Glükozamin - minden, amit tudnod érdemes ízületi porckopás esetén

Minden, amit a glükozaminról tudnod érdemes ízületi porckopás esetén

 

Ha Te is kerestél már porcerősítő készítményt az ízületi porckopásodra, akkor biztosan lépten-nyomon belefutottál azokba a glükozamin és glükozamin-szulfátot tartalmazó készítményekbe, amelyek azt ígérik, hogy segítenek megszabadítani a fájdalmaidtól. Talán már próbáltad, vagy jelenleg is rendszeresen használod ezeket a termékeket, de most felmerült benned a kérdés, hogy a glükozamin valóban segít-e az ízületi fájdalmon?

Ha jobban utánanéztél már az interneten a dolognak, igen ellentmondásos információkat olvashattál erről a bizonyos glükozamin elnevezésű hatóanyagról. Vannak olyan oldalak, ahol azt állítják, hogy ez az anyag bizonyítottan hatásos porckopás esetén. Ám vannak olyan oldalak is, ahol a szakemberek ezt igen erősen cáfolják.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mi az igazság! Már csak abból a szempontból sem, hogy érdemes-e pénzt áldoznod ezekre a nem feltétlenül olcsónak számító készítményekre. Bár lehet, hogy Te is már úgy vagy vele, hogy bármit megtennél, hogy enyhüljenek a fájdalmaid. Így nem is feltétlenül érdekel, hogy mennyi az adott készítmény ára, ha az biztosan hatásos. Csak végre újra könnyedén tudj mozogni, főzni, házimunkát végezni, vagy éppen játszani az unokáiddal.

Ami azonban biztos, hogy mindenképpen jó kihagyni azokat a felesleges köröket, amikor az ember évekig csak kísérletezget a különböző porcerősítő tablettákkal. Ehelyett mindenki szeretné végre megtalálni az igazit, ami hamar - és nem utolsósorban tartósan - segít enyhíteni az ízületi fájdalmakon. Én legalábbis nagyon örültem volna annak idején, ha valaki segít eligazodni a porcerősítő készítmények tengerében és nem nekem kell kitapasztalnom a hatásukat.

Ma már igencsak el lehet veszni a több száz internetes oldalon, amelyek a glükozamin hatásosságáról vagy éppen hatástalanságáról szólnak. Ezért úgy döntöttem, hogy készítek a számodra egy összefoglalót, amelyben közösen rávilágítunk az igazságra. Kizárólag tudományos bizonyítékokra támaszkodva mutatom be, hogy egyáltalán mi is az a glükozamin, és mi miatt gondolják azt sokan, hogy hatásos lehet porckopás esetén. Illetve mi az, ami miatt fenntartásokkal kell kezelni ezeket az állításokat.

Bízom benne, hogy a cikkemmel rengeteg energiát spórolok meg majd a számodra. Mind az internetes kutakodásra, mind pedig a felesleges készítmények megvásárlására és kipróbálására szánt pénzt és időt tekintve.

 

Tudod, hogy a glükozamin egyfajta cukor?

 

Igen, jól olvastad, a glükozamin valóban egy cukor, de nem az a fajta, amit reggelente a kávédba szoktál tenni! Meglepő lesz talán a számodra az a tény, hogy ez a természetben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló cukor. Pedig ez nem is akkora csoda, ha már az ember tudja azt, hogy a glükozamin megtalálható a baktériumokban, a gombákban, a növényekben és az állatokban is. A mi testünkben az ízületek körüli folyadékban és a porcokban van jelen a legnagyobb mennyiségben. Innen jön a feltételezés, miszerint a glükozamin hatásos lehet ízületi porckopás esetén.

Ugyanis többek között a glükozamin az az egyik anyag, ami felel az ízületek teherbírásáért, ütéscsillapításáért, illetve stabilan tartásáért. Persze ezt nem egyedül végzi, hanem fehérjékkel összekapcsolódva, úgynevezett glikoaminoglikánok formájában. Emellett besegít a munkájába a kondritin-szulfát is, ami a porcszövetek egészséges vízháztartását tartja fent.

 

Több formában is elérhető

A boltok polcain vagy az interneten több kinézetben is találkozhatsz a glükozamint tartalmazó készítményekkel. Kaphatók kapszulák, tabletták, porok, gélek vagy akár különböző ízesített italkeverékek formájában is.

