5 gyógynövény, ami segít a prockopás elleni harcban

5 gyógynövény porckopás és gyulladás kezelésére

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a természet a barátunk és mindent felkínál számunkra, ami az egészségünk megőrzését segítheti. A porckopásra gyógynövény cikk ezt fogja boncolgatni. A porcerősítő gyógynövény kifejezés itt tud értelmet nyerni. Nem csak a megfázásos, influenzás betegségek leküzdésében lehet a társunk, hanem több különböző egészségügyi probléma kezelésében is hatékony megoldást nyújthat. Így például hozzájárulhat a vérnyomás, szív és egyéb érrendszeri panaszok kezeléséhez, emésztési problémákat oldhat meg, de még az artrózis természetes kezelésében is segíthet!

Az alábbi cikkben 5, porckopásra jótékonyan ható, gyógynövényt fogok bemutatni. Olyan gyógynövények ezek, amelyek hatóanyagukat tekintve gyulladás- és fájdalom csökkentő hatással rendelkeznek. Valamint segítenek megakadályozni az ízületek további rendellenes elváltozását. Ezeket a porckopásra ható gyógynövényeket kiválóan be lehet építeni az étrendünkbe, és jól kiegészíthetik a hagyományos artrózis kezeléseket is. (A háziorvosoddal mindenesetre érdemes lehet egyeztetned, hogy a szedett orvosságaid mellett fogyaszthatod-e ezeket a gyógynövényeket, vagy sem?)

A bemutatásra kerülő 5 gyógynövény közül, hármat minden bizonnyal már Te is ismersz, és a saját konyhádban is megtalálod őket. Ugyanis ez a három gyógynövény, amivel lehetséges az artrózis kezelése természetesen, fűszernövényként szerzett magának hírnevet. De semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk gyógyhatásaikat! Izületi kopás kezelése népi gyógymóddal régen és manapság is létezik.

Ha készen állsz, akkor be is mutatom neked ezt az 5 gyógynövényt porckopásra! Porckopas kezelese természetes úton:

 

Ördögkarom, egy porckopás elleni gyógynövény

1. Ördögkarom (Harpagophytum procumbens)

Afrikában, a Kalahari Sivatagben őshonos, de Namíbiában és Madagaszkárban is megtalálható gyógynövény az ördögkarom. Eredetileg az afrikai törzsek, a növény gyökerét használták fel hagyományos gyógykészítményeikben. A gyökeret feldarabolták, és három napig a napon szárították, mielőtt azt felhasználták volna. Az afrikaiak elsősorban zsibbasztó, érzéstelenítő továbbá hőmérséklet csökkentő hatásai miatt használták a növényt. Később az európai telepesek áthozták ezt a gyógynövényt a kontinensünkre, ahol ízületi gyulladásaik kezelésére kezdték használni.

Napjainkban gyulladáscsökkentő és ízületi fájdalomcsillapító hatása miatt népszerű, melyek laboratóriumi vizsgálatok során is bebizonyosodtak. Egyes orvosi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az ördögkarom hatása van olyan erős, mint egyes hagyományos gyulladáscsökkentő piruláké.

Egy 2003-as tanulmányban az is bebizonyosodott, hogy kiválóan csökkenti a mérsékelten erős hátfájástól szenvedő páciensek izomfájdalmait is. Viszont, ahhoz, hogy a hatását valóban érezni lehessen, kitartóan, akár 4-5 hónapig is rendszeresen fogyasztani kell.

Keserű íze miatt az emésztést is elősegíti, de ugyanezen hatása miatt, használata tiltott gyomorrák, gyomorfekély esetén valamint az emésztőnedvek túltermelése esetén. Vesekővel küszködőknek és szívbetegségben szenvedőknek sem ajánlott a használata. (Terhesek és kismamák sem fogyaszthatják!)

Teaként illetve kapszulás kiszerelésben is megtalálható az ördögkarom gyógynövény. Mindent összevetve az ördögkarom porckopásra alkalmazható gyógynövény.

 

A Cayenne-bors (paprika) ízületi gyulladáscsökkentő gyógynövény

2. Cayenne (Capsicum annum)

A Cayenne bors magas A és C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami különösen jó az immunrendszer erősítésének céljából. Megtalálható benne a teljes B vitamin complex család, ami az idegrendszernek tesz jót. De ugyanakkor gazdag természetes kálciumban és káliumban, ami miatt pedig különösen jó a szívnek.

Azonban ami miatt, megemlítjük a felsorolásunkban, az a magas kapszaicin tartalmának köszönhető.

Bizonyára, mint ízületi fájdalmakkal viaskodó ember, Te is használtál már olyan kenőcsöt vagy tapaszt, ami tartalmazott kapszaicint. Többnyire 0.025%-0.1% mennyiségben javasolt használni. És persze gondolom, már tudod, hogy az ízületi fájdalmak pillanatnyi csillapításához ezt a hatóanyagot külsőleg kell az adott területen használnod. A problémád gyökerét nem oldja meg ugyan, de rövidebb-hosszabb ideig enyhíti a panaszaidat. Ezért, ha olyan alternatívát keresel, amivel az artrózis kezelése természetesen is megoldható, akkor érdemes megjegyezned a Cayenne bors nevét.

A kapszaicin hatóanyag tartalma miatt ugyanis, a Cayenne egyike azon gyógynövényeknek, amelyeket gyakran alkalmaznak olyan porckopás okozta tünetek hatékony és gyors kezelése során, mint amilyen az ízületi fájdalom is.

