Hogyan ismerheti fel és mit tehet a nyaki csigolyakopás ellen?

Hogyan ismerheti fel és mit tehet a nyaki csigolyakopás ellen?

 

Nem titok, hogy a nyaki csigolyakopás, vagyis a spondelosys a kor előrehaladtával szinte mindenkinél megjelenik valamilyen formában. A kérdés csupán az, hogy a kopás milyen mértéket ölt, illetve Önnél okoz-e fájdalmas tüneteket, vagy esetleg megúszhatja egész életében tünetmentesen.

De hogy miért is alakul ki a nyaki csigolyakopás szinte mindenkinél? Mik a nyaki porckopás tünetei?

Ahogyan idősödünk, úgy a csigolyáink között található ruganyos porckorongokban a bőrünkhöz hasonlóan csökken a víz, illetve az őket felépítő anyag, a II-es típusú kollagén.

A korunkban igen népszerűvé vált ülő életmód pedig csak ront a helyzeten, főként a görnyedt testtartás, ami még inkább terheli a nyaki porckorongokat.

Ezáltal a porcok veszítenek a ruganyosságukból, csökken a magasságuk (nem véletlenül megyünk össze idősebb korunkra), illetve meszesedés indulhat meg az ízületekben.

Ezek mind komoly következményekkel járhatnak. A nyaki csigolyakopás akár odáig is fajulhat, hogy Ön már a fejét sem tudja elmozdítani. De akár súlyos idegrendszeri tüneteket is okozhat.

Éppen ezért fontosnak tartottam, hogy részletesebben beszéljünk a nyaki csigolyakopásról. Ezért most alaposan körüljárjuk a témát, hogy Ön is tisztában legyen a spondelosys tüneteivel, hogy hogyan lehet megállapítani, illetve milyen kezelési lehetőségei vannak annak érdekében, hogy a súlyos tüneteket megelőzhesse.

 

Nézzük, milyen tünetekkel járhat a nyaki csigolyakopás! (nyaki porckorong kopás)

 

Ahogy a porckorongok veszítenek az őket felépítő anyagból és folyadékból, úgy törékennyé válnak, és terhelés hatására szépen lassan elrepedezhetnek. Emiatt pedig a kemény csigolyacsontok között nem tudják többé elvezetni a járás során fellépő ütődést, illetve a fej forgatása és a nyak hajlítása során létrejövő súrlódást.

A porckorongok összezsugorodásával a csigolyacsontok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, az őket összekötő szalagok elmeszesedhetnek, a csontok egymást dörzsölhetik. Ez pedig a mozgás jelentős merevedésével és beszűkülésével járhat, még ha nem is okoz feltétlenül fájdalmakat.

A nyaki porcok kopása miatt a gerincünk próbálja megerősíteni magát, emiatt a szalagok meszesedésén túl még csontkinövések is kialakulhatnak. Ezek azonban még inkább mozgásképtelenné tehetik a nyakat, illetve nyomhatják a gerincvelőt és a gerincvelői idegeket is.

Azonban nem csak a csontkinövések, hanem a porckorongok belső kocsonyás anyaga is nyomhatja az idegeket, amely kitüremkedik a külső réteg megrepedése miatt.

Előfordulhat, hogy a nyaki gerinckopás egyeseknél egyáltalán nem okoz tüneteket. Azonban gyakori, hogy később mégis kialakul. Az sem ritka, hogy már rögtön az elején súlyos tünetek jelentkeznek. Ez attól függ, hogy a kitüremkedett állomány, illetve a csontkinövések hogyan helyezkednek el.

Enyhébb tünetnek számít a nyak fájdalma, ami kisugározhat egészen a lapockáig vagy a vállakig, de az egész karban, akár az ujjakban is jelentkezhet a fájdalom.

Gyakori tünet az is, hogy a karokban általános izomgyengeség lép fel, így minden mozdulat nehézkessé válik. Például szinte lehetetlennek tűnik egy nehezebb tányért levenni a polcról.

A súlyosabb tünetek közé tartozik a nyak teljes elmerevedése, ami gyakran vezet a fej hátsó részében fejfájáshoz.

A gerincvelői idegek nyomása még látás, hallás és nyelési zavarokhoz is vezethet.

A gerincvelői idegek nyomását jelzi még, ha a kar zsibbadását vagy bizsergését tapasztalja.

Ön is láthatja, hogy a nyaki csigolyakopás nem játék. Abban az esetben is, ha még nincsenek tünetei, vagy csak kezdetleges fájdalmakat érez, rettentően fontos, hogy időben kezdjen el foglalkozni a problémával.
 
Ilyen tünetekkel jár a nyaki csigolyánál a porckorong kopás.
 

 

Mire számíthat az orvosnál?

 

A spondelosys megállapításához először is az orvos részletesen ki fogja kérdezni Önt a tüneteiről. Fontos, hogy minél pontosabban írja le ezeket a tüneteket, hiszen az nekünk, orvosoknak óriási segítséget nyújt a probléma megállapításában.

