A könyök porcleválás leggyakoribb tünetei és kezelése

A könyök porcleválás leggyakoribb tünetei és kezelése

 

A könyökről csak ritkán esik szó, amikor az ízületi fájdalmakról beszélünk. Ennek oka valószínűleg az, hogy nem fordul elő a könyök ízületi bántalma olyan gyakran, mint például a térd vagy a gerinc esetében. Ám annak, akinél jelentkezik a könyökízület fájdalma, a probléma igencsak meg tudja keseríteni az életét. És sajnos sok esetben a könyök porcleválása okozza a fájdalmat, amelynek hátterében több ok is húzódhat. 

De ne keseredj el! Most ebben a cikkben azon túl, hogy megvizsgáljuk, mi állhat a könyök porcleválás kialakulása mögött, tippeket is adok majd a számodra, amivel enyhítheted a könyökízület fájdalmát és segítheted a porcok regenerációját.

 

A könyök porcleválás legjellemzőbb tünetei, amiből már gyanakodhatsz a problémára

 

Természetesen nem buzdítalak arra, hogy orvos nélkül, házilag állítsd fel magadnak a könyök porcleválás diagnózisát. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod, és a fájdalom pár nap után sem enyhül a cikkben található fájdalomcsillapító technikák hatására sem, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat a problémával! Többféle porcleválás tünet lehet, de ezek lehetnek kifejezetten a könyök porcleválásának a tünetei:

 

Hirtelen jövő éles fájdalom

Ugyan a porcleválás a hosszú évek alatti terhelés hatására is kialakulhat, ennek ellenére a fájdalom nagyon gyakran egy hirtelen mozdulat hatására hasít bele az ember könyökébe.

 

Fájdalom a mozgás során

Az is előfordulhat, hogy a fájdalom nem hirtelen jelentkezik, hanem mozgás során veszed észre a könyöködben a fokozódó fájdalmat. Majd, amikor a mozgást abbahagyod, akkor a fájdalom is enyhül.

 

Korlátozott mozgás

A fájdalom mellett az is gyakori tünete a könyök porcleválásnak, ha a karodat csak korlátozott mértékben tudod mozgatni. Például nehezen tudod behajlítani, vagy a köröző mozgást érzed szinte lehetetlennek.

A leggyakoribb könyök porcleválás tünet azonban, hogy a leváló sérült porc beakad, emiatt nem tudod teljesen kinyújtani a könyöködet, így az akár tartósan is hajlított pozícióban marad.

 

Csökken a karod teherbírása

Míg azelőtt könnyedén felemeltél egy levessel teli lábost, most egyik napról a másikra szinte alig bírod el? Vagy azt vetted észre, hogy a piacról hazafelé jövet sokkal hamarabb elfárad a karod, mint azelőtt, illetve előbb jelentkezik a fájdalom is? Ebben az esetben a panaszaidat jó eséllyel könyök porcleválás okozza.

 

Duzzanat, vizenyő, vérömleny

Ha a könyök porcleválás már előrehaladott állapotban van, akkor sajnos az is előfordulhat, hogy az ízületi tok belseje megsérül, ami miatt duzzanat, vizenyő és vérömleny jelenik meg a könyökízületed környékén.

Természetesen a tünetek nemcsak külön-külön, hanem együtt is jelentkezhetnek. Fontos, hogy amennyiben ezeket a panaszokat tapasztalod, mindenképpen foglalkozz a problémával! Magától nem fog elmúlni, csak tovább súlyosbodhatnak a tünetek. Sőt, akár előrehaladott állapotban műtétre is sor kerülhet. Azzal pedig szerintem mindketten egyetértünk, hogy egy műtétet mindig jobb elkerülni.

Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy hogyan előzheted meg, illetve kezelheted a könyök porcleválást, fontos, hogy megismerd azt is, hogy mitől alakulhat ki a probléma.

 

A könyök porcleválás a tenisztől is kialakulhat

 

Ettől alakulhat ki a könyök porcleválás

 

A könyök porcleválása gyakran abban az esetben alakul ki, ha valaki olyan sportot űz, ami a könyökre nagy erőt és csavaró hatást fejt ki. Ilyen például a tenisz vagy a kézilabda. De a porcleválás akár egy teljesen véletlen sérülés, rossz mozdulat hatására is megjelenhet.

