Mit tehetsz a kisízületi gyulladás ellen?

Mit tehetsz a kisízületi gyulladás ellen?

 

Égető fájdalmat érzel a kezed vagy a lábad ujjaiban? Amelyek forrók, duzzadtak és pirosak is a kisízületek gyulladásától? A merevségről pedig még nem is beszéltünk, ami miatt minden mozdulat szinte lehetetlenné vált. A kezeddel alig tudsz megfogni valamit: hiába próbálsz leírni egy telefonszámot, a toll mintha önálló életet élne az ujjaid között. Próbálod úgy fogni ebédnél a kanalat, ahogyan korábban, de napról napra ügyetlenebbnek érzed magadat.

Ha pedig a lábujjak kisízületi gyulladásától szenvedsz, akkor járás során minden lépéskor éles fájdalom hasít a lábfejedbe. A cipőt pedig még nem is említettem, ami nyomja a megdagadt lábujjaidat.

Ha Te is ezeket a fájdalmakat tapasztalod, akkor biztosan szeretnél valamilyen gyors fájdalom- és gyulladáscsökkentő megoldást találni, ami otthon is könnyen elérhető a számodra.

Ezt teljesen meg tudom érteni. Hiszen, amikor az embernek fáj valamije, nem szívesen várja ki, amíg eljut az orvoshoz. Inkább szeretnénk azonnal kezelésbe venni a fájdalmakat.

Ne aggódj, most segítek Neked abban, hogy hogyan tudod gyorsan csillapítani a kisízületi gyulladás fájdalmait.

Azonban azt is meg kell említenem, hogy amennyiben már gyulladásban vannak a kisízületeid, akkor bizony komolyabb probléma is állhat a háttérben.

Az ízületi gyulladást ugyanis az esetek nagy részében ízületi porckopás okozza. Ezért nem elég csupán a fájdalmat és a gyulladást csillapítanod, hiszen azzal még az alapvető problémát nem oldanád meg. Így pedig a kisízületi gyulladás állandóan vissza-vissza térne. Emiatt a cikkemben arra is kitérek, hogy hogyan léphetsz fel az kisízületi porckopás ellen.

De először kezdjük azzal, hogy hogyan is alakul ki a kisízületi gyulladás, és mi köze van a porckopáshoz.

 

Hogyan alakulhat ki a kisízületi gyulladás?

 

Ahogyan már említettem, a kisízületi gyulladás általában az ujjakban található porcok kopása miatt alakul ki. Az ujjak esetén gyakori, hogy a kopás nem csak egy ujjat érint, hanem többet is egyszerre. Így valóban azt érezheted, hogy az egész kéz- vagy lábfejed sajog.

A kisízületek porckopása során ugyanis a csontos ujjpercek között hasonló ízületek találhatók, mint például a térdünkben vagy a könyökünkben. Hiszen az ujjperceidet is el tudod egymáshoz és a kéztőcsontokhoz képest mozdítani. Például elmozdulnak egymáson a kézfejedben található csontocskák, amikor íráshoz a toll köré fonod az ujjaidat, vagy amikor gépelsz a számítógép előtt ülve. A lábujjaidat már ritkábban használod fogásra, ennek ellenére igencsak igénybe vannak véve. Gondolj csak bele: járáskor minden egyes lépésnél meghajlanak a lábujjaid a lábtőcsontokhoz képest.

Ezeket a mozgásokat pedig a csontok között lévő ízületi kapcsolódások teszik lehetővé. Ehhez pedig szükség van az ízületekben a kis csontvégek porcos borítására, amelyek ruganyos felületet biztosítanak a gyakori elmozduláshoz.

Abban az esetben azonban, ha túlerőlteted az ujjaidban található porcokat, akkor azok szépen lassan kopásnak indulnak. Ezen pedig a kor előrehaladott állapota sem segít, ugyanis ahogyan idősödünk, úgy csökken a porcokban található kollagén és a víz mennyisége is.

Terhelésre a porcok anyagának a csökkenésével a csontokat borító porc elvékonyodik, eltöredezik, majd lassan felszívódik. Innentől kezdve pedig az ujjpercek és a kéztőcsontok egymást dörzsölik, ami igen fájdalmas a csontok felszínén található idegvégződésekben gazdag csonthártyának köszönhetően.

Az ízületi csontvégek folyamatos dörzsölődése miatt pedig bizony kialakulhat a kisízületi gyulladás is.

Ezt a gyulladást csillapítani fontos, azonban mellette az alap problémát, a porckopást is szükséges kezelni. Ugyanis a gyulladás hiába múlik el, a porckopás tovább fokozódhat, ami miatt akár igen kellemetlen csontos kinövések is keletkezhetnek. Ezek pedig még inkább korlátozzák a már amúgy is merev ujjak mozgását. Ráadásul esztétikailag sem mutatnak a legjobban. De olyan mindennapi kényelmetlenségeket is okozhatnak, mint például a cipő felhúzása. A csontkinövések miatt ugyanis elképzelhető, hogy a cipőid már nem fognak felmenni a lábadra.

 

Kisízületi gyulladás a lábnál.

