Mindent az ízületekre adott injekciókról

Mindent az ízületekre adott injekciókról

 

Ha Te is régóta ízületi fájdalmakkal küzdesz, akkor biztos vagyok abban, hogy többször keresgéltél már az interneten különböző fájdalomcsillapító vagy gyógyulást ígérő módszerek után kutakodva. Ez esetben az ízületekre adott injekciókról is kellett, hogy olvass. Ha esetleg mégsem, akkor biztosan fogsz még találkozni velük!

Ám az ízületekre adott injekciók tengerében igencsak el lehet veszni. Elsőre sokan azt hiszik, hogy injekció és injekció között jelentős különbség nem lehet. Egy biztos csak, hogy általában nem fűződik hozzájuk kellemes élményünk.

Annak idején nem kevés időmbe telt mire utánanéztem, hogy a különböző ízületekre adott injekciók mire is valók pontosan, hogyan hatnak, milyen előnyeik, illetve mellékhatásaik lehetnek. Ha szeretnél egy átfogóbb képet kapni arról, hogy a különböző injekciók hogyan segíthetnek az ízületi fájdalmaidon, illetve milyen veszélyekkel járhatnak, vagy ha csak egy bizonyos típusú injekcióról szeretnél bővebben információhoz jutni, akkor is ajánlom a számodra ezt a cikkemet.

 

Mi lehet az ízületekre adott injekciók célja?

 

Az ízületekre adott injekciók célja többféle lehet. Mindenképpen meg kell különböztetnünk azokat az injekciókat, amelyek csupán a fájdalmat és a gyulladást képesek mérsékelni, illetve azokat, amelyek kezelni is próbálják a problémát.

Azzal gondolom nem mondok újat a számodra, hogy az előbbi, vagyis csupán a fájdalomnak a mérséklése hosszú távon nem megoldás. Hiszen, amennyiben a probléma hátterét nem kezeled, sosem szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaidtól. Persze a fájdalom ideig-óráig elnyomható, de mégsem lehet örökké fájdalomcsillapító injekciókúrákra rohangálni.

Azonban sajnos azoknak az injekcióknak a választását is mérlegelni kell, amelyek hosszabb távon próbálják megoldani a problémát. Ezek ugyanis a fájdalomcsillapításhoz hasonlóan nagyon gyakran csak egy ideig képesek fellépni a probléma ellen, de az ízületi fájdalom mélyebb gyökerét szintén nem oldják meg. Emellett viszont az ízületekre adott fájdalomcsillapító injekciókhoz hasonlóan mellékhatásokkal is járhatnak, amelyek akár még az ízületeid állapotán is súlyosbíthatnak.

Mivel a kétféle ízületekre adott injekció teljesen eltér egymástól, emiatt a cikken belül én is külön mutatom be neked őket.

 

A fájdalomcsillapító injekció többet árt, mint használ?!

 

Sajnos a feltett kérdés teljesen jogos. Igen, gyakran több problémát tudnak okozni az ízületekre adott fájdalomcsillapító injekciók, mint amennyit segítenek.

Az persze vitathatatlan, hogy ezek a típusú ízületekre adott injekciók a fájdalmat és a gyulladást hatékonyan képesek enyhíteni. Sőt, a kellemetlen tünetek akár azonnal javulhatnak! Ez köszönhető a bennük található helyi érzéstelenítőnek, illetve annak, hogy a hatóanyag a vérárammal gyorsabban eljut a gyulladás helyére, mint a szájon át szedhető gyógyszerek. Ráadásul a fájdalomcsillapító hatás tovább is áll fenn, mint például egy fejfájás elleni fájdalomcsillapító gyógyszer esetén. Nem véletlenül alkalmazza ma már olyan sokszor az orvostudomány.

Hatékonyságának hátterében azonban nem túl barátságosnak mondható, kortikoszteroid típusú hatóanyagok állnak.

Emiatt a hatásosságnak sajnos ára van. Ugyanis a szteroidok rengeteg mellékhatást okozhatnak, mint például a csontritkulás vagy a testtömeg növekedése. Még az ízületi porckopást is képesek lehetnek fokozni! És ezt nem én állítom, hanem egy tudományos vizsgálatban támasztották alá a szteroidos injekciók porckopást fokozó hatását, amelyről egy korábbi cikkemben írtam részletesen. Ha még nem olvastad, akkor mindenképpen érdemes ebbe a cikkbe is belekukkantanod!

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a szteroid nem oldja meg az ízületi fájdalom legfőbb okát, a porckopást. Emiatt folyamatosan szteroidos injekciókúrákra kellene járnod, hogy enyhíteni tudd a fájdalmaidat, ami még inkább fokozza a porckopás folyamatát, így az ember belekerül abba a bizonyos ördögi körbe...

 

Az ízületekre adott injekciók számos mellékhatással is járhatnak

 

Lehet kezelni a porckopás gyökerét injekciókkal?

