3 egyszerű gyakorlat a vállfájdalom hatékony enyhítésére

3 egyszerű gyakorlat a vállfájdalom hatékony enyhítésére.

Napjainkban már szinte nincs olyan ember, akit ne érintene a vállfájdalom problémája. Ez nem csoda, ha belegondolunk abba, hogy egy ember mennyit ül a nap során. A legtöbben üléssel töltjük a hosszú munkanapokat, aztán ülünk étkezések, olvasás, televíziózás vagy internetezés közben. Az ülő életmód pedig nem éppen az embereknek lett kitalálva. Egyáltalán nem tartozik a természetes testtartásaink közé. Hiszen mikor ült ennyit az ősember, mint mi? Régen az ember egész nap jött-ment és csak éjszakánként töltötte fekvéssel az időt.

Ezzel szemben a mai ember a 24 órából akár 16 órát is üléssel tölthet! De nem is feltétlenül az ülés okozza a vállfájdalmat, hanem a helytelen testtartás, amit közben felveszünk. Hiszen a legtöbben nem egyformán terheljük a vállainkat. Sokan ferdén ülünk a székben vagy éppen az egyik – jellemzően az ügyesebb – kezünkkel végzünk olyan tevékenységet, ami szinte egész nap igénybe veszi a vállainkat. Ilyen például az egy kézzel való egerezés. Az egész napot számítógép előtt töltő és egeret használók körében gyakran alakul ki a befagyott váll szindróma, ami hatalmas vállfájdalommal jár.

De hogy ne csak az ülő életmódot folytatókról beszéljek… A vállfájdalom ugyan kevésbé, de érinti a fizikai munkásokat és az élsportolókat is. Az ő esetükben nem a mozgásszegény életmód, hanem pont, hogy a túlerőltetés miatt alakul ki gyakran a kínzó vállfájdalom.

Mit lehet tenni, ha már kialakult a vállfájdalom? Legjobb gyógymód a tornáztatás, ami eredményesen csökkenti a panaszokat. Ezért most hoztam is számodra 3 roppant egyszerű, de annál hatékonyabb gyakorlatot, amiket az otthonod kényelméből is el tudsz végezni.

Előtte azonban kezdjük azzal, hogy miért olyan hatásos a rendszeres torna vállfájdalom ellen!

 

Miért fontos, hogy napi szinten megtornáztasd a vállaid?

 

A vállfájdalom hátterében leggyakrabban a vállízületek és az izmok merevedése vagy a vállakban található porcok kopása áll. Pláne munka közben jellemző, hogy a vállak teljesen elmerevednek! A merev vállak pedig hosszú távon rettentő nagy fájdalmakat tudnak okozni.

A merevség ellen a leghatékonyabb dolog, amit tehetsz, az a mozgatás! Rendszeres mozgással más izomcsoportok is mozgásba kerülnek, az addig görcsösen megfeszített izmokat pedig az izommunka során a feszítés – elernyedés váltakozása segít ellazítani.

A hosszú évekig tartó féloldalas terhelés, a vállizmok megfeszítése, valamint a kialakult befagyott váll szindróma egy idő után vállízületi porckopáshoz vezet.

A porckopás megelőzése, illetve lassítása érdekében is szükség van a vállak rendszeres mozgatására!

Azzal, ha napi szinten tornázol nemcsak a merevség ellen teszel, hanem serkented a vállaidban a vérkeringést, a vállízületben pedig az ízületi folyadék termelődését. A fokozott vérkeringés által több tápanyag tud eljutni az ízületi folyadékhoz, ahonnan azokat a porcsejtek felveszik, majd építik és regenerálják a porcokat.

Az ízületi folyadék azonban nem csak a tápanyagellátást szolgálja. Sűrűn folyó anyagként segíti a mozgást is, mert könnyebben elcsúsznak benne a csontvégeken található porcok. Amennyiben nem mozgatod át rendszeresen a vállaid, akkor ezek a porcok szárazon kell, hogy elmozduljanak egymáson, ami sokkal nagyobb vállfájdalommal jár, illetve a porckopás kockázata is nagyobb.

