Így lesz a kávé jótékony hatással az ízületekre

A kávénak így lehet jótékony hatása az ízületekre

 

Te is szereted a kávét, de nem tudsz eligazodni a sok ellentétes információ között, hogy a rendszeres kávéfogyasztás egészséges-e vagy sem a szervezetünk számára? A legnagyobb kérdés pedig bizonyára a Te fejedben is az, hogy a kávé hatása az ízületekre nézve vajon negatív vagy pozitív?

Én személy szerint imádom a kávét, már csak az íze és a mennyei finom pörkölt illata miatt is, így mindig érdekelt a téma, hogy milyen hatással lehet az egészségünkre nézve.

Régen főként az ördög kategóriájába sorolták a kávéfogyasztást, mondván, hogy gyomorfekélyt okoz. Azonban napjainkban egyre több olyan friss kutatás támasztja alá, hogy a kávénak több előnye van az egészségünk szempontjából, mint káros hatása. Az utóbbiak többségét pedig szerencsére mértékletességgel és praktikákkal ki lehet küszöbölni.

Hasonlóan pozitív eredményre jutottak a kutatók a Biomedicine Pharmacotherapy és Food Funct akadémiai folyóiratban megjelent kutatásokban, amelyekben azt vizsgáltak, hogy vajon a kávé hatása az ízületekre nézve milyen kimenetelű.

Ebben a cikkben be szeretném mutatni számodra röviden a két kutatás eredményét, hogy megértsd, miért nem kell félned a kávéfogyasztástól akkor sem, ha artrózissal küzdesz. Sőt, hogy a kávé hatása az ízületekre nézve még jótékony is lehet! Így érdemes rendszeresen fogyasztanod.

Arra is kitérek majd, hogy mire érdemes odafigyelned, hogy a kávé hatása az ízületekre valóban pozitív legyen, és mellette a gyomorfekély kialakulását is megakadályozhasd.

 

Ezért lehet jótékony a kávé hatása az ízületekre nézve!

 

A Biomedicine Pharmacotherapy folyóiratban 2018-ban megjelent Huang Xiaojian és társai által végzett kutatási tanulmány eredménye. Eszerint a kávéban megtalálható bioaktív komponens, a koffeinsav védi az ízületeket a gyulladástól, illetve az ízületi porcokat a kopástól.

Ennek hátterében több folyamat is meghúzódik.

Egyrészről a koffeinsav az úgynevezett IL- 1β gyulladásos faktorokat képes gátolni, amelyek az ízületi fájdalmak és a további porckárosodás legfőbb okozói. Ráadásul ez az IL- 1β faktor a porcépítés folyamatát is akadályozza azzal, hogy gátolja a porcok anyagának a szintézisét, illetve a porcsejtek felépítő munkáját.

De a koffeinsav hatása itt még nem áll meg! Ugyanis az IL-1β gátlásán keresztül képes olyan enzimeket is elnyomni, amelyek alapvetően felelősek az ízületeidben található porcok legfontosabb anyagainak, a kollagénnek, a proteoglikánnak és az aggrekánnak a lebontásáért.

A koffeinsavon túl a kávéban megtalálható egy olyan értékes flavonoid, a troxerutin, másnéven P4 vitamin is, amely szintén képes csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A Food Funct szakmai folyóiratban, Xue Xinghe és társai 2019-ben jelentették meg a kutatásaik eredményét. A kutatásuk során azt állapították meg, hogy a P4 vitamin gátolja a gyulladáscsökkentő faktoroknak a termelését és a porcszövet anyagának bontását, illetve a porc elmeszesedését is.

 

A kávé hozzájárulhat az ízületi fájdalom csökkentéséhez

 

A kávézás szabályai

 

Láthatod, hogy milyen pozitív a kávé hatása az ízületekre nézve, így egyáltalán nem kell tartanod tőle. Ám vannak bizonyos „kávézási szabályok”, amelyeket fontos betartanod, hogy valóban ne károsítsd vele a szervezetedet.

 

Ne cukrozz!

Ahhoz, hogy valóban jótékony legyen a kávé hatása az ízületekre nézve, fontos, hogy ne tegyél túl sok cukrot a kávédba! Tudom, sokan jó édesen szeretik, talán Te is így vagy ezzel. Azonban sajnos a sok cukorfogyasztás pont, hogy károsítja az ízületeket, így amit nyerünk a kávéfogyasztással a réven, azt elveszítjük a vámon.

