Így épülhet fel gyorsan a térdprotézis beültetése után!

Így épülhet fel gyorsan a térdprotézis beültetése után!

Ha nem olyan régen kapott térdprotézist (vagy nemsokára sor kerül a műtétre), akkor most jó helyen jár! Biztosan felmerült már Önben a kérdés, hogy milyen hamar lehet felépülni a térdprotézis beültetése után? Hiszen azt ígérték, hogy térdprotézissel majd minden jobb lesz, de egyelőre egyáltalán nem érzi ezt... Sőt!

Ne aggódjon, műtét után kezdetben még teljesen normális, ha fájdalmai vannak és még nem tud lábra állni.

Az azonban nem vitás, hogy a műtét önmagában nem elég!

Ráadásul sajnos fájdalmas következményei és szövődményei is lehetnek, ha a műtétet nem egészítik ki rehabilitációval. Ilyen szövődmény lehet például az erek elzáródása (vagyis trombózis) vagy gyulladás kialakulása.

Éppen ezért roppant fontos, hogy a rehabilitációt komolyan vegye!

De hogy ne csak a semmibe beszéljek, most ebben segíteni fogok Önnek! Érthetően (hiszen ismer már, hogy nem szoktam orvosi szakkifejezésekkel dobálózni) elmagyarázom, hogy a térdprotézis beültetése után mire számíthat.

Megbeszéljük azt is, hogy hogyan segítheti Ön elő a mihamarabbi felépülést. Ha betartja az orvosa és gyógytornásza előírásait, illetve megfogadja a tanácsaimat, azzal jelentősen le tudja csökkenteni a rehabilitáció idejét. Így pedig hamarabb élvezheti ismét a felszabadult mozgás örömét!

 

A leggyakoribb kérdés: Meddig tart a fájdalom?

 

A műtétet követő 6-8. hétig még számíthat fájdalmakra. Persze mint minden, ez is egyéni. Tehát ez az idő lehet rövidebb, de akár valamivel hosszabb is. A fájdalom mértéke azonban általában csökken!

De ne aggódjon, ha betartja a rehabilitáció lépéseit, akkor hamarosan túl lehet rajta!

 

Meddig tart a felépülés a térdprotézis műtét után?

 

Hasonlóan a fájdalomhoz, a felépülés ideje is mindenkinél más és más lehet a térdprotézis műtét után. Nagyban befolyásolja ugyanis az Ön életkora, hogy milyen típusú térdprotézist kapott, illetve a műtét sikere és módszere.

Hogy általánosságban valamilyen támpontot tudjak adni Önnek, azt mondanám, hogy körülbelül 6 hónap lehet a teljes rehabilitáció ideje.

 

CPM rehabilitációs torna térdprotzési műtétet követően.

 

Hogyan zajlik a rehabilitáció?

 

A műtét után körülbelül 1 hétig kell bent maradnia a kórházban, ahol általában már el is kezdik a gyógytornászokkal a rehabilitációt. A térdprotézis műtét utáni gyógyulási idő második fázisát már nem a kórházban tudja folytatni.

Ezt követően az otthonában kell folytatnia a gyógytornát a kórházban kiadott iránymutatások alapján. Roppant fontos, hogy az otthoni feladatokat ne hanyagolja el!

A térdprotézis utáni felépülésben ugyanis bármilyen meglepő is lehet elsőre, de a legnagyobb szerepet nem a hosszú pihentetés, hanem a műtött láb mozgatása kapja.

Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy rögtön a műtét utáni napon kezdjen el futni! Kezdetben csak a gyógytorna megengedett, majd szépen fokozatosan lehet áttérni a sétára, illetve más sportokra.

Azonban a gyógytornán túl fontos tényező a felépülésben a helyes táplálkozás is, valamint a porcok támogatása porcerősítőkkel és vitaminokkal.

 

Hogyan zajlik a gyógytorna?

 

A térdprotézis beültetése utáni gyors felépülés érdekében a gyógytornát már akár rögtön másnap el lehet kezdeni! Ennek fő célja, hogy megelőzzük az erek elzáródását, a térd izmai minél inkább megerősödhessenek, illetve csökkenjen a műtött térd merevsége. Vagyis Ön újra szabadon tudja kinyújtani és behajlítani a térdét, és legyen elég erő a lábában a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez!

Ehhez természetesen a gyógytornász nyújtja a fő segítséget, de jó, ha tisztában van vele Ön is, hogy milyen gyakorlatokra számíthat, hiszen az otthonában már ezeket önállóan fogja végezni!

 

Az erek tornája

 

Ahogyan már azt említettem, a térdprotézis beültetésnek egy veszélyes következményé lehet, ha vérelzáródás alakul ki. Akár a lábban, akár a tüdőben.

Éppen ezért a gyógytornát vénás tornával kell kezdeni, hogy a vénás elzáródás esélyét le tudjuk csökkenteni.

A torna során a gyógytornász a lábujjaktól a törzs irányába haladva nyújtja-hajlítja a lábát, illetve szorításokkal pumpálja a vért. Hogy ez miért jó? Mert ezzel a pumpálással serkenti a vérkeringést, így csökkenti az elzáródás esélyét.

 

Térdprotézis műtét után fontos az erek tornája.

 

Amikor még a gép végzi a mozgást...

 

Ne ijedjen meg, egy teljesen ártalmatlan készülékről van szó!

