A glükozamin és kondroitin szulfát súlyosbíthatja az artrózist!

Sokkoló! A glükozamin és a kondroitin szulfát súlyosbíthatja az artrózist!

Teljesen leesett az állam és fel is háborodtam, amikor azt olvastam, hogy a glükozamin és a kondroitin szulfát súlyosbíthatja az artrózist! Az még hagyján, hogy használatuk annyit ér, mint a placebó (hatóanyag nélküli készítmény), azt azonban nem is gondoltam volna, hogy a fogyasztásuk még tovább is súlyosbíthatja az ízületi porckopást és annak tüneteit.

Elég félelmetes, hogy mindettől függetlenül a legtöbb ízületekre és porcokra ajánlott étrend kiegészítő alapja ez a két hatóanyag.

 

Az egészségügyi okok miatt leállított 2016-os kísérlet

 

Ha egy akármilyen kisnevű ”egészségügyi” magazinban olvastam volna a hírt, akkor valószínűleg nem vettem volna ennyire komolyan. És szinte biztos, hogy meg se említettem volna Neked. Azonban a Harvard Orvosi Egyetem Egészségügyi folyóirata (Harvard Health Publishing, Harvard Medical School) egy világszerte elismert igen komoly és neves folyóirat, orvosi szaklap. Itt nem jelenhet meg alaptalanul semmi sem! Ezért is figyeltem fel ennyire erre a hírre, amit Robert H. Shmerling MD publikált.

Igazság szerint már nem is számítható hírnek, hiszen egy 2016-os kísérletről és annak eredményéről van szó.

Röviden az történt, hogy 2016 elején (Jorge A. Roman-Blas és társai) 164 alannyal útjára indítottak egy kísérletet. Az alanyok mindegyike ízületi porckopástól szenvedett. Őket véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport placebót kapott, a másik csoport pedig glükozamin + kondroitin szulfátot. Hat hónappal a kísérlet megkezdését követően, az egészet le kellett állítani. Ennek oka az volt, hogy azok az artrózistól szenvedő alanyok, akik glükozamin + kondroitin szulfátot kaptak felerősödött ízületi fájdalmakról számoltak be, illetve további egészségügyi problémákról.

Ez volt az a pillanat, amikor felmerült a kérdés a kutatókban is, hogy vajon a glükozamin és a kondroitin szulfát súlyosbíthatja az artrózist?

A kutatók kénytelenek voltak a tervezettnél hamarabb lezárni a kísérletet, hiszen a részvevők egészsége veszélybe került.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek és hogyan súlyosbíthatja az artózisod a glükozamin és a kondroitin szulfát?

 

Általánosságban véve mindenki, korábban még az orvosok és kutatók is, azt gondolták, hogy a glükozamin és a kondroitin szulfát ártalmatlanok. Így, ha nem is használ, de nem is árt alapon alkalmazták. Azonban ez a teória megdőlni látszik.

 

Tapasztalt mellékhatások

 

A korábban említett 2016-os kísérlet során, azok az alanyok, akik a glükozamin + kondroitin szulfát csoportban voltak, az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

  1. hasmenés
  2. hasi fájdalom
  3. gyomorégés
  4. nyomottság / aluszékonyság
  5. fejfájás
  6. allergiás reakciók (leginkább azoknál, akik allergiások a kagylóra)

 

Ez azonban még nem minden!

 

Egy korábbi, 2013-as kisebb tanulmány során ugyanis az is kiderült, hogy a glükozamin növeli a glaukóma (zöldhályog) kialakulásának az esélyét is. (Nos nem tudom, hogy mennyit tudsz a glaukómáról, de ez vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik idejében. És gyakran a "végső megoldást" a műtét jelenti, hogy megmentsék az érintettek látását.)

 

A glükozamin növeli a zöldhályog kialakulásának az esélyét.

 

Kondroitin szulfátnak pedig vérhígító hatásai is vannak. Tehát egy váratlan orrvérzés például bármikor megtörténhet a túlzásba vitt kondroitin szulfát fogyasztás következtében. Különösen akkor, ha más vérhígítóval együtt alkalmazzuk.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen további mellékhatásokat idézhetnek elő más gyógyszerekkel és / vagy vegyszeres készítményekkel egyszerre alkalmazva!