Azonban nemcsak sportolás miatt alakulhat ki a könyök porcleválás, hanem gyakori emelgetés, rakodó munka esetén is, tehát túl nagy terhelés hatására. Ezeket a rendszeresen ismétlődő, jelentéktelennek tűnő kis sérüléseket nevezzük mikrotraumáknak, amikor mindig ugyanazon a helyen éri a behatás a porcot, emiatt idővel az állománya meggyengül. Ebben az esetben nem jellemző a könyök duzzanata, és a fájdalom sem hirtelen, hanem inkább fokozatosan alakul ki.

A könyök porcleválás kialakulásához jelentősen hozzájárul az is, hogy a korunk előrehaladtával a porcok anyaga egyre gyengül és emiatt kopásnak indul. Így az ízületeink már nehezebben állnak ellen az őket érő hatásoknak, így a porcleválás is könnyebben bekövetkezik.

 

Hogyan tudod megelőzni, illetve kezelni a problémát?

 

Sokan azt gondolják, hogy a legjobb, ha nem is mozgatják a könyöküket és nem terhelik egyáltalán, mert akkor biztosan nem lesz a porcleváláshoz hasonló problémájuk. Azonban ez sajnos nem egy jó taktika!

Természetesen nem mindegy az, hogy mennyire erőlteti túl valaki a könyökízületét, ahogyan az sem, hogy a mozgást hogyan végzi. Fontos, hogy mindig melegíts be sportolás előtt és ne erőltesd túl a könyöködet!

Azonban a könyök rendszeres mozgatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a sérült porcok regenerálódni tudjanak. Ugyanis a porcokban nincsenek erek, így azok csak a mozgás során létrejött pumpáló hatással tudnak tápanyaghoz jutni. Ha pedig ez nem történik meg, akkor a probléma csak tovább fokozódik, hiszen a könyökízület porcai még inkább elgyengülnek. Regenerálódni pedig végképp nem tudnak majd annak érdekében, hogy csökkenjenek a fájdalmaid.

Egy korábbi cikkemben összeszedtem a számodra olyan gyakorlatokat, amelyekkel kíméletesen tudod átmozgatni a könyöködet ahhoz, hogy a porcaidat el tudd látni tápanyagokkal, de mégse erőltesd túl az ízületedet.

Ha azonban azt érzed, hogy a könyökízületben a fájdalom már olyan mértékig fokozódott, hogy esélytelen, hogy megmozdítsd, akkor inkább ne erőltesd! Keress fel egy gyógytornászt, aki célzottan mutat a számodra kíméletes gyakorlatokat.

A könyököd rendszeres mozgatásán kívül mind a megelőzés, mind pedig a kezelés érdekében kiemelten fontos a porcok erősítése. Mivel idősebb életkorban már a szervezetben termelődött kollagén mennyisége kevés, muszáj azt kívülről is bejuttatnod, hogy a porcaid elég erősek legyenek ahhoz, hogy megelőzhesd a porcleválást. Amennyiben pedig már megtörtént a baj, akkor is tudd támogatni a még épen maradt porcokat, illetve újjáépíteni a sérülteket.

A könyök porcleválás ellen a porcerősítést hatékony módon olyan készítménnyel tudod megtenni, ami a legjobban hasznosuló formában tartalmazza a porcok legfőbb anyagát, a II-es típusú kollagént.

Ha nem szeretnél sokáig keresgélni, akkor jó szívvel ajánlom számodra az

Artroflex Plus porcerősítőt, amiről ide kattintva olvashatsz bővebben!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Felmerült kérdések:

  • A porcleválás könyök esetén fájdalmas is lehet? Igen, sajnos fájdalmas tünetek is lehetnek ha a porcleválás a könyököt érinti.
  • Porcleválás tünetei alapján tudom magamnak is diagnosztizálni a betegséget? Nem, minden esetben keressük fel az orvosunkat!
  • A könyök porc törés vagy a leválásnak hosszabb a regenerációs ideje? Több tényezőtől függ, pontos adatok birtokában a kezelőorvos tud megfelelő tájékoztatást adni.
  • Tünetek alapján porcleválásom van - a porcleválás kezelése otthon, házilag lehetséges? Minden esetben keressük fel az orvosunkat, hogy pontos információk birtokában kiderülhessen a  tényleges betegség, amit a javaslatai alapján kezelni tudunk.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.