Amit a kollagénről tudnod kell!

Amit a kollagénről tudnod kell

 

A Rántsuk le a leplet a porcerősítő kollagén peptidről cikkünkben már megemlítettem Neked azt, hogy a kollagén tulajdonképpen a ”testünk ragasztója”. Ez a jó kapcsolódó cikkünk témája a kollagén. Ha nem tudod, hogy miért is mondom ezt, akkor bizonyára még nem olvastad ezeket a cikkeket. Ebben az esetben arra kérlek, hogy mindenképpen pótold be!

Az említett cikkben az is elhangzott, hogy hány féle részecskére lehet felbontani a kollagén óriásmolekulát. Illetve, hogy miért olyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű II-es típusú kollagén peptidet (részecskét) fogyasszunk ízületi porckopás esetén.

Időközben azonban, szerencsére, a fülembe jutott néhány félreértés és tévhit a kollagénnel kapcsolatosan, ezért jónak láttam, ha egy külön cikkben elmondok minden fontosabb információt, amit a kollagénről tudnod kell!

 

Miért kell fogyasztani kollagént, ha a szervezet is előállítja?

 

Való igaz, hogy a szervezetünk folyamatosan állít elő kollagént, hiszen e nélkül meghalnánk. Ugyanis nem csak a bőrünk rugalmasságáért, az ízületeink kipárnázásáért felel, hanem bizony a belső szerveink lényeges építőeleme is. Tehát a kollagén nem hiányozhat sem a májból, sem a vesékből csak, hogy néhány fontosabb szervet említsek.

Gyerek, illetve fiatal felnőtt korban a szervezet nagy mennyiségben és rendkívül jó minőségben állítja elő a szervezetünk számára szükséges kollagént. Ami teljesen logikus is, hiszen ekkor még növésben, fejlődésben vagyunk. Így a csontok, bőr, belső szervek, mind, mind arányosan nőnek, ezzel együtt pedig a bennük felhasznosuló kollagén is arányosan nagy mennyiségben termelődik.

Azonban olyan 25 éves korunk környékére a növési-fejlődési folyamat mindannyiunknál lezárul. Ez pedig behúzza a kollagén előállításnál a féket. És egyre kisebb mennyiségben termeli azt. Arról már nem is beszélve, hogy az előállított kollagén minősége is romlani kezd.

Ezért ráncosodik a bőrünk, ezért is romlik el idős korra a látás (a szemben is van kollagén), ezért is törik a csont és a porc olyan könnyen idősebb korban, mint fiatalon, és még folytathatnám a felsorolást.

 

A kollagén minőségét negatívan befolyásoló tényezők

 

Noha a legtöbb esetben csak arról beszélünk, hogy az idő mekkora nagy ellensége a szervezetünk természetes kollagén termelésének, szeretném, ha tudnád, hogy nem ez az egyedüli tényező, ami negatívan befolyásolja.

 

Ultraibolya sugárzás

 

Gondoltad volna például, hogy a Nap is ellensége lehet a kollagénnek? Bevallom őszintén, hogy bennem éveken át fel sem merült ez a kérdés. Egészen addig, amíg nem kezdtem el komolyan foglalkozni a témával. És bizony kutatások szerint az ultraibolya sugárzás csökkenti a kollagén termelődést. Ezért azt javaslom, hogy csak azután menj ki a napra, ha előtte minden szükséges óvintézkedést megtettél. (Pl. bekented magad minőségi napfény krémmel.) 

Nem tudom, hogy Te jársz-e szoláriumba vagy az ismerőseid között vannak-e ilyen személyek, azonban, mert az (is) elektromos ultraibolya sugárzás által barnítja a bőrt, ezért úgy gondoltam, hogy meg kell említenem. Hiszen a szolárium is hozzájárulhat a kollagén előállításának csökkenéséhez, valamint a minőségének romlásához.

 

A cukrok és finomított szénhidrátok negatívan befolyásolják a szervezet kollagén előállítását.

 

Cukor és egyéb finomított szénhidrátok

 

Rengetegszer elmondtuk már, hogy a cukor illetve a finomított szénhidrátok az ízületek ellenségei. Számos vitamint és ásvány anyagot, valamint aminosavat vonnak el a szervezetből. És ezzel bizony károsan befolyásolják a kollagén termelődést is. Illetve akadályozza a kollagének önkijavító képességét is.

Ez azért lehetséges, mert bár a kollagén egy óriás fehérjemolekula, amit több részecskére lehet bontani, és mindegyik részecske máshol hasznosul a szervezeten belül, azonban ez az óriás fehérjemolekula is aminosavakból épül fel.

Tehát, ha nincs megfelelő ”nyersanyag” (aminosav), akkor az ”alkatrész” (kollagén) sem lehet tökéletes, és így a ”végtermék” sem (ízületek és porcok például).