A legelső mozdulatokat ugyanis a térdprotézis beültetése után egy ízületmozgató gép (úgynevezett CPM) segítségével fogja megtenni. Ez egy olyan gép, amivel terhelés, így pedig különösebb fájdalom nélkül tudja behajlítani, majd kinyújtani a térdét, ugyanis a mozdulatot a gép végzi el Ön helyett. Ehhez Önnek semmi mást nem kell tennie, mint kényelmes fekvő helyzetben elhelyezkedni.

A gép segítségével így megkezdődhet a műtét után még nagyon merev láb mozgásának a „beindítása”. 

 

Amikor már Ön tornáztatja a lábát

 

A gépi torna után a gyógytornász fog tanítani Önnek személyre szabott feladatokat, amelyeket követnie kell. Kezdetben fekvő helyzetben kell majd nyújtania és hajlítania a térdét, majd mindezt ülő helyzetben is.

Fontos, hogy jól megfigyelje a kórházban a gyakorlatokat, hiszen otthon már egyedül kell elvégeznie ezeket!

 

Mikor tud majd lábra állni?

 

A műtét után néhány nappal már valószínűleg fel fog tudni állni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyből tud majd rohangálni!

Eleinte szüksége lesz egy járókeretre, majd ahogyan már jobban megy a járás, úgy ezt le lehet cserélni egy mankóra! Ez azért fontos, hogy kezdetben még ne a teljes testsúlyával terhelje a műtött lábát.

 

Mikor növelheti a terhelést?

 

A mozgás a műtét utáni felépülés szempontjából rettentően fontos. Ugyanis a sportolás hatására megerősödik a térd és az egész test izomzata. Ezzel pedig hatalmas terhet vesz le a műtött térd "válláról".

Ezen túl pedig a testmozgás fokozza a vérkeringést. Így pedig a vére el tudja juttatni a regenerációhoz szükséges tápanyagokat az ízületi folyadékhoz, ahonnan a térde már könnyedén fel tudja venni azokat.

Ha 5-6 hét után már a gyógytornász által előírt gyakorlatok gond nélkül mennek, akkor el lehet kezdeni a háztartáson belüli sétákon túl hosszabb távokat is megtenni. Természetesen kezdetben még ezt is mankóval tegye!

Azonban arra figyeljen, hogy ne erőltesse túl a térdét! Tompa, enyhén feszülő érzet még rendjén van, de ha éles fájdalmat érez, akkor csökkentse a távolságot és az intenzitást! (Illetve egyeztessen a gyógytornászával és az orvosával!)

 

Mikor növelheted térdprotézist követően az ízületi terhelést?

 

A gyógytornán kívül milyen egyéb mozgásformák javasoltak?

 

Érthető, ha szeretne visszatérni a gyógytornán túl végre a kedvenc sportjához! Ahogyan nő a térdprotézis beültetése óta eltelt idő, úgy ajánlom is, hogy minél több mozgásformát iktasson be az életébe. Hiszen a mozgással nem csak a műtött térdének a gyógyulását gyorsíthatja fel, hanem más testrészének a porckopását is megelőzheti, illetve lassíthatja.

Azonban mint mindent, az új mozgásformákat is fokozatosan vezesse vissza az életébe. Kifejezetten javaslom a szobabiciklizést és az úszást!

 

Erre figyeljen a szobabiciklizés során!

 

A szobabiciklizés során is tartsa be a fokozatosságot! Kezdjen először csak kis ellenálláson, majd ahogyan telnek a hetek, kapcsolhat magasabb fokozatra.

 

Erre figyeljen az úszásnál!

 

Ami rettentően fontos, hogy semmiképpen se meleg vízben ússzon! Ahogyan a cikk elején említettem, a műtét után könnyen begyulladhat a térde. Ezt pedig a meleg víz különösen be tudja lobbantani!

Ugyanígy nem javasolt sem a gyógyfürdő, sem pedig a szauna használata a felépülési időszakban!

 

Fürdőzés protézisműtétet követően.

 

Hogyan pihenjen?

 

Bizony, még az sem mindegy, hogy hogyan pihenteti a lábát! Ugyan nem szükséges felpolcolnia, de jót tehet, ha egy vékonyabb párnát tesz a lába alá.

Fontos, hogy amikor ébren van, akkor rendszeresen nyújtsa ki a lábát, különben könnyen megrövidülhetnek a combhajlító izmai, emiatt újra bemerevedhet a lába, amely a fáradságos gyógytornával már kezdett hajlékonyabbá válni.

 

Amivel még gyorsabban épülhet fel a térdprotézis beültetése után!

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mivel lehet a térdprotézis műtét utáni gyógyulási időt lerövidíteni. Ahhoz, hogy a térdprotézis beültetése után minél hamarabb felépülhessen, el kell látnia a szervezetét a megfelelő tápanyagokkal! Ehhez elengedhetetlen a porcerősítő étrend, a C-vitamin nagy dózisú bevitele, a gyulladáscsökkentő ételek (mint a gyümölcsök, az olajos magvak és az abból készült olajok, illetve a gyulladáscsökkentő fűszerek) fogyasztása, gyulladáscsökkentő krémek, pakolások, valamint a jó minőségű porcerősítők beiktatása az étrendjébe! Ilyen kiváló minőségű porcerősítőre lehet jó példa az

Artroflex Plus

Gyors felépülést kívánok Önnek!

Írta Dr. Kiss Zsolt

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.