Miért fontos az ízületi folyadék porckopás esetén?

Miért fontos az ízületi folyadék porckopás esetén?

 

Biztosan Te is hallottál már az ízületi folyadék – másnéven synoviális folyadék - jelentőségéről. Az ízületi folyadék kicsit hasonlít az olajra a motorban, illetve a benzinre. Segíti az akadálytalan mozgást és tápanyaggal látja el az ízületekben található legfontosabb alkotórészeket, a porcokat. Emiatt úgy gondolom, hogy mindenképpen megérdemel egy külön cikket, hogy Te is mélyebben megismerhesd az ízületi folyadék szerepét. A cikk végén arra is adok majd tanácsokat, hogy hogyan tudod befolyásolni a synoviális folyadék termelődését, illetve összetételét.

 

Ezért elengedhetetlen az ízületi folyadék a porcok szempontjából!

 

Az ízületi folyadék az ízületi résben – vagyis a két porc között - található sűrű, csúszós váladék, amelyben az ízületi porcok könnyedén tudnak mozogni. Ugyan az ízületi porcok pont arra vannak kitalálva, hogy ruganyosságukkal védjék a csontvégeket, őket is fontos megóvni. Előrehaladott életkorban ugyanis csökken a porcok ruganyossága, így ők is ki vannak téve a sérülés kockázatának. Ezt a védő szerepet tölti be a synoviális folyadék, ami az ízületi résben körbeveszi őket.

Az ízületi folyadéknak úgynevezett közvetítő szerepe is van. Ennek azért van jelentősége, mert a porcokban nincsenek erek, ami ellátná őket folyadékkal és tápanyagokkal. Ezért ezeket csak az ízületi folyadékból tudják kinyerni, amelyek már kapcsolatban állnak az erekkel.

Tehát az ízületi folyadéknak óriási jelentősége van a napjainkban gyakran elforduló ízületi porckopás kialakulásában és megelőzésében!

 

Mit tartalmaz?

 

Az ízületi folyadék legnagyobb százalékban vizet tartalmaz. Sűrű, váladékszerű állagát a hialuronsav adja. Többféle fehérje található meg benne, ilyenek például a kórokozók elleni anyagok. A synoviális folyadék tartalmazza a porcsejtek számára szükséges tápanyagokat is, mint a II-es típusú kollagén peptid, ami a porcok fő felépítő anyaga. De megtalálhatók benne a különböző mikrotápanyagok is, mint a kalcium és a D-vitamin.

 

Az ízületi folyadék megfelelő mennyisége fontos szerepet játszik a porckopás megelőzésében.

 

Mi történik, ha kevesebb ízületi folyadék áll rendelkezésre?

 

Amennyiben kevesebb ízületi folyadék termelődik a szervezetedben, az ízületi felszínek úgymond szárazon súrolódnak egymáshoz, ami gyorsítja a porckopás folyamatát. Ráadásul ízületi folyadék hiányában a porcok nem jutnak elegendő tápanyaghoz sem, így még hamarabb kopásnak indulnak. A porckopás hosszú távon nagy fájdalommal és gyulladással jár.

Az ízületi folyadék hiányában még az ízületi rés is beszűkülhet és meszes lerakódások alakulhatnak ki. Emiatt nagyfokú ízületi merevség és akadályozott mozgás jelentkezhet.

 

Így segítheted az ízületi folyadék munkáját!

 

Láthatod, hogy milyen nagy jelentősége van a megfelelő mennyiségű és összetételű ízületi folyadéknak. Szerencsére mind a mennyiségét, mint az összetételét Te magad tudod szabályozni, ha betartod az itt leírt tanácsokat.

Lássuk, melyek azok a legfőbb alapelvek, amelyek által serkenteni tudod az ízületi folyadék termelődését, illetve azt elláthatod a porcok számára szükséges tápanyagokkal.

 

Sportolj rendszeresen

Az ízületi folyadék termelődésének alapja a rendszeres testmozgás. Mozgás mentes időszakban az ízületben található porcsejtek felveszik az ízületi résben található synoviális folyadékot. Ilyenkor táplálkoznak belőle, vagyis magukhoz veszik a bennük található tápanyagokat. Mozgás hatására azonban az ízületi folyadék kipréselődik az ízületi résbe, ahol a vérkeringéssel találkozva újabb tápanyagokhoz és folyadékhoz jut. Ez a jelenség amiatt is jelentős, mert az ízületi résben található folyadék segíti a mozgást, hiszen ebben könnyedén tudnak elmozdulni egymáson az ízületi porcok.

