Ujjabb porckopás a kezedben

Kézízület

Ujjabb porckopás a kezedben

Ha az ember ízületi betegségekre, gyulladásra, porckopásra gondol, többnyire a térd vagy a csípő ízületei jutnak az eszébe. Viszont ezek a gondok minden egyes ízületet érinthetnek. Minden olyan hely, ahol képes a tested hajolni, egy ízületnek ad otthont, amire vigyázni kell. Mert amint a hajlási képessége már nem úgy működik, mint ahogy kéne, akkor értjük meg, mennyit is értek ezek az apró alkatrészek is.

Gondolj bele melyek azok az ízületek, amiket a legtöbbet használsz. Még ebben a pillanatban is. Épp a telefont vagy a tabletet pörgeted vele, vagy a számítógép billentyűzetét vagy egerét használva koptatod. Szerintem innen már kitaláltad, hogy az ujj ízületeire gondolok.

Bizony, az ujjaidban is jelentkezhet ízületi gyulladás és porckopás. Azoknál fordulhat elő, akiknek gyakran éri sérülés a kezét, mit például a sportolók, vagy olyan hobbijuk vagy foglalkozásuk van, ami ismétlődő kézmozdulatokkal jár, mint a számítógéppel vagy futószalag mellett dolgozók és zenészek. De a porckopás és az ízületi gyulladás összes okát fel lehetne ide sorolni.

Hogy ismerem fel a porckopást az ujjaimban?

Sok tünet van, ami alapján felismerheted, hogy valami gond van és még időben szakértőhöz tudsz fordulni. Ilyen a fájdalom. Különböző erősségekben jelentkezhet, amely akár a csuklóra vagy a karra is kiterjedhet. Ezen kívül duzzanat jelenhet meg az ujjakon, elkezdhetnek zsibbadni, összehúzódni, de csomók is kialakulhatnak.

Persze a fájdalom lehet egy szimpla sérülés vagy megerőltetés következménye is, idősebb korban már viszont a leggyakoribb oka a porc károsodása. A kéz ízületei ilyenkor nem csak begyulladhatnak és fájhatnak, hanem elveszíthetik a mozgékonyságukat és az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem tudod őket kinyújtani.

Fürdő

A gyógyfürdő minden porcra megoldás

Ha azt gyanítod, hogy ujjízületi gyulladásod van, mindenekelőtt fordulj orvoshoz, aki biztosan megállapítja neked, hogy valóban ez-e a gond. De amíg eljutsz az orvoshoz, otthon is tudsz tenni azért, hogy csökkenjen a gyulladás és mérséklődjön a fájdalom, ráadásul nagyon egyszerű módszerekkel.

A gyulladásos ízületeknek nagyon jót tud tenni a meleg. Merítsd a kezedet meleg fürdőbe, de vigyázz nehogy megégesd magad. Tartsd a kezed a vízben, amíg az nem kezd hűlni, de ha csak egy két ízületet érint, használhatsz meleg teafiltert is borogatásnak.

Tuti tipp!

Ha olyan teát használsz, aminek gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító hatása van, mint a kamilla, akkor a gyógynövény hatóanyagai miatt még jobban fog csökkenni a gyulladás.

Mit (t)egyek, ha porckopásom van?

A porckopás kezelése, sokszor egyfajta életmódváltással is együtt kell járjon a sikeresség érdekében. Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelned arra, hogy eleget mozogsz-e és arra is, hogy mi kerül a tányérodra.

Igyekezz csökkenteni a gyulladást létrehozó élelmiszerek használatát. Ezek képesek arra, hogy a kezdetben enyhe gyulladást elviselhetetlenné fokozzák. Ilyen élelmiszer a fehér liszt, a cukor, a bolti előrekevert joghurtok és müzliszeletek. És bár a magyar étrendben sokat sütünk olajban dolgokat, sajnos ezek is rossz hatással vannak a szervezetedre.

De persze úgy tudod a legjobban megtartani azt, hogy mit ne egyél, ha mutatok valami olyasmit is, amit nagyon is javasolt beiktatnod az étrendedbe.

Zöldségek

A zöld leveles zöldségek mindig jó választások magas vitamin tartalmuk miatt. Ezek a spenót, a sóska, a rukkola és a salátafélék. A szezonális bogyós gyümölcsök magas antioxidáns tartalmukkal tudják csökkenteni a gyulladást. Érdemes figyelni a szeder, az áfonya, a ribizli vagy akár a faeper és a bodzabogyó termését.

Peti bácsit a faluból nagyon nehéz meggyőzni, hogy egyen több gyümölcsöt. Egyszer én is megpróbálkoztam vele, egy gyakorlati megközelítéssel.

  • A sok gyümölcs és zöldég nagy előnye még, hogy C-vitamint tartalmaznak.
  • Lányom, az immunrendszeremmel nincs semmi baj. -válaszolt nagy hevességgel- A porcaimnak miért kéne C-vitamin?
  • A C-vitamin segít a kollagénképzésben. A porcok kollagénből épülnek fel, így a porcok regenerálódását segíti a C-vitamin bevitel.
  • Oh, hát akkor lehet át kéne gondolni a gyümölcsevést…

De sajnos, ahogy az ember egyre idősebb lesz, egyre kevesebb kollagént termel a szervezet, még C-vitaminos segítséggel is. Ezért kell különféle módszerekkel pótolni az elveszített mennyiséget. Egy ilyen módszer az Artroflex Plus kapszula. Nagy mennyiségű kollagént tartalmaz és C-vitamint, hogy a saját utánpótlásod se álljon le. Itt olvashatsz utána.

Tehát mit is tegyél, ha az ujj-porcaidnak gondja van?

Ha az ember ízületi betegségekre, gyulladásra, porckopásra gondol, többnyire a térd vagy a csípő ízületei jutnak az eszébe. Viszont ujjaidban is jelentkezhet ízületi gyulladás és porckopás. Azoknál fordulhat elő, akiknek gyakran éri sérülés a kezét, vagy olyan foglalkozásuk van, ami ismétlődő kézmozdulatokkal jár.

Sok tünet van, ami alapján felismerheted, hogy valami gond van és még időben szakértőhöz tudsz fordulni. A fájdalom különböző erősségekben jelentkezhet, amely akár a csuklóra vagy a karra is kiterjedhet. A kéz ízületei elveszíthetik a mozgékonyságukat és az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem tudod az ujjaidat kinyújtani.

Amíg eljutsz az orvoshoz, otthon is tudsz tenni azért, hogy csökkenjen a gyulladás.

A gyulladásos ízületeknek nagyon jót tud tenni a meleg. Merítsd a kezedet meleg fürdőbe, vagy használhatsz meleg teafiltert is borogatásnak.

Oda kell figyelned arra is, hogy mi kerül a tányérodra.

Igyekezz csökkenteni a gyulladást létrehozó élelmiszerek használatát. Ezek képesek arra, hogy a kezdetben enyhe gyulladást elviselhetetlenné fokozzák.

Viszont zöld leveles zöldségek mindig jó választások magas vitamin tartalmuk miatt. A szezonális bogyós gyümölcsök pedig magas antioxidáns tartalmukkal tudják csökkenteni a gyulladást.

Ahogy az ember egyre idősebb lesz, egyre kevesebb kollagént tud termelni a szervezete. Ezért kell különféle módszerekkel pótolni az elveszített mennyiséget. Egy ilyen módszer az Artroflex Plus, ami nagy mennyiségű kollagént tartalmaz és C-vitamint, hogy a saját utánpótlásod se álljon le. Itt olvashatsz utána.

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.