 

Azt már Te is tudod, hogy az ízületi fájdalom mögött az esetek többségében az ízületekben található porcok kopása áll. Amikor a porcok elkopnak, akkor mozgás során a csontvégek ezeken az érdes felületű, akár szilánkosra kopott porcfelületeken keresztül találkoznak egymással. Jobb esetben, mert az is előfordulhat, hogy annyira elkopnak a porcok, hogy a csontvégek súrolják egymást, ami a sok idegvégződés miatt igen fájdalmas lehet!

Ennek a kopott felületnek a fájdalomokozó hatását próbálja meg kezelni az úgynevezett hialuronsav injekció. A kezelés során az orvosok hialuronsavas gélszerű anyagot juttatnak a fájó ízületekbe. Méghozzá az ízületi résbe, ahol találkoznak egymással a csontvégek. Ezeket jó esetben még azok a porcok borítják, amelyeknek kopásnak indult a felületük. Rosszabb esetben már alig található meg valami ezekből a porcokból, ezért a kemény csontvégek dörzsölik egymást...

A befecskendezett hialuronsav úgymond „megolajozza” a kopott felületeket, hogy azok mozgás során ismét el tudjanak csusszanni egymáson és képesek legyenek elvezetni a felszíneket ért lökéseket. Úgy gondolj erre az anyagra, mint egy átlátszó, rugalmas, kocsonyás zselére. Most pedig képzeld el, hogy egy száguldozó buszon vagy, amely minden hepehupán átmegy, Te pedig egy kemény, érdes fából készült ülésen ülsz, ami minden egyes rázásnál üti és dörzsöli a fenekedet. Most gondold azt, hogy a kemény fa helyett egy zselés anyagon ülsz. Ugye, hogy sokkal kellemesebb? Nos, az ízületeid is ezt érzik.

Legalábbis ideig-óráig! És persze akkor, ha nem lép fel mellékhatás az injekció után. Ugyanis bármilyen jól is hangzik, sajnos ennél az ízületekre adott injekciónál is előfordulnak olyan mellékhatások, amelyek akár nagyobb problémát is okozhatnak, mint maga a porckopás. Ilyen például a duzzanat vagy a folyadékgyülem megjelenése, amelyek megint csak akadályozhatnak a mozgásban.

Ráadásul a hialuronsav injekció hatása csupán 6 hónap körül van, ami valljuk be, nem túl sok. Így körülbelül fél évente kellene kezelésekre járkálnod. Hiszen akárhogyan is nézzük, a hialuronsav megint csak nem a probléma gyökerét kezeli, csupán a fájdalmat enyhíti. Természetesen abban az esetben, ha nagy fájdalmaid vannak, érdemes lehet kipróbálnod a kezelést, azonban arra figyelj, hogy mellette mindenképpen kezeld magát a porckopást is. Hogy ezt hogyan teheted meg, arra a cikk végén térek majd ki.

 

Mi a helyzet a kollagénes injekcióval?

 

A harmadik gyakori ízületekre adott injekció a kollagénes injekció. Lényege, hogy a kollagént a fájdalmas területre bejuttatva próbálja meg regenerálni az ízületeket. Előnye, hogy a kollagént egy nagyon vékony és rövid tűvel adják be az orvosok több apró, felületes szúrással, ami csupán minimális kellemetlenséggel jár. Alapvetően jó lenne a megközelítés, azonban sajnos ezeknek a kollagénes injekcióknak a többségében I-es típusú kollagén található, amelyet az ízületben lévő porcok nem tudnak hasznosítani. Ugyanis a porcok kizárólag a II-es típusú kollagén peptidet tudják felvenni a regenerációjuk érdekében. Így ez a típusú injekció maximum abban az esetben lehet hatásos, ha az ízületben nem a porc, hanem a szalagok sérültek, ugyanis azok tartalmaznak I-es típusú kollagént.

 

Így juthatsz egyszerűbben kollagénhez!

 

Szerencsére a kollagént nemcsak injekció formájában, hanem szájon át is egyszerűen bejuttathatod a szervezetedbe. Méghozzá úgy, hogy azt a porcaid is hasznosítani tudják!

Ehhez fontos, hogy mindig gondosan elolvasd, hogy a kollagént tartalmazó porcerősítő mit tartalmaz. Arra figyelj, hogy a kollagén ne óriásmolekula formában, hanem peptidként legyen benne a porcerősítőben. Ugyanis az óriásmolekula hasznosulása nagyon gyenge, nem beszélve arról, hogy mindenféle típusú kollagén peptidet tartalmaz, neked pedig ahhoz, hogy a porcaid regenerálódni tudjanak, a II-es típusúra van szükséged. De arra nagy dózisban!

Fontos figyelned arra is, amit már az ízületekre adott injekcióknál is említettem, hogy a porcaid csak a II-es típusú kollagént tudják hasznosítani, tehát mindenképpen ilyet keress a dobozokon. Emellett fontos, hogy C-vitamint is szedj a kollagénhez, ami szükséges a beépüléséhez. Ezt egyszerűen megteheted úgy is, ha eleve olyan porcerősítőt választasz, ami tartalmaz C-vitamint. Én egyelőre egy olyan porcerősítőt találtam, amiben mind a II-es típusú kollagén, mind pedig a C-vitamin megtalálható. Ez pedig az Artroflex Plus, amit neked is bátran merek ajánlani!

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.