Ülőpárnával a csípőízületi fájdalmak is enyhülnek

Ülőpárnával a csípőízületi fájdalmak is enyhülnek

A csípőízületi porckopás az egész életünkre hatással lehet, megnehezítve a mindennapi apró mozdulatokat is, mint pl.: leguggolás a cipő bekötéséhez, vagy bármilyen más hajolással járó tevékenység esetén is. Sőt, akár a kényelmesnek vélt ülést is meg tudja keseríteni. Azonban ezen lehet segíteni! Ugyanis ülőpárnával a csípőízületi fájdalmak is enyhülnek!

Mielőtt azonban részletesen elmondanám neked, hogyan is segíthet az ülőpárna a csípőízületi fájdalmakon, szeretném, ha tisztáznánk miért is olyan veszélyes az ártalmatlannak tűnő üldögélés a porcok és ízületek szempontjából.

 

Az ülés káros hatásai a csípőízületre

 

Bizonyára veled is előfordult már, hogy magába szippantott egy könyv története, egy izgalmas film vagy egy nagyon jó foci mérkőzés. És persze ilyenkor hajlamos vagy úgy ülni a széken, kanapén (vagy amin éppen ülsz), mintha odaragasztottak volna. Ilyenkor persze meg sem fordul a fejedben, legalábbis az enyémben sokáig nem fordult meg, hogy a hosszantartó mozdulatlanság milyen komoly veszélyekkel járhat. Merthogy mindez hozzájárul a csípőízületi porckopás kialakulásához, és a lefolyásában is szerepet játszik! Igaz ez akkor is, ha nem szórakozásból, hanem a munkádból fakadóan ülsz napi 8-10 órát szinte mozdulatlanul.

Ilyenkor a test ”nyilván” nem mozog. Az ízületek pedig egyoldalú terhelésnek vannak kitéve. A legnagyobb probléma azonban ezzel a mozdulatlansággal az, hogy ilyenkor a szinoviális folyadék (ízületek közti folyadék) sem tud áramlani. Ez pedig azt jelenti, hogy nem tudja megfelelően ellátni a szerepét. Vagyis a porcok éhezni kezdenek. Ugyanis a porcokat nem a vér, hanem ez a szinoviális folyadék látja el értékes tápanyagokkal.

Jó hír azonban, hogy ma már tehetünk annak érdekében, hogy az ülés ne járjon hosszantartó mozdulatlansággal!

 

5+1 tipp, hogy csökkentsd a hosszantartó ülés káros mellékhatásait

 

 1. Legalább óránként egy 10 percre állj fel, végezz nyújtó mozdulatokat, vagy sétálj egy picit. Ha nincs jobb ötleted, akkor menj ki a mosdóba vagy a konyhába, majd sétálj vissza a székedhez és ülj le, hogy folytasd a munkád vagy a könyvet, amit félbeszakítottál. (TV nézés közepette, használd ki a reklám időszakot, és áll fel mozogni egy kicsit.)
 1. Építs be a mindennapjaidba olyan gyakorlatokat, amelyek enyhítik a csípőízületi fájdalmakat.

Gyakorlat csíoőízületi fájdalom ellen

 1. Ha nem teheted meg, hogy felállj az asztalodtól (munka miatt), akkor ott helyben, ülve is végezhetsz néhány könnyű gyakorlatot. Ennek célja, hogy kicsit átmozgasd az ízületeidet. Így nem csak a csípőízületi fájdalmak enyhülnek, de a többi ízületedet is megóvhatod. Vannak például olyan irodai gyakorlatok, amelyek a térdízületi fájdalom ellen szólnak. Ezeket is érdemes lehet végezned!
 1. A helyes testtartásra ülés közben is fontos odafigyelni! Ebben (is) segítségedre lehetnek az ülőpárnák, amelyekről lentebb részletesebben is beszélek.
 1. Használj ülőpárnát! Ennek segítségével elkerülheted az ízületek egyoldalú terhelését, és így nem csak megelőzhető a porckopás, de a már kialakult csípő ízületi fájdalmakat is enyhülnek!
 1. Megelőzés céljából is alkalmazhatod, azonban, ha már kialakult csípőízületi porckopás nálad, akkor mindenképpen javasolt hatékony és minőségi porcerősítő étrend kiegészítő szedése is! Számos készítmény közül választhatsz. Ezek közül, én az Artroflex Plus-t emelném ki, és ajánlanám a figyelmedbe.

