Lumbágó vagy csípőízületi porckopás?

Lumbágó vagy csípőízületi porckopás?

Veled is előfordult már, hogy a fájdalomtól mozdulni is alig bírtál? Ennek hátterében állhat lumbágó, de csípőízületi porckopás is. A mai cikkben részletesebben átvesszük, hogy melyek ezen betegségek tünetei, hogyan tudod megkülönböztetni őket, és mit tehetsz ellenük.

 

Előkelően csak lumbágó

 

A lumbágó valójában nem más, mint a derékfájdalom. Csak éppen latinul megnevezve az előkelőbb hatásért. Minthogy már tudjuk, hogy valójában derékfájdalomról van szó, így azt hiszem nem is olyan meglepő, hogy a lumbágó többnyire a borda alatti és a farredő közötti testrészen jelentkezik.

Rossz hír azonban, hogy nemcsak a derekat érintheti. A lumbágó ugyanis némely esetben olyan kibírhatatlan fájdalommal jár, hogy az kisugározhat a végtagokba is. Ezzel szinte teljesen ellehetetleníti a mozgást.

 

Nem is betegség

 

A lumbágó nem is betegség valójában, hanem egy roppant kellemetlen és kínzó fizikai állapot. A gerincszakasz alsó, pontosabban az ágyéki részét érinti, és többnyire akkor jelentkezik, amikor túlterheltség éri. De az sem ritka, hogy a helytelen testtartás vagy rossz mozdulatsorok váltják ki. Sőt, még az is előfordulhat, hogy valamelyik belső szerveddel, például a vesékkel van gond, és ez sugárzik ki fájdalom formájában a derekadba. Arról nem is beszélve, hogy akár a stressz is okozhatja.

Akár úgyis felfoghatjuk, hogy a lumbágó egy gyűjtőfogalom, ami mindenféle derékfájdalmat magába foglal. De úgy is gondolhatunk rá, mint egy jelzésre, hogy figyelj oda magadra. Pihenj és szükség esetén mihamarabb vizsgáltasd ki magad, hogy ne szenvedj többet a derékfájdalomtól, mint feltétlenül szükséges.

 

Kit érint és mennyire a lumbágó

 

A lumbágó nem korfüggő. A fiatalokat éppen úgy érinti, mint az idősebbeket. Ráadásul a nemek között sem válogat.

Attól függően pedig, hogy mi áll a háttérben, a lumbágó intenzitása gyengébb vagy erősebb is lehet. Időtartamát tekintve pedig egy, de akár három hónapon túli fájdalomról is beszélhetünk.

 

Így kapcsolódik a csípőízületi porckopás a lumbágóhoz

 

A lumbágóval ellenben a csípőízületi porckopás már valós betegség. És mert a csípő porckopása gyakran jár derékfájdalommal, ezért akár a lumbágó gyűjtőfogalom alá is besorolhatjuk a csípőízületi porckopást. Legalább is lumbágó esetén nem zárhatjuk ki a csípőkopást, mint a probléma gyökerét.

 

Mi is az a csípőízületi porckopás

 

A csípőízületi porckopás, ahogy a neve is sugallja, a csípőben és körülötte található ízületek kopását jelenti. A kialakulásának pontos okát nem lehet tudni, de többnyire az alábbi tényezők egyike vagy együttese áll fent, amikor porckopásról beszélünk:

1. némileg közrejátszik a genetikai hajlam

2. a kor előrehaladtával az ízületekben a lebontó folyamatok túlsúlyba kerülnek az építőkkel szemben

3. a kor előrehaladtával csökken a test kollagéntartalma, ez pedig kopáshoz vezethet, hiszen az ízületi porcok fő alkotóeleme a II-es típusú kollagén peptid

4. az egyoldalú folyamatos és nehéz terhelés is koptatja a porcokat

5. a mozgáshiány élet is okozhatja a porckopást

6. a túlsúly is hozzájárulhat a csípőízületi porckopáshoz

7. sérülés is állhat a porckopás hátterében

 

A csípőízületi porckopás tünetei

 

A csípőízületi porckopás okozta fájdalom eleinte csak terhelés hatására jelentkezik, és viszonylag enyhe fájdalom képében. A kopás előrehaladtával azonban a fájdalom egyre gyakoribb és erősebb lehet. Ez kisugározhat a derékba és a végtagokba is. Ráadásul a mozgástartomány fokozottan beszűkül.

