Fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre

Fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre

 

Próbáld ki azt a 3+1 hatékony fájdalomcsillapító gyakorlatot bokaízületre, amelyek úgy segítenek enyhíteni bokád fájdalmát, hogy közben nem szükséges hozzájuk semmiféle eszköz, és bármikor, az otthonodban is könnyedén el tudod végezni őket!

A boka területén jelentkező fájdalom hátterében gyakran áll porckopás. Valahol érthető, ha valaki a fájdalom miatt elkerüli a mozgást, viszont te most azért olvasod ezt a cikket, hogy ne ess bele ugyanebbe a hibába! Az ízületi porcok jó működéséhez elengedhetetlen a rendszeres átmozgatás! Léteznek olyan fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre, amelyek a boka túlterhelése nélkül erősítik az ízületet, és csökkentik a fájdalmakat. Nem kell semmit erőltetni, de rendszeresen mozogni nagyon is érdemes!

 

Miért fontos a boka otthoni tornáztatása?

 

A fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre kifejtett hatása bámulatos módon képes javítani az életminőségeden! És itt nem csak arról van szó, hogy fáj-e a bokád vagy sem, hanem az egész testedről!

Ha ugyanis fájdalom jelentkezik a bokádban, akkor kímélni kezded. Lehet, hogy ez mások számára látható, lehet, hogy nem, de az biztos, hogy egy kicsit máshogy kezdesz el járni, mint ahogy egyébként tennéd. A másik lábadat túlterheled, a fájdalmas lábat viszont kevésbé, ezért izomzata gyengül. Mindez pedig fájdalmat okozhat a medencédben, a derekadban és a gerincedben is. Ha a bokádra odafigyelsz, azzal az egész testeddel jót teszel!

A fájdalmak miatt elkerülted eddig a mozgást? Ne tedd tovább, ugyanis az ízületek egyre fájdalmasabbá és merevebbé válhatnak emiatt. A boka rendszeres otthoni tornáztatásával viszont lehetőséged van arra, hogy túlterhelés nélkül mozgathasd át a bokád. A cikkben szereplő gyakorlatok egyszerre erősítik és lazítják a boka környékét, és hatékonyan segítenek a fájdalmak csillapításában.

 

A fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre kifejtett hatásai

 

A boka tornáztatásával serkented az ízületi folyadék termelődését és áramlását. Ennek a speciális folyadéknak egyik feladata, hogy fontos tápanyagokat juttasson el a porcokhoz. Emellett kenőanyagként működve segíti a porcos csontfelszínek egymáson történő elmozdulását. Mit jelent ez rád nézve? Azt, hogy néhány egyszerű gyakorlat végzésével elérheted, hogy az ízületeid tápanyagokkal való ellátottsága javuljon, csökkenjenek a fájdalmaid és lelassuljon a porckopás folyamata!

A fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületekre kifejtett jótékony hatásai annak is köszönhetők, hogy segítenek megőrizni, illetve javítani az ízület mozgástartományát, emellett stabilizálják is azt. Így újra könnyebben tudsz mozogni, fel- és lemenni a lépcsőn, szóval könnyebbek lesznek a hétköznapok.

Természetesen nem mindegy, milyen mozgást végzel. A hirtelen irányváltások, intenzív erőkifejtéssel járó mozdulatok további sérüléseket okozhatnak a bokaízületben. Szerencsére vannak olyan fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre, melyek viszont kímélik az ízületeid, mégis nagy szerepet töltenek be annak erősítésében, átmozgatásában és fájdalmaid csökkentésében.

Továbbá fokozzák a lábszárban a vérkeringést, és a közeli izmokat is megerősítik, így azok hatékonyabban tudják megtámasztani és védeni a bokád.

 

Mire figyelj oda, ha tornáztatni kezded a bokád?

 

Noha gyakran porckopás okozza a boka fájdalmát, más betegségek is állhatnak a háttérben. Ezért az első lépés mindig az legyen, hogy elmész egy orvoshoz, aki pontosan megállapítja, hogy mi is a baj. Az orvossal egyeztess arról, hogy a te problémád esetén engedélyezett-e a mozgás. Műtét után is mindig beszéld meg kezelőorvosoddal, mikor kezdhetsz újra tornázni és milyen intenzitással!

Az alábbi fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre gyakorolt hatása nagyon jó, mégis azt javaslom, hogy mindig óvatosan végezd őket, és figyelj oda a tested jelzéseire! Ha bármikor erősebb fájdalmat éreznél közben, hagyd abba, pihentesd a lábad és később térj vissza újra a tornához.

Tartsd be a fokozatosság elvét! Ízületi fájdalmak esetén a torna legyen mindig könnyed, óvatos. Így is nagyon gyorsan és sokat fejlődhetsz, ne erőltess semmit!

