Erősíti az immunrendszert és védi a porcokat a C-vitamin

Erősíti az immunrendszert és védi a porcokat a C-vitamin

 

Tudom, tudom. Mindenki a C-vitaminról beszél…különösen a napokban. Ez azonban nem véletlen! Hiszen nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy milyen fontos szerepet tölt be a C-vitamin az életünkben. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és védi a porcokat. Ez azonban még nem minden! Ugyanis C-vitamin nélkül néhány hónapon belül akár meg is halhatunk.

 

A C-vitamin alapvető és létfontosságú vitamin!

 

Noha az ókorban még nem tudták, hogy a C-vitamin hiánya tizedeli meg a lakosságot hosszú téli időkben, vagy éhínség alkalmával, azonban már ekkor ismert volt a C-vitamin hiánya által előidézett halálos betegség, amit ma skorbutként ismerünk.

Ugyanakkor nem kell az ókorig visszamennünk. Elég, ha csak arra emlékszel vissza, amit régen, történelem órákon hallottál a középkori nagy felfedező és kereskedelmi hajóutak kapcsán. Számos történelmi feljegyzés szól arról, hogy néhány tengeren töltött hónap után a legénység túlnyomó része lebetegedett, és elhunyt. A különös nyavalya, amiben megbetegedtek a skorbut volt, ami C-vitaminhiány miatt jelentkezett. Ám ez a hiány az immunrendszerük teljes megsemmisülését is jelentette.

Ugyanakkor nem csak a hosszú hajóutakon jelentkezett ez a probléma, és nem csak a középkorban!

Bizony még a közelmúltban történt II. világháborúban is számos katona halt meg a fronton a skorbut, azaz a C-vitamin hiány miatt. És tulajdonképpen a ma elfogadott és közismert napi javallott C-vitaminmennyiséget, a 60-80 mg-ot is ekkor határozták meg. Ez a mennyiség azonban csak arra elegendő, hogy elkerüld a skorbutot. Azaz még épp életben tart, azonban valós immunerősítő hatása ennek a mennyiségnek nincs.

 

A C-vitamin hiány több egészségügyi problémát, így ízületi fájdalmat is okozhat.

 

Hogyan épít le a skorbut?

 

Valószínűleg, vagy legalábbis remélhetőleg te sem voltál még skorbutos (a skorbutból fel lehet épülni!) és nem is láttál még skorbutos beteget, csupán hallottál a betegségről. Éppen ezért fontosnak tartom elmondani, hogy milyen tünetek jelzik azt, hogy a szervezetedből vészesen kiürült a C-vitamin.

Még az 1700 évekből fennmaradt Richard Walter kapitánynak az írása a skorbutról. A leírás szerint a skorbut hatására a bőr elfeketedik és fekélyek borítják el a testet. Nehézzé válik a légzés (tehát a súlyos C-vitaminhiány légzőszervi panaszokhoz is vezethet!), a végtagok feldagadnak és a fogak kihullanak. A legszörnyűbb látvány pedig ebben a betegségben, hogy az ínyből ömleni kezd a vér a szájon át, ami azonnal rohadni kezd.

Később azt is megfigyelték és feljegyezték a skorbutról, hogy aki ettől szenved, az folyamatosan fáradtnak és rosszkedvűnek érzi magát. A korábbi sebei megnyílnak, az eltört és összeforrt csontjai pedig szétválnak. (Ma már tudjuk, hogy ez nem önmagában a C-vitamin hiány miatt történik, hanem azért, mert C-vitamin hiányában a szervezet kollagén szintje is lecsökken/eltűnik. Ez pedig azért baj, mert a kollagén a szervezetünk természetes „ragasztója”. Erről bővebben itt olvashatsz.)

Azonban ne ijedj meg! A betegség lefolyása hosszabb időt vesz igénybe, és természetesen megállítható, illetve vissza is fordítható, amennyiben időben megtörténik a C-vitamin visszapótlása a szervezetbe!

Ráadásul a skorbutban elhunytak valójában nem a skorbut látványos tüneteiben hunytak el, hanem valamilyen egyéb fertőzésben. Ugyanis C-vitamin hiányában az immunrendszer legyengül, és akár meg is szűnhet a működése. Így pedig kisebb fertőzés is halálos lehet.

 

 

A C-vitamin támogatja a porcok egészséges működését is!

 

Több cikkemben is említettem már, hogy miért olyan fontos a C-vitamin az ízületek és a porcok egészségének szempontjából. Azonban úgy gondolom, hogy ismétlés a tudás anyja, ezért megint csak szeretnék néhány szóban kitérni erre.

