A súlyfelesleg negatív hatása a porcerősítők hasznosulására

A súlyfelesleg negatív hatása a porcerősítők hasznosulására

Nehezen mozdulnak a felesleges kilók? A súlyfelesleg negatív hatása a porcerősítők szedésekor is jelentkezik. Hogy hogyan? Megmutatom.

 

Mire jók a porcerősítő készítmények?

 

Az életkor előrehaladtával az ízületek felszínét alkotó porc elhasználódik. Ezt nem nagyon lehet megúszni. A kérdés az, hogy kinél mikor kezdődik el, és mennyire gyors a porcok leépülése. Ritkábban már 30-40 éves korban jelentkeznek az első tünetek, 65 éves kor felett pedig szinte az emberek 100 százalékát érinti a porckopás. Idővel az ízületek egyre jobban fájnak, merevebbek lesznek, és nehezebbé válik a mozgás. Ismerős?

A porckopás komplex kezelést igényel. A porcerősítők szedése is segíthet abban, hogy fájdalmaid csökkenjenek, és újra könnyebben tudj lépcsőzni és sétálni. Ezek a készítmények ugyanis lassíthatják a porc elhalását, az ép porcszövetet pedig megerősítik.

Érdemes tudnod, hogy a porcerősítők nem úgy hatnak, mint egy fájdalomcsillapító. Itt nem az van, hogy beveszel egy szem tablettát, és fél óra múlva enyhül is a fájdalmad. A porcregenerálók 3-4 hét folyamatos szedés után kezdik el éreztetni a hatásukat. Megéri kivárnod ezt az időt, ugyanis cserébe többnyire ritkák és enyhék a porcregenerálók mellékhatásai. És hatékonyan enyhíthetik a fájdalmaid.

 

Plusz kilóid vannak és porcregenerálót szedsz?

 

A súlyfelesleg negatív hatása közismert. Biztosan hallottál róla, hogy a plusz kilók rizikófaktorai például a cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri problémáknak és az asztmának is. Az is közismert, hogy a túlsúly a mozgásszervi problémák kialakulásához is hozzájárulhat. Arról viszont nem is nagyon hallani, hogyan befolyásolja a porcregeneráló szerek hatékonyságát.

Kevesen tudják, hogy a zsírszövetek úgynevezett citokineket termelnek. Ezek a speciális molekulák a sejtkommunikációban játszanak szerepet. A gond az, hogy növelhetik a szervezetedben a gyulladásokra való hajlamot. A súlyfelesleg negatív hatása ezzel máris kézzelfoghatóvá válik ízületi gyulladás esetén. Hiszen látszik, hogy megnehezíti a porcregeneráló készítmények ’munkáját’.

A porcerősítők egyik hatóanyaga, a kurkumin például akadályozza a szervezet citokin aktivitását. Ezzel is felveszi a harcot az ízületi gyulladással. Ugyanakkor sokkal nehezebb a dolga, ha túl sok a zsírszövet a testben. Ekkor túl sok a gyulladást keltő citokin a szervezetben, így nehezebb dolga van a porcerősítőknek. Itt máris érzékelhető a súlyfelesleg negatív hatása. De van még tovább is.

A citokin hatására megemelkedik a vérnyomás, a vércukor, a vérzsírok és a húgysav szintje a testben. Ezek miatt elmeszesedhetnek az erek, ami megnehezíti a vérkeringést. Így az ízületek vérellátása is romlik, tehát a porcerősítők nehezebben tudják kifejteni bennük jótékony hatásaikat.

Az elhízás a szervezet elsalakosodásával jár. A kötőszövetek ennek hatására nehezebben tudják felvenni és feldolgozni az egyes tápanyagokat. Így nehezebben jutnak el a porcerősítők hatóanyagai az ízületekhez.

A súlyfelesleg negatív hatása erőteljes lehet a porcerősítő szedésekor.

 

Akkor ne is szedj porcerősítőt?

 

Ezt semmiképp sem javasolnám Neked. A súlyfelesleg negatív hatása persze tagadhatatlan. A plusz kilók miatt a porcerősítő nehezebben hasznosul a szervezetedben. Azonban még így is sokat segíthet! Sok túlsúlyos ember tapasztalta azt, hogy néhány hét vagy hónap porcregeneráló szedés után ízületi fájdalmaik jelentősen lecsökkentek. A járásuk is újra könnyedebb lett, és nem kellett vért izzadniuk, mire felmentek a lépcsőn. Jól hangzik, ugye? Olyanok is vannak, akik hosszabb kihagyás után végre újra el tudnak menni egy-egy rövidebb kirándulásra.

 

Hogyan segítsd a fájó ízületeid, ha súlyfelesleged van?

 

Az alap az, hogy ha artrózissal küzdesz, tartsd be orvosod utasításait. Ám emellett rengeteget tehetsz te magad is ízületeid egészségéért. Mondom is, hogy miket:

 

1. Add le a plusz kilókat – lassan, de biztosan!

Tudom, hogy fogyni egyáltalán nem olyan egyszerű. Hiszen fájdalmaid vannak, nehezen mozogsz. Így kevesebb ételtől is felugranak rád a kilók, mint másokra. Mégis azt mondom, hogy meg lehet csinálni. És meg is kell, mivel ezzel kiküszöbölhető a súlyfelesleg negatív hatása.

