Porcerősítés hatékonyan? Mutatjuk hogyan!

A hatékony porcerősítés egyik legjobb módja a mozgás

Ha a porcerősítés kerül szóba, sokan egyből a porcerősítő készítményekre vagy az orvosi beavatkozásokra gondolnak, amelyek segítségével végre visszanyerhetik a fájdalommentes mozgás örömét. A porcerősítés azonban nem ilyen egyszerű! Nincs az a porcerősítő készítmény és az a beavatkozás, ami hipp-hopp ilyen egyszerűen megoldaná a problémát. Sajnos azt tapasztaltam az évek során, hogy az emberek nagy része valamilyen könnyű megoldásra vár, amivel majd végre megoldódnak a panaszai. Azonban különösebben semmit sem szeretnének tenni a porcerősítés érdekében azon túl, hogy bevesznek egy-két porcerősítő bogyót a nap folyamán.

A hatékony porcerősítésnek természetesen a legfontosabb része a jó minőségű porcerősítő, amivel tudjuk pótolni a porcok elkopott anyagát. Ám ahhoz, hogy a porcerősítőben található kollagén képes legyen beépülni az ízületekben lévő porcokba, a porcerősítésnek több technikájára is szükséged van.

Bízom benne, hogy Te hajlandó vagy tenni annak érdekében, hogy végre csökkenjenek a panaszaid. Ebben az esetben garantálom, hogy a cikkemmel nagyon sokat fogok tudni segíteni számodra a porcerősítésben! Úgy gondolom, hogy megéri alkalmazni a porcerősítés módszerét. Hiszen nincs is rosszabb annál, mint amikor az ember mozgása korlátozott és nem tudja azokat a tevékenységeket végezni, amiket igazán szeret. Játszani az unokákkal, finomakat főzni, barkácsolni, vagy éppen kirándulni a barátokkal… Ahhoz, hogy visszakaphasd a régi életed, mindenképpen érdemes beleásnod magad a porcerősítés világába.

Szeretném felhívni a figyelmedet arra is, hogy amennyiben még nincsenek jelentős ízületi fájdalmaid, abban az esetben is fontos, hogy foglalkozz a porcerősítéssel! Hiszen a porckopás problémája előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Idősebb korra ugyanis csökken a porcokban található anyagnak, a kollagénnek a mennyisége. Ezáltal a porcok fokozatosan elvékonyodnak, eltöredeznek, majd eltűnnek.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy a porckopás folyamatát sokkal jobb porcerősítéssel időben megelőzni és lassítani, mint utána kezelni!

Tehát akár azért vagy most itt, mert már küzdesz a porckopás problémájával, akár még csak kezdeti ízületi fájdalmakat észlelsz, vagy esetleg még nincsenek is panaszaid, mindenképpen érdemes megfogadnod a porcerősítésre vonatkozó tanácsokat.

 

A porcerősítést időben érdemes elkezdeni, így meg lehet előzni a kínzó fájdalmak kialakulását.

 

Kezdjük az egyik legfontosabbal: a mozgással!

 

Tudom, tudom… mindig mindenki a mozgás fontosságával jön. Pedig talán a mozgásnál semmihez sincsen kevésbé kedve az embernek, amikor éppen ízületi fájdalmakkal küzd. Lehet, hogy most egy kicsit csalódni fogsz, de bizony én is a mozgás jelentőségét fogom hangsúlyozni neked.

Azonban, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, előbb szeretném elmagyarázni, hogy miért is olyan lényeges a testmozgás a porcerősítésben!

 

Az ízületi folyadék termelődése miatt

Az ízületi folyadékra gondolj úgy, mint a legjobb barátodra, aki segíteni tud neked a fájdalmak leküzdésében. Ugyanis egy olyan anyagról van szó, ami az ízületben található porcok közti ízületi résben helyezkedik el. Sűrű, csúszós állagával a porcok egyenesen imádják! Mozgás során sokkal könnyebben tudnak mozogni benne, mintha csupán egymáson kellene elmozdulniuk.

Nos, az ízületi folyadéknak porckopás esetén különösen nagy jelentősége van. Amikor a porcok felszíne töredezetté és érdessé válik, már sokkal nehezebben csúsznak el egymáson, mint fiatal korunkban, amikor még a sima felületek találkoztak egymással. Ha az ízületi folyadék nem lenne, akkor a mozgásuk valósággal lehetetlenné válna.

