Fehérjék hatása az ízületekre: tudod, melyik miért fontos?

Tudod melyik fehérje és miért fontos az ízületeknek?

 

Te tudod, hogy melyek azok a fehérjék, amelyek a legnagyobb mennyiségben vannak jelen az életünkben? Segítek: a legtöbbször talán a bőrfiatalító készítmények kapcsán hallhattál róluk. Azonban nem csak a bőrünkben, hanem sok más helyen is megtalálhatók. Így például ezeknek a fehérjéknek a hatása az ízületekre nézve is rettentően fontos. De szerepet játszanak az izmaink felépítésében is.

Sőt! Mondhatjuk, hogy az ízületi fájdalmak legfőbb forrása ezeknek a fehérjéknek a hiánya.

Na de nem csigázlak tovább. Elárulom, hogy a kollagén fehérjékről van szó!

 

Mi a fehérjék szerepe az ízületek egészséges működésében?

 

Egyrészről a kollagén fehérjék legfőbb hatása az ízületekre a rugalmasság. Ennek pedig a mozgásban lesz fontos szerepe, de erre még visszatérünk.

Másrészről a fehérjék hatása az ízületekre nézve az izmok miatt is fontos.

Azt biztosan Te is tudod, hogy az izmok nagyrészt fehérjékből épülnek fel. Nem hiába mondják azt a gyerekeknek, hogy ahhoz, hogy erősek legyenek, sok húst kell enniük (na meg spenótot :)).

De hogy jönnek a fehérjék ízületekre gyakorolt hatásához az izmok?

Azt biztosan Te is tudod, hogy az ízületeid a mozgás során hatalmas terhelést kapnak, hiszen a csontjaink találkozásánál találhatók. Emiatt pedig az ízületekben található porcok gyorsan elkophatnak, amely hatalmas fájdalmakkal járhat.

Éppen ezért az ízületeket minél inkább tehermentesítened kell. Ha már vannak ízületi panaszaid, akkor főleg!

Ebben pedig az ízületek körül található erős izomzat kialakításával segíthetsz a leginkább. Az izmok ugyanis képesek levenni az ízületek „válláról” valamennyi terhet.

Éppen ezért fontos, hogy fehérjékkel és sportolással folyamatosan építsd az izomtömegedet!

 

A sportolás jót tesz az ízületeknek

 

A kollagén fehérjék legfontosabb hatása az ízületekre nézve...

 

Azt már biztosan Te is tudod, hogy az ízületeket alkotó porcok fő tulajdonsága, hogy rendkívül rugalmasak. Hogy ezt megtapasztalhasd, ahhoz elég csak megfognod az orrodat, amely szintén porcokból áll! Ugye, milyen ruganyos?

Ez a rugalmasság a mozgásunk során roppant fontos!

Az ízületekben található porcokat ugyanis úgy kell elképzelned, mint egy gumis védőréteget, amelyek beborítják a találkozó csontok felszínét.

Ha a rugalmas anyagú porcok nem lennének, akkor bizony a csontok egymáshoz dörzsölődnének. Tehát minden mozdulatnál egymáson csikorognának, ami hatalmas fájdalommal járna. Sőt, akár mozgáskorlátozottságot vagy mozgásképtelenséget is okozhat!

A porcoknak ezt a rugalmasságát az ízületekben a kollagén rostok adják.

Ha ennek a kollagénnek csökken a mennyisége, akkor nem tudják az ízületekben található porcok ezt a funkciót betölteni. Hiszen elvesztik a rugalmasságukat és nem tudják tovább elviselni a mozgás során rájuk ható terhelést.

Ráadásul a porcok egyre törékenyebbek lesznek, és repedezni kezdenek. Az pedig tovább súlyosbíthatja a fájdalmat, ha ezek a repedt porcdarabkák a két csont közé kerülnek és ott „morzsolódnak”.

Ez azonban sajnos távolról sem olyan elképzelhetetlen állapot.

Biztosan Te is hallottál már a porckopás betegségről, az artrózisról. Vagy esetleg már tapasztalod is magadon a tüneteit. Ennek hátterében főként bizony pont a kollagén fehérje hiánya áll.

 

Nézzük meg pontosabban, hogy mitől kopik a porc!

 

Alapjáraton a szervezetünk az ízületek számára folyamtatosan termeli a kollagén fehérjéket a különböző aminosavakból, vitaminokból (mint a C-vitamin) és ásványi anyagokból.

Azonban, ahogy haladunk a korral, úgy a szervezetünk egyre kevesebbet termel ezekből az ízületekre nézve jelentős hatású fehérjékből, így a kollagénből is. Emiatt pedig csökken a porcainkat felépítő anyag mennyisége. Ráadásul még a porclebontás folyamata is fokozódik, így a porcaink szépen lassan elkopnak.