A kapszaicint tartalmazó fájdalomcsillapító tapaszok gyors megoldást jelenthetnek a fájdalmaid enyhítésére. Azonban, mert van akinél bőrirritációt okoz, ezért érdemes előbb kismennyiségben kipróbálnod a kapszaicint. És csak miután meggyőződtél arról, hogy nem vált ki nálad semmilyen bőrproblémát, használd. Még egy fontos tanács, hogy nyílt seb esetén ne alkalmazd!

 

A gyömbér kitűnő ízületi porckopás kezelésére.

3. Gyömbér (Zingiber officinale)

Ma már itthon, Magyarországon is sokan ismerjük, és egyre többen használjuk a gyömbért ételeink ízesítése során, de még viszonylag kevesen fogyasztjuk gyógyhatásai miatt.

A gyömbér alapvetően trópusi növény, mely leginkább Kelet-Ázsiában és Ausztráliában terjedt el, ám őshonát senki sem ismeri pontosan. Jelenleg Kína és India a világ két legnagyobb gyömbér “termesztője”. A gyógynövény gyökértörzsét (rizómáját) használjuk fel főzés során fűszerként és a gyógyászatban is: tea, por, pirula vagy tinktúra formájában.

A növényt gyulladáscsökkentő hatása miatt említem meg. Illetve, mert bár többféle egészségügyi panasz kezelésére alkalmazható ez a gyógynövény, porckopásra is kiváló.

Egy nem hivatalos orvosi felmérés szerint, az ízületi porckopásban szenvedő, gyömbért fogyasztó páciensek 75%-a számolt be arról, hogy ízületi fájdalmaik csökkentek, és, hogy az ízületi duzzanatok lementek a gyömbér fogyasztásának köszönhetően. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez egy lassú folyamat. Hónapokon keresztül kell fogyasztani a gyömbért, és súlyos artrózis esetén előfordulhat, hogy nem hozza azokat az eredményeket, mint a csak épp kialakulóban lévő ízületi megbetegedések esetében.

 

Boswellia egy remek gyógynövény porckopásra

 

4. Boswellia (Boswellia serrata)

A Boswellia tipikusan Indiában és Pakisztán területén fellelhető fafajta. Egyfajta különleges gyantát termel, és ennek a megtisztított verziójából készítenek kivonatokat, amiket aztán felhasználnak a gyógyászatban. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt ismert ez a porckopás kezelésére is alkalmazható gyógynövény. Ugyanakkor fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyanta aktív alkotórészei, a boswellsavak, szerepet játszanak a gyulladásos leukotriének képződésének csökkentésében. Ezért is lehet kiváló kiegészítője a hagyományos artrózis kezeléseknek.

Mindemellett, a gyantának köszönhetően, a boswellia bővelkedik szerves kálciumban. Ami azért jobb, mint a szervetlen kálcium, mert ez nem rakódik le a szervezetben, hanem teljes mértékben képes beépülni akár. Sőt, olyan okos, hogy ott hasznosul, ahol arra a szerevezetnek a legnagyobb szüksége van.

Mindent figyelembe véve, érdemes lehet porckopás kezelésére alkalmazni ezt a gyógynövényt, mert a jelek arra mutatnak, hogy hatékonyan kezeli a berepedezett porcokat. Még akár azok visszaépülését is támogathatja. Vagyis az artrózis kezelése természetesen a boswellia felhasználásával is lehetséges!

Kurkuma gyógynövény porckopás és ízületi gyulladás kezelésére

5. Kurkuma (Curcuma longa)

A kurkuma nagy valószínűséggel Indiából származik, de ma már megtalálható szinte minden trópusi éghajlatú területen, Délkelet Ázsiában, Kínában és persze Dél-Ausztráliában is.

A kurkuma a mi szempontunkból, a kurkumin tartartalma miatt fontos. Ez ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyulladáscsökkentést pedig úgy éri el, hogy csökkenti a hisztamin szintet, ami így nem tud aktívan részt venni a gyulladás kialakulásának folyamatában. Mindemellett ez a gyógynövény is gátolja az arachidonsav anyagcserét, ami szintén gyulladáscsökkentést eredményez.

Klinikai teszteket is folytattak a kurkumin felhasználásával. A vizsgált személyek mindegyike ízületi porckopástól szenvedett. Ezen személyeket két csoportra osztották. Az egyik csoport olyan készítményt kapott, ami tartalmazott kurkumint, míg a másik csoport placebót kapott. Három hónapos kúra után, a kurkumint tartalmazó készítményt fogyasztó artrózisos betegek pozitív változásról számoltak be, nem úgy, mint a placebót szedő társaik. És ez csak egy, a több kísérlet közül, ami hasonló eredménnyel zárult.

Így talán nem csoda, hogy a kurkuma egyike a porckopásra használt gyógynövényeknek.

És figyelembe véve a fent írtakat, úgy gondolom, hogy nem csoda, hogy mi is felhasználjuk ezt a gyógynövényt az Artroflex Plus előállítása során. Csakis kiváló minőségű kurkumin kivonatot teszünk minden egyes kapszulánkba. De nem akarlak untatni ezekkel a részletekkel. Ha már szeded a készítményt, akkor úgyis tudod. Ha pedig még nem próbáltad ki, akkor ide kattintva minden információt meg tudhatsz az Artroflex Plusról.

Szeretnénk minél több ízületi porckopással küzdő embernek segíteni, ezért arra kérlek, ha tetszett a cikkünk, akkor ajánld másoknak is. Ha hasznosnak és/vagy érdekesnek találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is. Ha pedig ajánlod is és meg is osztod, annak külön örülünk!

A következő cikk megjelenése két hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess be minket, ha eddig még nem tetted volna. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk két hét múlva ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.