 

ízületei miatt diétázó idős hölgy

 

A lényeg, hogy ne akard gyorsan a fogyást! Nem kell azonnal 15-20 kilótól megszabadulnod. Az nem megy. Vagy, ha megy is, gyorsan visszajön. Ha minden nap csak 3-400 kalóriával kevesebb ételt fogyasztasz, mint addig, akkor szép lassan elkezdesz fogyni. Ehhez nem kell éhezni! Sok kalóriát megspórolhatsz azzal, ha cukor helyett valamilyen természetes édesítőszert használsz. Ilyen például a stevia vagy az eritrit. A bő zsiradékban sütés helyett pedig jobban jársz, ha a sütőben, minimális olaj felhasználásával készíted el a rántott ételeket. A klasszikus köretek helyett pedig az esetek legalább felében fogyassz valamilyen zöldséget. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj dietetikus szakemberhez, aki ír neked egy személyre szabott diétás étrendet.

 

2. Találd meg a hozzád illő mozgásformát!

 

Tény, hogy porckopással igen fájdalmas tud lenni a mozgás. Mégis, a legtöbb esetben jót tesz, ha rendszeresen sportolsz valamit. A kíméletes mozgás ugyanis segíti az ízületi folyadék termelődését, oldja az ízületek merevségeit és javítja azok vérellátását. Egyeztess orvosoddal és – ha van – gyógytornászoddal arról, hogy a te állapotodban mit szabad és mit nem. Majd válassz a javasolt mozgásformák közül egy olyat, amit szívesen és rendszeresen végzel. Kímélő mozgásforma például a gyaloglás, az úszás, a nordic walking és a tai chi.

 

3. Igyál napi 2-3 liter folyadékot!

 

A porcok 70-80 százaléka víz, ami emellett az ízületi folyadék fő alkotóeleme is. Igyál meg napi 2-3 liter folyadékot, ezzel nagyban támogathatod ízületeid működését. De nem csak azt. Ha eddig keveset ittál, az anyagcseréd is fokozódni fog, így könnyebb tudod a plusz kilókat leadni. Persze, ehhez az is kell, hogy ne a szörpök és cukrozott üdítőitalok után nyúlj bevásárláskor! A legjobb, ha vizet, esetleg gyógy- és gyümölcsteákat, időnként pedig frissen préselt, vagy 100 százalékos gyümölcsleveket fogyasztasz.

 

4. Szedj porcerősítő készítményt!

 

Noha a túlsúly valamelyest megnehezíti a porcregeneráló készítmény hasznosulását a szervezetben, de még így is sokat enyhíthet a tüneteiden! Ez pedig kihat a testsúlyodra is.

 

A porcregeneráló is befolyásolja a túlsúlyt

 

A fentiek alapján világosan látszik, hogy a súlyfelesleg negatív hatása porcerősítő készítmények szedésekor is érvényesül. A hatóanyagok nehezebben jutnak el az ízületekig, és nehezebben fejtik ki hatásukat.

Mégis érdemes porcregenerálót szedned. Lehet, hogy lassabban, és kicsit kevésbé hat, mintha nem lenne túlsúlyod. Viszont hat így is.

És mit csinálsz, ha azt veszed észre, hogy kevesebb a fájdalmad és könnyebben mozogsz, mint addig? Valószínűleg azt, amit a legtöbben. Elkezdesz többször kimozdulni otthonról, és egyre hosszabb sétákat tenni. Ezzel pedig égeted a kalóriákat, és ha nem eszel többet, mint addig, elkezdesz fogyni! Ennek hatására pedig könnyebben tud hatni a porcerősítő, így tovább csökkenhetnek az ízületi fájdalmaid. És ki az, aki nem erre vágyik?

Olyan porcerősítő készítményt érdemes választanod, amiben olyan hatóanyagok vannak, melyekre valóban szüksége van az ízületeidnek és a porcoknak. Ilyen például az Artroflex Plus is, ami hatékony segítség lehet a porckopás kezelésében.

A súlyfelesleg negatív hatása sokakat érint, de lehet tenni ellene! Egyre könnyedebb mozgást és fájdalommentes napokat kívánok Neked is!

Hogyan gyógyulj ki a porckopásból?

artroflex plus ingyenes videó
Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!


Ajándék

Tanulmány a fájdalommentes ízületekhez

artrozis kezeles

Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól?

- gyógyulást segítő, új videó -

artroflex plus ingyenes video

Nézd meg ezt az INGYENES videót és gyógyulj ki a porckopásból!

Az Artrózis Kezelés 5 Fő bűne

Ingyenes e-book tanulmány

A porckopással küzdők 99%-a emiatt az 5 hiba miatt nem gyógyul ki soha a betegségéből. Ha te elkerülöd ezeket a hibákat, akkor:

  • MEGSZABADULHATSZ a reggeli kínzó DERÉKMEREVSÉGTŐL
  • CSÖKKENNI FOG az ízületeidet kínzó FÁJDALOM*
  • Végérvényesen ELKERÜLHETED a PROTÉZIS MŰTÉTET
  • JAVULNI FOG az ízületeid mozgástartománya, és a RUGALMASSÁGA*

KÉREM AZ INGYENES TANULMÁNYT

artrózis kezelés

* Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.