4 egyszerű lépés, hogy könnyíts a derékfájásodon

derekfajas

Azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatom, hogy a lakosság közel 80%-a küzdött már derékfájással. Ennek oka többnyire a helytelen testtartási és mozgási szokásaink. Az iskolapadba beülve kezdődik a sokszor egy életen át tartó mozgáshiány ülő életmódunk. Arról nem is beszélve, hogy szerintem nagyon gyakran nem figyelünk oda a mozdulataink helyességére sem. Például a földről felemelve egy tárgyat úgy helyes, ha guggolásból tesszük azt. Nézd csak meg a súlyemelőket!

A rossz szokásainknak köszönhetően pedig az évek során szép lassan kialakul a derékfájás, ami eleinte mérsékelt és csak egyszer-egyszer jelentkezik. Azonban, ha nem törődünk vele, úgy az lassan krónikus fájdalommá alakulhat. Sőt, még akár a csípőízületi porckopás kialakulásához is vezethet.

Ezért arra gondoltam, hogy ma megosztok Veled néhány olyan hasznos tippet, amelyek segítenek megelőzni a derékfájást. Ha azonban az már kialakult volna, akkor is érdemes betartani az alábbi tippeket. Tapasztalatból tudom, hogy a már kialakult fájdalom esetén is képesek hatékonyan csökkenteni a fájdalmat.

 

Az alapok tisztázása

 

Mielőtt még bármit is mondanék Neked, szeretném, ha elgondolkodnál egy pillanatra azon, hogy vajon helyes vagy helytelen a testtartásod, amikor a géped előtt ülve ezt a cikket olvasod?

10 olvasóból 8 minden bizonnyal helytelen testtartással ül a gépe előtt. Egy furcsa, görnyedt testtartást veszünk fel általában (nagyon gyakran én is). Még pedig azért, mert a gyenge tartóizmaink következtében ez az ülés tűnik a legkényelmesebbnek. A nyakunkat előre toljuk, hogy jobban lássuk a monitort. Ezzel ellenben, a derekunkat hátrafelé nyomjuk. És így egy furcsa ”C” alakot vesz fel a gerincünk. A lábaink pedig akár ”X” formájában is el helyezkedhetnek egymáson, ahogy keresztbe tesszük őket.

Ezzel az ülés móddal azonban minden súly a derekunkra és csípőnkre nehezedik. És előbb-utóbb borzasztóan fájni kezd.

Ezért azt javaslom, hogy mindig gondolkodj el azon, hogy milyen testtartást veszel fel, amikor a géped elé ülsz. Persze, a legjobb az lenne, ha tevékenységtől függetlenül, mindig figyelnél erre.

És tudatosítsd, kérlek, hogyan is kellene ülnöd, ahhoz, hogy levedd a terhet a derekadról.

Majd azonnal javítsd is ki az ülő testtartásodat!

 

Hogyan néz ki a helyes ülőpozíció?

 

Termetemből kifolyólag gyakran szembesülök azzal, hogy a székek többsége nagy számomra. Vagy túl magas, vagy az ülő része túl nagy, vagy a háttámasszal van gondom. Ezért számomra a helyes ülő testtartást csak úgy lehet elérni, ha a szék maximum kétharmadán ülök. (Nem foglalom be az ülő felület teljes egészét, és nem dőlök a háttámasznak sem.) Persze, ideális esetben a szék teljes felületén kellene ülni.

Ezért számomra az első lépés mindig az, hogy felmérem a szék nagyságát és alakját. Ez azért fontos, mert a helyes testtartáshoz, a lábaknak érniük kell a talajt! Ezért, ha a szék méreteit állítani lehet, akkor érdemes ezzel kezdeni.

Második lépésnél, arra figyelek, hogy miután leültem a székre, mindkét talpam a talajon legyen. A lábfejem a lábszárammal álljon derékszögben, a térdem is 90 fokban legyen, és persze a combom és a törzsem is derékszöget alkosson. (Úgy, mint ahogy az a képen is látszik.)

ulo-testtartas

Harmadik lépésben arra ügyelek, hogy csípőszéles távolságban legyen egymástól a két lábam a talajon.

Negyedik lépésben pedig igyekszem kihúzni magamat és egyenes háttal ülni. Ez azt is jelenti, hogy tudatosan ügyelek arra is, hogy a nyakamat ne toljam előre, de ne is húzzam nagyon hátra. Ugyanis egyik eset sem eredményez helyes testtartást.

 

Tegyél többet a derék és csípőízületi fájdalom ellen

 

Nem hazudok Neked. A helyes ülő testtartással meg lehet előzni a derékfájdalmat, és ugyan enyhíteni is lehet a már kialakult fájdalmat, de krónikus és erős fájdalom esetén ez már kevés. És lássuk be, ha csípőízületi porckopással küzdesz, akkor Neked többre van szükséged, mint a helyes ülő testtartás elsajátításához. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene ügyelned a testtartásodra!

A csípőízületi porckopással együtt járó derékfájdalom esetén már javasolt minőségi étrend kiegészítő fogyasztása. És persze mindenképpen szükséges izom lazító és tartóizom erősítő gyakorlatok végzése is.

Ha szeretnéd, hogy megosszak Veled néhány ilyen gyakorlatokat, akkor jelezd, ezt kérlek Facebook kommentben. És ígérem, hogy egy soron következő cikkben megosztok Veled néhány könnyű, de nagyon hatékony gyakorlatot!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.