Azonban sajnos nemcsak a porcok anyaga lesz kevesebb ahogyan idősödünk, hanem az ízületi folyadék mennyisége is. Szerencsére a termelődését és a keringetését rendszeres testmozgással Te is tudod segíteni! Pihenéskor ugyanis az ízületi folyadékot felveszik a porcok, mert ebből táplálkoznak. Hasonlóan, mint mikor egy szivacs magába szívja a vizet. Majd mozgás során kiengedik magukból ezt a folyadékot, hogy beolajozzák vele magukat. Ez minél többször megtörténik, annál kellemesebb érzés lesz mozgatni az ízületeket.

 

Segít ellátni a porcokat tápanyaggal

Az ízületi folyadék nemcsak kenőanyagként szolgál, hanem tápanyagokkal is ellátja a porcokat. Ezért még inkább égető szükség van arra, hogy kellő mennyiségben álljon rendelkezésre.

A mozgás a tápanyagokkal való ellátást is segíti, ami a porcerősítés alappillére. Ugyanis a porcokban nincsenek erek, így más szervrendszereinkkel ellentétben ők nem a vérkeringésből kapják közvetlenül a tápanyagaikat. Az erekből először az ízületi folyadékba jutnak be a szükséges anyagok, ahonnan már a porcok is fel tudják venni őket. Ám a vérkeringésből az ízületi folyadékba való eljutás nem is olyan egyszerű! A „szivattyú” működéséhez pumpáló hatás létrehozására van szükség, ami csak az ízületek mozgatásával lehetséges.

 

Megerősíti az izmokat, így tehermentesíti a porcokat

Ugyan az ízületek rendszeres mozgatására szükség van, a porcokat mégis kímélni kell, hogy azok ne kopjanak el még jobban. Az ízület környéki izmok megerősítésével jelentős terhet tudsz levenni a porcok válláról. Tehermentesítés mellett pedig a porcerősítés is könnyebb.

 

A mozgás fontos. De milyen?

 

Remélem, hogy mostanra Te is látod, hogy miért olyan lényeges a mozgás a porcerősítéshez. Hiszen a porckopás legfőbb oka a tápanyagok hiánya, azoknak a porcokba való bejuttatása pedig csak mozgás hatására lehetséges. Az izomerősítés pedig nagyon sokat tud segíteni a fájdalmak gyors csökkentésében a tehermentesítés által.

Ám nem mindegy, hogy milyen mozgást választasz magadnak! Persze az egyik legfontosabb, hogy szeresd azt, amit csinálsz, mert csak így fogsz rendszeresen sportolni. Ezen kívül fontos figyelembe venned azt, hogy egyes sportok sajnos fokozhatják a porckopás folyamatát, mert nagyon megterhelhetik azokat. Ilyenek például az ugrálással, túl nagy becsapódással járó mozgásformák, mint a kemény betonon való szökdelés, futás vagy teniszezés. Szintén nem tesznek túl jót a porcoknak az ismétlődő, csavaró mozdulatok, ami a tenisz, a golf vagy a pingpong során jellemző.

Kifejezetten porckímélő sportnak számít az úszás vagy a vízi torna, hiszen a vízben a porcok terhelése nélkül erősítheted az izmokat és mozgathatod át az ízületeket. De ha nem vagy kifejezetten a vízi sportok rajongója, jó választás a biciklizés, a nordic walking és a rendszeres túrázás is. Ami fontos, hogy mindig jó cipőt, lehetőleg kifejezetten ütéscsillapító talppal rendelkezőt válassz!

 

A legjobb a célzott torna!

Ha nincs kedved kimozdulni otthonról, akkor jó választás a tornázás is! Sőt, mondhatni az a legjobb. Hiszen a tornával célzottan tudod megerősíteni a szükséges izmokat és biztosan nem szab határt semmi a rendszerességnek. Ez például egy túrázásnál nem mondható el, hiszen bármikor leszakadhat az ég.

Számos tornagyakorlatot bemutató videóval találkozhatsz az interneten. Azonban nagyon figyelj arra, hogy a gyakorlatokat mindig pontosan végezd, mert helytelen tartásban megterhelheted az ízületeidet! Amennyiben fokozott fájdalmat érzel egy gyakorlat során, inkább függeszd fel a sorozatot!

