Az artroszkópia előnyei és hátrányai: van más megoldás?

Az artroszkópia előnyei és hátrányai: van más megoldás?

Ma már egyre inkább elterjedtek azok a diagnosztikus, illetve műtéti módszerek, amelyek csupán egynapos beavatkozást jelentenek. Ezeknél az eljárásoknál az ember gyakran csak bemegy reggel a kórházba és már a délutánt az otthonában is töltheti. Ennek oka, hogy ezek az egynapos beavatkozások csupán minimális műtéti felnyitást igényelnek, így a beavatkozás előtti előkészítés, illetve az utána következő regenerációs időszak is jóval rövidebb. Ilyen modern beavatkozás az artroszkópia is, amelyet ízületi porckopással járó panaszok esetén előszeretettel szoktak bevetni az orvosok.

De pontosan mi is az az artroszkópia, illetve milyen előnyei vannak egy hagyományos műtéti eljárással szemben? Ebben a cikkben az előnyök mellett szeretném bemutatni a hátrányait is az artroszkópiának, amiről sokan nem beszélnek. Fontosnak tartom, hogy az artroszkópia negatív oldalával is tisztában legyél, hiszen csak az előnyeit és a hátrányait is ismerve tudsz reálisan dönteni arról, hogy biztosan ezt a kezelést válaszd-e. Vagy esetleg érdemes előtte más alternatívákat is kipróbálnod.

 

De kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi fán terem az az artroszkópia?!

 

Az artroszkópia egy tükrözésen alapuló eljárás. Hasonló, mint a sokak által ismert és tapasztalt bélrendszeri tükrözés, csak azt artroszkópiát az ízületben végzik az orvosok. Az ízületek tükrözése egy úgynevezett artroszkóp segítségével történik, ami egy néhány milliméter átmérőjű kábel szerű vezeték. Ezt a kábelt egy minimális műtéti bemetszésen kell bevezetni az ízületekbe. A vezetéken egy optika – vagyis egy kis „kamera” – és egy fényforrás található, amely megvilágítja belülről az ízületet. Az ízület belső képét egy nagy felbontású monitor segítségével kivetíti az orvos és ezen keresztül vizsgálja az ízületek állapotát. Az artroszkópiának köszönhetően egy rendkívül részletes képet kaphatunk arról, hogy éppen milyen állapotban vannak az ízületi porcok, így a kopás mértékét és a helyzetét is meg lehet vele állapítani.

Azonban nemcsak egy részletes belső képet kap az orvos az artroszkópia által az ízületekről, hanem beavatkozásokat is tud végezni a készülék segítségével. Így a hagyományos műtétekkel ellentétben nem szükséges nagy vágást ejteni, amely miatt gyakran hosszú a lábadozási idő. Azonban ez a minimális felnyitás nem elegendő minden ízületi probléma kezelésére, így az orvosok általában csak kisebb és jól hozzáférhető elváltozások kezelésére szokták alkalmazni.

Kérdés, hogy kisebb ízületi problémák esetén valóban szükség van-e műtétre, vagy ebben az esetben akár más alternatív megoldás is elegendő lenne? Erre a kérdésre még visszatérünk, de először is nézzük, hogy milyen problémák kezelésére lehet alkalmas az artroszkópia!

 

Vajon érdemes az artroszkópia mellett dönteni?

 

Mikor szokták alkalmazni az orvosok?

 

Elméletben ugyan valóban kitűnően alkalmas az artroszkópia az ízületi elváltozások diagnosztizálására, illetve az ízületek állapotának alapos vizsgálatára, ám erre a gyakorlatban csak nagyon ritkán alkalmazzák. Ennek oka, hogy sokkal egyszerűbb és minimális feltárást sem igénylő diagnosztikus képalkotó eljárások állnak rendelkezésre, mint amilyen a CT vagy az MRI.

Tehát csak arra, hogy körülnézzenek az ízületben, ritkán nyúlnak ehhez a módszerhez az orvosok. Természetesen abban az esetben, ha műtéti beavatkozásra akarják használni, akkor már alaposan megvizsgálják az ízületet az artroszkóppal is.

Leggyakrabban porckopás – azon belül is térdízületi porckopás esetén alkalmazzák az artroszkópiával történő műtétet. Az artroszkópia segítségével például

  • remekül eltávolíthatók a különböző levált porcdarabok
  • és egyenletessé tehető a kopott porcfelszín.

De alkalmazzák az orvosok a

  • porc felpuhulása esetén,
  • keresztszalagok pótlására,
  • vagy a térdkalács elmozdulásának a helyreállítására is.

 

Hogyan képzeld el az artroszkópos műtétet?