Sőt, a glükozamin elterjedt már külsőleges használatra is. Ebben az esetben bőrre kenhető krémek és gélek állnak az ember rendelkezésére. Bár ezek hatékonysága még a belsőleg alkalmazott glükozaminnál is jobban kérdésesek, mert nem igazán tudnak úgy felszívódni a bőrben, hogy a hatóanyag eljusson az ízületekhez és ott még be is épüljön.

Az egyik oka a glükozamint tartalmazó készítmények népszerűségének, hogy vény nélkül bárki megvásárolhatja őket. Nincs olyan drogéria vagy gyógyszertár, ahol ne lehetne találkozni velük. De akár még megmozdulnunk se nagyon kell értük, hiszen számtalan internetes oldalon pár kattintással, házhozszállítással beszerezhetjük őket.

Azonban szeretnélek óva inteni az ismeretlen internetes oldalakon történő vásárlástól! Legyen szó glükozaminról vagy más hatóanyagot tartalmazó készítményekről. Mindig nézz utána, hogy engedélyezett-e az adott készítmény, különben akár belefuthatsz olyan porcerősítőbe is, ami szennyezett, vagy más olyan anyagokat tartalmaz, amik károsak lehetnek az egészségedre. Ajánlom neked elolvasásra egy korábbi cikkemet, amelyben segítek abban, hogy hogyan szűrheted ki a csaló oldalakat.

 

A glükozamin kapszula és tabletta formájában is elérhető

 

Hatóanyag rákpáncélból és tengeri kagylóból

 

Igen, jól olvastad! A különböző porcerősítő készítményekben fellelhető glükozamint általában a rákfélékből és a tengeri kagylókból vonják ki. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben allergiás vagy a rákfélékre és kagylóra, úgy ezeket a készítményeket nem fogyaszthatod!

Annak érdekében, hogy a vegetáriánusok, illetve allergiások igényeit is kielégítsék, egyes gyártók olyan termékeket is forgalmaznak, melyekben a glükozamint gombából vagy erjesztett kukoricából nyerik ki. Ám ezek a készítmények általában drágábbak és nehezebben elérhetők.

 

Így találod meg a címkén!

 

Ne csodálkozz, hogy igen többféle elnevezéssel szerepelhet a glükozamin a készítmények címkéjén. Ennek oka, hogy különböző vegyületek formájában is megtalálhatók lehetnek, mint a

 • glükozamin-szulfát,
 • glükozamin-hidroklorid,
 • glükozamin-kondroitin
 • és a N-acetilglükozamin.

Ezek a különféle vegyi anyagok ugyan nagyon hasonlítanak egymásra, mégsem feltétlenül rendelkeznek ugyanolyan hatással. Ha valaki porcerősítés céljából szeretne glükozamint szedni, az általában az első kettővel, a glükozamin-szulfáttal és a glükozamin-hidrokloriddal találkozhat a készítmények címkéjén.

A fent felsorolt glükozamin vegyületek közül azonban egyedül a glükozamin-szulfát az, amellyel kapcsolatban egyes vizsgálatok találtak a porckopás ellen lehetséges hatást mutató eredményeket. Ez ugyanis egy természetes hatóanyag, az emberi szervezetben is ebben a formában található meg.  Így érthető, hogy hatékonyságban is ez áll a legmagasabb szinten.

Tehát, amit már rögtön így az elején leszögezhetünk, az az, hogy azt a glükozamintartalmú porcerősítő készítményt, ami nem glükozamin-szulfátot tartalmaz, mindenképpen érdemes a boltban hagyni.

 

Mi szól a glükozamin hatásossága mellett?

 

A glükozamin egyik fő szerepe az ízületek között található szövetek felépítése. Ez a fajta szövet az ízületi folyadéknak nevezett kenőfolyadékkal együtt lehetővé teszi a csontok szabad mozgását egymás között, minimalizálva a súrlódást és az ütődést. Tehát segítenek a fájdalommentes mozgásban. Továbbá a glükozamin számos olyan kémiai vegyület képződésében segít, amelyek részt vesznek az ízületi porc és az ízületi folyadék létrehozásában.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a kívülről bevitt glükozamin megvédheti az ízületi szöveteket, megakadályozva a porc lebomlását. Egy kisebb tanulmány 41 kerékpáros bevonásával végzett vizsgálatot. Azt találták, hogy napi 3 gramm glükozaminnal történő kiegészítés 27% -kal csökkentette a kollagén lebomlását a sportolók térdében, míg a placebo csoportban ez a szám csak 8% volt. Az eredmény eléréséhez a hatásos glükozamin-adag 1500 mg naponta, amelyet egyszerre vagy több kisebb adagban is be lehet venni a nap folyamán.