Ha biztosra akarsz menni, a legjobb, ha felkeresel egy gyógytornászt, aki személyre szabottan tud neked tornagyakorlatokat mutatni. Ő nemcsak azt veszi figyelembe, hogy milyen gyakorlatok kímélik az ízületeidet, illetve melyek erősítik a szükséges izomcsoportokat, hanem az esetleges ferdeségeket is képes kompenzálni. Ez fontos, ugyanis nagyon sokszor a porckopás valamilyen helytelen testtartásból és ferdeségből adódik. Ilyen például a gerincferdülés is, ami korai térd- vagy csípőízületi porckopást okozhat.

 

A mozgás fontos szerepet játszik a porcerősítésben.

 

Melegíts be!

Azt most már tudod, hogy az ízületi folyadéknak milyen fontos szerepe van abban, hogy az ízületeket könnyebben tudd mozgatni és a porcok fájdalom, illetve további károsodás nélkül el tudjanak csúszni egymáson. Emiatt is fontos a sportolás előtti alapos bemelegítés! Ha fokozatosan, finom mozdulatokkal kezded csak el mozgatni az ízületeidet, akkor van ideje kiáramlani az ízületi folyadéknak a porcokból. Ezzel ellentétben, ha hirtelen terheled meg őket, akár többet is árthatsz a mozgással, mint amennyit használ. Hiszen a porcok szárazon dörzsölni kezdik egymást, ami csak tovább fokozhatja a porckopás folyamatát.

A lényeg a lényeg: mindig melegíts be sportolás előtt! Ha tornázol, akkor szerencsére könnyű dolgod van, mert szinte minden videós gyakorlatsor könnyed bemelegítő feladatokkal kezdődik. Ha pedig gyógytornászhoz jársz, ő biztosan tanítani fog neked bevezető gyakorlatokat.

Azonban olyan sportoknál, mint például a biciklizés, sokan elfelejtenek bemelegíteni. Csak felpattannak, és már tekernek is. Te mindig szánj egy 5-10 percet arra, hogy átmozgasd az ízületeidet pár körzéssel és nyújtással. Ha aznap még csak a fotelban ültél vagy nemrég keltél ki az ágyból, akkor érdemes egy kis sétát is beiktatnod a bemelegítésbe.

 

Porcerősítés táplálkozással

 

A porcok legfőbb anyagát, a II-es típusú kollagént nem igazán tudjuk a táplálkozásunkkal bejuttatni a szervezetünkbe. Ennek ellenére a kollagén mellett még számos tápanyaggal tudod támogatni a porcaidat.

 

Fehérjével az izomépítésért

Egyik legfontosabb tápanyag a fehérje, ami nemcsak a porcerősítéshez, hanem az izmok épüléséhez is szükséges. A fehérje hasznosulása akkor a legjobb, ha egy nap többször viszed be a szervezetedbe. Lehetőleg a reggelid, az ebéded és a vacsorád is tartalmazzon valamennyi fehérjét. Mozgás után pedig 1 órán belül egyél teljes értékű fehérjében gazdag táplálékot. Teljes értékű fehérjéket a húsokból, a halakból és a tojásból tudsz magadhoz venni.

 

A táplálkozás alappillére: a zöldség és a gyümölcs!

Tudtad, hogy napi legalább fél kilónyi zöldséget és gyümölcsöt meg kellene ennünk? A zöldségeknek és a gyümölcsöknek annyi jó hatása van, hogy egy egész könyv kevés lenne mind felsorolni őket! Ami biztos, hogy a porcerősítésben is jelentős szerepük van.

Egyik legkiemelkedőbb tulajdonságuk, hogy tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek mind-mind szükségesek a porcerősítéshez. Külön meg kell említenem a C-vitamint, amelyre különösen szükségük van a porcoknak. Ugyanis a C-vitamin segíti a szervezetben a kollagén termelődését, illetve a kívülről bejuttatott kollagén hasznosulását és a porcokba való beépülését. Elmondható tehát, hogy C-vitamin nélkül nincsen porcerősítés sem! De a C-vitamin még az ízületi gyulladás ellen is hatékonyan segít fellépni.

Sajnos a zöldségekkel és a gyümölcsökkel igen nehéz bevinni a kellő mennyiségű C-vitamint, emiatt étrend-kiegészítőre is szükséged lehet. A kapszulából a C-vitamin azonban hatékonyabban felszívódik, ha azt C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök egyidejű fogyasztásakor veszed be.