Nem segít a helyzeten az sem, hogy az izmainkban is csökken a fehérjék mennyisége. Emiatt nem tudják segíteni az ízületek munkáját, a porcokra ezért fokozott terhelés nehezedik, és még gyorsabban elkopnak

 

Mitől kopik a porc?

 

Lehet-e pótolni az ízületekben a kollagén fehérjéket?

 

Igen! Jó hír, hogy fehérjében gazdag táplálkozással és jó minőségű táplálékiegészítőkkel ez lehetséges.

Azonban nem mindegy, hogy milyen formában teszed azt!

Ugyanis eltérő kollagén fehérjére van szüksége az ízületeknek, mint a bőrödnek vagy az egyes szerveidnek (mint a máj vagy a vese).

Összesen 5 típusú kollagén fehérjét különböztetünk meg. Ebből a II-es típusú kollagén fehérjéknek van hatása az ízületekre nézve.

 

„Az nem elég, ha sok húst eszem?”

 

Sajnos nem. A II-es típusú kollagént ugyanis roppant nehéz bevinni a szervezetünkbe, mert az élelmiszerek csak kis mennyiségben tartalmazzák. Ahhoz pedig, hogy a kollagén fehérjék hatása az ízületekre elégséges legyen, legalább 15 gramm kollagén óriásmolekula szükséges.

Egy közepes szelet csirkemellben pedig körülbelül 25 gr fehérje található, amelynek csak egy elenyésző része II-es típusú kollagén.

Természetesen az élelmiszerekkel való fehérjebevitel is fontos, de az inkább az izmaink építésében fog hasznosulni. Persze csak akkor, ha ezt sportolással egészíted ki!

 

Mi a helyzet a zselatinnal?

 

Sokan azt hiszik, hogyha kocsonyát és gumicukrot esznek, akkor az majd megállítja a porckopás folyamatát. Hiszen ezek tele vannak kollagénnel. Ez így is van, azonban sajnos nem tud úgy hasznosulni, hogy az megállíthassa a porckopás folyamatát.

Erről egy korábbi cikkemben olvashatsz, ahol részletesen kifejtek mindent a számodra!

 

Használ a zselé a porckopás ellen?

 

De akkor mi lesz a porcokkal?

 

Szerencsére ma már a porcokban található II-es típusú kollagént is be tudod vinni a szervezetedbe. Méghozzá olyan kollagén fehérjékből, amelyek hatásosak az ízületekre nézve.

Ugyanis vannak már olyan jó minőségű porcerősítők amelyek tartalmaznak legalább 2700 mg a II-es típusú kollagén fehérjét. Ez pedig az a napi mennyiség, amivel a szervezeted szükségletét fedezni tudod.

 

Mivel érdemes kiegészíteni mindezt?

 

Ahogyan már az izmok építésénél említettem, a testmozgás roppant fontos ahhoz, hogy az izomzatod épülni tudjon, és át tudja venni a teher egy részét az ízületektől.

Azonban a testmozgás nem csak az izmoknál lényeges. Ugyanis a porcerősítőkkel bevitt II-es típusú kollagén is úgy tud hasznosulni, ha rendszeresen sportolsz valamit.

 

A C-vitamin is segíthet

 

Nem csak a testmozgás, hanem a C-vitamin is segíti a II-es típusú kollagén beépülését. Ezt megoldhatod úgy is, ha a porcerősítő mellé szedsz C-vitamin készítményt. De az a legjobb, ha olyan porcerősítőt választasz, amiben már alapvetően van C-vitamin. Ugyanis így fog a leginkább hasznosulni az ízületeidben a kollagén!

 

Ne feledkezz meg a gyümölcsökről és zöldségekről sem!

 

Természetesen a C-vitamin mellett gyümölcsöt is egyél minden nap! Hiszen ezekben is rengeteg C-vitamin található. Ráadásul többféle antioxidáns is van bennük, amelyek csökkenthetik az ízületi gyulladást

 

gyümölcs

 

Láthatod, hogy milyen fontos a fehérjék hatása az ízületekre nézve. Különösen a kollagén fehérjék! Ha odafigyelsz a napi szintű bevitelre, és ezt jó minőségű porcerősítővel teszed, mint az Artroflex Plus, ráadásul mellette még sportolsz is, akkor sokáig megőrizheted az ízületeid egészségét. Ha pedig már vannak ízületi problémáid, akkor javíthatod azokat!

Ízületi problémáktól mentes szép napot kívánok!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.