 

Hogyan csillapíthatod otthon a gyulladást és a fájdalmakat?

 

Ha az ember gyorsan akarja csillapítani a fájdalmait, akkor általában egyszerűen csak előkap egy fájdalomcsillapító bogyót a szekrényből.

Ezzel azonban az a probléma, hogy a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszútávon különböző mellékhatásokkal járhatnak. Emiatt pedig nem ajánlom a számodra, hogy rendszeresen szedd őket.

Márpedig a kisízületi gyulladás általában nem múlik el egyik napról a másikra, mint egy egyszerű kialvatlanság miatti fejfájás. Így akár hetekig is szükséged lehet a fájdalom csillapítására. De akkor mit is lehet tenni?

Ugorjunk kicsit vissza az időben! Talán még Neked is rémlenek azok az idők, amikor nagyanyáink nem egyből a tablettát adták a kezünkbe, ha valami fájdalmunk volt. Hanem egyszerű hideg vizes borogatással és mindenféle gyógynövénnyel, illetve azokból készült teákkal vagy kenőcsökkel csillapították a fájdalmunkat.

És milyen hatékonyak is voltak ezek a módszerek! Miért is kellene elfelejtenünk őket?

Hiszen a hideg víz kitűnően képes csillapítani a lángoló gyulladást. Persze azért túlzásokba sem szabad esni. Bőven elég a csapból kiengedett hideg vízbe (Nem szükséges jeges borogatás!) áztatnod pár percig a lábujjaidat vagy a kézfejedet. Ezt egy nap többször is megismételheted.

Tovább fokozhatod a hideg víz gyulladáscsökkentő hatását, ha a vízbe csepegtetsz egy kis teafaolajat is. Ennek ugyanis szintén hűsítő és gyulladáscsökkentő hatása van. A kezedről azonban vigyázz, hogy utána jó alaposan öblítsd le szappanos vízzel az olajat, mert szájon át mérgező!

Ha épp nincs időd áztatni a kezedet vagy a lábadat, akkor az olajokat önmagukban vagy egymással keverve is rákenheted a fájó ízületeidre valamilyen hordozóolaj kíséretében, mint az olívaolaj, a mandulaolaj vagy a kókuszolaj.

Nézzük, még milyen gyógynövényekből készült olajok és kivonatok alkalmasak erre:

  • Bergamott- és levendulaolaj: A két olaj együtt képes csökkenteni a fájdalmakat és a porckopás miatt dörzsölt csonthártya idegvégződéseinek az érzékenységét.
  • Gyömbér- és narancsillóolaj: Együtt a karácsonyt idéző isteni illatukon túl fokozzák a fájó ízületeidben a vérkeringést, így pedig gyorsítják a regenerációt. A gyömbér pedig kimagaslóan hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.
  • Borsmenta illóolaj: A teafaolajhoz hasonlóan igazán frissítő és hűsítő, és egyben gyulladáscsökkentő hatású is.
  • Rozmaringolaj: A rozmaring kifejezetten ajánlott porckopás okozta ízületi gyulladás ellen.
  • Kurkumin kivonat: Egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógynövény a kurkuma a benne található hatóanyagnak, a kurkuminnak köszönhetően.

Ha azonban nem szeretnéd ezeket az illóolajokat egyesével beszerezni (vagy esetleg mindenhol olajos lenni), akkor célszerűbb egy már kész, természetes hatóanyagokból szakértelemmel összeválogatott, kifejezetten ízületi fájdalmakra kifejlesztett fájdalom és gyulladáscsökkentő balzsamot választanod.

 

A kurkumában található kurkumin kiváló gyulladáscsökkentő.

 

Mit tehetsz ellene hosszútávon?

 

Ahhoz, hogy a kisízületi gyulladás ne is térhessen vissza, fontos, hogy a kiváltó okot is kezdd el minél hamarabb kezelni.

Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint ellátnod az ujjaidban található elkopott porcokat tápanyagokkal.

Az első választandó módszer - miután leküzdötted a gyulladást - az a gyógytorna. A gyógytorna hatására ugyanis csökken az ujjaidban található ízületi merevség, speciális gyakorlatokkal pedig megakadályozhatók a különböző deformitások és csontkinövések.

A gyógytornász olyan gyakorlatokat tanít a számodra, amelyek által újra képes leszel elvégezni a régi mozdulatokat.

Az ujjaid mozgatásával ráadásul még a kisízületekben található ízületi folyadék termelődése is fokozódik. Ebben a közegben a csontvégek könnyebben tudnak elmozdulni egymáson, a porcok pedig több tápanyaghoz jutnak.

Ahhoz, hogy a porcok tényleg megkapják a regenerálódásukhoz szükséges tápanyagokat, be is kell vinned ezeket a szervezetedbe. Ugyanis a II-es típusú kollagénből már idősebb korunkra alig termel a szervezetünk. Szerencsére azonban jó minőségű porcerősítővel ezt Te is be tudod vinni kívülről. Így pedig hatékonyan léphetsz fel mind a porckopás, mind pedig a kisízületi gyulladás ellen.

Ízületi fájdalmaktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.