Mindent a porckorong kopásról: Így előzd meg vagy lassítsd!

A porckorong kopás okozta fájdalom kezelhető!

 

Az életkorunk előrehaladtával a porckopás testünk minden tájékát érintheti, így a porckorongokat is!

A gerincünkben található porckorongok égetően fontos szerepet töltenek be az egész testünk mozgatásban! A csigolyákat ugyanis úgy kell elképzelned, mint az egymásra épített kemény építőkockákat. Ezek között találhatóak a ruganyos, egészségesen magas folyadéktartalmú porckorongok, melyeknek „kipárnázó” szerepük van. Vagyis csökkentik a mindennapi mozgásunk során létrejött ütődést és rezgést, így védik a kemény csigolyacsontokat. Ezek a párnácskák teszik lehetővé, hogy a gerincünket fájdalommentesen forgatni és hajlítani tudjuk. Azonban, ha a porckorongok kopásnak indulnak, ezt a szerepet nem tudják jól betölteni.

Emiatt Te is láthatod, hogy mennyire fontos, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy a porckorongokat megóvd a kopástól! Ne aggódj, ebben a cikkben nem csak azt mondom el Neked, hogy pontosan mitől alakul ki a porckorong kopása, hanem azt is megtudhatod, hogy milyen tüneteket kell figyelned magadon ahhoz, hogy időben felismerd a problémát. Megbeszéljük azt is, hogy hogyan tudod megelőzni, ha pedig már kialakult, akkor lassítani a csigolyáid között található porcok további kopását.

A gerincben található porckorongok is elkophatnak.

Hogyan alakul ki a porckorong kopása?

 

A porcaink sajnos igen sérülékenyeknek mondhatók, főként, ha már az idősebb életkorba léptünk. Ez amiatt van, mert a korunk előrehaladtával csökken a porcainkban a folyadékmennyiség, illetve a felépítő folyamatokkal szemben egyre inkább a leépítő folyamatok kerülnek túlsúlyba. A hosszú évek során ráadásul a fokozott vagy helytelen terhelés (például rossz testtartás és sok ülés) miatt is kopnak a porcaink.

Magyarán szólva: a porcaidban fokozatosan csökken a folyadék és a felépítő anyag. Emiatt a porckorongok kopásnak indulnak, elvékonyodnak, és szépen lassan csökken a magasságuk. Ezért van az, hogy idősebb korunkra fokozatosan „összemegyünk”.

Ráadásul az életkor előrehaladtával még a keringésünk is lassul, ezáltal nem tudnak olyan hatékonyan eljutni a tápanyagok a porcok közti ízületi résbe, ahonnan fel tudnák venni a felépítéshez szükséges kollagént és ásványi anyagokat.

Ez a folyamat a csigolyánk szempontjából különösen veszélyes, ugyanis a kopott és merevvé vált porc nem tudja betölteni a már említett ütéscsillapító szerepet.

 

Hol alakulhat ki?

 

A porckorong kopása a gerincünk bármely részén kialakulhat, de a leggyakoribb az erős igénybevételnek kitett ágyéki csigolyáknál (vagyis a deréknál), illetve a nyaki szakaszon található porckorongok kopása.

 

Milyen következménye lehet?

 

A gerincet úgy képzeld el, mintha középen lyukas kockákat tennél egymás fölé, a kockák között pedig megtalálhatóak a már említett „párnácskák”, vagyis az ütéscsillapító porcok. Az egymás fölé és alá került lyukak pedig egy alagutat alkotnak, amelyben fut a gerincvelő. Ha azonban a csigolyák közti porcok kopásnak indulnak, akkor az elvékonyodott porc el is repedhet, aminek következtében a gerincvelő kitüremkedhet és kialakul a porckorongsérv.

Sajnos azonban a porckorong kopásának van még egy következménye: a csigolyák elmeszesedése és a csontkinövések kialakulása. Ugyanis a csigolya közti porcok kopásával a csigolyák egyre közelebb kerülnek egymáshoz, emiatt pedig fokozottabban terhelik egymást. A terhelés miatt pedig meszesedés és csontkinövések alakulhatnak ki.

Ezek az elcsontosodott és elmeszesedett képletek pedig nyomhatják a gerincből kilépő idegeket és a gerincvelőt. Mindkettő nagy fájdalommal járhat!

 

Milyen tünetei vannak?

 

Összeszedtem Neked, hogy milyen apróbb és súlyosabb tünetek esetén gyanakodhatsz porckorong kopásra:

  • Ha a gerinced területén (vagyis a nyakadban, a hátadban vagy a derekadban) folyamatosan tompa fájdalmat érzel.
  • Ha minden hajlongással, illetve fordulással járó mozdulatot nehézkesnek élsz meg.
  • Ha bizonyos mozdulatok hirtelen jövő, nagyfokú fájdalmat okoznak, mint a törzs elfordítása vagy a lehajlás.
  • Ha lehajlás után a törzsedet nehezen tudod kiegyenesíteni, emiatt bizonyos ideig csak hajlított törzzsel vagy képes járni.
  • Ha a porckorong kopás a nyaki szakaszt érinti, akkor a nyakadba, a válladba, a karodba és a kezedbe sugárzó fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést érezhetsz.
  • Ha a porckorong kopás az alsó háti szakaszodat érinti, akkor főként deréktájékon érezhetsz fájdalmat, merevséget. Ez általában terhelésre fokozódik, majd pihentetésre csökken.