Magas C-vitamin-tartalmú zöldség és gyümölcs a

  • citrom,
  • narancs,
  • grapefruit,
  • kivi,
  • paradicsompaprika (pritamin),
  • zöldpaprika,
  • csipkebogyó,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • karalábé,
  • fejes káposzta,
  • vöröskáposzta.

Ezek közül az olyan zöldségeket, amelyeket szükséges hőkezelni, párolással készítsd, így kevesebb C-vitamin károsodik bennük. Ne párold túl őket, nyugodtan hagyd roppanósra a zöldségeket!

A zöldségek és a gyümölcsök nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok! Tele vannak olyan antioxidánsokkal is, amelyek segítik a porcerősítést a regenerációs folyamatok fokozásával. Ezen kívül jelentősen képesek fellépni a porckopás mellett gyakran kialakuló ízületi gyulladás és fájdalmak ellen is.

A legmagasabb antioxidáns-tartalommal a

  • bogyós gyümölcsök,
  • cékla,
  • paradicsom,
  • brokkoli,
  • paradicsompaprika,
  • meggy,
  • sárgarépa,
  • és a sütőtök

bír.

 

Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen porcerősítés során.

 

Finomított szénhidrátok helyett egyél teljes kiőrlésű gabonát!

A teljes kiőrlésű gabonák választásának több előnye is van a porcerősítés szempontjából.

Egyrészről jóval több ásványi anyagot tartalmaznak, mint például a magnézium, a szelén vagy a réz, amelyek mind hozzájárulnak a porcerősítés folyamatához. Másrészről sokkal magasabb rosttartalommal bírnak, ami több szempontból is fontos. A rosttartalom lassítja a szénhidrátoknak a felszívódását, ami egyenletesebb ütemű inzulinelválasztást eredményez. Ez ízületi problémák esetén is jó, mert a túl gyors inzulinkibocsátás képes fokozni a gyulladásos panaszokat.

A rostok ezen kívül a jó bélbaktériumok táplálékául is szolgálnak. Arra pedig egyre több kutatásban derül fény, hogy a bennünk megtalálható bélflóra milyen előnyös az egészségünkre nézve. Többek között segít az ízületi porckopás és gyulladás csökkentésében is.

 

Kerüld a cukrokat!

A finomított szénhidrátok mellett külön szeretném felhívni a figyelmed a cukros ételek kerülésére is. Ezek az ételek talán a legrosszabbak az ízületeid számára! A rendkívül gyors inzulinválasz előidézésével, illetve a rossz bélbaktériumok táplálásával jelentős mértékben képesek fokozni az ízületekben a gyulladást.

Emiatt mindenképpen azt ajánlom a számodra, hogy kerüld vagy legalább mérsékeld a cukorfogyasztást. Helyette használhatsz különböző édesítőszereket, de a legjobb, ha gyümölcsöket eszel, amikor édességet kívánsz.

 

Nem mindegy, milyen zsírt eszel!

Ahogyan az sem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztasz rendszeresen, a zsírok típusára is nagyon fontos odafigyelned!

A telített zsírok túlzott bevitele ugyanis a cukrokhoz hasonlóan fokozza az ízületekben a gyulladásos folyamatok kialakulását. Telített zsír található a zsíros húsokban és halakban, a vajban és más állati zsiradékban, a zsíros tejben, illetve tejtermékekben. És itt egy gyakori tévhitre is szeretném felhívni a figyelmed! A kókuszzsír, ami mostanában teljesen indokolatlanul olyan népszerű, hiába növényi eredetű zsiradék, tele van telített zsírsavakkal.

A telített zsírok helyett próbálj meg több telítetlen zsírsavat fogyasztani! Ezek közül az Omega-3 és 6 zsírokról lehet hallani a legtöbbet. Azonban sajnos az Omega-6 zsírsav fontosságát túl sokszor emelik ki az interneten vagy a televízióban, pedig az emberek többsége így is túl sokat fogyaszt belőle. Ennek oka, hogy Omega-6 zsírsav van nagyrészt a napraforgóolajban. Ezzel nem is lenne probléma, ha emellett kellő mennyiségű Omega-9 és Omega-3 zsírsavakat ennénk. De sajnos ez általában nem valósul meg. Az Omega-6 túlsúly pedig a telített zsírokhoz hasonlóan jelentősen fokozhatja az ízületi gyulladást.

