Csoki az ízületi gyulladás ellen?

forro-csoki

Úgy alakult, hogy idén a Karácsony és a cikkeink megjelenési ideje, egy napra esett! Ezért engedd meg kérlek, hogy ezekkel a szavakkal kezdjem a mai cikket:

Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a családodnak az Artroflex Plus mögött álló teljes csapat nevében!

 

Ebben az ünnepi időszakban a többszörösére nő az édességfogyasztásunk. A bejgli, a mézeskalács és a többi finomabbnál finomabb sütemények mellett, rengeteg csokit és szaloncukrot fogyasztunk ilyenkor. Legalábbis, ha visszagondolok az előző Karácsonyaimra, akkor én mindig kétszer-háromszor annyi édességet fogyasztottam el ezalatt az egy hosszú ünnepi hét alatt, mint máskor akár három hónap alatt.

Azonban, ha ízületi porckopással küzdesz, akkor kérlek, mindenképpen tarts mértéket!

Az ünnepi hangulathoz természetesen hozzátartozik a fent említett édességek fogyasztása, és senkitől nem szeretném megvonni az élet ezen apró örömét. Illetve azt, hogy legalább a karácsonyi ünnepek ideje alatt engedjen a kísértésnek.

Mindenesetre ilyenkor is észben kell tartani, hogy a túlzott cukor fogyasztása hozzájárul az ízületi fájdalom kiújulásához, valamint az ízületi gyulladás is fellángolhat a szervezetben felhalmozott cukor miatt. (Részletesebb leírásért olvasd, újra a Kérsz egy kis reggeli mérget?  cikket!)

 

Gyulladáscsökkentő nyalánkság

 

Talán számodra sem lesz újdonság, hogy a kakaóban rengeteg úgy nevezett polifenol van. A polifenolok olyan, elsősorban, zöldségekben és gyümölcsökben előforduló vegyületek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, keringési rendszert védelmező és daganatellenes egészségügyi hatással is bírnak.

Ha így tekintünk a kakaóra, akkor rögtön arra a következtetésre juthatunk, hogy a csoki fogyasztásával nem csak jobb hangulatunk lesz (a kakaó tartalmaz egy triptofán nevű vegyületet, amit a szervezetünk szerotoninné, azaz az úgynevezett boldogsághormonná alakít át, és ettől jobb közérzetünk lesz), hanem még az ízületi gyulladásunkon is enyhítünk vele.

Ez azonban csak rész igazság!

Ugyanis a feldolgozás és hőkezelés következtében, a kakaóban található polifenol nagy része elvész.

Éppen ezért javasolt olyan csokikat fogyasztani, amelyek kakaó tartalma legalább 70%. Bár ideális esetben 90-90+%-os kakaótartalmú csokit kellene fogyasztani annak érdekében, hogy valóban kihasználhassuk a kakaó gyulladáscsökkentő képességét. A kakaó gyulladás elleni képességét így lehet felhasználni a legjobban!

És minden esetben ügyelni kell arra, hogy a lehető legkevesebb cukor hozzáadásával készült csokit válassz!

A csokis/kakaós sütemények elkészítése során is, ezért hangsúlyozom mindig ki, hogy cukrozatlan kakaóport használj fel!

Ezek után gondolom, mondanom sem kell már, hogy amennyiben a szaloncukor a fán nem étcsokiból készült (ugye ezek kakaó tartalma magas), úgy sajnos, nem a gyulladás megelőzéséhez, hanem épp ellenkezőleg, annak kialakulásához járulsz hozzá minden elfogyasztott szaloncukorral.

Vagyis mindenképpen óvatosan bánj az ünnepek alatt a cukros-csokis nyalánkságokkal, amennyiben nem szeretnéd fájdalmak között tölteni a következő néhány napot!

 

Ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek!

 

Azonban mert tudom, hogy mennyire nehéz ilyenkor ellenállni a kísértésnek, ezért most megosztok veled egy tutti receptet!

A téli hideghez és a karácsonyi hangulathoz is remekül illik a forró csoki. Én az alábbi módon szeretem elkészíteni:

Egy nagy bögre vanília ízesítésű rizstejet melegítek fel egy edényben. Amikor főni kezd, hozzáadok kb. 60 gramm étcsokit (min. 85-90% kakaó tartalmút, de mikor hogy sikerül vásárolnom), és simára keverem. Mihelyt elolvadt a csoki, leveszem a tűzről az egészet, és megbolondítom fahéjjal, szerecsendióval és/vagy szegfűszeggel. Illetve egy nagyon pici mézet szoktam még hozzákeverni. Azért választom a mézet, mert antibakteriális hatása van, illetve erősíti az immunrendszert. Azonban a méznek is elég magas a cukortartalma, ezért tényleg csak egy nagyon picit tegyél hozzá (egy kávéskanálnyit). Ha édesebbre vágynál, akkor használj, kérlek édesítőszert inkább, mint amilyen a xilit például.

Ha pedig még krémesebb forró csokira vágynál, akkor keverj hozzá egy evőkanálnyi tejszínhabot.

A fenti recept egy adag forró csokihoz elegendő. Remélem, hogy ízleni fog!

De bármit is eszel-iszol a napokban, mindig tartsd észben az ünnepi időszakra megválasztott jelszavunkat:

MÉRTÉKLETESSÉG!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.