Ezen kívül a glükozamin szedése a porcerősítő hatás mellett számos egyéb egészségügyi előnnyel is járhat:

 • Hozzájárulhat a ráncok csökkentéséhez és segíthet a bőr egészséges nedvességtartalmának helyreállításában. Ennek hátterében az áll, hogy szedése a szervezet természetes hialuronsav-termelését is serkenti, amely a bőr egészsége szempontjából szintén létfontosságú.
 • Hatékony lehet az UV sugárzás, a pattanások vagy más bőrfoltok esetén.
 • Fokozhatja a sebgyógyulás hatékonyságát és ütemét.

 

Hogyan hat az ízületekben?

 

A glükozamint a szervezetünk számos más, a testünkben megtalálható anyag előállítására használja. Ezek egy nagy része részt vesz az ínak, a szalagok, a porcok és az ízületeket körülvevő sűrű folyadék felépítésében és termelésében.

A folyadékmegkötő tulajdonsága igen jelentős. Ahogyan azt már említettem, a glükozamin cukorból és egy glutamin nevű aminosavból épül fel, ami egy vízmegkötő vegyület, a glükozamino-glükán előanyaga. Így a glükozamin hozzájárul az ízületi porcok között található folyadék mennyiségének növeléséhez. Az ízületi folyadéknak pedig igen nagy jelentősége van az ízületi fájdalom csökkentésében!

Ennek hátterében több minden is áll:

 • Egyrészt az ízületi folyadék egy sűrű, csúszós folyadék, amelynek segítségével mozgás során könnyebben mozdulnak el egymáson a porcok. Ez pedig fájdalommentes mozgást eredményez.
 • Másrészről az ízületi folyadék fontos szerepet tölt be abban, hogy az ízületi porcokat megfelelő tápanyaggal lássa el. Ugyanis a porcokban nincsenek erek. Így más szerveinkkel ellentétben a porcok nem az érrendszerből kapják meg közvetlenül a számukra szükséges anyagokat, hanem az ízületi folyadékból.

Ahhoz azonban, hogy az ízületi folyadékhoz kellő mennyiségű tápanyag jusson, rendszeres sportolásra van szükség. A mozgás ugyanis úgynevezett pumpáló hatással ide juttatja a távolabbi erekből a porcok számára szükséges tápanyagokat.

A glükozamin egyes kutatások szerint gátolja a porcot lebontó enzimek működését is. Ilyen enzim például a hialuronidáz, ami jelentősen fokozza a porcbontás folyamatát. Ezen kívül a glükozamin képes lehet csökkenteni az ízületi porckopásból adódó merevséget és duzzanatot, valamint serkenti a porc felépítésében szintén lényeges szerepet játszó kondroitin és hialuronsav képződését.

Azonban ahogyan azt már említettem, a glükozamint tartalmazó készítmények hatásosságára vonatkozó kutatási eredmények nem egyértelműek! Így az itt említett hatásmechanizmusok kizárólag a szervezetünkben természetes módon fellelhető glükozaminra vonatkozó állítások!

 

De mi a helyzet a szájon át bevitt glükozamin-szulfát hatékonyságával?

 

Ahogyan azt már beszéltük, a leghatékonyabb formája a glükozamin szervezetbe juttatásának, a glükozamin-szulfát. Egyes kutatók szerint a glükozaminnak a szulfát része is roppant fontos, ha eredményeket akarunk elérni az ízületi porckopás kezelésében. Ugyanis a szervezetünknek szulfátra is szüksége van az ízületi porcok előállításához. Ez az egyik oka annak, hogy a kutatók úgy gondolják, a glükozamin-szulfát jobban működhet, mint a glükozamin egyéb formái, például a glükozamin-hidroklorid vagy az N-acetil-glükozamin, vagyis azok a glükozamin vegyületek, amelyek nem tartalmaznak szulfát részt.