De miben van Omega-9 és Omega-3? Az Omega-9 zsírsav legjobb forrása a mediterrán étrendből ismert olívaolaj. Érdemes ételkészítéshez részben finomított olívaolajat használnod, ami hőkezelés hatására sem károsodik olyan könnyen. Az Omega-3 zsírsavaknak megkülönböztetjük a növényi és az állati forrásait. Mindkettő ugyanolyan fontos, mert segítik leküzdeni a gyulladást a szervezetben! Omega-3 található a tengeri halakban és a belőlük készült olajokban, mint például a tonhal, a makréla, a lazac vagy a csukamájolaj. A növényi magok és olajok közül a legkiemelkedőbb Omega-3 forrás a

  • lenmagolaj (magát a lenmagot sajnos nem igazán tudjuk megemészteni, így abból az Omega-3 sem tud hasznosulni),
  • dió és a dióolaj,
  • repceolaj.

 

A porcerősítést támogatja a megfelelő tápanyagok bevitele.

 

Ugyanakkor a zsírok minősége mellett a mennyiségük is roppant fontos. Hiába eszel kevés telített zsírt és sok telítetlen zsírsavat, ha összességében az energiabeviteled több mint 38 %-át adják a zsírok. Ebben az esetben ugyanis a kutatások azt találták, hogy a szervezetben sokkal könnyebben és fokozottabban alakulnak ki az ízületi gyulladások.

Tehát egyél jó zsírokat, de azokból is csak mértékkel! Egy adag étel készítéséhez csak egy kiskanálnyi olajat használj, a kenyeredet pedig csak vékonyan kend meg margarinnal. Lehetőleg kerüld a bő zsírban sült ételeket is. Szerencsére nem kell lemondanod róluk, hiszen a rántott ételek minimális olajjal megspriccelve elkészíthetők sütőben is.

 

Sok folyadékra van szükség a porcerősítéshez, de nem mindegy, hogy milyen!

A már többször említett ízületi folyadék termelődéséhez nemcsak rendszeres mozgásra, hanem sok folyadékra is szükség van. De a hatékony porcerősítés érdekében is elengedhetetlen a kellő folyadék a szervezetben, ugyanis a porcokban a víz egyfajta rugalmasságot biztosít. Sajnos ahogyan idősödünk, úgy egyre kevesebb lesz a szervezetünkben a víz. Nem véletlenül lesz rugalmatlan a bőrünk és jelennek meg rajta azok a bosszantó ráncocskák! Éppen ezért idősebb életkorra a megfelelő folyadékpótlás még fontosabb, mint korábban.

Ám nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszol! Napi 2-3 liter vízre lenne szükséged ahhoz, hogy a porcerősítés valóban hatékony legyen. Ez a mennyiség természetesen függ attól is, hogy milyen magassággal és testtömeggel rendelkezel, hiszen minél nagyobb valaki, annál több folyadékra van szüksége. Függ attól is, hogy sportolsz-e rendszeresen, és az a sport milyen jellegű. Az izzasztó sportoknál jóval több a folyadékigény. A napi folyadékszükségletedet meghatározza az időjárás is, hiszen nagy hőségben megnő az igény.

A legegyszerűbb, ha számolod az elfogyasztott víz mennyiségét. 10 nagyobb pohárnyi vagy két 1,5 literes ásványvizes palacknyi vízzel már egész jónak számít a folyadékbeviteled. Ezt a mennyiséget fokozott szükséglet esetén legalább fél literrel növeld meg!

Miért fontos, hogy ezt a folyadékmennyiséget lehetőleg vízből fedezd? Ahogyan azt már beszéltük, a cukrok jelentősen képesek fokozni hosszú távon az ízületi gyulladás kialakulását. Így a cukros üdítők egyértelműen nem ajánlottak! De nem csak a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokat érdemes kerülnöd. Ugyan megihatsz belőlük pár pohárkával, de a 100%-os gyümölcslevek fogyasztását se vidd túlzásba! Ugyanis ezek is sok cukrot tartalmaznak, és hirtelen megemelve a vércukorszintet fokozzák az inzulin kiáramlását, ami megint csak a gyulladás kialakulásának kedvez.