 

Az artroszkópia előtt mindenképpen szükségesek bizonyos vizsgálatok, mint például laborvizsgálat. A műtét előtt aneszteziológus határozza meg, hogy a beavatkozás altatásban, vagy csak érzéstelenítéssel történjen. Idősebb életkorban inkább az érzéstelenítést szokták előnyben részesíteni az orvosok az altatás kockázatai miatt.

A műtét általában vértelenített állapotban történik, amit egy mandzsetta segítségével hoznak létre, amit a műtéti terület fölötti combrészre helyeznek. Ezután az orvos egy körülbelül fél centiméter széles vágást ejt, amin keresztül be tudja vezetni az artroszkópot az ízületbe. A vágáson keresztül más eszközöket és anyagokat is be tud juttatni, mint például fiziológiás sóoldatot, amivel átöblíti az ízületet, hogy minden szépen látható legyen. Ezután ellátja kis eszközök segítségével a sérüléseket és az elváltozásokat, majd összevarrja a bemetszést.

A műtét végén fontos megelőzni a vérömlenyt és a folyadéktöbblet felszaporodását, ami az ízület nyálkahártyájának izgalma miatt szokott a beavatkozások után felszaporodni. Ennek elvezetése miatt bent hagynak az orvosok egy úgynevezett szívócsövet az ízületben, amit általában 1 napon belül el is távolítanak.

 

Az artroszkópia előnyei mellett fontos megismerni a beavatkozás hátrányait is.

 

Nézzük az artroszkópia előnyeit!

 

Rövidebb műtéti idő és előkészületek

Mivel az ízületet nem tárják fel teljesen, csupán egy milliméteres vágást ejtenek az orvosok, nem szükséges a beavatkozás előtt sok időt a kórházban tölteni, illetve annyi kivizsgáláson részt venni, mint egy hagyományos műtétnél. Ezen kívül a beavatkozás is rendkívül gyors, aminek köszönhetően a szervezetet jóval kisebb stressz éri.

 

Gyorsabb lábadozási idő

Az artroszkópos beavatkozás során jóval kisebb mértékben károsodnak az ízületi szalagok, az ízületi tok és az ízületet körülvevő izmok. Így a kezelés után sokkal kevesebb ideig fog sántikálni az ember, akár pár héten belül visszatérhet a mozgáshoz és a sportoláshoz. A kis vágásnak köszönhetően a sebgyógyulás is rövidebb, illetve nem keletkezik olyan nagy műtéti heg, mint a hagyományos műtéteknél.

 

Lássuk az artroszkópia hátrányait!

 

Ugyan az artroszkópiának rengeteg előnye van a hagyományos műtétekhez képest, muszáj a hátrányait is megemlíteni, hogy teljes képet kapj a dologról.

 

Mint minden műtét, ez is jár bizonyos kockázatokkal

Való igaz, hogy jóval kevesebb kockázattal jár egy artroszkópos beavatkozás, de azért nem mondható teljesen kockázatmentesnek sem! A műtéti területen könnyen kialakulhat vérömleny, duzzanat és akár lázzal járó gyulladás is, illetve nő a trombózis kockázata.

 

Artroszkópos beavatkozás helyett sokszor találhatunk más, természetes megoldást is.

 

Csak kisebb problémák esetén alkalmas, amelyek többsége más módon is kezelhető lenne

Mivel az artroszkópia csak kisebb sérülések és elváltozások kezelésére alkalmas, érdemes mérlegelni, hogy megéri-e kés alá feküdni és vállalni a lehetséges kockázatokat. Még akkor is, ha ezek mind jóval kisebbek. A hagyományos műtéteket általában nagyobb ízületi elváltozások esetén szokták javasolni az orvosok. Ebben az esetben gyakran már olyannyira előrehaladott a porckopás, hogy nincsen más megoldás. Azonban az artroszkópiával javítható ízületi problémák alternatív módszerekkel akár hatékonyabban is kezelhetők. Ilyen alternatív módszer a minőségi porcerősítő szedése és a gyógytorna kombinációja.

 

Nem oldja meg a probléma gyökerét

Az artroszkópia csupán „elsimítja” a problémát, de a porckopás fő okát, a kollagén és a víz csökkenését a porcokban, nem oldja meg. Átmenetileg valóban tudja csökkenteni a panaszokat, ha a levált porcdarabokat eltávolítják, illetve lesimítják a kopott porcfelszínt, de ez csak ideig-óráig nyújt megoldást. A porcok ugyanis tovább kopnak, ami miatt a probléma egyre nagyobb lesz, és már nem lesz elég a kisebb artroszkópos műtét sem.

Emiatt azt ajánlom számodra, hogy mielőtt még az artroszkópia mellett döntesz, próbáld megerősíteni a porcokat porcerősítővel. Egy jó minőségű készítmény, mint amilyen az Artroflex Plus, képes regenerálni a kopott porcok felszínét és megelőzni a további porckopást.

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.