Tehát ahhoz, hogy az ízületi folyadék tápanyag- és folyadékellátása folyamatos legyen, mindenképpen rendszeres mozgásra van szükség.

Amennyiben már kialakult nálad a porckopás, válassz egy ízületbarát sportot magadnak. Ilyen például a kerékpározás, a nordic walking, az úszás vagy a vízi és gyógytorna.

Fontos a rendszeresség! Lehetőleg mindennapi mozogj valamit, legyen szó akár egy rövidebb sétáról.

 

De előtte melegíts be!

Fontos, hogy sportolás előtt mindenképpen melegíts be. Ennek jelentőségét megint csak az ízületi folyadékban kell keresni. Ugyanis ahogyan azt már említettem, mozgás során a synoviális folyadék segít abban, hogy a porcok könnyen elmozdulhassanak egymáson.

Amennyiben hirtelen kezdesz bele valamilyen megerőltető mozgásformába, nem tud elég gyorsan kiáramlani az ízületi folyadék a porcokból. Ezért úgymond „száraz” állapotban vágsz bele a mozgásba. Ilyenkor sokkal nehezebben tudnak elcsúszni egymáson a porcok, főleg, ha azok már kopott állapotban vannak. Ilyenkor egymást dörzsölve sokkal intenzívebben kopik a felszínük.

Sportolás előtt mindenképpen mozgasd át az ízületeidet körzésekkel vagy rövid sétával. Edzés után pedig ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

 

A rendszeres sportolás segíti az ízületi folyadék termelődését.

 

Igyál sok folyadékot!

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű ízületi folyadékot tudjon termelni a szervezeted, fontos a kellő folyadékbevitel. Idősebb életkorban ez különösen lényeges, hiszen évről évre csökken a testünk folyadéktartalma. Nem véletlenül jelennek meg azok a makacs ráncok sem… Nem segít a helyzeten, hogy a legtöbb embernek nem jut eszébe napközben eleget inni.

Pedig ahhoz, hogy megfelelően tudjon termelődni az ízületi folyadék, legalább 2-3 literre lenne szükségünk!

Azonban az egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszol! Ezt a 2-3 liter folyadékot lehetőleg tiszta vízből vedd magadhoz. Természetesen belefér 1-2 csésze tea vagy kávé is – azonban nagyobb mennyiségű cukor nélkül. Mindenképpen kerüld a cukros üdítőitalokat! A cukor túlzott bevitele ugyanis csak ronthat az ízületeid állapotán és belobbanthatja az ízületi gyulladást.

Amennyiben pedig kávét vagy olyan vízhajtó teát iszol, mint a fekete vagy a zöld tea, illetve a csalán tea, akkor is figyelj arra, hogy igyál meg hozzájuk 1-2 pohár vizet. Csalóka, mert azt hiszi az ember, hogy teából milyen sok folyadékot vesz magához, holott a legnépszerűbb teák pont, hogy elvonják a vizet a szervezettől.

Különösen figyelj arra, hogy sportolás után kellő mennyiségű folyadékot vegyél magadhoz! Hiszen sportolás közben az izzadsággal rengeteg folyadékot vesztesz. Így amennyit nyersz a sportolással a réven, azt elveszíted a vámon, amennyiben nem pótolod időben a folyadékot.

 

Lásd el az ízületi folyadékot tápanyagokkal is!

Ahhoz, hogy az ízületi folyadék el tudja látni a porcokat tápanyagokkal, fontos, hogy ne csak a folyadékot, hanem a porcok anyagát is bejuttasd a szervezetedbe. A porcok legfőbb tápanyaga a kollagén, méghozzá a II-es típusú kollagén peptid. Ebből az anyagból a szervezetünk a korunk előrehaladtával egyre kevesebbet termel, emiatt muszáj azt kívülről bevinnünk. Szerencsére ma már nagyon jó minőségű porcerősítők állnak rendelkezésre, amiből a szükségletet napi szinten Te is könnyen tudod fedezni. Arra mindenképpen figyelj, hogy a porcerősítő II-es típusú kollagén peptidet tartalmazzon, mert a porcok csak ezt tudják hasznosítani. II-es típusú kollagén peptid található az Artroflex Plus porcerősítőben is, amit jó szívvel ajánlok neked!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.