Ezért is olyan fontos mértéket tartani a cukor, valamint a finomított szénhidrátok fogyasztását illetően.

 

Dohányzás

 

Feltételezem, hogy a dohányzók most mind felhúzták a szemöldöküket, hogy ”már megint” oda lyukadtunk ki, hogy a dohányzás káros az egészségre.

Senkit nem akarok megsérteni. Ítélkezni pedig végképp nem szeretnék. Azonban muszáj, elmondjam, hogy a dohányzás igen is negatívan hat vissza a kollagén előállításra és így az ízületekre, valamint a porcokra is!

 

Így támogasd a szervezeted kollagén termelését

 

Talán már tudod a kollagénről, hogy szüksége van C-vitaminra. C-vitamin nélkül ugyanis nem tudja a szervezetünk előállítani a kollagént. Ezért is olyan rendkívül fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a C-vitamin pótlásáról.

Azonban nem csak C-vitaminnal tudod támogatni a megfelelő és minőségi kollagén termelést a szervezeteden belül, hanem az alábbiakkal is:

1. A-vitamin (Fogyassz sok répát, édesburgonyát, sütőtököt, spenótot és mangót.)

2. Réz (Belsőségekben találod, mint pl. máj, vese. Emellett a lencsében, a mandulában és a spárgában is sok réz található.)

3. Antocianin (Ez egyfajta természetes színezőanyag, ami felel például az áfonya színéért.) Kutatások szerint ez az anyag is pozitívan hat a kollagénre.

4. Aminosavak (Minthogy maga a kollagén is aminosavakból épül fel, ezért érdemes lehet a glicin és a prolin aminosavakból beraktározni. Ehhez fehérje gazdag ételeket kell fogyasztani.)

 

Ha több kollagénre vágysz, mint a létminimum

 

Talán már magadtól is rájöttél arra, hogy még, ha el is kerülöd azokat a külső tényezőket, amelyek negatívan befolyásolják a szervezet kollagén termelődését, illetve, ha olyan ételeket is eszel, amelyek kedvezően befolyásolják azt, akkor sem tud a szervezeted megfelelő mennyiségben és jó minőségben előállítani kollagént egy bizonyos kor felett. Ahogy azt korábban is mondtam, az idő előrehaladtával folyamatosan csökken a kollagén természetes előállítása, addig, amíg lassan eléri a létminimumot. (Emlékszel ugye, kollagén nélkül nem tudunk létezni.)

Tehát, ha szeretnéd, hogy a kötelező létminimumnál több kollagén legyen a szervezetedben, hogy megfelelően és egészségesen tudj működni, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy étrend kiegészítők révén pótold a szervezetedből folyamatosan kiürülő kollagént.

 

A folyamatos kollagén étrend kiegészítők fogyasztása is javasolt.

 

Azonban, mint mindent, ezt is ésszel kell tenni!

Sokan olyan készítményt fogyasztanak, ami teljes kollagént tartalmaz. Ezzel azonban az a baj, hogy nem tud teljesen felszívódni, illetve hasznosulni a szervezetben. Arról már nem is beszélve, hogy ezt a kollagén óriásmolekulát a szervezetnek magának kell lebontani apró részecskékre, és aszerint eldöntenie, hogy hova is küldi a szervezeten belül, hogy milyen típusú kollagén peptid.

Ezzel ellenben, ha valaki célirányosan fogyaszt kollagént, vagyis tudja, hogy ő konkrétan az ízületei és a porcok kopása miatt szeretné pótolni a kollagént a szervezetében, úgy ő II-es típusú kollagén peptidet tartalmazó készítményt fog venni. Egész egyszerűen azért, mert ez a kollagén részecske hasznosul a szervezeten belül az ízületekben és a porcokban.

Ráadásul, a kollagén peptidek akár 100%-san képesek beépülni a szervezetbe!

Ezért van az is, hogy maga az Artroflex Plus sem magát a kollagén óriásmolekulát tartalmazza, hanem csupán a II-es típusú kollagén peptidet. Hiszen értelmetlen lenne, olyan kollagén részecskét kínálnunk a számodra, és mások számára, akik ízületi porckopással küzdenek, ami egyáltalán nem az ízületekben valamint porcokban hasznosulna. Persze jó az, ha feszes és rugalmas a bőröd, ha erősek a körmeid és szép a hajad, valamint kitűnő a látásod, de ha ezt szeretnéd elérni, akkor nem porcerősítő készítményt vennél, hanem valami mást.

Ha Te azonban porcerősítő étrend kiegészítőt veszel, akkor számunkra természetes, hogy abban a készítmény csak olyan hatóanyag van, amire valóban szükséged van.

Mindent figyelembe véve, úgy gondolom, hogy már Te is látod, hogy egyáltalán nem véletlen az, hogy az Artroflex Plus II-es típusú kollagén peptidet és C-vitamint is tartalmaz.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok, és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.