Ezután az orvos meg fogja vizsgálni az Ön csontozatát, idegeit és izomzatát. Például leteszteli a reflexeit, elektródák segítségével az idegek ingerületvezetési képességét, felméri az izomerejét, a nyak mozgathatóságát és az érzékszerveinek a működését. Az is előfordulhat, hogy további vizsgálatokra küldi Önt például ortopédiára, neurológiára vagy idegsebészetre.

Ezután kerül sor a szükséges képalkotó eljárásokra, mint a röntgen, az MRI és a CT, amelyek segítségével megállapíthatók a nyaki porcok kopásának a mértéke, a csontosodások, azoknak az elhelyezkedése, illetve a károsodott idegek és az esetlegesen beszűkült gerinccsatorna.

 

Milyen kezelési lehetőségei vannak?

 

Többféle kezelési mód van már a nyaki csigolyakopás kezelésére. Ezeknek egy része csupán tüneti kezelést nyújt, míg egy másik része a probléma forrását – vagyis a porcok kopását is orvosolhatja.

Azt javaslom Önnek, hogy mindkettővel egyszerre foglalkozzon, és ne essen bele abba a hibába, hogy csupán a fájdalmakat próbálja csillapítani. Hiszen a nyaki csigolyakopás oki kezelésével hosszútávon sokkal többet tehet.

A cél tehát az, hogy kezelje a porckopást. Ugyanakkor el kell lazítania a bemerevedett izmokat is, illetve szükséges a nyakat óvatosan nyújtani, tornáztatni és a fájdalmakat csillapítani. 

Most sorra vesszük a kezelési módokat, hogy Ön is átláthassa, hogy milyen lehetőségei vannak.

 

Kell-e a nyakat pihentetni?

 

Talán Önnek is az ugrik be elsőre, hogyha éppen fáj valamije, akkor arra biztosan a pihentetés lesz a legjobb gyógymód. Ez azonban koránt sincs így! Ugyan súlyosabb nyaki fájdalmak esetén javasolhat az orvos egy puha gallért, ami a nyak pihentetésével ideiglenesen könnyebbséget jelenthet az Ön számára. Azonban fontos, hogy ezt az előírt ideig viselje! Hatására ugyanis elgyengülhetnek a nyaki izmai, ami miatt még nagyobb teher jut a porcokra.

 

Van-e szükség műtétre?

 

Szeretném megnyugtatni, hogy műtétre általában nincsen szükség. Maximum nagyobb idegi problémák esetén szokták javasolni az orvosok. Ugyanis a műtét sajnos gyakran többet árt, mint használ. Ez amiatt van, mert a műtött terület terhét más nyaki porckorongok veszik át, amelyek ezáltal szintén kopásnak indulhatnak.

 

Mivel csillapíthatja a fájdalmat és lazíthat az izomzatán?

 

Ugyan ma már az embernek elsőre a gyógyszerek és az injekciók ugranak be, ha a fájdalom csillapításáról van szó, szerencsére nem csak ezek állnak a rendelkezésünkre. A különböző fájdalomcsillapító gyógyszerek hosszú távú szedése számos mellékhatással járhat, ezért érdemes kiegészítésként a nagyanyáink idejéből származó természetes gyógynövényeket és az azokból készült kenőcsöket is alkalmaznia. Így lecsökkentheti a beszedett gyógyszerek számát, enyhébb fájdalmak esetén pedig akár le is cserélheti őket.

Az izmok lazítására sem csupán a gyógyszerek lehetnek hatékonyak, hanem különböző melegítő eljárások, mint a melegítő palack, a pakolás vagy a fürdő is.

 

Az illóolajok enyhíthetik a nyaki porckopás okozta tüneteket.

 

A kezelés alappillére: a gyógytorna

 

A kezelés elengedhetetlen része a gyógytorna. Ugyanis a gyógytornász kilazítja a merev nyakán letapadt izmokat és az ízületeket, illetve olyan gyakorlatokat tanít meg Önnek, amivel meg tudja erősíteni a nyakát és a gerincét stabilizáló izmokat. A megerősödött izmok pedig jelentős terhet vehetnek le a porcai válláról.

 

Mi az a súlyfürdő és mire jó?

 

Ahhoz, hogy a csigolyák közé szorult idegeket megszabadítsa a tehertől, meg kell nyújtania a nyaki csigolyáit. Erre pedig a legjobb megoldás a súlyfürdő, ami a víz felhajtó erejét kihasználva húzza meg az Ön gerincét. Rendszeres alkalmazásával eltávolodhatnak egymástól a csigolyák és a nyomott idegek úgymond fellélegezhetnek.

 

Hogyan regenerálhatja az elkopott porcokat?

 

Ahhoz, hogy hosszú távú eredményeket érhessen el a nyaki csigolyakopás kezelése során, magát a porckopást is kezelnie kell. Emiatt pedig a gyógytorna mellett segíthet, hogy bevigye a szervezetébe a porcok fő anyagát, a II-es típusú kollagént. Ehhez pedig jó választás lehet az Artroflex Plus porcerősítő.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok Önnek!

Írta, Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.