Hogyan csillapítható a térdprotézis műtét utáni fájdalom?

Hogyan csillapítható a térdprotézisműtét utáni fájdalom?

 

Felmerült benned a térdprotézisműtét lehetősége, de aggódsz a műtét utáni fájdalmak miatt? Ugyanis azt hallottad, hogy utána akár nagyobb térdfájdalmaid is lehetnek, mint a műtét előtt? Esetleg már túl is vagy a műtéten és éppen hatalmas fájdalmakkal küzdesz? Nos, nem szeretnélek megijeszteni, de ez sajnos teljesen normális. A térdprotézis beültetése után ugyanis természetes, hogy fájdalom, duzzanat és véraláfutások jelentkeznek a lábadon. Éppen ezért az orvosok sokféle készítményt fognak felírni a számodra a térdprotézis műtét utáni fájdalom csillapítására, illetve az egyes szövődmények megelőzésére.

Ez persze egyfelől jó hír, hiszen nem kell a hatalmas fájdalmat elviselned. Azonban sajnos ezek a térdprotézis műtét utáni fájdalomcsillapítók gyakran járnak mellékhatásokkal, ezért nem célszerű őket túl sokáig alkalmaznod.

Most összeszedtem a számodra, hogy a műtét után nagy valószínűséggel milyen gyógyszereket fog felírni Neked az orvos, és ezeknek milyen mellékhatásaira számíthatsz. A mellékhatások tüneteit fontos figyelned magadon, és ha megjelennek, akkor mielőbb jelezned őket az orvosodnak.

A másik, amit tehetsz, hogy lerövidíted ezeknek a készítményeknek a használati idejét azzal, hogy mindent megteszel a mielőbbi felépülés érdekében. Ahhoz pedig, hogy a gyógyszerek számát lecsökkentsd, a gyógyszeres kezelést érdemes kiegészítened természetes gyógymódokkal is.

Ne aggódj, az utóbbi kettőről is lesz szó a cikkben! Segítek, hogy mit tudsz Te magad tenni a gyógyszerek beszedésén túl a térdprotézisműtét utáni mielőbbi fájdalomcsillapítás érdekében.

 

Közvetlenül a műtét után...

 

Sajnos a műtét közben kapott általános érzéstelenítés hatása rövidesen elmúlik és jelentkeznek a fájdalmak. Ez ellen már valószínűleg a kórházban fogsz kapni injekciót, ami csökkenti a térdprotézisműtét utáni fájdalmakat, a hányingert és a fertőzés kockázatát.

 

Fájdalomcsillapító injekció

 

Erős térdprotézisműtét utáni fájdalomcsillapítók: az opioidok

 

A térdprotézisműtét utáni napokban nagyobb fájdalmak csillapítására az orvosod felírhat a számodra opioid szájon át alkalmazható gyógyszereket. Ilyen például a

  • morfin,
  • hidromorfon,
  • meperidin,
  • hidrokodon,
  • és az oxikodon.

Ezek a készítmények ugyan valóban hatásosan csillapíthatják a fájdalmaidat a térdprotézis műtét után, azonban több igen kellemetlen mellékhatással is járhatnak, mint

  • hányinger,
  • székrekedés,
  • álmosság,
  • kábultság,
  • a légzés lelassulása,
  • zavartság,
  • és az egyensúly elvesztése, ami miatt bizonytalanná válhat a járásod is.

Éppen ezért ezeket csak a legszükségesebb ideig szedd, amíg már elviselhetővé válik a fájdalom.

 

Idegblokkolók

 

Igen, tudom, nem hangzik a legjobban... Az idegblokkolók lényege, hogy az orvosok egy intravénás katétert helyeznek be az idegek közelébe, amelyek a fájdalomüzenetet továbbítják az agyadhoz. Ezáltal egyfajta érzéstelenítőként működve csillapítják a fájdalmakat.

Ez a katéter általában csak 1-2 napot van bent, aztán az idegblokkok helyett egy szájon át szedhető gyógyszert írnak fel az orvosok.

Sajnos azonban hiába rövid ideig alkalmazzák csak, mivel intravénás katéterről van szó, ezért az idegblokkoló alkalmazása növeli a műtétek után amúgy is nagyobb eséllyel jelentkező fertőzés esélyét.

Ezen kívül kialakulhatnak a katéter miatt allergiás reakciók és vérzések is.

További hátránya, hogy az idegblokkoló nem csak a térdprotézis műtét utáni fájdalmat csillapíthatja, hanem a láb izomzatát is gátolhatja. Ez pedig akadályozza a gyógytornát és a járás mielőbbi megkezdését. Pedig ez a kettő kulcsfontosságú a térdprotézis műtét utáni rehabilitációban.

 

A leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító

 

A nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel biztosan Te is találkoztál már! A legtöbben ezekből szoktunk egy-egy szemet bekapni, ha éppen fejfájásunk van, vagy például elviselhetetlen ízületi panaszokkal küzdünk.

