Mi állhat az ízületi fájdalom hátterében és mit tehetsz ellene?

Mi állhat az ízületi fájdalom hátterében és mit tehetsz ellene?

 

Az ízületi fájdalom hátterében több tényező is állhat. Ezeknek fontos utánajárni, ha az ember a kiváltó okokat is kezelni szeretné. Márpedig, szerintem mondanom sem kell, hogy mindig a fájdalom gyökeréhez kell visszamenni ahhoz, hogy egy kezelés hatásos legyen.

Fontos, hogy ne keverd össze a kiváltó okok kezelését a fájdalomcsillapítással! Amennyiben csak a panaszok csökkentésére helyezed a hangsúlyt, akkor az ízületi fájdalom sosem fog tartósan javulni.

Tehát ássuk csak bele magunkat mélyebben abba, hogy mi minden állhat az ízületi fájdalom hátterében! Azt is megmutatom a számodra, hogy hogyan kezelheted a különböző okokat!

 

Köszvény

 

A köszvény egy elég furcsa betegség. Hátterében ugyanis egy igen összetett folyamat áll, amit végső soron az ízületek sínylenek meg a leginkább.

Az egész jelenség azzal kezdődik, hogy a vérben megemelkedik a húgysavszint. Ennek hátterében gyakran a húgysavnak a túlzott termelése áll. De okozhatja a vese elégtelen működése is, ezért a húgysavat nem választja ki a szervezet elég gyorsan és elegendő mennyiségben. Nos, ez a túl magas húgysav a vérünkben sokáig nem tartható fent. A szervezetünk ezt úgy oldja meg, hogy a húgysavat egy bizonyos szint fölött kicsapja kristályok formájában.

Ezek a húgysav kristályok a leggyakrabban a nagylábujj és a kéz ujjperceinek az ízületeiben szaporodnak fel, ami igen nagy fájdalommal jár. Legtöbbször egy hatalmas gyulladással és fájdalommal, illetve lázzal járó rohammal kezdődik az egész folyamat. A hirtelen fellángolt fájdalom ezután egy időre eltűnhet, azonban ezek a tünetek később akár tartóssá is válhatnak. A betegség folyamataként akár csomók is megjelenhetnek az ujjakon. Sőt, a köszvény előrehaladott állapotában ízületi deformálódás is kialakulhat.

 

De mit tehetsz ellene?

A köszvény kialakulásának hátterében nagy százalékban húzódik meg az életmód. Ez ellen szerencsére azonban Te is tehetsz, ha betartod az alábbiakat:

  • Fontos, hogy amennyiben rendelkezel némi túlsúllyal, azt próbáld meg fokozatosan leadni. De ne kezdj drasztikus fogyókúrába, mert az csak tovább fog rontani a köszvény tünetein!
  • Változtass a táplálkozásodon! Egyél minél több gyulladáscsökkentő zöldséget és gyümölcsöt, illetve értékes gabonaféléket, mint például a köles, a hajdina, a bulgur vagy a barna rizs.
  • Próbáld meg csökkenteni a húsok mennyiségét! A bőrös húsok és a halak, illetve a belsőségek tartalmaznak a legtöbb purint, ami emeli a vér húgysavszintjét. Emiatt ezekből lehetőleg minél kevesebbet fogyassz!
  • Egyél többször keveset, legalább 5-6 alkalommal naponta!
  • Igyál meg napi 2-3 liter folyadékot, mert az is segíti a húgysav ürülését! Fontos, hogy ezt a mennyiséget tiszta vízből és NE cukros üdítőkből fedezd!
  • Kerüld az alkoholt! Főként a tömény italokat és a sört. Ha alkalomadtán mégis lecsúszna 1-2 pohárka alkohol, akkor is inkább a vörös bort válaszd!
  • Ne feledkezz meg a mozgásról sem! Ujjfájdalmak esetén is tornáztasd rendszeresen a kezedet!

Tegyél időben az ízületek deformálódása és a porcok kopása ellen jó minőségű porcerősítő segítségével!

 

Rheumatoid artritis

 

A RA egy olyan autoimmun betegség, amely egyszerre több ízület nagyfokú gyulladásával jár. Ez a gyulladás akár még a belső szervekben is kialakulhat. Sajnos a kutatók a mai napig nem tudják, hogy pontosan mi okozza. Azt tudjuk, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületi porcokat, ami idővel akár teljes mozgáskorlátozottsághoz és az ízületek deformitásához is vezethet.