A C-vitaminnak fontos szerepe van az anyagcserében, és mint olyan hozzájárul a kollagén szintetizálásához. (A kollagénre is létszükségünk van az életben maradáshoz. Illetve az egészséges porcok megőrzéséhez.) C-vitamin nélkül a szervezetünk nem képes előállítani kollagént, és a kívülről bevitt kollagénnel sem tud mihez kezdeni. Ahhoz, hogy a mondjuk kapszulákon keresztül bevitt kollagént a szervezetünk fel tudja dolgozni és használni, nélkülözhetetlen a C-vitamin. Főként ez az oka annak, hogy a legtöbb porcerősítő készítményben, mint amilyen az Artroflex Plus is, a hatóanyagok között ott szerepel a C-vitamin is.

A sors iróniája, hogy bár C-vitamin nélkül nem tudunk sokáig életben maradni, az emberi szervezet mégis képtelen önmagában előállítani azt. Ezért mindenképpen kívülről kell azt a szervezetünkbe juttatnunk.

 

„Védőpajzs” és gyulladáscsökkentő szerepe is van!

 

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a C-vitamin erős antioxidáns hatással bír.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyfajta védőburkot von a sejtek köré, és így akadályozza meg a rákos daganatok kialakulását és/vagy növekedését, de a porckopást is lassítja. Ráadásul még gyulladáscsökkentő hatása is van a C-vitaminnak! Ez pedig nem elhanyagolható tény, amikor valaki ízületi gyulladással éli mindennapjait.

 

A C-vitaminból bátran lehet fogyasztani!

 

Az örök kérdés, hogy mennyi C-vitamint kell fogyasztani?

 

Ahogy azt fentebb is említettem, a szükséges létminimum napi 60-80 mg. Ez a mennyiség kell ahhoz, hogy elkerüljük a skorbutot. Azonban ez a mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy a szervezet optimálisan működjön, azaz az immunrendszer is erős legyen, és el is tudja látni az anyagcsere folyamatokban betöltött funkcióját. (Kollagén termelés és beépítés esetén például.)

És itt jön akkor a sokak által vitatott kérdés, hogy mégis mennyit kellene vagy szabad fogyasztani belőle?

Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy a „túlzott” C-vitaminfogyasztás nem okoz vesekövet! Épp ellenkezőleg csökkenti a vesekő kialakulását. Ugye általában ezt a rémhírt lehet hallani a C-vitaminnal kapcsolatosan. És erre fogják azt, hogy miért nem szabad sokat fogyasztani belőle.

Igazság szerint azonban nem is lehet túlzásba vinni a C-vitamin fogyasztását!

Ráadásul egészséges állapotunkban is olyan 2000- 9000 mg-nyi C-vitaminra van szükségünk naponta. Persze testsúlyunkhoz mérten. (kb. 30 mg C-vitamin minden kiló után, vagyis 70 kg-os embernek min. 2000 mg C-vitamin fogyasztása ajánlott. Mindez akkor, amikor egészséges, és egészséges életmódot folytat, tehát nem dohányzik és nem fogyaszt rendszeresen alkoholt. Ugyanakkor a mennyiséget növelni kell betegség esetén, vagy amennyiben sportol.)

És ez a szám egyáltalán nem hasra ütéssel került megállapításra a tudósok által!

Ugyan mi emberek nem tudunk C-vitamint előállítani, azonban a legtöbb állatfaj igen! Őket figyelték meg és tanulmányozták, hogy ők mekkora mennyiségben állítanak elő C-vitamint. A kapott eredményeket pedig lefordították az emberi szervezet szintjére. (Csak érdekességként mondanám el neked, hogy a kecske például napi 14-15000 mg C-vitamint termel, és még ezt is kiegészíti a rengeteg fűvel-zölddel, amit napjába megeszik.)

 

Összegzésként

 

Láthatod, hogy a C-vitamin mindazonáltal, hogy erősíti az immunrendszert és védi a porcokat is a porckopástól, alapfeltétele annak, hogy éljünk.

Ezért arra kérlek, hogy mindig vedd komolyan a C-vitamin pótlását!

Ugyanakkor, mert nem tudhatjuk, hogy ki mennyi C-vitamint fogyaszt napi szinten (sajnos pusztán a gyümölcsökből és zöldségekből nem tudunk elégséges C-vitaminhoz jutni, hiszen egyszerűen képtelenség napi szinten több kilogrammot fogyasztani belőlük), az Artroflex Plus-ba legalább annyi C-vitamint tettünk, amennyi minden bizonnyal megvéd a skorbuttól, és még támogatni is tudja a kapszula II-es típusú kollagénjének a hasznosulását a szervezetben. Hogy legalább a porcaid és az ízületeid rendben legyenek.

Azonban ahhoz, hogy a porcerősítőkkel jobb eredményt érhess el, hogy erősebb legyen az immunrendszered és hogy az általános egészségi állapotod javuljon, javasolt további C-vitamint tartalmazó készítmény rendszeres fogyasztása is!

Ízületi fájdalmaktól mentes és egészséges napokat kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.