Ezek a gyógyszerek enyhébbek, mint az opioidok, és általában kevésbé szembetűnő, gyorsan jelentkező mellékhatást okoznak. Talán éppen ezért olyan veszélyesek! Ugyanis a legtöbb ember nem is érzi, hogy bármi problémája lenne tőlük, ezért a legkisebb fájdalmak esetén és hajlamosak vagyunk értük nyúlni.

Azonban ezeknek a rendszeres szedése szépen lassan kikezdheti a gyomorfalat, amely fájdalmas gyomorfekélyhez, de akár gyomordaganathoz is vezethet.

Ezen kívül a nem szteroid gyulladáscsökkentők a vese vérkeringését is csökkentik, ami vesebántalmakat és ödémát okozhat.

Ugyan nem mindenkinél, de a nem szteroid fájdalomcsillapítóknak is lehetnek rövidtávú mellékhatásai. Ugyanis okozhatnak hányingert, hányást, hasmenést vagy akár székrekedést is.

A legtöbb orvos a mellékhatásai miatt az opioidokat nem is önmagában, hanem más fájdalomcsillapító mellé írja fel

 

Az ízületi fájdalomcsillapítás leggyakoribb módszere.

 

Nem csak a fájdalmat kell csillapítani...

 

A térdprotézis beültetése után ugyanis lassul a vérkeringés, emiatt pedig fennáll a mélyvénás trombózis kialakulásának az esélye. Ez akár életveszélyes tüdőembóliát is okozhat. Ennek elkerülésére az orvosok véralvadásgátlókat fognak felírni Neked.

Azonban ezeket sem ajánlott sokáig szedni! Szerencsére nem is kell hosszú ideig alkalmazni őket abban az esetben, ha mielőbb megkezded egy gyógytornász segítségével a lábad tornáztatását.

A mozgás ugyanis akadályozza a vérrögök kialakulását. Eleinte csupán ágyban végezhető egyszerű tornagyakorlatokra kell gondolnod.

 

Csillapítsd természetes úton a fájdalmakat!

 

Érdemes már a gyógyszerek mellett is elkezdened természetes úton csillapítani a térdprotézisműtét utáni fájdalmakat. Ezzel lecsökkentheted a fájdalomcsillapító gyógyszerek számát és a szedésük idejét. Így nem kevés mellékhatástól kímélheted meg a szervezetedet! Vannak műtét utáni fájdalomcsillapító gyógyszerek is, ha nem működnének az alternatív vagy kevesebb gyógyszer szedése.

Szerencsére többféle gyógynövény is alkalmas arra, hogy csillapítsa a térdprotézisműtét utáni fájdalmaidat. Ezekből akár házilag is készíthetsz kenőcsöt!

Ha azonban ehhez nincsen kedved és gyorsabb megoldásra vágysz, akkor beszerezhetsz egy már kész, természetes alapanyagokból összeállított fájdalomcsillapító krémet is.

 

Így szabadulhatsz meg a leghamarabb a fájdalmaktól, avagy Térdprotézis műtét utáni fájdalom gyors megszűntetése

 

Ahhoz, hogy a leghamarabb épülj fel a térdprotézisműtét után és gyorsan csillapodjanak a fájdalmaid, fontos, hogy vedd komolyan a gyógytornát!

A térded tornáztatása ugyanis segíti a véráramlás fokozását és az izmok megerősödését, hogy minél hamarabb tudj újra fájdalommentesen mozogni. Ráadásul mozgás hatására a térdedben található porcok között is több ízületi folyadék termelődik, ami szintén segíti a felépülést és a porcok táplálását.

Nem szabad megfeledkezned a másik térdedről sem! Ugyanis a rehabilitáció során ezt a lábadat valószínűleg jobban fogod terhelni, emiatt ott is kiteszed a porcokat a kopás veszélyének. Ezért fontos, hogy mindkét lábadat tornáztasd és védd a porcaidat olyan porcerősítővel, mint az Artroflex Plus.

Láthatod, hogy nem lebeszélni szeretnélek a fájdalomcsillapító gyógyszerekről! Csupán szerettem volna felnyitni a szemedet azzal kapcsolatban, hogy komplexen gondolkozz a térdprotézis műtét utáni fájdalomcsillapításban. Tehát ne kizárólag a gyógyszerekre hagyatkozz, hanem vesd be a természetes gyógymódokat, a mozgást és a porcerősítést is.

Kérdések/Válaszok:

  • Térdprotézis műtét utáni fájdalom mennyi ideig intenzív? Ez minden embernél más és más, illetve befolyásolja az általános egészség és a műtét lefolyása is.
  • Térdműtét utáni fájdalom mindig jelentkezik? A cikk leír több olyan okot is, ami miatt ideig-óráig biztosan lesz némi fájldalom.
  • A térdprotézis utáni fájdalom hosszú ideig is fennállhat? Igen, bizonyos esetekben hosszabb ideig is fennállhat a fájdalom.
  • A térdműtét utáni duzzanat kezelése egyszerű? A fenti információk sokféle megoldást nyújtanak a fájdalom és a duzzanat kezelésére.

Szép napot és mielőbbi felépülést kívánok Neked!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.