 

Mi is az az ülőpárna, és hogy válassz közülük?

 

Minden bizonnyal kitaláltad már, hogy az az ülőpárna, amire eddig csak utaltam, nem egy rongy szilikon vagy tollpárna, amit a feneked alá teszel a fejed helyett. Ez egy annál különlegesebb párna, ami nem mellesleg levegővel van feltöltve.

Manapság már rengeteg ülőpárna közül választhatunk. Igazság szerint talán túl sok közül is. Ma már akkora a kínálat, hogy szinte képtelenségnek tűnik eldönteni, melyik ülőpárna is az ideális számunkra. Ezért arra gondoltam, hogy segítek neked kiválasztani a megfelelőt. (Már csak azért is, mert én magam is használok ilyen ülőpárnát.)

Az ülőpárnáknak 2 fő típusa van. Ezekről szeretnék beszélni most neked.

 

1. Ékpárna

 

Ez a típusú ülőpárna az alakjáról kapta a nevét. Mondhatnánk úgy is, hogy ”éket ver a fájdalom és a test közé”… és az a vicc, hogy ez egyáltalán nem vicc! Azzal, hogy megemeli picit a hátsó felünket, pont annyit mozdít a medencén, hogy a gerinc a természetes görbületét megtarthassa. Ez óriási segítség, hiszen így az ízületek sokkal kevesebb terhelésnek vannak kitéve.

Nagyon hatásos és egyszerű használni is: csak rá kell tennünk a szék ülőfelületére, úgy, hogy a lábunk felé lejtsen. Tökéletes választás a már fennálló csípőízületi fájdalmakkal vívott harc támogatásához!

 

Vásárlás előtt gondold végig az alábbiakat:

 

 1. Egy helyen fogod használni vagy több helyen? Előbbi esetén érdemes lemérni a széket/fotelt, és eszerint kiválasztani a megfelelő méretű ékpárnát. Ha azonban naponta más-más székbe szeretnéd bele tuszkolni az ülőpárnát, akkor az nem fogja megfelelően ellátni a feladatát. Ebben az esetben tanácsos két ékpárnát vásárolnod. Egyet otthonra és egyet a munkahelyedre.
 1. A legfontosabb, hogy ne legyen túl puha a kiválasztott ékpárna! Bár párnáról van szó, és a cél, hogy minél kényelmesebben ülj rajta, azonban az nem jó, ha az ülőpárna túl puha. Ebben az esetben ugyanis a csípőízületi fájdalom nemhogy nem enyhül, de még akár fokozódhat is! Az ékpárna lényege, hogy a testünket az ideális helyzetben tartsa ülés közben.

A nem megfelelő fotel csípőízületi fájdalomhoz vezethet.

 1. Az előző tanácsommal összefüggő, hogy az az ülő alkalmatosság (szék, fotel), amire tesszük az ülőpárnát, az se legyen túl puha! Ezért az ékpárna vásárlása során azt is alaposan végig kell gondolni, hogy még ha egy helyen is (pl.: munkahelyen vagy otthon) használjuk az ékpárnát, azt melyik széken tesszük?

 

Bónusz tipp: létezik bambuszból készített változata is az ékpárnának! Ez nyáron különösen előnyös lehet, hiszen a bambusz nagyon jó nedvszívó és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, ezzel elősegítve, hogy kevésbé tapadjon ránk.

