Mit csináltak az ókorban az ízületi fájdalommal?

Ókori gyógyászat

Mit csináltak az ókorban az ízületi fájdalommal?

Bár nem nehéz elképzelni, de mégis fontos néha megemlíteni, hogy egészségügyi gondok voltak régebben is. Vannak olyan betegségek, amik majdhogynem egyidősek az emberiséggel. Viszont a középkorban és az ókorban is velünk lévő betegségeket, főleg azokat, amik a mozgást akadályozták, próbálták kezelni az emberek.

Az orvosokat nem nagyon tisztelték az ókorban, amíg az egyik császár életét meg nem mentette egy. Ekkor a császár hálája jeléül nem követelt többet adót az orvosoktól és nem volt kötelező bevonulniuk katonának sem. Emiatt olyan népszerű lett az orvoslás, hogy muszáj volt korlátozni a praktizáló orvosok számát.

Az ókori ember főleg a természet erejére támaszkodva gyógyított. Ráadásul nagyon ügyesen tette, amikor olyan gyógynövényeket választott, amik valóban hatékonyak voltak. Így amikor ízületi problémákkal találkoztak, megvolt a módszerük a fájdalom és a gyulladás enyhítésére is.

A növényi eredetű szerekbe néha ópiumot és kígyóhúst is kevertek. Bár ezzel megkérdőjelezhetnénk a gyógymódokat, de néhány olyan gyógynövényt is használtak, amelyek valóban segítettek a betegeken.

Babér

Cézár ízületi fájdalmának enyhítője

Talán emlékszel, hogy az ókori rómaiak a győztes sportolókat babérkoszorúval jutalmazták. A babér őshonos és könnyen termeszthető a Földközi-tenger partvidékén, így ugyanúgy része volt a kultúrának, az étkezésnek és a gyógyításnak is.

A babérlevelet ma már szinte kizárólagosan a gasztronómiában használjuk, és elvétve fordul elő az aromaterápiában. Viszont a babérnak rengeteg gyógyító tulajdonsága van, ami így elveszik.

Erős vizelethajtóként működik, ezzel segít a szervezet tisztán tartásában és a méregtelenítésben. Emellett hatásos a különböző gyomorpanaszok enyhítésében is.

Illóolaja a mellkasra dörzsölve segít kezelni a légzőszervi betegségeket, gyorsítja a baktériumok kiürülését. A forrázott babérlevél remek korpaellenes hatóanyagot tartalmaz, segít a száraz bőr eltűntetésében.

De, ami számodra még fontosabb, az az, hogy ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A babérlevélben nagy mennyiségű antioxidáns van, ami megvédi a szervezeted a szabad gyököktől és az általuk okozott gyulladásoktól.

Ezáltal képes enyhíteni az ízület gyulladását és a vele járó fájdalmat is. A duzzanat csökkenésével pedig a mozgástartományod egy részét is visszanyerheted.

Jó tudni!Koriander

A gyulladáscsökkentő hatását szerencsére nem csak elfogyasztva fejti ki a babérlevél. Hatásos és kényelmes megoldás, ha borogatást készítesz a fűszeres levelekből. De az illóolajat akár masszázsként is használhatod.

A spártaiak gyógymódja az ízületekre

A koriander gyógyhatásait az ókori egyiptomiak és görögök ismerték a legjobban. Úgy, mint a babért, ezt a gyógynövényt is több rendellenesség kezelésére fel lehet használni.

A benne lévő vegyületek megakadályozzák a koleszterin lerakódását, így csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a koriander biztosítja a máj megfelelő működését, a belek egészségét és elősegíti az egészséges emésztést.

Feri bácsinak meséltem egyszer, amikor erről a fűszerről beszélgettünk:

  • A koriander antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ezáltal segíti a szervezet tisztán tartását és a betegségek kezelését.
  • Azt én is tudom, hogy ellazítja az ereket és gondoskodik róla, hogy a szervezetben jobb legyen a vér áramlása. Ezért jó szívrohamok meg ilyesmik megelőzésére.
  • Pontosan, de ezáltal a porcokat és a gyulladást helyreállító anyagok is gyorsabban jutnak el a szükséges helyre.

A koriander legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy hatásos gyulladáscsökkentő növény. Nagyon előnyös az ízületi gyulladás, a porckopás és a reuma kezelésében is. Vegyületei csökkentik az ízületek gyulladását, így visszahúzódik a duzzanat is.

Antioxidáns tartalma megvédi a sejteket a további károsodástól, magas vitamin szintje pedig hozzájárul ahhoz, hogy sokáig tudd használni az ízületeidet.

Ha ezzel a két gyógynövénnyel meg tudod fűszerezni az étrendedet, akkor a fájdalom és a gyulladás is sokkal elviselhetőbb lesz. És bár az ókori emberek is zsenik voltak, ma már sokkal hatékonyabban tudjuk a természetes összetevőket felhasználni a modern tudomány segítségével.

Vegyük például az Artroflex Plusz kapszulát. Magas dózisú II-es típusú kollagént tartalmaz, ami segít visszaépíteni az elkopott porcaidat. Találsz benne C-vitamint, hogy a kollagén könnyen be tudjon épülni és hogy a saját szervezeted is új lendülettel tudja termelni a porcépítő anyagot. Végül, de nem utolsó sorban pedig a fájdalom és a gyulladás csökkentésére kurkuma kivonatot, kurkumint tartalmaz. Itt olvashatsz róla bővebben, ha érdekel.

Összefoglalva, ez volt az ókorban a megoldás ízületi fájdalomra

Az ókori ember főleg a természet erejére támaszkodva gyógyított. Néhány olyan gyógynövényt is használtak, amelyek valóban segítettek a betegeken.

A babérlevelet ma már szinte kizárólagosan a gasztronómiában használjuk, és elvétve fordul elő az aromaterápiában. Viszont a babérnak rengeteg gyógyító tulajdonsága van, ami így elveszik.

De, ami számodra még fontosabb, az az, hogy ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A babérlevélben nagy mennyiségű antioxidáns van, ami megvédi a szervezeted a szabad gyököktől és ezáltal enyhíti az ízület gyulladását és a vele járó fájdalmat is.

A koriander gyógyhatásait az ókori egyiptomiak és görögök ismerték a legjobban.

A koriander legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy hatásos gyulladáscsökkentő növény. Vegyületei csökkentik az ízületek gyulladását, így visszahúzódik a duzzanat is. Antioxidáns tartalma pedig megvédi a sejteket a további károsodástól.

Bár az ókori emberek is zsenik voltak, ma már sokkal hatékonyabban tudjuk a természetes összetevőket felhasználni a modern tudomány segítségével.

Vegyük például az Artroflex Plusz kapszulát. Magas dózisú II-es típusú kollagént tartalmaz, találsz benne C-vitamint, a fájdalom és a gyulladás csökkentésére pedig kurkuma kivonatot, kurkumint tartalmaz. Itt olvashatsz róla bővebben, ha érdekel.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.