Mi állhat a lábfejfájdalom hátterében és hogyan kezelhető?

Mi állhat a lábfejfájdalom hátterében és hogyan kezelhető?

 

Gondoltad volna, hogy a lábfejünket több mint 120 izom, szalag és ideg alkotja? Ezen kívül pedig 26 csont és 33 darab ízület található meg benne. Nem vitás, hogy a lábfejünk az egyik legkomplexebb testrészünk. Ez az összetett rendszer képes az erőhatások tompítására, a járás és a futás végrehajtására és számos egyéb mozgásra, mint például az ugrás, a lábujjhegyen való állás vagy a fordulás. Emiatt nem is csoda, hogy a lábfejfájdalom kihat az egész testünk működésére. A lábfejünk körülbelül annyi erőt visel magán, amikor éppen járunk, futunk, vagy esetleg ugrálunk, amennyi a testsúlyunk csaknem háromszorosának felel meg.

A lábfejfájdalmat számos tényező okozhatja. Kezdve egy tyúkszemtől egészen egy gerinc problémájáig. A legtöbb esetben azonban maga a lábfej struktúrája okozza a fájdalmat. Vagyis valami elváltozás például a csontokban, szalagokban vagy az ízületekben.

Az olyan lábfejfájdalmat okozó tényezőkről, mint a tyúkszem, a benőtt köröm vagy a szemölcs, most nem szeretnék beszélni, mert úgy gondolom, hogy ezt a problémát mindenki fel tudja ismerni magán, illetve ma már több ismert módszer is van a külső elváltozások kezelésére.

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az olyan rejtett, de mégis gyakorinak számító problémákról beszéljek, mint például a lábfej ízületeiben található porckopás vagy a bütyök kialakulása.

Érdemes átolvasnod a cikket, mert nemcsak a lábfejfájdalom okairól fogsz többet megtudni, hanem eredményes házi praktikákat is hozok neked, amivel enyhítheted a panaszaidat.

Mielőtt rátérnénk a kiváltó okokra, nézzük át a lábfej felépítését és feladatát!

 

A lábfejben rejlő titok: a három boltozat és a kisízületek

 

Azt már ugyan említettem, hogy a lábfejet mennyi izom, ízület, csont, szalag és ideg építi fel, de a könnyebb megértés érdekében még szeretnék megosztani veled pár hasznos információt.

Azt talán Te is tudod, hogy a lábfejünkben három boltozat található. Az egyik ilyen hosszanti irányú boltozatot vizsgálták mindig gyerekkorunkban az orvosok. De a boltozat meglétét Te is könnyedén megállapíthatod, ha vizes lábbal kilépsz egy felületre, ahol jól látható a lábnyomod. Az a jó, ha nincsen kitöltve az egész talpad helye, hanem a sarkadon és a lábujjaidon, illetve talppárnáidon kívül csak a külső talpéled látszódik. Ezen a hosszanti boltozaton kívül még két keresztboltozatot is megkülönböztetünk.

Ezeknek a boltozatoknak óriási feladatuk van az egész testünk szempontjából. Ugyanis képesek csökkenteni és eloszlatni a talajból érkező erőket. Így nemcsak a lábfejünkben oszlik el megfelelően a terhelés, hanem például a gerincünkben is.

A lábfejet sok apró kis csontocska alkotja. Ha megtapogatod a lábfejed, akkor Te is érezheted, hogy az bizony nem egy olyan egybefüggő valami, mint például a combcsont. Ez fontos, hiszen a lábfejünkkel apró mozgásokat kell végeznünk ahhoz, hogy le tudjuk követni a testünk mozgását és egyensúlyban tartsuk magunkat. Ezt egy csontból álló tömbbel nehezen tudnánk megtenni. A csontok között szükségünk van még ínszalagokra is, amelyek pedig a lábfej stabilitását biztosítják.

És amelyek még fontosabbak, azok az ízületek. A lábfejben található ízületeket kisízületeknek nevezzük. Ezek találhatók meg minden egyes kis csontocska találkozásnál. Porcok segítségével biztosítják a súrlódásmentes, könnyed mozgást.

Persze fontos megemlíteni a lábfej izmait is, valamint a zsírpárnákat, amelyek mind védik a lábfej egészségét.

 

A lábfejfájdalom az egész test működésére kihat.

 

Nem csoda, hogy egy ennyire összetett rendszerben időnként probléma lép fel!

 

A lábfejfájdalom hátterében állhat az ízületi porcok kopásától kezdve a láb boltozatoknak a süllyedése, más egyéb deformitások, illetve bütyök és kalapácsujj kialakulása, de még egyes anyagcserebetegségek is.

 

A boltozatok süllyedése gyakran nem is a lábfejben fáj!

A lábfejben található boltozatok süllyedése jellemzően más problémát is okoz. Sőt, ilyen esetben nagyon gyakran a lábfejfájdalom maga nem is jelentkezik. Ezzel ellentétben jelentős fájdalmakat okozhat a

 • térdben,
 • csípőben,
 • nyakban,
 • derékban
 • vagy az egész hátban.

Ennek oka, hogy megváltozik az egész test tartása, a lábfejünk nem tudja olyan hatékonyan elvezetni a terhelést, amit hosszú távon a testünk többi ízülete szenved meg.

