7 tipp a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz

7 tipp a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz

Lassan itt az év vége, és vele együtt megérkezett a karácsonyi-szilveszteri ünnepi hangulat is. Amíg fiatalok és egészségesek vagyunk, addig szinte nem is kérdés, hogy vidáman és kellemesen telnek ezek a napok is. De mi van akkor, ha a felhőtlen ünnepi hangulatot az egészségügyi problémák gátolják mint amilyen az artrózis is. Sajnos nekem is volt már olyan Karácsonyban részem, ahol nehezemre esett mosolyt erőltetni az arcomra a hirtelen kiújuló ízületi fájdalmaim és a gyulladás miatt! Igazi rémálom volt! Azóta sokat kutattam a témában, és van pár hasznos tippem, ami megoldást nyújt a kínzó problémára! Ennek tapasztalatait osztom meg most veled. 7 tipp a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz!

 

1. Kérj segítséget!

 

Ha egy picit is hasonlítunk, akkor alapvetően te sem szeretsz segítséget kérni másoktól. Azonban Karácsonykor ez valahogy mégis csak más. Kevésbé tűnik segítségkérésnek, illetve az emberek is szívesebben segítenek ilyenkor egymáson, vagy legalábbis ismerőseiken, szomszédjaikon és családtagjaikon.

A segítséget ilyenkor leginkább a karácsonyi előkészületek kapcsán kérheted. Mert hát egy fiatal háziasszonynak például, aki amúgy is sütne otthon karácsonyi süteményt, annak már szinte teljesen mindegy, hogy egy rúddal több bejglit készít, vagy egy tepsivel több mézeskalácsot süt, mint azt elsőre tervezte. Így valószínűleg szívesen bevállalja, hogy helyetted és neked is készítsen egy kis karácsonyi süteményt, ha megkéred. 

Így nem neked kell megvenni a hozzávalókat, nem neked kell a fájós derekaddal és térdeiddel felcipelni azokat az emeletre, és nem is neked kell két lábon állva elkészíteni a süteményeket. Vagyis biztos, hogy elkerülheted a megerőltető mozdulatsorokból kiújuló kellemetlen ízületi fájdalmakat.

Persze, (kiváltképpen, ha nem családtag készíti a süteményeket) ajánld fel, hogy hozzájárulsz a hozzávalók kifizetéséhez. Kétlem, hogy bárki is elfogadná azt, azonban maga a gondolat is szívet melengető és még szívesebben segítenek neked.

 

2. Aludj és pihenj sokat! 

 

Tudom, hogy ez furán hangzik, és ha neked kell mindent előkészíteni Karácsonyra, akkor szinte semmi időd pihenni a fa díszítése, takarítás, sütés-főzés és ajándékcsomagolás közepette. (Ezért is kell segítséget kérni! Ha más nem, kérd a nagyobb gyereked/gyerekeid segítségét a takarításban, fadíszítésben.)

Kutatások szerint ugyanis a minőségi alvás hozzájárul az ízületi porckopás kapcsán felmerülő fájdalmak és gyulladások enyhítéséhez!

Ez egyfelől úgy lehetséges, hogy alvás ideje alatt a szervezetünk jelentős mennyiségű növekedési hormont állít elő (még azután is, hogy a növésünk megállt). Ez a hormon pedig szerepet játszik a porcok újjáépítésében is, így pedig enyhülhetnek a porckopásból származó fájdalmak.

Másrészt pedig, a szervezet amolyan természetes öngyógyító mechanizmusa az alvásban gyökeredzik. Gondolj csak bele, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy influenza, vagy egyéb súlyos betegség ideje alatt olyan sokat alszunk! A testünk ugyanis ekkor ”kapcsolja” gyors sebességre az öngyógyító képességünket, feltölti a sejtjeinket, beindítja az immunrendszerünket és úgy alapvetően olyan körülményeket teremt a szervezet számára, ami csökkenti a további károsodás lehetőségeit.

Tehát bár jellemzően nem sok idő jut pihenésre Karácsonykor (főleg anyukák esetében), azért jó, ha szem előtt tartod ez a tippet is! Ugyanis a minőségi alvás valóban hozzájárulhat a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz!

 

Cukormentes karácsonyi bejgli

 

3. Válassz cukor és gluténmentes süteményeket

 

Ha rendszeresen olvasod a cikkeinket, akkor tudod, hogy a cukor és a glutén is ártalmas az ízületekre. A cukor értékes tápanyagokat von el a szervezetből, így a porcokból is. Ráadásul túlzott fogyasztása ízületi gyulladáshoz vezet. A glutén szintén árthat az ízületeidnek. Legújabb kutatások szerint ugyanis 6 emberből 5 valamilyen allergiás tünetet mutat a gluténre, ami sok esetben szervi gyulladásként mutatkozik meg.