Az alkoholos italok pedig egyértelműen kerülendők, ha porcerősítésről van szó! Az alkohol ugyanis szintén képes fokozni az ízületi gyulladás kialakulását. Tehát lehetőleg maximum alkalomadtán igyál alkoholos italt és akkor is csak 1-2 pohárkával. Ekkor is kerüld a tömény, főként cukros italokat, mert azok nem csak, hogy koncentráltan tartalmaznak sok alkoholt, de még a cukortartalmuk is igen magas. A sört köszvény vagy arra való hajlam esetén kifejezetten kerüld! A legjobb, ha a nagyobb eseményeken, mint egy esküvő, születésnap vagy a karácsony, jó minőségű vörösbort választasz. A vörösbornak legalább előnyös hatása is van, ugyanis az antioxidáns-tartalmával képes valamelyest csökkenteni a gyulladás kockázatát.

Ne aggódj, a kávézásról viszont nem kell lemondanod! Ugyanis a legújabb kutatások azt találták, hogy a kávé még jó hatással is lehet a porcerősítés folyamatára. Tehát 1-2 csésze kávét nyugodtan megihatsz, de lehetőleg jó minőségűt válassz! Amire fontos figyelned a kávézás közben és után, az a folyadékpótlás! Ugyanis a kávé erős vízhajtó hatású. Porcerősítés szempontjából pedig lényeges, hogy a kávédat lehetőleg ne cukorral fogyaszd. Hiszen a cukor pont akadályozza a porcerősítést.

A vízfogyasztást nyugodtan színesítheted különböző teákkal is. A gyümölcsteákat bátran fogyaszthatod korlátozás nélkül. A csipkebogyótea tele van C-vitaminnal, így különösen alkalmas a porcerősítésre. Azonban a csipkebogyót ne főzd, hanem áztasd, hogy ne sérüljön benne a C-vitamin! A gyógynövényekből készült teákat kúraszerűen alkalmazd, amikor éppen jobban fájnak vagy gyulladtak az ízületeid. A zöld és fekete teák fogyasztása során a kávéhoz hasonlóan figyelj a folyadékpótlásra, mert szintén vízhajtó hatással bírnak.

És természetesen a legfontosabb: a teákat se cukorral fogyaszd!

 

Porcerősítés támogatása az ízületekre káros ételek elhagyásával.

 

A porcerősítés legerősebb fegyvere: az alvás

 

Ami fiatalon könnyen ment, az idősebb korban már nem olyan egyszerű. Szerintem az alvás a legtöbb embernél igen nagy mumus. Napközben hiába érzi magát álmosnak az ember, az esti órákban mégsem jön álom a szemére.

Pedig a pihentető alvás a porcerősítés egyik legerősebb fegyvere! Hiszen alvás során képes regenerálódni minden a szervezetünkben. Így a porcerősítővel bejuttatott tápanyagok is csak kellő alvás mellett tudnak beépülni a porcokba.

A könnyebb elalvás érdekében kezdj el napi szinten mozogni. Különösen a vízben vagy a friss levegőn végzett sportolás az, ami le tudja fárasztani úgy az embert, hogy este szinte azonnal álomba merül. Azonban hagyj időt a sportolás és a lefekvés ideje között, mert a mozgás átmenetileg felpörgethet annyira, hogy csak még nehezebben tudsz elaludni tőle.

Segíthet az alvásban az is, ha nem a televíziót vagy az internetet bújod lefekvés előtt, hanem könyvet olvasol. Ez lehetőleg ne egy krimi legyen!

Próbálj meg közel azonos időben lefeküdni és felkelni, ez is segíthet az alvási ritmus kialakításában.

 

Gyulladáscsökkentés természetesen

 

A porcerősítéshez az is hozzátartozik, hogy kerülöd az olyan fájdalomcsillapítóknak az alkalmazását, amelyek fokozhatják a porckopás folyamatát.

Ezek helyett azt ajánlom neked, hogy alkalmazz természetes technikákat.

Ilyen a

 

Szedj rendszeresen jó minőségű porcerősítőt!

 

Természetesen ahhoz, hogy a porckopás fő okát, a porcokban található anyag csökkenését meg tudd oldani, a porcerősítő technikák között a porcerősítő szedése a legfontosabb. Azonban nem mindegy, hogy milyen készítményt alkalmazol a porcerősítésre.

Bátran ajánlom számodra az Artroflex Plus porcerősítőt, mely a porcok fő anyagát, a II-es típusú kollagént tartalmazza!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.