Ráadásul a szulfátot tartalmazó forma felszívódása is sokkal jobb. Azonban sajnos még ebben a formában is csupán a hatóanyagnak a 90%-a szívódik fel a bélrendszerből, amiből csupán 25% képes hasznosulni. Lássuk be, hogy ez az arány azért nem túl magas. Főként, hogy ennek a százaléknak is csak egy része az, ami az ízületben valóban képes hasznosulni.

Tehát hiába lenne hasznos a glükozamin az ízületi fájdalmak csökkentésében, ha a kívülről bevíve a felszívódása ilyen rossz.

Nem véletlen az sem, hogy a glükozamin nem tartozik a „hatékony gyógyszerek” kategóriájába. A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa tudományos bizonyítékok alapján osztályozza a készítmények eredményességét, és a skálája alapján a glükozamin-szulfát csupán a „valószínűleg hatékony” csoportba tartozik.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a kívülről bevitt glükozamin hatékonysága nem elegendő ahhoz, hogy megelőzze, vagy éppen kezelje az ízületi porckopást. Csupán tapogatózások vannak arra vonatkozóan, hogy bizonyos esetekben hatékonyak lehetnek a porckopás ellen.

 

A glükozamin kívülről való bevitele kevésbé hatásos ízületi porckopás esetén

 

Csökkentheti a fájdalmat

 

Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a glükozamin-szulfát szedése némi fájdalomcsillapító hatást nyújthat az ízületi betegségekben szenvedőknek, főleg azok számára, akik térdízületi porckopással bírnak. Azonban ennek fájdalomcsökkentő hatását korántsem úgy kell elképzelned, mint abban az esetben, amikor egyszerűen bekapsz egy fájdalomcsillapító tablettát, ami egy órán belül csökkenti a fájdalmakat!

A glükozamin hatása ennél jóval elenyészőbb és több időbe is telhet mire enyhülést érezhetsz. Eredményessége közel megegyezik a természetes fájdalomcsillapító módszerek hatékonyságával, amelyek valljuk be, hogy sokkal olcsóbbak, ráadásul többnyire még mellékhatáshoz sem vezetnek. Merthogy sajnos a glükozamin több mellékhatást is képes okozni! Ezeket nemsokára bemutatom a számodra.

 

Csökkentheti a gyulladást

 

Annak ellenére, hogy a glükozamin hatásosságáról még mindig nem áll a rendelkezésünkre elég bizonyíték, sokan alkalmazzák a különféle gyulladások leküzdésére – akár krémek formájában is. Habár gyulladáscsökkentő hatásának mechanizmusa még nem teljesen ismert, a kutatások azt mutatják, hogy valóban hatásos lehet a gyulladás leküzdésében.

Egy több mint 200 emberen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a glükozamin szedése a gyulladásos faktorok 25% körüli csökkenéséhez vezetett. Ezáltal javult a megfigyelt személyek esetén az ízületi fájdalom, a merevség és a duzzanat.

Azonban mivel ezt a vizsgálatot nagyon kevés emberen végezték csak el, az eredmények alapján nem jelenthetjük ki, hogy a glükozamin bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású. A 25%-os csökkenés sem teljesen tisztázott, hogy az teljes mértékben ennek tudható-e be. Ugyanis a kísérletben résztvevők egy része egyidejűleg kondroitin kiegészítést is alkalmazott.

Tehát további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a glükozaminnak szerepe lehet az ízületi gyulladás csökkentésében.

Amennyiben ízületi porckopással küzdesz, előbb vagy utóbb valószínűleg fogod tapasztalni az ízületeid gyulladását is. Ennek hátterében az áll, hogy a kopott porcfelszínek fokozottan dörzsölik egymás. Sőt, amennyiben a porcok olyan mértékben vannak elvékonyodva, hogy már a csontok találkoznak egymással, abban az esetben ez még inkább igaz.

Pont ezt a dörzsölő hatást próbálják ugyanis a porcok kivédeni. Ám ha azok nem állnak már kellő mennyiségben az ízületek rendelkezésére, abban az esetben sajnos a csontok folyamatosan bántalmaknak vannak kitéve. Valószínűleg azt nem kell bemutatnom neked, hogy ez mekkora fájdalommal jár. Éppen ezért ezen a területen a gyulladás is hamarabb alakul ki, mint máshol. Ami még inkább fokozza a fájdalmakat.

