervezetedben a kollagént. Azonban figyelj arra, hogy a porcerősítő mindenképpen II-es típusú peptidet tartalmazzon, szedj mellé C-vitamint, mozogj rendszeresen és táplálkozz egészségesen! A II-es típusú kollagénes porcerősítők közül mindenképpen jó választás az Artroflex Plus, így bátran merem ajánlani a számodra is!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.