Ha a deréktájéki gerincnél kialakul a porckorongsérv, a panaszok odáig is fajulhatnak, hogy fájdalom a lábaidba (akár egészen a bokádig) sugárzik. Amennyiben ezek az idegi problémák tovább súlyosbodnak, akkor bénulás, illetve a széklet és a vizelet visszatartásának zavara léphet fel.
Ennek oka az, hogy a gerincvelő kiboltosulása, illetve a csigolyákon keletkezett csontkinövések el kezdik nyomni az alsó-, vagy felső végtagokat ellátó idegeket, amely fájdalommal és romlott működéssel jár.

 

A porckorong kopás leggyakoribb tünetei a háti fájdalmak.

 

Hogyan kezelhető?

 

Az alapján, amit a következményekről és a panaszokról írtam, láthatod, hogy mennyire nem gyerekjáték a porckopás, ha a gerincünkről van szó (természetesen sehol sem az, de itt különösen)! Éppen ezért rettentően fontos, hogy foglalkozz a problémával! És ne csak akkor, amikor már a panaszaid az elviselhetetlenségig fokozódnak!

Minél korábban foglalkozol a problémával, annál nagyobb eséllyel kerülheted el a műtétet, illetve a több szempontból is károsnak mondható szteroidos kezelést.

Ha már érzékelsz magadon panaszokat, akkor mielőbb lassítanod kell a porckopást, illetve fokoznod a porckorongokat felépítő folyamatokat!

Ha pedig még nincsenek panaszaid, akkor természetesen a megelőzésen van a hangsúly. Ugyanis a korunk előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy a porcaink kopásnak induljanak. Azonban nagyon nem mindegy, hogy ez milyen ütemben történik, és hogy a szervezeted a porcépítés folyamatát képes-e ellátni, így pedig ellensúlyozni a lebontást.

De ne aggódj, most elmondom Neked, hogy mivel tudod a porcépítés folyamatát gyorsítani, illetve a porckorong kopását lassítani!

 

A testtartásod javításával

 

A mai világban az emberek a napjuk nagy részét üléssel töltik. Ami pedig még rosszabb, hogy ezt görnyedten teszik! Te is magadra ismersz ezzel kapcsolatban? Süppedős fotelban, lehajtott fejjel olvasol, vagy a számítógép fölé görnyedsz napi több órát?

Ez a helytelen testtartás sajnos fokozott terhet ró a gerincedre, így pedig a porckorongokra is, amelyek emiatt idő előtt kopásnak indulnak.

Emiatt roppant fontos, hogy a mindennapokban oda figyelj a helyes testtartásra!

 

Mozgással

 

A rendszeres testmozgás több szempontból is lassítja a porckorongok kopását, illetve fokozza a porcépítés folyamatát!

Egyrészről a gerincedet érő mindennapos terhelést képes csökkenteni. Ugyanis, ha rendszeresen sportolsz, akkor megerősödnek többek között a hát- és a hasizmaid, amelyek jelentős tartó funkcióval rendelkeznek. Így pedig képesek levenni a terhet a gerincedről, tehát a porcaidról is. Ezáltal pedig lassul a terhelés miatti porckopás! Ehhez főként a mélyizmokat erősítő gyakorlatok a legjobbak, mint például az úszás.

Másrészről, ha rendszeresen sportolsz, akkor fokozódik a vérkeringésed, ezáltal pedig több tápanyag tud eljutni a porcaid körüli ízületi résbe, ahonnan a porcaid fel tudják venni a számukra szükséges tápanyagokat! Így megindulhat a porcépítés folyamata, amely képes ellensúlyozni a leépítést, emiatt pedig a porckorongok kopását.

Azonban arra figyelj, hogy szépen lassan, fokozatosan kezdj el sportolni, ha eddig nem tetted! Mindezt azonban kizárólag hosszantartó bemelegítés után! Különben könnyen túlerőltetheted magadat, amivel megint csak a porcaid járnak pórul.

 

Gyógytornával

 

Ha már vannak panaszaid, akkor érdemes felkeresned egy gyógytornászt, aki pontosan eligazít, hogy milyen fájdalomcsillapító, lazító és izomerősítő tornagyakorlatok tesznek jót Neked! De ne aggódj, nem kell állandóan gyógytornászhoz járnod! Ezeket a gyakorlatokat megtanítja Neked, amiket utána otthonról is végezhetsz.

 

A hátmasszázs enyhíti a gerincfájdalmakat.

 

Gyógyfürdővel

 

Szerencsére hazánkban számos gyógyfürdő található, így még válogathatsz is közülük! A porckorong kopásnak kifejezetten jó tesz a magas oldott ásványi anyag tartalmú gyógyfürdő. Azonban arra vigyázz, hogyha már gyulladásban vannak az ízületeid, akkor sajnos nem tesz jót a meleg víz! Ebben az esetben inkább maradj a gyógytornánál!

Porcerősítővel és porcerősítő étrenddel

A fentiek hatásos kiegészítője lehet, ha jó minőségű porcerősítőt szedsz, illetve porcerősítő étrendet követsz. Ez azért fontos, mert ha nem viszel be a porcaid számára szükséges és megfelelő mennyiségű tápanyagot (II-es típusú kollagént), akkor a szervezeted nem tudja miből újjáépíteni a porcokat.

Ezekkel a kezelési, illetve megelőzési módszerekkel együttesen képes leszel lassítani a porckorongok kopását. Hidd el, hogy megéri, hiszen a gerinced egészsége a szabad és fájdalommentes mozgáshoz elengedhetetlen!

Fájdalommentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.