Azt ajánlom a számodra, hogy próbálj ki alternatív megoldásokat, mielőtt különböző fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez nyúlnál!

A gyulladáscsökkentés érdekében egyél minél több élénk színű zöldséget és gyümölcsöt, mint például a cékla, a ribizli, az áfonya vagy a kápia paprika. Használj olyan színanyagban gazdag fűszereket, mint a kurkumin. Főzéshez pedig válaszd a jótékony hatású növényi olajokat!

Külső használatra a szteroidos krémek helyett próbáld ki a gyógynövényekből készülteket.

Emellett fontos, hogy támogasd a porcokat olyan tápanyagokkal, amelyek valamelyest képesek ellensúlyozni a lebontás mértékét a betegség során.

 

Az ízületi fájdalom enyhülését segíti egyes gyümölcsök gyulladáscsökkentő ereje

 

A porckopás az ízületi fájdalom leggyakoribb oka

 

A leggyakoribb ok, ami az ízületi fájdalom mögött áll, az az ízületi porckopás, más néven artrózis.

Ez az a betegség, ami előbb vagy utóbb, de a legtöbb embernél sajnos kialakul. Ennek oka, hogy a korunk előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebb olyan anyagot termel, ami a porcaink számára szükséges lenne. Ilyen például a II-es típusú kollagén is.

A kollagén alkotja a porcaink nagy részét, így amikor ennek a mennyisége lecsökken, a porcok is kopásnak indulnak.

Persze ezt a folyamatot az öregedésen kívül még sok más tényező is felgyorsíthatja, mint a

  • mozgáshiány,
  • túlzott terhelés,
  • a sérülések,
  • a kevés folyadékfogyasztás
  • vagy az egészségtelen étkezés.

A porcok legfontosabb feladata, hogy mozgás során elvezessék az ütődést, illetve a súrlódást. Ha azonban ezek a porcok elkopnak, az ízületekben egy idő után a kemény csontvégek találkoznak és egymáson súrlódnak, ami sajnos igen fájdalmas jelenség.

Emiatt van az, hogy a betegség előrehaladtával, ahogyan fokozatosan elkopnak a porcok, az ízületi fájdalom is egyre nő.

Szerencsére tudsz tenni a porckopás okozta fájdalom ellen, ha megfogadod az alábbi 3 fontos dolgot:

 

1. Mozogj!

Ha szeretnél fellépni a porckopás okozta ízületi fájdalom ellen, az első és legfontosabb dolog a rendszeres testmozgás. Erre azért van szükség, mert a porcok regenerálódásához tápanyagra van szükség. Azonban a porcokban nincsenek erek, ezért azok csak úgynevezett pumpáló hatással jutnak anyagokhoz az ízületi folyadék által. A folyadék termelődéséhez, illetve ahhoz, hogy a távoli erekből ide tudjanak jutni a tápanyagok, napi szinten kell mozgatnod az ízületeidet.

 

2. Táplálkozz egészségesen!

Igen, tudom, hogy nem mindig olyan egyszerű ezt megvalósítani. Azonban mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb. Egy kis odafigyeléssel egészségesebben étkezni, vagy az ízületi fájdalommal küzdeni egész életedben?

Ha szerinted is fontosabb az előbbi, akkor ezekre figyelj oda a mindennapok során:

  • Kerüld a cukros ételeket, mert azok képesek belobbantani a fájdalmas ízületi gyulladást.
  • Egyél minél több gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget.
  • Kerüld a finomított szénhidrátokat és helyettük válaszd a teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Próbáld meg kiiktatni az életedből az alkoholt.
  • Válaszd a zsírszegény húsokat és használj jótékony hatású növényi olajokat.

 

3. Erősítsd a porcokat!

Szerencsére ma már van olyan porcerősítő készítmény, amellyel regenerálni tudod a kopott porcaidat azzal, hogy ellátod őket tápanyaggal. Ilyen hatásos porcerősítő az Artroflex Plus! Minél előbb kezded el táplálni a porcokat, annál hamarabb fog csökkenni az ízületi fájdalom is.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.