Nem beszélve arról, hogy a rendszeres válltorna növeli a vállak körüli izomtömeget is. Az erős izmok pedig jelentős terhet tudnak átvenni az ízületektől, ami szintén segít csökkenteni a mindennapos vállfájdalmat.

Tehát mindenképpen azt javaslom neked, hogy vedd komolyan a vállak tornáztatását. Lehetőleg heti 5-6 alkalommal végzed el az itt található gyakorlatokat. Hogy biztosan ne felejtsd el, kösd valamihez a feladatokat. Például felkelés után vagy vacsora előtt végzed el őket mindig.

 

1. Tenyér le- és felfele fordítása

Ezt a gyakorlatot ülő és álló helyzetben is végezheted. Bár, amennyiben egész nap ülsz, inkább azt javaslom neked, hogy az álló helyzetet válaszd.

Ha ülsz, akkor mindenképpen tedd le mindkét talpadat a talajra, a combod a lábszáraddal pedig lehetőleg közel merőlegeset zárjon be.

Mind álló, mind ülő helyzetben húzd ki magad alaposan, a hátad legyen egyenes és nézz előre. A vállaidat próbáld meg ellazítani, semmiképp se húzd fel őket feszesen.

  • Nyújtsd ki a mindkét karodat előre, de a vállaid maradjanak hátul és ne görnyedj előre!
  • A tenyeredet szépen lassan fordítsd lefelé, majd felfelé.
  • Ezt ismételd meg 20-szor, majd engedd vissza és rázd le a karodat.
  • Majd az egész sorozatból csinálj 3-at!

 

Vállfájdalom enyhítése tornagyakorlatok elvégzésével.

 

2. Faltolás

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy szabad falfelületre. Lehetőleg moss előtte kezet, nehogy meglátszódjon a falon a tenyered nyoma!

  • Húzd ki magad, engedd le a vállaidat és támaszd a tenyered a falra.
  • A karodat nem kell kinyújtani, enyhén legyenek behajlítva.
  • Kezd el közelíteni egymáshoz a két lapockádat és ezzel együtt teljes erőből tolni a falat.
  • Közben figyelj rá, hogy a vállak maradjanak lent!
  • Told a falat 5 másodpercig, majd lazítsd el magad.
  • Ismételd meg a gyakorlatot 5-ször!

 

A vállfájdalom csillapítható a megfelelő életmód követésével.

 

3. Kar fel és le

A harmadik gyakorlathoz szükséged lesz két fél kilós súlyzóra. Ha nincs otthon, akkor sem szükséges beszerezned, mert megteszi kettő darab, vízzel töltött fél literes palack is.

  • Állj vállszéles terpeszben, húzd ki magad, a vállaidat engedd le és enyhén húzd hátra.
  • Feszítsd meg a has – és a farizmod, a hátad legyen egyenes. Ez azért fontos, hogy ne a derekadat terheld a gyakorlat közben.
  • Nyújtsd ki a karokat a súlyzókkal együtt magad elé. Fontos, hogy semmiképp se feszítsd meg a könyöködet, akár kissé hajlított helyzetben is tarthatod őket.
  • A gyakorlatot ismételd meg 5-ször, a sorozatot pedig 4-szer.

 

Ízületi fájdalmak enyhítése érdekében érdemes rendszeresen mozogni.

 

Egészítsd ki a vállfájdalom elleni gyakorlatokat porcerősítővel is!

 

Annak érdekében, hogy a feladatok által valóban gyorsan enyhüljön a vállfájdalom, érdemes porcerősítővel is támogatnod az ízületeidet. Akár kialakult már nálad a vállízületi porckopás, akár nem, mindenképpen fontos ellátni a porcokat tápanyagokkal. Ehhez ajánlom számodra az Artroflex Plus porcerősítőt.

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Ízületi fájdalomtól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.