 

2. Dinamikus ülőpárna

 

A dinamikus ülőpárna funkcióját tekintve ugyanúgy tehermentesíti a gerincet, és lazítja az ízületek (legfőbbként a csípőízületeket), mint az ékpárna. Azonban a dinamikus ülőpárna, az ékpárnával ellenben úgy biztosítja a testünk számára a megfelelő tartást, hogy folyamatosan, szinte észrevétlen, apró mozgásra késztet minket. Ezzel a folyamatos mozgással akadályozza meg az ízületek egyoldalú terhelését, az izmok feszülését, és/vagy a helytelen testtartás felvételét. Hihetetlennek tűnhet a számodra, ha még nem próbáltad ki a dinamikus ülőpárnát, de azok a pinduri mozdulatok, amelyekre késztet, elérik, hogy a test számára ideális ülőpozíciót vedd fel, és tartsd meg. A legjobb azonban, hogy mindeközben nemhogy terhelnéd az ízületeket és/vagy az izmokat, hanem pont ellenkezőleg: edzik azokat!

Ráadásul ezeket a dinamikus ülőpárnákat akár tornagyakorlatok (főként pilates gyakorlatok) végzésére is használhatod. Sőt még akár akupresszúrás fenék, hát és talpmasszázsra is alkalmazható! Egész pontosan azért, mert ezeknek a dinamikus ülőpárnáknak az egyik oldala általában sima, a másik azonban egyenetlen. És ezt az egyenetlen oldalt ilyen akupresszúrás talpmasszázsra is felhasználhatod!

 

Ezen kívül fontos még tudnod erről az ülőpárnáról, hogy:

 1. Általában levegővel vannak töltve. Természetesen szinte minden esetben pumpával együtt értékesítik, azonban erre mindenképpen érdemes rákérdezni vásárlás előtt.
 1. Van kerek és négyzet formájú is, így a szék/fotel függvényében eszerint is kiválaszthatod a legmegfelelőbbet.
 1. A dinamikus ülőpárna esetén is oda kell figyelni arra, hogy az ülőpárna ne legyen túl puha. Azonban az sem jó, ha túl sok levegővel fújjuk fel, ami miatt túl kemény lehet. Ezekhez a párnákhoz a pumpa mellett többnyire útmutató füzetet is adnak, ami segít eldönteni, hogy mikor is kell abbahagyni a levegő pumpálást, vagy épp mikor kell kiereszteni az ülőpárnából a fölösleges levegőt.
 1. Lehet, hogy már láttál nagy (pilates) labdákon ülő embereket is. Ez azért van, mert ezek a labdák is a dinamikus ülőpárnák családjához tartoznak. Őket ráadásul gerinctornához is fel lehet használni. (Senior gerinctornán is alkalmaztuk már. Bár csípőízületi fájdalom és porckopás esetén inkább ne ezt az ülőpárnát válaszd. Helyet is foglal, ha nem akarod állandóan leengedni, és ha rossz az egyensúlyérzéked, akkor még le is gurulhatsz ültödben róla. Azt pedig te sem szeretnéd!)

 

FONTOS: Ne használj ülőpárnát amikor fellobban a csípőízületi gyulladásod! Akkor sem tanácsos a használata, ha ödémád van, vagy friss, még be nem gyógyult sérülésed (csonttörés vagy műtét például).

Vásárlás előtt tanácsos kikérned a kezelőorvosod véleményét!

 

Végezetül még kiszeretném hangsúlyozni, hogy ugyan ülőpárnával a csípőízületi fájdalmak is enyhülnek, azonban ezek nem csodaszerek, és nem helyettesítik a rendszeres, teljeskörű testmozgást!

Az ülőpárnák használata mellett is kell mozogni! Oda kell figyelni arra, hogy porcerősítő étrendet kövess, és azt táplálék kiegészítővel is támogasd. Olyannal, mint például az Artroflex Plus.

 

Ízületi fájdalmaktól mentes, kellemes napokat kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.