Éppen ezért, amennyiben teheted, úgy cukor és/vagy gluténmentes változatban készítsd el/vedd meg a karácsonyi süteményeket. Ezzel is csökkented az ízületi gyulladás kialakulásának az esélyeit. Mert hát lássuk be, Karácsonykor valahogy hajlamosak vagyunk több édességet enni, mint alapvetően bármikor máskor az év folyamán. (Máris összefolyt a számban a nyál, hogy csak a mézeskalácsra és a mákos bejglire gondoltam…és még ott a forrócsoki, és a szaloncukor is… Sokan nem is hinnék, milyen veszélyes ez az időszak az ízületi problémákkal küzdő ember számára! De nem csábulok el! És remélem, Te sem!)

 

4. Állíts fel korlátokat

 

Nem tudom, hogy te mennyire vagy hajlamos eleget tenni a társadalmi elvárásoknak és kötelezettségeknek, azonban én azt tapasztaltam, hogy fájdalommentesebb boldogabb Karácsonyban van részem akkor, ha ezeknek nem, vagy csak részben teszek eleget.

Korábban végig látogattam az összes barátomat és rokonomat (vagy fogadtam őket) ebben az ünnepi időszakban, amit persze elég rosszul viselt a testem. December 28-30 környékére többnyire az ágyban kötöttem ki, mert moccanni is alig bírtam az ízületi panaszaim miatt. Ez egyáltalán nem volt ínyemre. Így egyszer csak elhatároztam magam, hogy nem látogatok körbe mindenkit, és nem is hívok vendégségbe sok embert.

Azt tapasztaltam, hogy a szervezetem meghálálja a gondoskodó, egészségvédő önzésemet. És azóta, hogy lekorlátozom, hogy mit és mennyit teszek ebben az időszakban, már nem fájnak úgy ízületeim a karácsonyi ünneplőkörben sem.

 

5. Mozgasd át az ízületeidet

 

Ugyan nagyon fontos a pihenés a szervezet egészséges működésének szempontjából, ám arról sem szabad megfeledkezned, még így Karácsonykor sem, hogy ahhoz, hogy a porcok tápanyaghoz juthassanak nélkülözhetetlen a rendszeres, ám ugyanakkor kíméletes mozgás!

Mindenképpen mozgasd át az ízületeidet, ha fájdalommentes boldog Karácsonyt szeretnél!

Ha nem tudod, milyen gyakorlatokat végezz, akkor próbáld ki ezeket:

  1. 3+1 hatékony gyakorlat csípőízületi fájdalom ellen
  2. 3+1 irodai gyakorlat térdízületre (Nem csak irodai alkalmazottak számára!)
  3. 3+1 gyakorlat a könyökízület egészségére
  4. Fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre
  5. 3+2 gyakorlat csuklóízületi fájdalom ellen

Remélem, hogy a cikkek között megtalálod azokat a gyakorlatokat, amelyekre leginkább szükséged van!

 

Gyulladáscsökkentő tea

 

6. Előzd meg a bajt gyulladáscsökkentő teával

 

A télben úgy mond az a jó, hogy végre senki sem néz bolondnak, ha meleg teát szürcsölgetsz!

És, ha már amúgy is teázol, akkor válassz olyat, ami gyulladáscsökkentő hatású.  Ebben nagy segítségedre lesz Gyuri bácsi 9 gyógynövénye az ízületi gyulladás csökkentésére, és az ízületi panaszok kezelésére. Persze ezek mellett fogyaszthatsz zöld és gyömbér teát is, ugyanis ezek is nagyon hatásosak!

 

 

7. Támogasd meg a porcokat

 

Az utolsó tipp a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz a minőségi és hatékony porcerősítő étrend kiegészítő ünnepek alatti fogyasztása!

Az ikonikus JAMA orvosi folyóiratban (Journal of the American Medical Association) 2002-ben publikált tanulmány szerint, a felnőtt lakosság gyakorlatilag képtelen pusztán gyümölcsökkel és zöldségekkel bevinni a szervezet számára szükséges vitamin és tápanyagmennyiséget. Éppen ezért azt javasolják, hogy fogyasszunk étrend kiegészítőket, mint amilyenek a multivitaminok, vagy a porcerősítő készítmények is.

Hatékony porcerősítő készítmény szedésével, mint amilyen az Artroflex Plus is, egészséges táplálkozással, minőségi pihenéssel és rendszeres mozgással, a fájdalommentes boldog Karácsonyhoz vezető út, sőt egy egészségesebb új év tárul fel előtted!

ízületi fájdalmaktól mentes boldog Karácsonyt kívánok, és találkozzunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor! 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.