 

Kényelmes fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre, akár az ágyban fekve

Fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre

 

Kényelmesen, akár az ágyban fekve

 

Az alábbi 3 gyakorlat nagyon egyszerűen kivitelezhető, nem jelentenek megterhelést az ízületeidnek, és akár az ágyban fekve is elvégezheted őket. Persze, ha Neked úgy jobb, egy jógamatracot is rendszeresíthetsz erre a célra. Reggel ébredés után vagy este lefekvéskor is tornázhatsz, a bokád meghálálja! Ne erőltess semmit, csak addig a határig menj el mindig, ameddig az nem jár a fájdalom erősödésével!

 

Lábujjak mozgatása

 

Feküdj le, engedd el a lábfejeid, legyenek lazán, természetes pozícióban.

Ezután hajlítsd be a lábujjaid, majd nyújtsd ki és feszítsd hátra őket, amennyire tudod, mindkét lábadon egyszerre.

Ismételd meg 10 alkalommal. Nagyon jó bemelegítő gyakorlat, ami növeli a lábfej vérkeringését.

 

A lábfej hajlítása és nyújtása

 

A lábujjak mozgatása után maradj fekvő helyzetben, és mozdítsd előre és hátra a lábfejed. Azaz először a lábujjaid és a talpad közelítsd a talajhoz, majd utána a lábszáraid felé.

A gyakorlatot 10 alkalommal, lassan végezd el. Ezzel finoman megmozgatod a bokaízületet, nyújtod a lábszár izmait és elősegíted a fáradtság és fájdalmak csökkenését. A fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre kifejtett előnyös hatását a vádli nyújtásának is köszönheted, mivel ez is segíti a bokád stabilizálását!

 

Lábfejkörzés

 

Kényelmes, fekvő helyzetben zárd össze a két lábfejed, és kezdj el velük körözni – tízszer az óramutató járásával megegyező, tízszer pedig azzal ellentétes irányban.

A gyakorlat segíti a bokában az ízületi nedv termelését, javítja vérellátását, és segíti az ízületi mozgástartomány megőrzését.

 

Haladó gyakorlat, enyhébb panaszok esetén

 

Ezt a gyakorlatot csak akkor végezd, ha legfeljebb enyhe panaszaid vannak, vagy épp nem is érzel fájdalmat a bokádban, ugyanis végzése közben a teljes testsúlyod ránehezedik a bokáidra. Ha bizonytalan vagy, konzultálj orvosoddal!

+1. Lábujjhegyre emelkedés

bokaízület erősítése fájdalomcsillapítás céljából

Állj egyenesen, majd lassan emelkedj lábujjhegyre, és utána lassan ereszkedj vissza a talajra.

Ha bizonytalannak érzed magad, vagy könnyen megszédülsz, akkor kapaszkodj meg valamiben, például az ajtófélfában vagy egy asztalban.

Eleinte 3-5 alkalommal végezd a gyakorlatot, majd az ismétlések számát fokozatosan emeld 15-ig. A lábujjhegyre emelkedés segít megerősíteni és stabilizálni a bokaízületet!

 

Tippek a gyakorlatokhoz

 

  • Legyél türelmes önmagadhoz! Ha eleinte nem tudod végigcsinálni a tornát, semmi gond. Mindig annyit végezz el belőlük, amennyi kényelmes, figyelj a tested jelzéseire. Hidd el, nem kell sok idő, és sokkal könnyebben fog menni, mint az elején.
  • Minden gyakorlatot lassan és pontosan végezz el. Ezzel minimálisra csökkentheted a sérülések kockázatát, és erősebb hatást érhetsz el!
  • Minden egyes, mozgással eltöltött perccel teszel az egészségedért, mégis az a legjobb, ha a fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre gyakorolt hatásáért napi rendszerességgel tornázol. Nem vesz sok időt igénybe, 10-15 perc alatt megvan az egész gyakorlatsor, és a fájdalmak néhány nap, vagy legfeljebb pár hét alatt jelentősen csökkenhetnek. A további sérülések kialakulásának esélye szintén!
  • Akkor is tornázz, ha elmúltak a fájdalmak! Sokan hajlamosak csak akkor odafigyelni a testükre, ha az valamilyen tünettel jelez. Attól még, hogy nem fáj már egy ízület, az addigi porckopás ugyanúgy továbbra is fennáll. Így folytasd inkább tovább a tornát, mivel sokat tehetsz azért vele, hogy a fájdalmak később se térjenek vissza, és elkerüld a bokasérüléseket. Továbbá javasolt minőségi porcerősítő étrend kiegészítő szedése is! Ezzel is tudod lassítani, vagy akár vissza is fordítani a porckopást. Érdemes lehet kipróbálnod az Artroflex Plust emiatt.
  • Ha csökkennek a fájdalmaid, és más gyakorlatokat is bevetnél gyógyulásod érdekében, akkor javasolt a könnyű séta, az úszás és a kerékpározás. A fájdalomcsillapító gyakorlatok bokaízületre kifejtett hatása mellett érdemes ezekkel a mozgásformákkal is élned, mivel szintén nem terhelik túl az ízületet, viszont nagyon jól átmozgatják. Az úszás és a víz alatti torna pedig még a porckopás előrehaladottabb állapotaiban is sokat segít!

 

Örömteli mozgást és ízületi fájdalmaktól mentes, szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.