Emiatt valóban fontos, hogy találj valamilyen gyulladáscsökkentő módszert az ízületeid számára. Azonban ennek nem feltétlenül kell a glükozaminnak lennie, hiszen rengeteg más természetes módszer is a rendelkezésedre áll. A cikk végén mutatok majd pár tippet a gyulladás csökkentésére és megelőzésére!

 

Ami a glükozaminnal gyakran kéz a kézben jár

 

Sok porcerősítő és gyógyászati készítmény a glükozamin mellett tartalmaz további összetevőket is, hogy erősítsék egymás hatását. Ilyen például a kondroitin-szulfát, illetve a metil-szulfonil-metán, röviden MSM.

Ennek ellenére jelenleg nincsen egyértelműen alátámasztott bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezek a termékek jobban működnének, mint a csupán glükozamin-szulfátot tartalmazó készítmények.

A bennünk természetesen fellelhető kondroitin-szulfát, amely szintén a porc egyik fontos alkotóeleme. Kiváló vízmegkötő képességgel rendelkezik, ami által biztosítja a porcok rugalmasságát. Ráadásul fokozza a proteoglikán, a kollagén és a hialuronsav termelődését. Másik jelentős hatása, hogy gátolja a lebontó enzimek aktivitását, így akadályozza a porcszövet további pusztulását.

Egy nagyszabású klinikai vizsgálatban térdízületi porckopásban szenvedő betegeket vizsgáltak. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a glükozamin és a kondroitin-szulfát külön-külön vagy együttesen alkalmazva csökkenti-e jobban a fájdalmat. Összességében azt találták, hogy nem volt jelentős különbség a két készítmény eredményessége között.

 

Minden esetben bízhatunk a kutatásokban?

 

Sajnos, ahogyan az internet világa, úgy a kutatások sem mindig megbízhatók. Noha több kutatás is igazolta már a glükozamin hatásosságát az ízületi porckopás esetében, jobban megnézve ezeket a kutatásokat láthatjuk, hogy a többségüket anyagilag valamelyik cég szponzorálta.

Mindig érdemes megnézni, hogy az adott kutatás végén vannak-e felsorolva pénzügyi támogatók. Ebben az esetben ugyanis már sejthető, hogy a kutatási eredményeket valószínűleg az egyes gyártók számára kedvező irányba befolyásolták.

Ilyen szponzorált kutatás volt például az a 200 fő közreműködésével végzett kutatás is, amit a glükozamin gyulladáscsökkentő hatásánál említettem.

Őszintén szólva én nem találtam olyan kutatást, amit megfelelő számú alannyal végeztek volna, (tehát legalább 1000 fő részvételével) és azt ne szponzorálta volna egyetlen cég sem.

 

Ami a glükozamin ellen szól

 

Sajnos mindamellett, hogy nem rendelkezünk megbízható és kellő számú kutatási eredménnyel róla, a belőle készült porcerősítő készítmények még akár kárt is okozhatnak az ember szervezetében.

Egyik ilyen probléma az a súlyos túlérzékenységi reakció, ami olyan embereknél jelentkezhet, akik allergiások a rák- és kagylófélékre. Ha úgy döntenél, hogy mégis kipróbálod a glükozamint, érdemes előtte egy allergológiai szűrővizsgálatra elmenned, amely kizárhatja ezt a túlzott érzékenységet.

 

A glükozamin cukorbetegséget is okozhat

 

Nézzük a glükozamin lehetséges mellékhatásait!

 

A glükozamin szedésének leggyakrabban előforduló mellékhatásaként bélrendszeri tünetekről számolt be a legtöbb ember. Már kisebb mennyiségben is olyan tüneteket okozott az esetükben, mint az

 • émelygés,
 • hasi fájdalom,
 • hányinger és hányás,
 • hasmenés vagy székrekedés
 • és a gyomorégés.

Ugyan kevésbe gyakori mellékhatásnak számít, de annál bosszantóbb lehet az álmosság, a bőrérzékenységi reakció, mint az ekcéma vagy a kiütések megjelenése, illetve a fejfájás.

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával küzdesz, inkább ne próbáld ki a glükozamint tartalmazó porcerősítőket!