Mindezt figyelembe véve, a kezeletlen csípőízületi porckopás akár korlátozott mozgáshoz is vezethet. Ellehetetlenítheti a járást és ezzel jelentősen rontja az életminőséget.

Éppen ezért, ha gyakran szenvedsz lumbágótól, vagy egy hónapnál hosszabb ideig kínoz, akkor azonnal jelentkezz be orvoshoz! Minél hamarabb kiderül, hogy mi áll a derékfájdalom mögött, annál hamarabb oldhatod meg a problémát. És persze időben megteheted a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megelőzd a súlyosabb gondok kialakulását.

 

A lumbágó és csípőízületi porckopás okozta panaszok ellen is hatásos lehet a csípőemeléses mozdulatsor.

 

Így előzd meg a lumbágót és kezeld a csípőízületi porckopást

 

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz mind a lumbágó, mind pedig a csípőízületi porckopás okozta panaszok kezelése szempontjából, ha megerősíted a csípőd körüli izmokat, beleértve a combizmokat is. Érdemes tehát olyan mozgásformát választani, amit rendszeresen tudsz végezni, kíméli az ízületeidet és közben erősíti az izmaidat.

Rendkívül fontos az izomerősítés, ugyanis az izmok óriási terhet tudnak levenni az ízületek válláról. Ez pedig a porckopás kialakulását is késleltetni tudja.

 

Két otthoni izom erősítő gyakorlat a fájdalom ellen

 

1. Combizomerősítés

Ez a gyakorlat kisebb kihívással járhat, amennyiben térdízületi porckopás is felütötte nálad a fejét. Ettől függetlenül azt javaslom, hogy ne add fel a gyakorlat végzését!

A titok a rendszerességben és a fokozatosságban van. Mindennap végezd a gyakorlatot, és meglátod egyre könnyebb lesz, és egyre többet tudsz majd elvégezni belőle.

A biztonság kedvéért, a gyakorlatot eleinte a falhoz támaszkodva végezd! Így megelőzheted, hogy elveszíted az egyensúlyodat és emiatt elesel.

A gyakorlat maga pedig roppant egyszerű és minden bizonnyal te is ismered: guggolásnak hívják.

Lassan végezd, és ügyelj a testtartásodra. Csípőszéles terpeszben állj. Guggolás közben told hátra és lefele a fenekedet. Ne erőltesd a gyakorlatot! Csak addig ereszkedj le eleinte ameddig bírsz. Idővel egyre mélyebb guggolásokra is képes leszel.

 

2. Csípőemelés

Ezt a gyakorlatot akár az ágyban fekve is végezheted. Roppant egyszerű és könnyű gyakorlat.

Feküdj hanyat, húzd fel a lábaidat úgy, hogy a talpaid a talajon maradjanak. Csípőszéles terpeszbe helyezd őket. Ezt követően emeled el a fenekedet a talajtól. Lehet, hogy kezdetben nem fog könnyen menni, de rendszeres gyakorlással egyre könnyebb lesz majd.

 

Extra segítség a porcoknak

 

Noha a rendszeres testmozgással és az izmok megerősítésével sokat tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a lumbágót és a csípőízületi porckopást, arról sem szabad megfelejtkezned, hogy tápláld az ízületeidet. Erre nyújthat jó megoldást az Artroflex Plus porcerősítő készítmény.

 

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

 

Ízületi fájdalmaktól mentes boldog napokat!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.