Ezek miatt az esetleges mellékhatások miatt (nem jelentkeznek mindenkinél) mindenképpen érdemes a kezelőorvosoddal konzultálnod, és kikérned a véleményét mielőtt glükozamin és / vagy kondroitin szulfát készítményt kezdenél szedni!

Glükozamin szulfát

A glükózamin-szulfát egy természetes vegyület, amely az emberi testben is megtalálható, különösen a porcban. A glükózamin a porc egészséges szerkezetének és funkciójának fenntartásában játszik szerepet, amely az ízületek sima mozgását teszi lehetővé. A glükózamin-szulfátot gyakran használják étrend-kiegészítőként az osteoarthritis, különösen a térd artrózis kezelésére, azzal a céllal, hogy enyhítsék a fájdalmat és javítsák a mozgékonyságot.

Bár néhány tanulmány arra utal, hogy a glükózamin-szulfát segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében és a porcfunkció javításában, a tudományos közösségben még mindig van némi vita a hatékonyságát illetően. Egyes vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát hatása hasonló lehet a placebo hatásához, míg más tanulmányok enyhe vagy mérsékelt javulást mutatnak az ízületi egészségben.

A glükózamin-szulfát általában jól tolerálható, de néhány ember mellékhatásokat, mint például gyomor-bélrendszeri panaszokat, fejfájást és allergiás reakciókat tapasztalhat. Mielőtt glükózamin-szulfátot kezdenél szedni, fontos konzultálnod egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már szedsz más gyógyszereket vagy alapbetegségekkel küzdessz, mivel lehetséges kölcsönhatásokról és mellékhatásokról érdemes tájékozódni.

Így súlyosbítják az ízületi porckopást - glükozamin szulfát mellékhatásai

 

Persze most lehet, hogy úgy gondolod, hogy a fent említett mellékhatások miatt még nem kell végérvényesen elfordulnod a glükozamint és kondroitin szulfátot tartalmazó készítményektől. Hiszen lehetséges, hogy Te pont abba a csoportba tartozol, akiknél ezek a mellékhatások nem jelentkeznek. Sőt, az is elképzelhető, hogy neked bevált ez a két hatóanyag. Nos, ebben az esetben először is örülök neked, másodszor pedig arra kérnélek, hogy saját magadnak válaszold meg az alábbi kérdéseket:

 

  1. Felszaladt-e rád néhány plusz kiló abban az időszakban, amikor glükozamin + kondroitin szulfát készítményt szedtél?
  2. Voltak vízvisszatartási (nem vizelet) problémáid ezen hatóanyagok fogyasztási ideje alatt?

 

Ezek azért fontos kérdések, és azért lenne jó, ha alaposan megfigyelnéd magad, mert újabb kutatásokból ma már az is kiderült, hogy a glükozamin és a kondroitin szulfát elhízáshoz, vízvisszatartási problémákhoz (ödéma is) és puffadáshoz is vezethetnek. Ami azért baj, mert így az ízületek további stressznek lesznek kitéve. A plusz teher pedig tovább súlyosbítja az ízületek és a porcok állapotát. Már akár 5 kg súlyfelesleg is 36%-kal növeli a térdízületi porckopás kialakulását.

 

Válassz más megoldást, mint a glükozamin és / vagy kondroitin szulfát!

 

Szerencsére ma már rengeteg féle-fajta étrend kiegészítő közül lehet választani annak érdekében, hogy támogasd a porcok és az ízületek regenerálódását. És bár nagyon sok tartalmaz glükozamint és/vagy kondroitin szulfátot, azért van a piacon olyan is, ami ezen hatóanyagoktól mentes.

Tehát, hosszútávon, az általános egészséged megőrzése miatt érdemesebb olyan porcerősítő készítményt választanod, ami nem tartalmazza ezt a két hatóanyagot.

 

Válassz jobb megoldást az artrózis kezelésére!

 

Azonban itt jön a kérdés, hogy akkor mégis milyen hatóanyag összetételű készítményt vegyél?