Sovány és túlsúlyos alanyokkal is végeztek ugyanis kutatásokat, amelyekben megállapították, hogy a szájon át alkalmazott, normál dózisú glükozamin csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét. Így annak a rendszeres szedése megemelheti az ember vércukorszintjét. Emiatt egy olyan probléma is felmerült, hogy a túl sok glükozamin hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Az emelkedett vércukorszint pedig amúgy is egyértelműen fokozza az ízületekben a gyulladás kialakulását.

Nem ajánlják a szakemberek a glükozamin szedését azok számára sem, akik kemoterápia alatt állnak, ugyanis ronthatja a kezelés hatásosságát.

Beszámoltak olyan esetekről is, ahol az asztmásoknak és a krónikus májbetegségben szenvedőknek romlott az állapota a glükozamin szedése mellett.

 

A gyulladást mással is tudod csökkenteni!

 

Ugyan több kutatási eredmény is van arra, hogy a glükozamin képes lehet csökkenteni a gyulladást, vannak erre hozzá hasonló, vagy akár hatásosabb módszerek is. Ilyenek a természetes gyulladáscsökkentő trükkök!

Ezek nagy előnye, hogy olcsók és nem okoznak olyan mellékhatásokat, mint a glükozamin:

 • Belsőleg könnyedén tudod csökkenteni a gyulladást magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ehhez válassz minél élénkebb színűeket, mint például a cékla, az áfonya, a kápia paprika, a ribizli és a piros grapefruit.
 • Válassz gyulladáscsökkentő fűszernövényeket! Roppant hatásos például a gyönyörű színű kurkumin!
 • Külsőleg alkalmazz különféle gyógynövényekből készült krémeket.

 

Nem csak a glükozaminnal tudod táplálni a porcokat!

 

Ugyan a glükozamin is fontos része az ízületi porcok felépítésének, de van egy nála talán még lényegesebbnek számító anyag, aminek a hiánya jelentősen hozzájárul mind a porckopás kialakulásához, mind pedig annak súlyosbodásához.

Ez pedig a II-es típusú kollagén, amely jelentős szakítószilárdsággal rendelkezik, így a porcok teherbírásának kialakításában rettentő fontos szerepet tölt be!

Azonban sajnos a korunk előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebbet termel belőle. Ez a fő oka annak, hogy az ízületeinkben a porcok kopásnak indulnak, ami hatalmas fájdalmakkal jár.

A glükozaminnal ellentétben szerencsére a kollagén sokkal könnyebben pótolható a szervezetben, mivel jobban képes felszívódni, hasznosulni és valóban eljutni a porcokhoz.

Ám nem mindegy, hogy milyen típusú kollagént szedsz ízületi porckopás esetén! Ugyanis a szervezetünk csak a II-es típusú kollagént képest hasznosítani az ízületi porcokban. Javaslom, hogy mindig olvasd el a porcerősítő készítmények címkéjét és a II-es típusú kollagént keresd rajta!

Ahhoz, hogy megelőzd a gyulladást, vagy amennyiben kialakult, csökkenteni tudd, a fentebb említett módszerek alkalmazása mellett érdemes olyan porcerősítőt alkalmaznod, amelyben van gyulladáscsökkentő hatóanyag is.

Ha nem szeretnél sokáig keresgélni és próbálgatni, hanem végre fellépnél a fájdalmak ellen, akkor a glükozamin helyett ajánlom a számodra az Artroflex Plus porcerősítőt. Ebből a II-es típusú kollagén garantáltan fog hasznosulni a porcaidban és mellette még gyulladáscsökkentő kurkumint és C-vitamint is tartalmaz!

Glükozamin hatása

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?
Artroflex Plus

Sose maradj le a legfrissebb blog bejegyzéseinkről! Engedélyezd az Artroflex Plus értesítőjét, és elsőkként értesülsz a legújabb híreinkről!

IGEN, Kérem az értesítőt!

* Az értesítőre való felíratkozáshoz nem kell megadni semilyen adatodat, csak kattints az "IGEN, Kérem az értesítőt!" gombra. Feliratkozásod az Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltaknak megfeleően kezeljük.

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Útmutató a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Kérdéseid a porckopásról, amikre nem kaptál választ

Ingyenes e-book tanulmány

Hiteles és érthető válaszok Dr. Kiss Zsolttól

 • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
 • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
 • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
 • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.