Amennyiben intenzív lábfejfájdalmat érzel, nagy valószínűséggel nem a boltozatok süllyedése okozza a problémát. Azonban mindenképpen fontos foglalkozni a dologgal, és gyógytornász segítségét kérni, valamint erősíteni a porcokat, hogy csökkentsd a megváltozott terhelés miatti porckopás kockázatát.

 

Anyagcserebetegség is állhat a lábfejfájdalom mögött

Több olyan betegséget is ismerünk, aminek tünetei a lábfejen jelentkezhetnek. Ilyen például a köszvény vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Ennek oka, hogy a lábunkban a keringés jóval gyengébb, ezért könnyebben alakulnak ki itt a tünetek és halmozódnak fel nem oda való anyagok.

Így van ez a köszvény esetében is, amikor a felszaporodott húgysav lerakódik – jellemzően a nagylábujj ízületeiben. Ez könnyen felismerhető, mert piros duzzanattal és lázzal járó, rohamszerű fájdalom kíséri.

A vénás visszaáramlás károsodása esetén a fájdalom mellett gyakori a lábdagadás, illetve a fertőzések, fekélyek megjelenése.

A lábdagadás ellen hatásos, ha felpolcolod a lábad. Érdemes kerülni a túl sok só fogyasztását, ami visszatartja a vizet a szervezetben.

 

Fontos tisztában lenni a lábfejfájdalom hátterével és kezelésével.

 

A sokunk által ismert betegség is állhat a lábfejfájdalom hátterében

A reumatoid arthritis, röviden reuma szintén gyakran okoz tüneteket a lábfejben. Könnyen felismerhető, mert általában mindkét lábban jelentkezik a gyulladással együtt járó fájdalom, amit piros duzzanat és égető érzés kísér. Hosszú távon a reuma sajnos deformitásokhoz is vezet.

A reuma tüneteinek csillapításában fontos, hogy ne csak a szteroidokra, illetve más fájdalom – és gyulladáscsökkentőkre hagyatkozz, hanem próbáld természetes úton is csillapítani a fájdalmat. Jó hatású például a hideg borogatás, vagy a gyulladáscsökkentő illóolajok és gyógyteák használata.

 

A lábfájdalom gyakori oka: a porckopás

Ahogyan említettem, a lábfej kialakításában és működésében roppant fontos szerepük van az apró csontok között található kisízületeknek. Ezek azonban sajnos a korunk előrehaladtával, vagy a reuma és a lábboltozat süllyedése miatt megváltozott terhelés következményeként gyakran kopásnak indulnak. Ebben az esetben már nem tudják olyan hatékonyan betölteni a mozgáskönnyítő, súrlódást elvezető szerepüket, ezért a probléma lábfejfájdalommal és gyulladással járhat.

 

Amikor a porckopás tovább fokozódik, megjelenhetnek a deformitások

A lábfejben megjelenő ízületi porckopás előrehaladott állapotában sajnos különböző deformitások és csontkinövések is megjelenhetnek. A leggyakoribb csontkinövés a bütyök, ami a lábfej külső oldalán jelentkezik a lábujj és a lábtőcsontok találkozásánál, illetve a kalapácsujj, ami pedig a lábfej felső részén jellemző.

De a csontkinövések a lábfej bármely részén kialakulhatnak. Hátterében a porckopás okozta fájdalom ellensúlyozása áll. A szervezetünk úgy próbálja kompenzálni az ízületek károsodását, hogy megerősíti a csontokat. Ez akár a lábtőcsontok egyesülésével is járhat, ami már jelentős mozgáskorlátozottságot okoz.

 

Így enyhítsd otthon a panaszokat!

 

Szerencsére számos módszer létezik a lábfejfájdalom otthoni kezelésére. Most hoztam párat számodra, hogy minél előbb enyhíteni tudd a panaszokat.

 • Hideg borogatás: Amennyiben piros, égető érzéssel járó gyulladás is kialakult a lábfejedben, használj hideg borogatást vagy hidegvízzel hűtsd rendszeresen a lábad. Fontos, hogy ne hűtsd 15-20 percnél tovább, inkább ismételd többször egy nap.
 • Lábfejvédő: A lábfejfájdalom ellen sokat tud segíteni a lábfejvédő használata, ami kicsit tehermentesíti a fájó lábat. Ilyet a gyógyászati segédboltokban tudsz beszerezni. Fontos, hogy ne viseld egész nap, hiszen az ízületeknek mozgásra is szükségük van!

 

A lábfejfájdalmat porckopás is okozhatja.

 

 • Felpolcolás. Fekvés közben polcold fel a lábfejed a szíved vonalánál magasabbra. Ez jelentősen segíthet a duzzanat csökkentésében.
 • Fájdalomcsillapító krém: Korábbi cikkemben több házi készítésű krém receptjét is bemutattam már neked, amiből bátran csemegézhetsz. Ha pedig inkább kész krémet használnál, akkor ezt ajánlom számodra.

 

Kezeld vagy előzd meg a porckopást!

 

Akár ízületi porckopás áll a lábfejfájdalom mögött, akár nem, a porckopás kockázata mindenképpen fennáll. A lábboltozat süllyedése esetén nem is feltétlenül a lábfejben, hanem a testünk más ízületeiben. Emiatt akár megelőzésről, akár kezelésről van szó, mindenképpen fontos, hogy támogasd a porcokat porcerősítővel. Jó szívvel ajánlom ehhez az Artroflex Plus porcerősítőt!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.