Ráadásul a kávéban található koffeinsav még a lelassult anyagcserét is képes serkenteni. Emiatt akár a fogyásban is a segíthet a számodra, így ezáltal is jótékony lehet a kávé hatása az ízületekre nézve. Hiszen, mint tudjuk, a túlsúly nem éppen az ízületek legjobb barátja.

Ám, ha a kávé mellé még plusz 2-3 teáskanálnyi cukrot is beviszel a szervezetedbe, akkor bizony nem leszel vele előrébb. Sőt!

Próbáld meg cukrozás helyett inkább élvezni egy jó minőségű kávé ízét!

Ha túl keserűnek érzed, akkor cukor helyett használj valamilyen más édesítőszert, mint amilyen a sztevia vagy az eritrit.

Én ezek helyett egy roppant egyszerű trükköt alkalmazok: rizstejet öntök a kávémhoz! A rizstejek többsége ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de a bennük lévő rizs a feldolgozás során enyhén édes ízű lesz, ami remekül feldobja a kávét plusz cukor és különösebben magas kalóriatartalom hozzáadása nélkül.

 

Ne éhgyomorra idd!

Tudom, a kávé pont, hogy a reggeli kómás állapotban esik a legjobban az embernek. Amikor szinte még csukott szemmel elkészítjük a kávénkat, majd az hirtelen „szíven üt” és hopp, fel is ébredtünk tőle.

Azonban sajnos ezáltal a kávézás hosszú távon valóban gyomorfekélyt okozhat! Gondolj csak bele, hogy szegény üresen korgó gyomrodat egyszer csak nyakon öntöd önmagában egy savas kávéval.

A kávézást inkább reggeli közben vagy után ejtsd meg! Ha pedig nem bírod ki addig, legalább pár darab kekszet mindenképpen ropogtass el hozzá.

 

Kávé fogyasztás esetén vizet is innod kell!

 

Igyál hozzá vizet!

Fontos, hogy a kávé mellé legalább egy pohár vizet is igyál! Ez egyrészről szintén a gyomorfekély megakadályozása miatt lényeges, hogy mérsékeld a kávé savasságát.

Másrészről, mivel a kávé alapvetően vízhajtó hatású, pótolnod kell azt folyadékot, amit elveszítesz a kávézással. Az ízületeidnek sem tesz jót, ha kiszárítod a szervezetedet, hiszen az ízületi folyadék termelődéséhez is szükséged van vízre.

 

Válassz jó minőségű kávét!

Ma már a boltok polcain található kényelmi termékeknek nincsen határa. Így többféle instant kávéporral is találkozhatsz, amelyeket roppant egyszerű elkészíteni. Azonban a kényelemnek ára van: ezek a porok többnyire tele vannak cukorral és más adalékanyagokkal. De az olyan értékes hatóanyagból, amelyek által a kávé hatása az ízületekre nézve kedvező lenne, már jóval kevesebb található bennük. Már amennyiben egyáltalán még található...

 

Különleges kávék az ízületekért

 

Manapság már rengeteg féle különleges és az átlagosnál egészségesebb kávét is lehet kapni. Olyan plusz anyagok is kerülhetnek bele, amelyeknek köszönhetően a kávé hatása az ízületekre nézve még a hagyományosnál is kedvezőbb lehet.

Ilyenek az úgynevezett kollagéntartalmú kávék, amelyekkel egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészről a kávé koffeinsav és P4 vitamin tartalma csökkenti a fájdalmaidat a gyulladás leküzdésével, illetve gátolja a porcbontás folyamatát. Másrészről a kollagén képes az ízületeidben pótolni a kopott porcok anyagát. Így egyszerre kezelheted a tüneteket és a kiváltó okot, illetve segítheted a regenerálódást is.

Mindent összevetve azt javaslom, hogy a legközelebbi kávévásárlásod során válassz olyan minőségi kávét, ami az ízületeket károsító adalékanyogoktól mentes (cukormentes, tejpormentes, gluténmentes), azonban tartalmaz kollagént.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok Neked!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.