 

Ha a kiszemelt készítményed az alábbi hatóanyagokat tartalmazza, akkor már megkönnyebbülhetsz! Ugyanis ezekkel a hatóanyagokkal nem foghatsz mellé ízületi porckopás kezelése során:

 

  1. II-es típusú kollagén peptid (Talán már tudod, hogy ez a kollagén óriásmolekula azon részecskéje, ami kifejezetten a porcokban és az ízületekben hasznosul. És nincsenek mellékhatásai!)
  2. kurkumin kivonat (A kurkumin a kurkuma azon hatóanyaga, ami valóban képes a gyulladások csökkentésére. Ráadásul ez vízben oldódik, nem úgy, mint a kurkuma. Vagyis a kurkumin kivonat már a szádban, a nyálad hatására elkezd oldódni és bekerül a véredbe / szervezetedbe.)
  3. C-vitamin (Lehet, hogy elsőre nem is gondolnád, hogy milyen fontos szerepe van ennek a vitaminnak az ízületeink egészségének szempontjából. A C-vitamin rendkívül sokoldalúan támogatja az artrózissal való sikeres küzdelmet. Erről többet is megtudhatsz a C-vitamin az ízületi gyulladás réme cikkünkből.)

Ez a fenti három hatóanyag, akárcsak a glükozamin és a kondroitin szulfát, rendkívül sok porcerősítő étrend kiegészítőbe bekerül. A különbség leginkább az arányok között van, illetve, hogy milyen más hatóanyag került vagy sem még bele.

Azonban, ha azt szeretnéd, hogy valóban regenerálódjanak a porcok, akkor mindenképpen olyan készítményt érdemes választanod, amelyiknek a legmagasabb a II-es típusú kollagén peptid tartalma! Minden további hatóanyag "csak köret". Persze hozzájárulnak az ízületi porckopás és tünetei kezeléséhez, azonban a "fő munkát", mégis csak a II-es típusú kollagén peptid végzi!

Amennyiben hezitálnál, hogy milyen olyan hatékony porcerősítőt tudnál választani, ami biztosan nem tartalmaz glükozamint és kondroitin szulfátot, akkor figyelmedbe ajánlanám az Artroflex Plus készítményt!

Tudj meg többet az Artroflex Plus-ról és kattints ide!

Azonban akármit is választanál, kérlek, a saját magad egészsége érdekében mindig jusson eszedbe, hogy újabb kutatások szerint a glükozamin és kondroitn szulfát súlyosbíthatja az artrózist!

Kérdések:

  • Glükozamin kondroitin, Glükozamin szulfát - mit lehet tudni róla? Ez a cikk a glükozamin és a kondroitin szulfátról szólt.
  • A nátrium kondroitin szulfátnak van kapcsolata a glükozaminnal? 
    Igen, a nátrium-kondroitin-szulfát kapcsolatban áll a glükózaminnal, mivel mindkettő természetes vegyület, amelyet gyakran használnak együtt ízületi problémák, különösen osteoarthritis (ízületi kopás) kezelésére. Mindkét anyag kulcsfontosságú szerepet játszik a porc egészségének és rugalmasságának fenntartásában, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat és javítani a mozgékonyságot. Glükózamin: Egy aminocukor, amely elősegíti a porc építőelemeként szolgáló glikozaminoglikánok és proteoglikánok előállítását. Ezek az anyagok segítik a porc nedvességtartalmának megőrzését, növelve ezzel annak rugalmasságát és ellenálló képességét a nyomással szemben. Nátrium-kondroitin-szulfát: Egy másik glikozaminoglikán, amely szintén fontos szerepet játszik a porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában. A kondroitin-szulfát segít megőrizni a porc víztartalmát, ezáltal növelve annak rugalmasságát és képességét arra, hogy elnyelje az ütődéseket.
  • Glükozamin szulfát mellékhatásai gyorsan jelentkeznek minden esetben? Nem, bizonyos mellékhatásokat csak később veszünk észre, amikor már jobban teret kaptak a szervezetünkben.
  • Chondroitin szulfát vagy kondroitin szulfát? Mindkét szóval hivatkozhatnak rá.

    Ízületi fájdalmaktól mentes, kellemes napokat kívánok!

 

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.